Feature post image

Ravensara ulje upotreba za zdravlje

Ravensara ulje protiv virusa i bakterija

Eterično ravensara ulje odlično je prirodno sredstvo protiv gotovo svih virusnih infekcija. Deluje moćno protiv napetosti  i stresa, a isto tako pobuđuje i naš imuni sistem.

Ova prirodna supstanca je često prisutna tokom tretmana aromaterapija, a koristi se i za masaže. Ima pozitivno dejstvo na naše telo, pri čemu i smanjuje bolove u velikoj meri.

Koristi se često za inhalaciju sinusa, ali i za ostale respiratorne bolesti. U kratkom periodu olakšaće postojeće tegobe i osnažiće organizam.

Nastavite sa čitanjem pa saznajte kako se koristi ulje ravansare protiv virusa. Donosimo Vam nekoliko saveta za uklanjanje bradavica i herpesa. Ostanite sa nama…

Kako izgleda ravensara biljka

Mnogi misle da je latinski naziv za ovo bilje Ravensara aromatica, međutim zapravo se ovo eterično ulje dobija od biljke Cinnamomum camphora. Ona se nalazi na Madagaskaru, ali je poreklom sa Tajvana. Zovu je još i madagaskarski kamforovac. Ulje ravensare proizvodi se procesom destilacije iz njenih listova.

To je zimzeleno drvo žućkasto smeđe boje, visine 15 do 30m, ima dobro razvijen korenov sistem. Krošnja mu je razgranata, listovi eliptični, glatki i kožasti, kada se malo protrljaju prijatno mirišu na kamfor. Cvetovi su mu sitni i žućkasto-beli, a plodovi nalik bobicama. Biljka pripada familiji lovora (familija Lauraceae).

Zbog promene staništa biljka je promenila svoje prvobitne karakteristike.

Ulje ravensare je bogato oksid 1,8-cineolom i alkohol-terpineolom. Međutim postoje ulja u prodaji koja se takođe navode kao ono, a zapravo to nisu. To su: anise ravensare (Ravensara anisata) i havozo ulja (Agatophyllum aromaticum).

Ukoliko želite da kupite pravo ravensara ulje obratite pažnju na etikete sa proizvoda.

Bitno da je kamforovac tip 1,8-cineol i poreklom sa Madagaskara. Na deklaraciji sadrži još alfa-terpineol, dok ne sme sadržati kamfor, samo eventualno u tragovima. Upravo zbog tih nedoumica u poslednje vreme se sve više koristi termin ravintsara.

Pored navedenih supstanci sadrži još beta-kariofilen, eugenol, sabinen, terpinen-4-ol, p-cimen, alfa i beta-pinen.

ravensara ulje primena za zdravlje

Lekovitost ravensare i dobrobiti po zdravlje

Ravensara za bebe je dozvoljena već od trećeg meseca starosti. Ovo potvrđuju brojni pedijatri. Ima blag efekat i neškodljiva je za mališane, uprkos tome što je veoma delotvorna.

Ublažava kašalj i podiže imunitet, zato je praktično sredstvo u vreme viroza i gripa čak i kod dece. Naravno u njihovom slučaju se koristi mnogo razblaženiji oblik nego kod odraslih.

Ravensara ulje ima snažno imunostimulativno, antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Odlična je zaštita od parazita i gljivica. Deluje kao vrlo blag prirodni analgetik pa se pojavljuje u preparatima za bolove u zglobovima i mišićima. Uspešno ubrzava regeneraciju kože, a koristi se i za negu kose.

  • Uvek se pridržavajte tačno navedenih preporučenih dnevnih doza, ne smete ravensaru upotrebljavati u velikim količinama. Morate biti obazrivi sa ovim eteričnim uljem. Može imati neuro i hepatotoksično delovanje ukoliko se pretera sa njegovim korišćenjem.

Odličan je prirodni lek protiv depresije, hroničnog umora, nervoze i napetosti, stoga ga i aromaterapija naročito ceni. Oni koji imaju problem sa spavanjem definitivno treba da isprobaju ravensara ulje protiv nesanice.

Smatra se fenomenalnim prirodnim afrodizijakom.

