Feature post image

Koštice od višanja kako koristiti za zdravlje

Sezona ovih voćki još nije počela, ali nije naodmet da ih dočekamo potpuno spremni. Naime, suvišno je pričati o lekovitim svojstvima ovog voća, a naročito o njegovom dejstvu na kardiovaskularni sistem. Ali, da li ste znali koliko su koštice od višanja moćne?

Navikli smo ih bacati, a to je zaista šteta. Naime, uz malo truda, od njih možete napraviti lekovite jastuke koji ublažavaju bol u zglobovima. Oni dokazano pomažu  u borbi sa nervozom, glavoboljom i stresom.

Ostanite uz nas i saznajte na koje sve načine možete iskoristiti koštice višnje za vaše zdravlje.

Kako da napravite jastuk od koštica višnje

Iskorišćene koštice od višanja što bolje operite, rasporedite na tacne i sušite nekoliko dana na vazduhu. Izbegnite njihovo direktno izlaganje suncu. Nakon toga sipajte ih u lanenu, pamučnu ili svilenu vrećicu i formirajte jastuk po želji, kako vam najviše odgovara.

Polukružni jastuk od koštica višnje idealan je za držanje oko vrata, a pravougaoni za druge delove tela.

Jastučnicu napunite sa 300 do 400 g suvih koštica (to otprilike bude šest do osam kilograma svežih višanja) i zašijte. Nju odmah možete koristiti.

Ovako napravljen jastuk može vam služiti godinama i pri tom neće izgubiti svoje lekovito svojstvo.

Zbog čega su jastuci toliko efikasni?

Vlakna koja čine jezgro višnje odlično zadržavaju i toplotu i hladnoću, pa ovi jastuci mogu zameniti termofor, ali i kesu s ledom. Ukoliko vam vađenje koštica iz višanja ne predstavlja problem, obavezno ih na ovaj način iskoristite.

Zagrejan jastuk od koštica višnje smanjuje napetost u mišićima, grčeve u stomaku, bolove i ukočenost vrata, promrzline. S druge strane, kada se rashladi pomaže u slučaju uganuća, modrica po telu, zubobolje, glavobolje, migrene.

Savet plus:

  • Najbolje je napraviti jastučnicu s dugmićima ili čičak-trakom, obzirom na to da jastuk od koštica višnje ne trebate prati.

koštice od višanja lekovitost

Za šta se sve primenjuje lekoviti jastuk

Ublažava glavobolje i migrene

Jastuk od koštica višnje ublažava glavobolju u kratkom roku. U zavisnosti od uzroka – pomaže u toplom, prohladnom i hladnom obliku. Najbolje ga je pet do deset minuta drži na čelu, temenu ili potiljku.

S obzirom na to da su koštice od višanja okruglog oblika, jastuk pruža efekat masaže. On poboljšava cirkulaciju i pomaže u opuštanju mišića glave, ramena i vrata.

Eliminiše psihofizičku napetost

Prenapregnutost i preopterećenje, fizičko i emocionalno, veoma je čest problem kod ljudi. Jastuk od koštice višnje vam može pomoći u opuštanju ako ga koristite u zagrejanom obliku.

Stavite ga na ramena, u predelu vrata, i držite 10 do 15 minuta.

Za još bolji efekat, zauzmite udoban položaj koji vam najviše odgovara. Možete sedeti, ležati  ili stojati ako vam je tako prijatno – i vrlo brzo osetićete olakšanje.

Drži pms simptome pod kontrolom 

Koštice od višanja pomoći će ženama koje se svakog meseca muče sa PMS -om. Najbolje su se pokazali topli jastuci, a primenjuju se krajnje jednostavno.

Zagrejan jastuk stavi se 10 do 15 minuta na donji deo stomaka i donji deo leđa. Neugodni bolovi u pomenutoj regiji će popustiti, čak štaviše nećete više ni osećati tegobe.

Jastuke možete primentiti i ako su vam grudi bolne i osetljive pred menstruaciju.

Nesanica i neraspoloženje

Ugrejan jastuk od koštica višnje poboljšava raspoloženje i pomaže da lakše zaspite svake noći.

Opustite se vašoj omiljenoj fotelji ili stolici 15 minuta. Topao jastuk redom premeštajte od vratne zone, niz leđa, pa sve do zadnjice, zadržavajući se minut-dva na svakoj oblasti. Zatim ga možete staviti na kolena, a na kraju spustite na zglobove nogu i stopala.

Noću na jastuk koji inače koristite stavite prohladan ili topao jastučić od koštica višnje.

Koštice višnje pomažu kod uganuća i otoka

Uganuća, modrice i otoke najbolje je tretirati hladnim kompresama. Jastuk  stavite u zamrzivač na dva sata, ali ne direktno, već ga prvo umotajte u kesu. Tako ohlađen držite na bolnom mestu dok god vam bude prijalo.

