Feature post image

Ubrzan rad srca u mirovanju simptomi i lečenje

Ubrzan rad srca, predstavlja stanje u kojem ovaj vitalni organ kuca više od 100 puta u minuti. Ovo je sasvim normalna pojava kada smo emotivno uzbuđeni, izloženi nekom stresu ili kad treniramo. Sa druge strane, kada isključimo ova tri stanja, tahikardija može biti znak da se u našem telu procesi koji narušavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Pošto je u pitanju organ od vitalnog značaja, potrebno je konstantno obraćati pažnju na njegov rad. Redovne lekarske kontrole su najbolji način za očuvanje zdravlja, a pored toga savetuje se i vođenje zdravog načina življenja i pravilna ishrana. U nastavku ćemo vam objasniti šta karakteriše ubrzan rad srca kod dece i odraslih, koji su simptomi i kako se ovo stanje najbolje leči.

Koliki je normalan broj otkucaja srca u minuti

Sasvim je normalno zapitati se ponekad „radi li moje srce normalno“, jer vam se može činiti kako ono nekad kuca isuviše sporo, a nekad prebrzo. To je posledica raznih okolnosti, ali svakako oba ova stanja – usporen i ubrzan rad srca, nikako ne treba smatrati bezazlenima.

Optimalan otkucaj srca u minuti prema današnjim medicinskim standardima je 60 do 100 o.u.m. Međutim, srčani puls može imati različite vrednosti kod svake osobe pojedinačno, stoga ga redovno kontrolišite u prisustvu stručnog lica.

Zbog svega navedenog, postoje mišljenja kako je najidealniji broj otkucaja srca u minuti onaj koji iznosi 50-70 o.u.m. On je uglavnom karakterističan kod osoba koje se aktivno bave sportom, bilo da su rekreativci ili profesionalci. Javlja se i kod onih ljudi koji prirodno imaju nizak krvni pritisak.

Poremećaj srčanog ritma nastaje kada puls srca prelazi gornje normalne vrednosti. Tada dolazi do tahikardije, koja može biti prolaznog karaktera, ali i ukazuje na prisustvo nekih ozbiljnih zdravstvenih problema. Zato je veoma važno redovno kontrolisati puls srca kako biste biti sigurni u njegov pravilan rad.

kako smiriti ubrzan rad srca

Šta uzrokuje tahikardiju i koji činioci najviše doprinose

Kada je u pitanju tahikardija uzroci mogu biti višestruki, što praktično zavisi od svake osobe pojedinačno. Generalno govoreći, za ubrzan rad srca odgovorna su sva ona stanja ili faktori koji remete normalne električne impulse koji kontrolišu brzinu pumpanja krvi.

Današnja medicina smatra kako najčešći uzroci tahikardije mogu biti:

–          oštećenje srčanog tkiva kao posledica neke kardiovaskularne bolesti,

–          urođena srčana mana,

–          anemija,

–          problemi sa štitnom žlezdom (hipertireoza),

–          disbalans elektrolita u organizmu,

–          visok krvni pritisak,

–          iznenadan i konstantan stres,

–          pojačan fizički napor,

–          neke vrste lekova,

–          razni metabolički poremećaji,

–          pušenje cigareta,

–          prevelika konzumacija alkohola,

–          kofeinski napici,

–          zloupotreba droga.

Da bi se adekvatno lečio ubrzan rad srca u mirovanju, od velike je važnosti tačno ustanoviti koji faktor utiče na njegovu pojavu. Kako bi se uklonila tahikardija uzroci moraju biti prepoznati na vreme, pa je veoma bitno javiti se vašem lekaru što pre, koji bi vas dalje uputio kod specijaliste kardiologa.

Ono što vam možemo savetovati jeste vođenje zdravog života, uz pojačanu odgovornost prema sebi i svom organizmu. Na taj način ćete u velikoj meri izbeći rizik od brojnih kardiovaskularnih oboljenja.

Ubrzan rad srca simptomi koji se najčešće manifestuju

Ubrzan rad srca u mirovanju može biti posledica stvari koje smo vam malopre naveli. U tim momentima, otkucaji srca postaju suviše brzi što i sama osoba oseti u predelu grudi, a može primetiti i blago zujanje u ušima. Sve ovo se dešava zbog toga što se ovaj vitalni organ bori da pumpa dovoljnu količinu krvi u ostatak tela, ali ne uspeva. Tada naši organi i tkiva ostanu uskraćeni za kiseonik, pa možete primetiti kako su vam poplaveli prsti i nokti.