Najjača protiv virusnih ali i drugih infekcija

Ravintsara eterično ulje ima jednu od najvažniji karakteristika, a to je moćno antivirusno dejstvo. Uspešno olakšava tegobe raznih bolesti uzrokovane virusima i bakterijama. Bilo da je reč o bronhitisu, gripu, rinofaringitisu i raznim drugim tegobama respiratornih organa.

Savršeno je rešenje u borbi protiv virusa ako imate herpes, bradavice, humani papiloma virus, infekcije digestivnog trakta ili mononukleozu. Kao i kod urinarnih i ginekoloških infekcija poput cistitisa, leukoreje, vaginitisa ili vulvitisa.

Izvanredan preparat za žene

Ravensara ulje za vaginalne infekcije je dobro rešenje, kao i kod hronične upale genitalnog trakta. Zbog svog antivirusnog delovanja koristi se u tretiranju HPV-a, koji je polno prenosiv i najčešće zastupljen kod mladih. U slučaju ovakve virusne genitalne infekcije preporučujemo Vam sledeći recept:

20 ml kantariona,

10 ml tamanu,

50 kapi ravensare,

po 20 kapi eukaliptusovog ulja i čajevca.

Kako se priprema ovaj lekoviti preparat?

Tampon natopite sa ovom mešavinom, te dva puta dnevno držite po 2h. Takav tretman upotrebljavajte između menstruacija u trajanju 20 dana. Možete ga koristiti tokom 2 do 4 ciklusa, u zavisnosti od vremena trajanja infekcije, vrste virusa i reakcije vašeg tela.

Bakterijski vaginitis najčešće uzrokuje Gardanelle vaginalis. To su anaerobne bakterije koje se prenamnože i remete balans prirodne flore tela.

U ovom slučaju dobra kombinacija je 20 ml kantariona, 10 ml tamanu, po 30 kapi ravensare i ulja čajevca.

Ravintsara je delotvorna kod velikog broja respiratornih tegoba

Ravensara ulje za inhalaciju kod infekcija disajnih puteva daje jako dobre rezultate. Ako bi ste to činili klasičnom metodom naparavanja iznad posude sa ključalom vodom procedura je sledeća.

Koristite 600 do 800 ml vode, stavite 1-2 kapljice ravensare i inhalirajte se minut. Zatim dodajte još jednu kap pa ponovo udišite 60 sekundi i tako postupajte sve dok ne utrošite 5 kapi.

Ukoliko koristite difuzer u njega nakapajte ovo sredstvo, a izmaglicu udišite u trajanju od 3 minuta. U slučaju upotrebe inhalatora, na 10ml fiziološkog rastvora ide kap dve ulja, inhalacija traje 1-2 minuta. U toku dana smete ponoviti proces tri-četiri puta, sa bilo kojom navedenom metodom.

Međutim, za respiratorne infekcije od pomoći je i masaža grudnog dela, leđa i stopala ovim sredstvom. Eterično ulje ravensare se meša u kombinacji sa nekim uljem koje je brzo upijajuće (lešnikovo, makadamija), sa 10-40 procentnim udelom.

Kako se koristi za masažu (kod dece)

Ako se koristi za decu, naravno tada ide u manjem procentu. Za mališane između 8 i 12 godina ide 6ml brzoupijajućeg ulja i 4 ml ravensare, tri puta na dan. Utroši se do 8 kapi po mazanju.

Kod one manje dečice između 4 i 7 godina treba vam  8 ml brzoupijajućeg i 2 ml ravensare. Tri puta dnevno se maže ne preko 8 kapljica u jednom nanošenju.

I za one najmlađe, dobi između godine i tri, u 10 ml brzoupijajućeg ulja se stavlja 10 kapljica ravensare. Sme se dva puta u toku dana utrljavati na spomenuta mesta na telu (po 10 kapi).

Uspešno leči herpes i uklanja virusne bradavice

Šta činiti kada se pojave one dosadne crvene fleke na rubu usana koje se vrlo često i vraćaju? Što je još gore, takve virusne infekcije herpesa se mogu pojaviti i na drugim mestima po telu. A umeju biti veoma bolne i neprijatne.

Ravensara ulje protiv herpesa je vrlo praktično i efikasno rešenje.

Savršena kombinacija je u bočici od 10 ml izmešati 20 kapi sa nekim hladnoceđenim uljem. Najbolje kantarionovim, ali može i suncokretovo, maslinovo ili neko drugo. Maže se direktno na problematično mesto.

