Feature post image

Mononukleoza simptomi i lečenje bolesti poljupca

Mononukleoza ili bolest poljupca

Mononukleoza simptomi kao što su bolovi u grlu i povišena temperatura obično se jave četiri sedmice nakon infekcije,posle inkubacije virusa u organizmu.

ŠTA JE MONONUKLEOZA ?

Infektivna mononukleoza  poznata je po nazivu „bolest poljupca“ prvenstveno zbog načina prenošenja infekcije.Ova zarazna bolest se prenosi najčešće putem pljuvačke a nešto ređe putem krvi. U 90% slučajeva uzrokuje je Epstein Barrov virus i najugroženije su osobe od 15-25 godina starosti.Ponekad se bolest ispolji i puno kasnije tokom života a da je čovek inficiran još u ranoj mladosti,to se najčeše dešava usled naglog pada imuniteta.

MONONUKLEOZA PRENOS

Kako je u pitanju kapljična infekcija, bolest mononukleoza prenosi se poljupcem,kašljanjem,kijanjem te korišćenjem zajedničkog pribora za  higijenu,četkica,čaša,pribora za jelo i ostalih predmeta.Infektivna mononukleoza se može preneti i putem suza ili nakon transfuzije krvi što je puno ređi slučaj.

INFEKTIVNA MONONUKLEOZA SIMPTOMI

Simptomi mononukleoze pored bolova u grlu i povišene temperature(obično ne prelazi 38.5 °C) su i oteknuti limfni čvorovi koje prati malaksalost i umor.Mononukleoza simptomi se najčeše javljaju između 4 i 6 sedmice po izlaganju virusu.Pored gore navedenih simptoma mogu da se jave osip kao i oticanje slezine.Sedam do deset dana je potrebno da bi se većina tegoba povukla,ali iznurenost i umor mogu da potraju više nedelja nakonpa čak i meseci.

MONONUKLEOZA SIMPTOMI KOD ODRASLIH

Dosta je čest slučaj da odrasle osobe uopšte nisu svesne infekcije,jer nemaju prepoznatljivih simptoma,ali takve osobe mogu da budu „domaćini“ a samim tim i prenosioci zaraze.Virusi ostaju u telu do kraja života i u slučaju preležane bolesti,njihova koncentracija nije dovolja da bi mogla ponovo da se aktivira i širi.

MONONUKLEOZA LECENJE

Da bi se potvrdila dijagnoza bolesti potrebno je uraditi i krvnu sliku,na osnovu koje se prepisuje terapija od strane lekara.Bolest poljupca karakterise povecan broj leukocita između 4 i 9 dana po infekciji,a nije redak slučaj da su jetreni enzimi povišeni.Ukoliko lekar ne može jasno da potvrdi radi se i Monospot test kojim se dokazuje kolika je prisutnost antitela u krvi na Epstein Barrov virus .Ovaj mononukleoza test je veoma precizan i rezultati stizu vec za 1 dan,ali treba voditi racuna da nije moguce potvrditi infekciju u prvoj sedmici.Mirovanje je neophodno kod lecenja mononukleoze i sama terapija podrazumeva odmor,unos veće količine tečnosti,konzumaciju vlaknaste hrane  i ukoliko je neophodno lekove za smirivanje bolova u grlu kao i za snižavanje temperature ukoliko ona prelazi 38,5 °C. Najstrožije izbegavajte pušenje cigareta i konzumaciju alkoholnih pića.

MONONUKLEOZA KOD DECE

Mononukleoza simptomi kod dece često se mešaju sa simptomima prehlade  jer su veoma slični.Curenje nosa,crvenilo grla i uvećanje limfnih čvorova umeju da zamaskiraju bolest.Ponekad bolest prođe a da je ni ne primetimo.Kod nešto starije dece pored ovih  javljaju  se  i sledeći simptomi mononukleoze : mučnina,slabost,jaka glavobolja kao i uvećanje slezine i to kod svakog drugog deteta.U zavisnosti od imuniteta deteta ,bolest može da traje od svega nekoliko dana pa do par nedelja.Obavezno konsultovati pedijatra radi povratka deteta svojim normalnim aktivnostima nakon bolesti(obično se miruje 4-6 nedelja).

mononukleoza simptomi

MONONUKLEOZA U TRUDNOĆI

Buduće mame bi trebale naročito da obrate pažnju na prevenciju.Jačanje imuniteta,redovne kontrole kod lekara,izbegavanje gužvi kao i higijena su glavni preduslov za opšte zdravlje trudnice.U slučaju da se jave prvi mononukleoza simptomi ,obavezno uraditi neophodne testove krvi.Preporučujemo da pročitate i tekst:ishrana u trudnoći  .

