Feature post image

Surutka kao lek za jetru i mršavljenje

Surutka kao lek je provereno sredstvo za jačanje imuniteta. Savršena je za regulaciju rada creva, pri čemu sprečava upalne procese u organizmu.

Odlično se pokazala i surutka za mrsavljenje te je preporučuju mnogi nutricionisti. Lekoviti napitak bogat je mineralima, vitaminima i kvalitetnim proteinima, kojih ima u majčinom mleku.

Saznajte u nastavku šta sve leči obična surutka…

Preporučujemo vam naš video o surutki

Kakav je sastav surutke

Ovaj nusproizvod koji nastaje prilikom pripremanja sira. Bogat je mlečnom kiselinom i enzimima, ali i visokovrednim belančevinama.

Obiluje vitaminima (B6,B2, B12, K, C), mineralima (kalijum,kalcijum,magnezijum,fosfor), amino-kiselinama, a pored toga ima nisku kaloričnu vrednost.

Vekovima se koristi surutka kao lek i sredstvo za podsticanje apetita  i poboljšanje varenja. Savremena nauka dokazala je da, osim toga:

 • sprečava pojavu hipertenzije,
 • moždanog i srčanog udara,
 • regulise holesterol,
 • povećava mišićnu masu,
 • prevenira osteoporozu,
 • jača imunitet,
 • elimiše stres,
 • obezbeđuje organizmu visok nivo energije.

Zato mnogi  nutricionisti, eksperti, i  lekari, savetuju da se svakodnevno  konzumira ovaj mlečni napitak.

Surutka u prahu se dobija industrijskom preradom mleka i ne može da konkuriše domaćoj surutki koja je puno zdravija.

surutka kao lek
Foto: Pexels

Proteini u surutki

 • Beta-laktoglobulin: istraživanja su pokazala da ovaj protein (ima ga i u majčinom mleku) vezuje vitamine topljive u masti. Oni tako postaju bolje iskorišćeni u  organizmu. Ujedno je odličan izvor takozvanih lančanih amino-kiselina. One sprečavaju pucanje mišića tokom vežbanja, a važne su i za obnavljanje oštećenih ćelija jetre. Tako bi beta-laktoglobulin iz surutke u budućnosti mogao odigrati ključnu ulogu u lečenju ciroze. Inače, ova belančevina ulazi i u sastav hrane za novorođenčad.
 • Alfa-laktalbumin: odličan je izvor osnovnih amino-kiselina. Vezuje se za kalcijum i jača kosti. Osim toga, podstiče lučenje serotonina (koji se još naziva i „hormon sreće“). Depresivnim osobama se savetuje da svakodnevno piju surutku.
 • Imunoglobulini: čine oko 10% belančevina u surutki i u majčinom mleku. Važni su za jačanje imuniteta ne samo u novorođenčadi nego i kod odraslih.
 • Laktoferin: ova belančevina ima važnu ulogu u prevenciji upalnih procesa jer se vezuje za gvožđe kojim se hrane patogene bakterije i virusi. Pored toga, laktoferin podstiče stvaranje korisnih bakterija u probavnom traktu kao što je Biftdobacterium bifidus.
 • Laktoperoksidaza: poput laktoferina, ova belančevina sprečava rast patogenih bakterija koje se hrane gvožđem i na taj način zaustavlja upalne procese.

KAKO SE PRAVI SURUTKA KOD KUĆE

Prokuvati litar mleka i dok je još vrelo, dodati sok od jednog limuna. Ostaviti da odstoji neko vreme, dok se ne odvoji providna zelenkasta tečnost – surutka, koju treba presuti u flašu i odložiti u frižider. Ono što preostane jeste ukusan, mladi domaći sir.

Koliko surutke treba piti dnevno?

Uzima se jedna manja ili veća kašika surutke i stavlja se u 2 dl vode(jedna čaša), uz svako jelo se pije. Ovo će naročito pomoći osobama koje su sklone gorušici (pročitajte više u članku gastritis simptomi), jer ćemo na taj način pomoći izlučivanju želudačne kiseline i olakšati varenje u debelom crevu..

Zdrav recept sa surutkom

Hleb: pomešati četiri šolje surutke, po dve šolje integralnog i belog brašna, te pšenične prekrupe, dve kašičice šečera i kašičicu kvasca u prahu. Umesiti testo, pustiti da  odstoji dva sata, premesiti i peći pola sata na 200°C.

SURUTKA KAO NAJBOLJI LEK ZA JETRU

Jetra je jedini organ u ljudskom telu koji ima moć regeneracije, a ima ključnu ulogu u preradi hrane i detoksikaciji organizma. Da bi surutka kao lek pomogla obnavljanje oštećene jetre, potrebno je u dužem periodu svakodnevno piti od pola litra do litar ove tečnosti.

Tokom terapije, moraju se izbegavati masna hrana, alkoholna pića, cigarete i  druge materije koje oštećuju jetru.Ova lekovita tečnost ima blagotvorno dejstvo u slučaju problema sa varenjem, nadutosti stomaka, neredovne stolice, poremećaja bakterijskeflore u crevima i hronične upale.

Odlična je za mršavljenje

Surutka se preporučuje osobama koji žele da se oslobode viška kilograma jer pruža osećaj sitosti podstičući lučenje hormona koji utiče na smanjenje apetita. Na taj način konzumacijom ove lekovite tečnosti dovodimo u red našu liniju, kao i bolje psiho-fizičko stanje u celini.

Za dobro zdravlje napravite napitak sa surutkom

Još početkom prošlog veka,evropska elita odlazila je u švajcarske banje, gde su se, osim termalnim vodama, zdravstveni problemi lečili i surutkom – i to problemi od opstipacije i gojaznosti, preko hormonalnih poremecaja i ateroskleroze, do oboljenja jetre i gušterače.

Ova terapija potom je pala u zaborav, da bi je naučna istraživanja sprovedena pre desetak godina ponovo vratila u žižu interesovanja. Brojne studije o belančevinama iz surutke potvrđuju njihov potencijal u jačanju imuniteta, sprečavaju nastanak karcinoma, kao i ozbiljnih imunoloških poremećaja izazvanih HIV virusom.

Istraživanja na Bostonskom univerzitetu pokazala su da surutka kao lek može da spreči bolest osteoporozu, jer ona nadoknađuje belančevine čiji nedostatak dovodi do poroznosti kostiju.

 

Sponzorisani linkovi:
Comments are closed.
Feta Haskaj
02/02/2014 11:46

Nji pije per te gjithe!

Dragana Jejina Komazec
02/02/2014 21:13

Znam da pomaze za holesterol, isprobano :)

lakica
02/02/2014 23:44

A koliko dugo moze da stoji u frizideru surutka ako se pije samo kašika na dan?

f