Feature post image

Nedostatak kalijuma simptomi i lečenje prirodnim putem

Kako nadoknaditi nedostatak kalijuma u organizmu

Jeste li znali da čak i najmanji nedostatak kalijuma u organizmu može da izazove ozbiljne probleme sa srcem, nervnim sistemom i mišićima? U pitanju je jedan od najvažnijih minerala potrebnih našem organizmu za pravilno funkcionisanje. On pomaže da se u telu održi pravilna ravnoteža tečnosti, a naše ćelije sadrže oko 98 procenata ovog elektrolita. Iako se se o njemu i ne govori previše, trebalo bi da znate da je preporučena dnevna doza kalijuma za odrasle osobe oko 4,7 grama, a ovu kvotu možete ispuniti tako što ćete jesti namirnice poput banane, belog pasulja, avokada i dinja.

Stoga je od suštinske važnosti da svakodnevno unosite ovaj mineral, jer ćete time omogućiti telu da vrši detoksikaciju. U nastavku teksta saznaćete više o tome koji su simptomi hipokalemije, šta je uzrokuje, kao i tome kako nadoknaditi nedostatak kalijuma u organizmu prirodnim putem.

Koji su simptomi hipokalemije i kako ih prepoznati

Osobe koje ne unose dovoljno ovog minerala kroz ishranu izlažu sebe ozbiljnim zdravstvenim rizicima i problemima. Naše telo funkcioniše tako da nam odmah ukazuje da nešto nije u redu i šalje nam signale upozorenja. Ukazaćemo vam na to kako se nedostatak kalijuma kroz simptome manifestuje, kao i koje su moguće posledice ukoliko ne budete blagovremeno reagovali.

Konstantan umor i manjak energije

Prvi znaci kada je nedostatak kalijuma u pitanju su pojava osećaja slabosti, umora i manjka energije. Ovo ćete lako proceniti sami, ako normalno i dovoljno spavate, a uprkos tome osećate konstantan umor. Važno je da znate da je razlog tome na prvom mestu nepravilna i neizbalansirana ishrana, a često je jedan od krivaca i pojačan unos natrijuma (soli) kroz hranu.

Pre više vekova, u vreme dok se zemlja nije obrađivala industrijskim putem, namirnice bogate kalijumom su bile puno zastupljenije u ishrani,  a soli je bilo daleko manje. Kako je danas situacija obrnuta, tako se to manifestuje i na ljudima. Zato je jako važno da obratite pažnju na nivo unosa NaCl putem hrane, jer što više njega unosite, mineral kalijum će biti potrebniji u još većim količinama da bi telo normalno funkcionisalo.

Koji su simptomi za nedostatak kalijuma

Problemi sa radom srca

Veoma često osećaj konstantnog umora praćen je nepredvidivim aritmijama, javlja se tzv. preskakanje srca i ubrzano lupanje iako niste pod nekim fizičkim opterećenjem. Nedostatak kalijuma u organizmu uzrokuje da se ovaj vitalni organ muči, jer ne može pravilno da pumpa krv kroz naš organizam.

Ove simptome hipokalemije ne treba olako shvatati, naročito ukoliko već imate problema sa srcem, pa je važno da, pre svega, korigujete ishranu i smanjite unos soli.

Visok krvni pritisak ukazuje na nedostatak kalijuma

Uz prethodne simptome, ukoliko pravilno ne reagujete, gotovo uvek se nadovezuje pojava povišenog krvnog pritiska. Kalijum u krvi je najvažniji mineral koji je potreban krvnim sudovima da bi bili opušteni i propustili krv ka kapilarima i organima.

Nedostatak kalijuma u ovom slučaju se manifestuje u vidu sužavanja arterija i vena, što automatski dovodi do povišenog krvnog pritiska.

Vrtoglavica i gubljenje svesti

Kao posledica svih prethodnih simptoma može da se javi nagla vrtoglavica, jaka i intenzivna glavobolja praćena pomućenim vidom. U krajnjem slučaju, javlja se i padanje u nesvest, što je veoma opasno jer može da dovede i do ozbiljnijih telesnih povreda nastalih usled pada. Kalijum u organizmu je važan kako bi vaš mozak dobijao dovoljno krvi, a ukoliko se ovi simptomi javljaju učestalije potrebno je da se obratite vašem lekaru.