MONONUKLEOZA ISHRANA I PREVENCIJA

Bez jakog imuniteta nema dobre prevencije,zato je pravilna ishrana ključna.

 • Izbegavajte:šećer(naročito beli),gazirane sokove,industrijski prerađenu hranu(ima visok sadržaj trans masti),slane grickalice,prženu i masnu hranu
 • Jedite što više:svežeg povrća i voća,integralne žitarice i pijte blage biljne čajeve.

Ovog plana se pridržavajte bez obzira da li su kod vas  prisutni mononukleoza simtomi , jer ćete značajno osnažiti organizam i pojačaćete njegovu otpornost. Pod prevencijom se podrazumeva da održavate visok nivo lične higijene naročito je važna higijena ruku .Izbegavajte kontakte sa zaraženim osobama.

KOLOIDNA SREBRNA VODA KAO LEK  ZA JAČANJE IMUNITETA

Ova voda uništava preko 650 različitih uzročnika oboljenja što je i medicinski dokazano.Velik je broj tegoba na koje koloidna srebrna voda deluje blagotvorno.Podjednako je efikasna protiv gljivica,bakterija i virusa.Kad je u pitanju infektivna mononukleoza njena upotreba je preventivna ali i za lečenje kada se potvrde mononukleoza simptomi.

BILJKA ENHINACEA ZA LEČENJE MONONUKLEOZE

Svež koren ili ekstrakt iz listova biljke jačaju naša bela krvna zrca ,koja značajno doprinose izlečenju ,skraćuju trajanje bolesti pa čak i potpuno onemogućuju infekciju.Biljka  je izuzetna u borbi protiv virusa naročito tinktura od enhinacee .Konsultujte lekara i pridržavajte se uputstva jer se ova biljka ne sme koristiti duži vremenski period.

BELI LUK – PRIRODNI ANTIBIOTIK

Izuzetan je imuno-stimulator i višestruko cenjen u tradicionalnoj narodnoj medicini.Podjednako delotvoran kod bakterija,virusa i gljivica.Pojedite svakodnevno 2-3 čena i podićićete vaše odbrambene sposobnosti na viši nivo.Takođe ga možete konzumirati i u obliku tinkture.

ČAJ PROTIV GLAVOBOLJE

 • Potrebno je promešati  po 2 kašike pelina,belog sleza,ruzmarina zatim 5 kašika bobica od kleke i kašuku od korena koprive.
 • Izručiti 2 kašike ove mešavine u litar ključale vode.
 • Ohladiti 2 sata ,procediti čaj i piti po šolju 3 puta u toku dana.

ČAJ PROTIV GRLOBOLJE

 • U 2 dl ključale vode sipati po kašiku hajdučke trave i kamilice.
 • Pustiti 15 min. da odstoji a zatim dobro procediti.
 • Dobijen čaj se koriti mlak za grgljanje grla i ispiranje i to par puta dnevno.

OTEČENE LIMFNE ŽLEZDE 

Mononukleoza simptomi se poznaju upravo po njima.Za tu namenu koristi se sledeći pripravak:

 • Sitno iseckajte lavandu, kantarion,bori majčinu dušicu i ubacitu kašiku u šolju sa 96% alkoholom.
 • Mesec dana držite na sunčanom mestu a nakon toga procedite,
 • Razblažite sa vodom i inhalirajte se 3 minuta dnevno.Dobijenom smesom premazujte spolja kožu oko limfnih žlezda..Nikako ne gutati !!!

Povezani članci: koksaki virus,prehlada simptomi ,nedostatak gvozdja u organizmu i dr..

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Aleksandar Sagi
15/01/2014 19:16

VEOMA STETAN VIRUS (MONONULKEOZA) ZA DECU

f