Ublažava tegobe kod reumatoidnog artritisa

Ovo ozbiljno oboljenje prate bol, oticanje, crvenilo i povišena temperatura u predelu zahvaćenih zglobova. Uz uobičajene medicinske procedure koje praktikujete, uključite i upotrebu hladnog jastuka:

10-15 minuta tri do pet puta na dan držite ga na bolnom zglobu dok se ne smanji upala.

Pomaže kod hroničnog cistitisa

U periodu pogoršanja stanja topao jastuk s košticama višnje stavite na donji deo stomaka u trajanju od petnaestak minuta. Čak i kod hronične upale bešike dolazi vrlo brzo do olakšanja.

Olakšava menopauzu 

Mnoge žene smatraju da su tokom menopauze hladne obloge pravi spasioci, barem u određenim trenucima. Najbolji savet vam je da hladne jastuke imate spremne u zamrzivaču, jer će vam pomoći usled napada toplote.  Pružiće vam olakšanje i sniziti temperaturu tela.

Rešava problem s lumbalnim delom kičme

Ukoliko ste prinuđeni duže vremena sedeti za kompjuterom ili veći deo dana provodite u automobilu, poslušajte sledeći savet.

Mali jastučić zagrejan do sobne temperature stavite na donji deo leđa, tik malo iznad struka. Držite ga tako barem pola sata dnevno.

Ubrzo ćete uvideti koliko su koštice od višanja efikasne.

Imate oslabljenu cirkulaciju u vratu, postoji rešenje!

Ukoliko imate problem s cirkulacijom u vratnom delu, koštice višnje koristite na sledeći način:

Nekoliko puta dnevno ležite na leda postavivši jastuk na donji deo potiljka. Ostanite tako po 15-30 minuta.

Izvanredan je suvi termofor i pogoduje svakom.

Kako se koristi jastuk od višnjinih koštica

Važno je napomenuti da je jastuk od koštica višnje potpuno bezopasan za sve uzraste. Upotrebljava se uvek na čistu kožu ako se direktno stavlja. Nikako ga nemojte koristiti nakon upotrebe masti, gelova, krema i slično.

Njega možete koristiti na 3 načina:

Nezagrejan (sobne temperature) – koristi se kao ortopedsko sredstvo:

  • Ležeći na jastuku, lako stabilizujete položaj glave i vrata, poboljšavajući cirkulaciju u mozgu i normalizujuči san. Može se koristiti i u sedećem položaju – za poboljšanje držanja vrata, leđa i krsta, s laganim efektom masaže.

Zagrejan (greje se na radijatoru ili u rerni). Potrebno je osam do deset minuta na 80°C, ili u mikrotalasnoj od 30 sekundi do najviše dva minuta.

  • Pre koriščenja pustite neka se malčice rashladi, ali ne brinite zbog toga, koštice od višanja dugo zadržavaju toplotu. Ugrejan jastuk opušta napete mišiće i smanjuje grčeve, a koristi se i za masažu. Kad se zagreje, ima prijatan miris, koji podseća na svež hleb.

Rashlađen (stavlja se u zamrzivač na sat-dva, a kad je zima može se rashladiti na prozoru ili na terasi):

  • Hladan jastuk od koštica višnje ima okrepljujući i analgetski efekat. U slučaju umora pomaže vam da se oslobodite pospanosti.
  • Takođe, ukoliko ste prinuđeni boraviti u zagušljivoj prostoriji, normalizuje rad mozga i potiskuje glavobolju usled visoke temperature. Ublažiće bilo koji jak bol (kao prilikom uganuća), te smanjuje otok i ublažava modrice. Jednostavno, jastuke možete koristiti u svakoj situaciji, kao i kad inače primenjujete hladne obloge.

Grejanje na koštice od višanja

Ukoliko imate više stabala višnje, možda niste ni svesni kakav potencijal se krije u vašem voćnjaku. Naime, moćne male koštice od višanja izuzetno dobro gore, imaju jak plamen i daće više topline od drvnih peleta. Pri tom, ostavljaju količinski manje pepela. Jednom rečju idealne su za kotlove.

Onog trenutka kad grejanje na biomasu postane popularno, imaćete dragocen izvor energije. U Americi su zbog ovog svog svojstva veoma cenjene i tražene. Ipak ovde kad nas su i dalje najtraženiji jastuci, ali vremena se menjaju.

Kao što vidite koštice od višanja su višestruko korisne za naše zdravlje i nikako ih nemojte tretirati kao otpad.

Ukoliko niste voljni jastuk napraviti sami, uvek ga možete i kupiti na internetu. Njegova cena u webshopovima je 650 dinara. Vi se svakako najpre raspitajte kod proizvođača i čitajte iskustva ljudi koji ih koriste.

Ovom prilikom podsećamo vas na naš raniji tekst o pravljenju domaćeg soka od višanja, obavezno ga pročitajte.

Sponzorisani linkovi:
f