Feature post image

Ketogena dijeta jelovnik, recepti i iskustva

Ketogena dijeta je odličan izbor za  skidanje masnih naslaga 

Ketogena dijeta je vrlo efikasna kad je u pitanju mršavljenje,pored toga što je uspešna  u skidanju masnoća,ona može biti i odlična preventiva kod bolesti srca i krvnih sudova. Da bi smo razumeli kako keto dijeta funkcioniše neophodno je da se podsetimo kakva je uloga ugljenih hidrata u našem metebolizmu.

UGLJENI HIDRATI U ISHRANI 

U našem digestivnom traktu ugljeni hidrati se prvo razlažu na šećere pa zatim u glukozu. Glukoza u krvi je neophodna za celokupnu energiju ,te predstavlja glavno gorivo za naš organizam. Ketogena dijeta upravo ograničava njihov unos,te na taj način održava nivo glukoze u krvi dosta niskim pa samim tim naše telo ne može da se osloni na glukozu kao na glavni tj.jedini izvor energije.

KETOGENA DIJETA JELOVNIK

Keto dijeta se najviše oslanja na namirnice  siromašne ugljenim hidratima  ili na one koje ih čak uopšte nemaju.Takva ishrana podrazumeva  njihov ograničen unos.Ovde ćemo vam navesti namirnice koje su dozvoljene a koje nisu.Ono što obično obraduje polaznike ove dijete za mršavljenje,je prilično raznolik jelovnik koji nije karakterističan za druge dijete gde je velika većina njih najstrožije zabranjena.

KETOGENA DIJETA STA JESTI

 • Od mesa je prihvatljivo gotovo sve:piletina,teletina,govedina,svinjetina zatim šunka,slanina,mesne prerađevine i dr.
 • Sva riba je dozvoljena uključujući skušu,lososa i tunjevinu.
 • Mleko i mlečni proizvodi :jogurt,kefir,sir su takođe dozvoljeni.
 • laneno ulje i maslinovo ulje su poželjni kod ovog načina prehrane..
 • Možete koristiti sledeće začine:alava paprika,biber,so,soja sos,senf  i drugo…

KETO DIJETA NAMIRNICE KOJE MOŽEMO JESTI U OGRANIČENIM KOLIČINAMA

Keto dijeta ishrana se oslanja i na namirnice koje sadrže ugljene hidrate u minimalnim  i malim količinama ali uz striktno pridržavanje dijet plana.U te namirnice spada: spanać,blitva,brokoli,špargla,boranija,kupus,gljive,karfiol,paprike,masline,luk,orasi i laneno seme.Važno je naglasiti da se hleb nikako ne sme konzumirati tokom držanja dijete.

KETOGENA DIJETA ISKUSTVA

Ketogena dijeta  je dosta testirana i ispitivana u mnogobrojnim naučnim studijama.Još 2005 godine studija “ New England Journal of Medicine „detaljno je ispitala njene efekte u odnosu na druge metode mršavljenja ,te je direkt uporedila sa dijetama koje redukuju unos masti.Kod 63 pacijenta na testu utvrđeono je da daleko brža i efikasnija dijeta bez ugljenih hidrata i to u prvih 6 meseci.Nakon godinu dana rezultat se izjednačio. Keto dijeta je upoređivana sa mnogim niskokalorijskim dijetama i kad je u pitanju isključivo skidanje sala sa stomaka i tu se pokazala daleko superiornija.

KETO DIJETA REZULTATI

Za dobre rezultate najzaslužniji su ketoni koji nastaju direkt iz naših masnih naslaga ,zbog ograničenog unosa ugljenih hidrata i nižeg prisustva glukoze u krvi.Tada naš organizam koristi rezerve iz masti za zadovoljenje dnevnih potreba organizma za energijom.Jedna od velikih prednosti ketogene dijete je ograničen unos ugljenih hidrata i samim tim i manji unos kalorija tokom dana.Ishrana bogata proteinima nam omogućava da budemo siti tokom celog dana ,pa nas odgovara od velikog broja međuobroka koji se često svode na besciljno grickanje koječega.

KETOGENA DIJETA ZA ZENE

Jedna novija studija sa Stanford univerziteta(SAD)  trajala je celu godinu,ne bi li utvrdila kakvi su efekti ketogenih dijeta za skidanje sala u poređenju sa drugim popularnim dijetama.Studija se sprovodila 12 meseci na 311 ispitanica podeljenih u 4 grupe:

 1. Ketogena dijeta za skidanje sala
 2. Klasična tradicionalna dijetu(malo masti puno UH).
 3. Zona dijeta ( unos ugljenih hidrata je umeren).
 4. Ornisova dijeta (ekstrekmno nizak unos masti).

Od 311 žena ukupno koje su učestvovale u studiji,najbolje rezultate su postigle ispitanice upravo na keto dijeti.Skinule su najviše masnoća i imale su najpovoljnije promene po organizam(šećer u krvi ,kao i holesterol su bili u granicama normale).Ketogena dijeta nije bila praćena sa nuspojavama i štetnim efektima po organizam u celini.

KETOGENA DIJETA RECEPTI

Pečeno belo meso recept

Bilo da je u pitanju ćuretina ili piletina uradite sledeće:

 • 300 grama mesa narežite na tanke šnite,posolite,dodajte crvenu papriku i vegetu.(možete po ukusu i sa malo mlevenog belog luka).
 • Ostavite šnite da odstoje petnaestak minuta a zatim pecite na vrelom ulju sve dok ne dobije rumenu boju i sklonite sa vatre…

Ovo jelo ne sadrži ugljene hidrate a možete mu pridodati i ruzmarin

Salata od kupusa recept

ketogena dijeta jelovnik

Naribajte pomoću ribeža 100 do 200 g kupusa na sitna vlakna,dodajte ulje i so ,pa zatim dobro promešajte.Salati dodajte bosiljak ili kim po ukusu.Sadrži male količine UH.

Ketogena dijeta vam predlaže i krastavac salatu,zelenu salatu,mahune,pečenog oslića,pečenu pastrmku,pržene lignje,ćevape,pljeskavice,punjenu papriku,sarmu…složićete se sa nama većinu namirnica ne viđamo tako često u dijetalnim jelovnicima !!!

NAPOMENA: Ovu dijetu nemojte započeti pre prethodnih kosultacija sa vašim lekarom ili nutricionistom,neophodno je da ste potpuno zdravi da biste je primenili.Samo vam oni  mogu predložiti lični dijet plan uz prethodno utvrđivanje vašeg zdravstvenog stanja.Naša preporuka je da iako ne planirate ići na dijetu svakako ograničite unos ugljenih hidrata i to na namirnice koje ih sadrže u umerenim količinama i koje smo naveli.

Ketogena dijeta povezani članci:mesna dijeta,Atkinsova dijeta,Dukan dijeta,dijeta bez ugljenih hidrata..

 KETOGENA DIJETA ZA MRŠAVLJENJE

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

cvb
29/01/2014 11:30

debilno je to

f