Kada nastupi tahikardija simptomi mogu biti i:

–          nepravilan rad srca,

–          bol u grudima (angina),

–          osećaj zbunjenosti,

–          vrtoglavica,

–          nizak krvni pritisak (hipotenzija),

–          nesvestica,

–          trnjenje ruku,

–          kratak dah,

–          osećaj iznenadne slabosti,

–          sinkopa.

Kod nekih osoba uopšte se ne manifestuje niti jedan od navedenih simptoma, što nije nimalo neobično. U takvim slučajevima, tahikardija srca se primećuje tek kada dođu na redovan sistematski pregled.

Koliko su česti simptomi tahikardije u trudnoći

Neretko se dešava i da se javi ubrzan rad srca u trudnoći. Tokom tih devet meseci, u vašem telu dešavaju se brojne promene, pojačano lučenje hormona, pa vaše srce mora raditi jače i napornije. Uopšte vas ne treba začuditi kada se baš u to vreme javi tahikardija. Tada se u vašem telu stvara novi život, te je blagi poremećaj srčanog ritma očekivan.

Obzirom da je u pitanju skroz normalna pojava, nemojte paničiti, već prihvatite nastalo stanje. Kada se javi tahikardija u trudnoći, dolazi do umora, primetan je bol u grudima i palpitacija.

Od velike pomoći za trudnice može biti čaj od kamilice, jer on ima provereno smirujuće dejstvo. Ipak, savetuje se redovna kontrola kod lekara tokom ovog perioda. Morate biti sigurne da ubrzan rad srca u trudnoći ima samo prolazni karakter, što će vas dodatno smiriti.

Koje vrste tahikardije razlikujemo danas

Tahikardija se javlja kada dođe do problema u radu srčanog mišića, što za posledicu ima ubrzani rad ovog vitalnog organa. Uobičajeni tipovi ove bolesti se dele na tri osnovna oblika:

Sinusna tahikardija najčešća kod sportista

Karakteristična je po tome što se ubrzan rad srca javlja u vidu otkucaja koji prelaze 100/min. Postepeno se javlja i isto tako nestaje, a obično se manifestuje kao posledica nekog većeg fizičkog napora.

Od drugih uzroka zbog kojih nastaje sinusna tahikardija spominju se: povišena telesna temperatura, malokrvnost (anemija), pad nivoa kiseonika u krvi, stres, psihička napetost, poremećen rad štitne žlezde. Medicinski izvori svemu ovome dodaju i prekomeran unos alkohola u organizam, kofein i nikotin.

Trebate znati kako sinusna tahikardija može biti normalna (akutna) i patološka (hronična). Najzastupljenija je nakon napornih fizičkih vežbi i sa njom se najčešće susreću bodibilderi. Ipak, nju ne treba olako prihvatati i zanemarivati, jer ona može biti znak i okidač za brojne druge bolesti.

Osim toga, neretko se javlja kod pacijenata koji imaju kongestivni zastoj srca, neka teška oboljenja pluća ili problema sa radom štitne žlezde. Kada je reč o terapiji, za tahikardiju srca najčešće se prepisuju beta blokatori.

Ventrikularna tahikardija izuzetno opasna

Kada se javi ovakav ubrzan rad srca, on je posledica nepravilnog rada srčanih komora. U pitanju je stanje koje je veoma opasno po zdravlje i na kraju može da dovede do fibrilacije, a ukoliko se na vreme ne leči onda može nastupiti asistolija i iznenadna smrt. Zato je veoma važno na vreme prepoznati simptome i obratiti se lekaru.

Ventrikularna tahikardija je karakteristična po tome što traje duže od pola minute nakon čega nastaje privremeni srčani zastoj. Kada je u pitanju otkucaj srca u minuti, on je u ovom stanju između 120 i 200 o.u.m. Dok je bolest u akutnoj fazi, može se izlečiti uz pomoć antiaritmika. Ukoliko pacijent ne pokazuje znakove poboljšanja, onda se primenjuje DC šok metod.

Supraventrikularna tahikardija javlja se bez simptoma

U ovom slučaju, ubrzan rad srca javlja se kao posledica nepravilnog rada gornjih pretkomora i arterijama. Manifestuje se kao brz i uravnotežen ritam, a svojstven je po tome što počinje i završava se naglo, bez ikakvih prethodnih naznaka kako bi do ovog stanja moglo doći. Otkucaj srca u minuti kada je ona u pitanju kreću se između 150 i 220 o.u.m.