Poremećaj varenja i problemi sa crevima zbog hipokalemije

Povraćanje, dijareja, nadutost i opstipacija mogu biti takođe jedan od pokazatelja kada je nedostatak kalijuma u organizmu u pitanju. Želudac i probavni sistem zahtevaju da unos ovog minerala bude na preporučenom nivou kako bi pravilno funkcionisali i eliminisali toksine iz tela.

Čim se mineral kalijum ne unosi u dovoljnoj meri, vaša creva će sigurno da ispaštaju, stoga obratite pažnju da li imate neke od ovih simptoma i korigujte svoju ishranu. Time ćete izbeći opasnost oboljevanja od Kronove bolesti, jer će probavni sistem vršiti potpunu i pravilnu apsorpciju hranljivih materija.

Trnjenje ruku i nogu uz grčenje mišića

Nervni sistem i muskulatura trebaju kalijum kako bi pravilno funkcionisali. Pošto smo vam već naveli koliko je ovaj mineral neophodan i dobar za srce, isti slučaj je i sa svim ostalim mišićima u telu.

Nedostatak kalijuma u organizmu izazvaće osećaj trnjenja ruku i nogu, kao i nagle i nekontrolisane grčeve u ekstremitetima, što je ozbiljno upozorenje koje trebate ozbiljno da shvatite.

Pojačano lučenje mokraće i konstantna žeđ

Još jedan od pokazatelja na manjak kalijuma jeste učestalija potreba za mokrenjem. Ovo je gotovo uvek praćeno i pojačanim osećajem žeđi iako se u telo redovno unosi tečnost.

Razlog tome je nepravilan rad bešike i bubrega, jer nedostatak kalijuma loše utiče na sve organe urinarnog trakta i dovodi do njegovog nekontrolisanog izbacivanja putem mokraće.

Psihološki poremećaji, depresija i halucinacije

U situacijama kada dođe do veoma niskog nivoa ovog minerala u organizmu, mogu da se jave razni problemi sa psihom koji su akutne prirode. Ipak, ukoliko se to desi, nedostatak kalijuma treba ozbiljno shvatiti kao glavnog uzročnika i što pre uzeti makar šumeće tablete kako bi se nadoknadilo ono što je vašem telu falilo.

Koji su glavni uzroci manjka kalijuma

Postoje brojni uzroci za nedostatak kalijuma u organizmu. Najčešće se dešava da organizam izbacuje ovaj mineral putem mokraće zbog unosa nekih lekova ili diuretika.

Pojačano znojenje je takođe još jedan od pokazatelja, pošto tada dolazi do povećanog gubitka svih elektrolita iz tela, a veoma je opasno ignorisati ovaj problem jer može da dovede do dehidratacije. Pored toga, povraćanje i dijareja su još jedan od uzroka za manjak kalijuma u krvi.

Nepravilno balansirane dijete su još jedan od glavnih neprijatelja ovog minerala. Naime, ukoliko praktikujete neki od režima ishrane kako biste oslabili nekoliko kilograma, potrebno je da vodite računa da u organizam unosite dve neophodne vitamine i elemente kako bi vaše telo pravilno funkcionisalo. Nedostatak kalijuma se javlja upravo kod loših i iscrpljujućih dijeta, pa je najbolje da se posavetujete sa nutricionistom pre nego što se odlučite na taj korak.

Pored toga, određeni poremećaji rada bubrega mogu da budu uzrok naglog gubljenja ovog minerala iz organizma. To su najčešće hronična insuficijencija kao i akutno otkazivanje ovih organa, što za posledicu uvek ima nedostatak kalijuma. Tada se obično javlja i deficit magnezijuma, a neretko dolazi i do poremećaja lučenja nadbubrežnih žlezda, odnosno manjak adrenalina u telu.

Koje namirnice bogate kalijumom treba uključiti u ishranu

Jedan od najvećih problema sa današnjom ishranom jeste to što ona sve više sadrži natrijum, a sve manje mineral kalijum. Stoga je potrebno promeniti prehrambene navike, a pre svega je potrebno da ne jedete brzu hranu koja je puna loših masti, aditiva i soli.