Ovu mešavinu bez brige možete koristiti nekoliko puta dnevno (pre upotrebe obavezno što bolje promućkajte). Ima veoma efikasno delovanje, te ćete već nakon jednog dana primetiti značajno poboljšanje.

Ukoliko dobijete kod lekara nekakvu mast za herpes možete ih bez problema koristiti paralelno. Potpuno je bezbedno upotrebljavati ovu mešavinu, pa se ravensara za decu može isto na taj način koristiti.

Šta uraditi ako vam groznica na usnama i dalje ne prolazi?

U slučaju dugortajnije infekcije u 5 ml tamanu ulja dodaje se 10 kapi ravensare, 4 kapljice niaulina i po 2 kapi paprene metvice i timijana. Ovu mešavinu možete naneti na herpes 6-8 puta dnevno.

Eliminiše bradavice u kratkom roku

Humani papiloma virus uzrokuje bradavice po koži na koje ovo  eterično ulje sasvim dobro deluje.

U ovu svrhu 4,5m l ovog ulja se meša sa 5 ml ricinusovog ulja i 10 kapljica cimetovca.

Na bradavice se ova mešavina nanosi dva puta na dan. U slučajevima kod dece se ne stavlja etarsko ulje cimetovca jer je suviše jako.

Mere opreza i neželjena dejstva

Uzrokuje li ravensara ulje nuspojave? Odgovor na ovo pitanje je vrlo retko i to samo ako se sa pretera sa doziranjem. Sasvim je bezbedno u malim količinama, a koristi se uvek razblaženo sa drugim uljima, kao što smo i naveli.

Pre upotrebe mešavinu trebate obavezno promućkati da bi se homogenizovala. U tankom sloju se nanosi na problematična mesta po koži.

Obratite pažnju na kvalitet i hemijski sastav ulja, što treba precizno postojati na deklaraciji. Kao što smo već napomenuli, u lekovite svrhe koristiti kamforovac tip 1,8-cineol. A sadržaj kamfora treba biti potpuno zanemarljiv.

Ipak budite pažljivi prilikom korišćenja ravensare, jer se ne sme unositi oralno u organizam. Morate paziti kao i kod drugih etarskih ulja da ne dođe u kontakt sa očima, jer su jako koncentrovana. U slučaju da Vam dospe u oči odmah ih isperite vodom i obratite se lekaru.

Kamfor je neurotoksičan, pa ni ovo ulje ne treba koristiti u velikim količinama. Mada je sadržaj kamfora u ovom preparatu zaista zanemarljiv, ali predrostrožnoti nikad na odmet. Takođe on nije poželjan tokom trudnoće i kod dojilja. I nikako ne treba da ga koriste osobe koje boluju od bilo kog oblika estrogen-zavisnih tumora.

Gde kupiti ravensara ulje i cena u Srbiji

Ako planirate nabaviti ulje ravensare budite pažljivi prilikom izbora preparata. Pitate se sigurno, gde ga kupiti a da bude kvalitetno? Za početaknajpre sve što bolje proverite u većim i dobro opremljenim prodavnicama zdrave hrane. Eventualno ga potražite u bio apotekama.

Po internet shopovima je dostupan širok izbor raznih proizvoda, pa i ovog ulja. Samo treba istražiti kakvog je porekla i sastava. Zato, kako ne biste bezveze bacilli novac i bili nezadovoljni, doveli sebe u bilo kakav rizik, sve dobro istražite.

Naša preporuka je da čitate domaće forume, ako vam idu strani jezici onda svakako i njihove. Iskustva korisnika su dragocena, vama mogu puno pomoći u donošenju prave odluke.

Još jednom napominjemo, pre upotrebe ravensare konsultujte vašeg lekara. Nije naodmet poslušati savet stručnog lica o bilo kom preparatu.

Za ravensara ulje cena je poprilično visoka. Bočicu zapremine 10 mililitara ćete platiti između 1200 i 1500 rsd. Ali s obzirom na količine koje se troše, a pomoć koju pruža u određenim situacijama, svakako je isplativo.

Za kraj preporučujemo vam tekst o još jednom sjajnom ulju i preparatu, u pitanju je sandalovina! Pročitajte obavezno.

Sponzorisani linkovi:
f