Feature post image

Zadrzavanje vode u organizmu i nadutost stomaka

Zadrzavanje vode u organizmu i nadimanje stomaka

Zadrzavanje vode u organizmu prilično je česta pojava, naročito u toku leta i prilikom promene vremena, kada dolazi do stvaranja otoka ili edema. Postoje brojne prirodne recepture koje vam mogu pomoći da sprečite nadimanje sromaka i oticanje u stopalima, ostanite sa nama..

Simptomi koji nam ukazuju na nadutost stomaka

Problem se nešto ćešće javlja kod žena, uglavnom nedelju dana pre menstruacije, zbog hormonalnih promena, a kao posledica nastaju nadutost stomaka, osećaj težine u nogama i umor.

Nadutost stomaka mogu uzrokovati i slaba cirkulacija krvi i limfe, poremećaj u radu srca, bolesti bubrega, mokraćne bešike i jetre, hormonalne promene, dijabetes, pa čak i alergije na hranu.kao i manjak važnih nutrijenata, pre svega nekih vitamina i minerala.

Zadrzavanje vode u organizmu pospešuje i konzumiranje previše soli i premalo tečnosti usled čega se javlja nadimanje stomaka, a za edeme je karakteristično to da prilikom pritiska na kožu na površini nekoliko trenutaka ostaje otisak.

Edem se može pojaviti na bilo kom delu tela, a najčešće nastaje na donjem delu nogu i javlja se oticanje nogu, edem trbušne šupljine, edem na licu, rukama i prstima, ponekad i u plućima. Lokalni otoci, na primer zglobova i prstiju, najčešće su privremeni i posledica su dugog sedenja ili stajanja, kao i slabe cirkulacije zbog lošeg položaja tela, te uglavnom nestaju spontano bez terapije.

Ovaj poremećaj najčešće se manifestuje na stopalima i nogama kao oticanje nogu, ali se može pojaviti na šakama, rukama, u trbušnoj šupljini i oko pluća (plućni edem).zadrzavanje vode u organizmu

ZADRŽAVANJE VODE U ORGANIZMU KAKO SPREČITI

 Zadržavanje vode u organizmu nastaje kao posledica različitih oboljenja pa najpre treba ustanoviti uzrok ovog stanja i obavezno ga lečiti. Kao terapija samih edema daju se diuretici i koriguje se ishrana.

Osoba kojoj su lekari prepisali diuretičke lekove kao terapiju protiv zadržavanja vode u telu, mora da bude oprezna jer oni pospešuju gubitak kalijuma i magnezijuma koji je veoma važan za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i mišića, razgradnju masti i uopšte energiju.

Kako sprečiti nadutost  i nadimanje stomaka ?

  • Pomešati jednake delove rastavića,kukuruzne svile i troskota, pa tri kašike mešavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 60 minuta.
  • Procediti i piti u gutljajima u toku dana umesto vode.

Za nadimanje stomaka je dobra i sledeća mešavina :

  • Pomešati jednake delove cveta zove, ploda šipurka, korena selena, lista breze i rastavića, pa tri kašike mešavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 60 minuta.
  • Procediti i piti u gutljajima u toku dana umesto vode.

Čajna mešavina  koje leče nadutost stomaka

  • Jednake delove rastavića, breze, troskota, šipurka, korena selena, kukuruzne svile i malo bosiljka pomešati pa ćetiri kašike mešavine preliti sa 9 dl ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 60 minuta.
  • Procediti i piti u gutljajima u toku dana umesto vode.

Kako sprečiti oticanje nogu u trudnoći

Prekomerna težina, loša ishrana, slaba cirkulacija ,pms, i naravno trudnoća u  velikoj meri utiču da nam noge budu teške i umorne. Letnji meseci ,koje karakterišu velike sparine,visoke temperature, vlažnost vazduha još više utiču na sve  i oticanje nogu je zagarantovano. Oticanje nogu u trudnoci je pri tom potpuno normalna pojava.

Da bi se zadrzavanje vode u organizmu, naročito oticanje nogu sprečilo najbrži metod je podići noge iz ležećeg položaja 30 cm u visinu,nešto iznad visine srca.Kao jako dobro rešenje preporučujemo vam i

oticanje nogu u trudnoci

Čaj od peršuna protiv oticanja nogu

čaj od peršuna je idealan za izbacivanje viška tečnosti iz tela.

Priprema:

  • izmešati lišće i koren peršuna i uzeti 5 supenih kašika od mešavine
  • Kuvati 5 minuta u 1/2 litra vode
  • Skinuti sa vatre i ostaviti da odstoji nekih 20 minuta.
  • Procediti i piti 3 x dnevno po 1 šoljicu čaja

Dodatni saveti i napomene

Neophodno jeo ograničiti unos natrijum-hlorida, a umesto kuhinjske koristiti kalijurnovu, jodiranu i celerovu so, te izbegavati konzervirane namirnice i suhomesnate proizvode. Potrebno je regulisati telesnu težinu, a ako osoba
pati od bolesti bubrega, smanjiti unos belančevina na maksimalnih 40 g dnevno i konzumirati vise namirnica koje
sadrže vitamin B6 (integralni hleb, teleća džigerica, sojine klice, skuia, mahunarke i paprike).

Da bi se organizam očistio od toksina i alergena koji su uzrokovali edem, preporučuje se dijeta sa sirovom hranom (sokovi od voća i povrća), koja se sprovodi najmanje tri dana. Smanjiti unos mesa i jesti pasulj,geršlu, soju.ali i lubenicu, dinju, krastavce. Neophodno je konzumirati dosta probiotskog jogurta i najmanje osam časa vode dnevno.

Pročitajte neke od naših ranijih tekstova vezanih za dijete: hrono dijetamediteranska dijeta ,brokoli dijetacitrus dijeta, med i cimet i dr..

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Snezana Trajkova
19/08/2013 21:20

Blagodaram za informacijata.Super ste.

Eka Uković
20/08/2013 15:19

e hvala za ovo korisno je.

Marica Prokopic
22/08/2013 02:00

Dopadaju mi se ovaki saveti , jer uvek nesto novo se sazna sto nam je neophodno the znamo hvala pozdrav.