Ako se javi kod supraventikularna tahikardija zdravih osoba, onda nije opasna i prolaznog je karaktera. Međutim, simptomi koje supraventikularna tahikardija ispoljava su veoma neprijatni i mogu izuzetno uznemiriti čoveka. Pre svega, uz ubrzan rad srca u mirovanju,  javljaju se osećaj slabosti, nesvestica i naglo preznojavanje.

Zna je izazovati preterana konzumacija alkohola i kafe, a javlja se i ubrzan rad srca posle jela, zbog osećaja uzbuđenosti, koji može biti okidač. U slučaju akutnih stanja preporučuje se upotreba antiaritmika, a ako na njih nema pozitivne reakcije, tada lekar predlaže radiofrekventnu ablaciju.

Nepravilan rad srca lečenje medikamentima

Postavljanje dijagnoze i rano otkrivanje ove bolesti veoma je bitno kada je ubrzan rad srca posredi. To se čini na osnovu samog kliničkog pregleda od strane specijaliste, kao i od anamneze. Najbolji pokazatelj kada je tahikardija u u pitanju jeste EKG srca. Elektrokardiogram predstavlja snimak srčane aktivnosti i on je najpouzdaniji osnov za utvrđivanje simptoma i postavljanje adekvatne dijagnoze.

Ono na čemu lekari mogu insistirati jeste ergometrija, tj. radi se test opterećenja koji se može vršiti na pokretnoj traci za trčanje ili na biciklu.  Na taj način se utvrđuje javlja li se ubrzan rad srca u mirovanju u podjednakoj meri kao pri kretanju i kontinuiranoj fizičkoj aktivnosti. Tako se najbolje može prepoznati koji je tip tahikardije u pitanju.

Pored ovog metoda, uz pomoć ultrazvučnog pregleda (ehokardiografija) posmatraju se otkucaji srca, kao i kako ovaj organ radi. Ovim putem se mogu uočiti eventualne promene na srčanom mišiću i uvideti sve nepravilnosti.

Nakon toga, kada se ustanovi tahikardija lečenje je najvažniji deo u borbi protiv ove bolesti.

Laboratorijske analize mogu pokazati jel ona posledica anemije, ili je u pitanju neki drugi problem. Već smo pomenuli neke od lekova koji se koriste za lečenje tahikardije. U slučaju kada neka druga bolest uzrokuje ubrzan rad srca, onda se prepisuje terapija za tretiranje samo tog zdravstvenog poremećaja.

Ako se ne može ustanoviti uzročnik, a da bi se zaustavila tahikardija lečenje se vrši uz pomoć beta blokatora, kao što je bisoprolol. Osim toga, kardiolog može preporučiti i terapiju antiaritmicima, odnosno amjodaron i propafenon.

U nekim slučajevima, za ubrzan rad srca ujutru koje prati i otežano disanje, prepisuju se i blokatori kalcijumskih kanala. Ukoliko se desi da ovi lekovi ne doprinose poboljšanju zdravstvenog stanja, koristi se ablacija tako što se deaktivira mesto od kojih dolaze impulsi, a u krajnjem slučaju pribegava se operativnom zahvatu.

Prirodno lečenje tahikardije mediteranskom ishranom

Ako primetite ubrzan rad srca posle jela ili tokom mirovanja, zadržite dah na neko vreme i posle toga popijte čašu hladne vode. Preporučljivo je i umivanje istom, jer ovo su načini pomoću kojih možete pomoći sebi ukoliko se manifestuje nepravilan rad srca.

Ukoliko se već borite sa ovom pojavom, trebate znati kako postoje i određeni načini i metode za lečenje tahikardije prirodnim putem. Kao što sama izreka: „zdravlje na usta ulazi“ kaže, najbolji načini za tretiranje aritmija jeste pravilna ishrana. Mediteranska hrana pokazala se veoma učinkovitom, jer ljudi koji su odrasli i žive na ovoj kuhinji imaju najmanje šanse za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti.

Kao prirodni lek za tahikardiju ističu se omega-3 masne kiseline, kojih ima ribi. Pored ovoga, potrebno je obratiti pažnju na to unosite li u dovoljnim količinama kalijum i magnezijum u vaš organizam.