Zanimljivo je da su lekari utvrdili da kalijum u hrani može da nam pomogne da smanjite rizik od dobijanja moždanog udara i za 21 odsto, a sprečava i pojavu brojnih srčanih oboljenja. Zato je potrebno da potražite namirnice bogate kalijumom i svom telu date potrebnu dozu ovog minerala.

Pre svega, njega možete pronaći u slatkom krompiru. Koncentracija kalijuma u ovoj namirnici je najviša kada se posmatraju sve druge, jer jedna krtola sadrži neverovatnih 0,7 g K i samo 131 kaloriju. Stoga ćete sada još više zavoleti krompir, bilo da ga jedete pečenog, kao pire ili punjenog, jer on je ukusan i veoma zdrav.

Pored njega, verovatno vam je već od ranije poznato da je paradajz bogat kalijumom i sigurno ga rado konzumirate tokom leta. Međutim, domaći sok od paradajza je još bolji izvor ovog minerala, jer samo jedna četvrtina šolje ovog napitka daće vašem telu čak 0,6 g K! Zato ćete sigurno radije spremati i jela koja su bazirana na ovoj namirnici i sebi i svojoj porodici pružiti ukusan i zdrav obrok.

Sigurno ste već do sad znali koliko su banane bogate kalijumom, a verovatno ih volite i zbog njihovog prijatnog ukusa. Ovo voće je jedan od najboljih saveznika kada se pojave simptomi hipokalemije, jer jedna banana sadrži 0,4 g ovog minerala.

Pored ovih, namirnice bogate kalijumom su i: pasulj, blitva, spanać, losos, domaći jogurt, školjke, suve šljive, sok od šargarepe, tunjevina, soja, dinja, sok od ceđene narandže i avokado.

Kada se tablete kalijuma moraju uzimati

Većina ljudi koji vode računa o pravilnoj ishrani i samim tim brinu o tome da je unos kalijuma na preporučenom nivou neće imati potrebu da ga unose putem raznih medikamenata. Međutim, postoje osobe kod kojih su simptomi hipokalemije uzeli maha i potrebno je da se uzima kalijum u tabletama.

Najčešće su to osobe koje koriste diuretike ili kontraceptivne pilule. Pored njih, nedostatak kalijuma putem suplemenata treba da nadoknađuju osobe koje se bave teškim fizičkim poslovima, sportisti, oboleli od Kronove bolesti, kao i oni koji generalno imaju problema sa varenjem.

Na kraju, većina pušača i onih koji konzumiraju alkohol skloni su tome da imaju nizak nivo ovog minerala u svom organizmu i potrebno im je lečenje medikamentima.

Koje su preporučene dnevne doze kalijuma 

Kada je u pitanju unos ovog minerala u organizam, on pre svega zavisi od starosne dobi i stoga varira. Nedostatak kalijuma uvek može da se, osim putem hrane, nadoknaditi i uz pomoć suplemenata, a najčešće su to multivitaminski preparati koje možete koristiti samo uz dozvolu lekara.

Uopšteno gledajući, preporučene dnevne doze kalijuma su:

Odojčad do 6 meseci: 0,4 grama
Odojčad od 6 do 12 meseci: 0,7 g
Deca od 1 do 3 godine: 3 g
Deca od 4 do 8 godina: 3,8 g
Deca od 9 do 13 godina: 4,5 g
Tinejdžeri do 14 do 18 godina: 4,7 g
Odrasli preko 19 godina: 4,7 g
Dojilje: 5,1 g

U svakom od ovih slučajeva, preporučuje se da se posavetujete sa lekarom. On će detaljnim analizama utvrditi u kojoj meri se pojavio nedostatak kalijuma i predložiće adekvatnu terapiju. Time se izbegava i svako eventualno javljanje nuspojava, kao i pojava kontraindikacija, obzirom da se upotreba suplemenata ovog minerala ne savetuje onima koji uzimaju lekove za dijabetes i srčane bolesti.

Sponzorisani linkovi:
f