Tinktura od gloga recept koji provereno pomaže

Biljka glog se veoma dugo koristi kao prirodni lek za tahikardiju u obliku tinkture. Nju je veoma jednostavno napraviti i poželjno je konzumirati ovaj preparat u preventivne svrhe.

Uskoro nam stiže proleće, vreme kada ova biljka cveta, pa tada obavezno morate nabrati njene listove i cvetove. Pored njih, za pravljenje ove tinkture vam treba i 1 dl medicinskog alkohola (90-postotni).

Sveže ubrane listove i cvetove isecite na sitno i ubacite ih u teglu. Prelijte ih alkoholom i ostavite da odstoji tri nedelje na sobnoj temperaturi. Nakon isteka tog perioda, iscedite tinkturu gloga kroz gazu u staklenu flašu.

Konzumirajte ovaj prirodni lek za ubrzan rad srca ujutru i to svaki dan, obavezno pre doručka, kao i pred druge glavne obroke (3x dnevno). Uzimajte 15 kapi ovog preparata i to razređeno sa malo vode.

Vođenje zdravog života je najbolji lek za tahikardiju

Uopšteno govoreći, najbolji prirodni lek za tahikardiju jeste – zdrav život. To znači potpuno izbegavanje konzumacije brze hrane, naročito one prerađene industrijske, kao i potpuno odbacivanje alkohola i cigareta. Trudite se što manje koristiti kuhinjsku so, jer ona može biti veoma štetna za vaše srce.

Danas se usled sedećeg i pasivnog načina života, te nepravilne ishrane često sreće i ubrzan rad srca kod dece u pubertetu. Nemojte im dozvoliti celodnevno sedenje za računarom uz igranje igrica, neka se bave sportom i budu fizički aktivna. Umerenost je i tu najvažnija, što se podrazumeva, jer se npr. sinusna tahikardija neretko javlja usled preteranih fizičkih aktivnosti.

Za ubrzan rad srca i otežano disanje preporučujemo vam konzumaciju belog luka. On u sebi sadrži acilin koji utiče na regulisanje krvnog pritiska, pa se smatra najdelotvornijim prirodnim lekom za tahikardiju. Neka vam njegov pomalo specifičan miris ne predstavlja nepremostivu prepreku, umesto sirovog luka možete uzimati i tablete.

Generalna preporuka za vođenje zdravog života jeste redovna fizička aktivnost, što više kretanja, a mnogo će vam pomoći boravak na svežem vazduhu, naročito pored reka uz drveće. Povedite i vašeg ljubimca ili vozite lagano bicikl, kad god je prilika za to.

Napomene, komplikacije i posledice po zdravlje

Ukoliko se javi tahikardija komplikacije su nešto na šta svakako treba obratiti pažnju. Najčešće se manifestuje pojačano zgrušavanje krvi, što značajno povećava šanse za infarkt. Osim toga, ako se ne vrše redovne kontrole, srčana insuficijencija takođe je moguća. To praktično znači ako se ne vrši pravilna distribucija krvne plazme kroz organizam, može doći do ozbiljnog uticaja na rad organa.

U navedenim sličajevima može se javiti i govorna mana, odnosno trnjenje jedne strane usana i jezika. Ovaj grč ni malo ne treba zanemarivati, jer je u pitanju poslednji pokazatelj kako nešto nije u redu sa srcem. Na kraju, posledice mogu imati i fatalni ishod, kada nastupa iznenadna smrt usled zastoja rada ovog vitalnog organa.

Faktor rizika je nešto što povećava verovatnoću razvijanja ove bolesti, što za sobom povlači i druge probleme. Na primer, gojaznost značajno povećava šanse za dijabetes tip 2. Kada je u pitanju tahikardija, rizik za njeno nastajanje se povećava ako osoba ne vodi računa o svom zdravlju i načinu ishrane.

Zato je veoma važno obratiti pažnju na to šta jedemo, kao i koliko brinemo o sebi. Ubrzan rad srca u mirovanju ne mora se uvek javiti kao posledica loših stvari. Na kraju krajeva, on može biti pokazatelj i nekih lepih momenata u vašem životu, kao što su recimo zaljubljenost i sreća.  Iskreno se nadamo da vam ovakvih trenutaka neće manjkati i da ćete se osećati zadovoljno i zdravo.

Sponzorisani linkovi:
f