Feature post image

Afte na jeziku kako se leče prirodnim putem

Afte na jeziku kod dece i odraslih lečenje

Koliko puta se desilo da Vas nešto pecka po ustima? Afte na jeziku su posebno neugodne. Peckaju, bole, stvaraju problem dok jedete i pijete. Bele ranice po unutrašnjoj strani obraza i usana znaju izluđivati prilikom pranja zuba.

Na žalost ovi sitni prištići na jeziku su česta pojava kod odraslih osoba, a znaju se vraćati više puta.

Ako ste duži vremenski period izloženi stresnim situacijama i imunitet Vam oslabi eto njih opet. Muke sa njima kreću iz početka.

Zbog čega se one uopšte javljaju i šta možete učiniti povodom toga? Pitate se koji je najbolji prirodni lek za afte na jeziku iz kućne apoteke. Pročitajte ovaj tekst i saznajte kako sve možete ublažiti tegobe koje stvaraju na sasvim prirodan način.

Šta su zapravo afte?

Afte na jeziku zadaju nam mnoge neprijatnosti. Ove sitne ranice mogu se javiti na gotovo svim delovima meke sluznice usne duplje. To su zapravo male rane koje jako peku i bole. Najčešće su ovalnog ili kružnog oblika. Najpre se javljaju kao plikovi bele, do žućkaste boje. Izazivaju osećaj iritacije i peckanja, a prilikom jela, pića i pranja zuba su bolne.

Oko afti se nedugo nakon nastanka pojavljuje crveni prstenasti deo po rubu. Crvenilo je zapravo zbog upale okolne sluzokože. Ukoliko se ogrebu i bilo kako mehanički povrede – mogu krvariti. Ali bez brige, to nije ništa strašno, obilno i opasno.

Pored dece i pubertetlija kod kojih su veoma česta pojava, najviše su zastupljene kod onih od 20-te do 40-te godine. Nakon četrdesete se ređe javljaju, a posle 60-te skoro uopšte ne.

Žene su znatno podložnije njihovoj pojavi u odnosu na muškarce i to tokom druge polovine menstrualnog ciklusa. Međutim još uvek nije razjašnjeno postoji li veza između hormona i nastanka afti.

Njihov nastanak nema nikakvu povezanost sa godišnjim dobima. A utvrđeno je da su retka pojava kod pušača.

Kako i zašto nastaju ranice na jeziku?

Pitate se, zbog čega nastaju plikovi po jeziku kod odraslih osoba? Teorije za to su razne, ali ni jedna nije u potpunosti medicinski potvrđena. Navodimo Vam razne faktore koji mogu uticati na pojavu ovih ranica po usnoj duplji.

Ne prenose se na druge, a ne zna im se ni pravi uzrok

Neki smatraju da su za česte afte na jeziku uzrok pojedine bakterije i virusi, ali to još uvek nije dokazano. Ipak, genetska predispozicija za njihov nastanak je nasledna. Što znači ako su prisutne kod odraslih, verovatno će se skolonost ka aftama manifestovati i kod dece.

Mogu nastati usled povrede sluzokože

U nekim slučajevima afte na obrazima i jeziku uzrokuju veštački zubi ili proteza koji iritiraju sluznicu usta. Tada se prilikom manje neopreznosti usna duplja povređuje i na tom mestu pojavljuje se mali beli plik.

Po nekim mišljenjima stručnjaka spadaju u oblik autoimunih bolesti. One u telu stvaraju antitela prema spostvenim ćelijama slutnice usne duplje. Ali pošto nastaju i nestaju spontano, nisu u klasičnom smislu autoimuna bolest.

kako izlečiti afte na jeziku prirodno

Stres kao jedan od glavnih uzročnika afti

Kada se duže vreme izlažete stresu, konstantno ste iscrpljeni i neispavani, tada u velikoj meri narušavate svoje zdravlje. Dolazi do pada imuniteta i jedan od prvih signala da nešto nije u redu, upravo su bolne ranice u ustima.

Oslabljen imunitet javlja se i zbog loše ishrane, odnosno nedovoljnog unosa određenih minerala i vitamina. Manjak gvožđa, vitamina B12, folne kiseline i nedostatak cinka su česta prateća pojava.

Afte na jeziku kod odraslih mogu biti uzrokovane nekim bolestima. Recimo hormonska neravnoteža i poremećaji metabolizma. Neka hronična oboljenja koje slabe imunitet, Behcet-ova bolest koja izaziva upaljenske procese po telu. Zatim alergije, smanjen broj neutrofila u krvi ili poremećaj cirkulacije epitela.

Oboljenja organa za varenje poput Chronove bolesti ili ulceroznog kolitisa dovode do smanjene apsorpcije vitamina i minerala. Postoji mogućnost da su ranice na jeziku povezane i sa Helicobacter pylori u telu.

Ukoliko ste prestali sa pušenjem može vas zadesiti ova pojava. Svakako je važno voditi što bolju higijenu usne duplje. Ako vam se javi bolan jezik i primetite sitne crvene tačkice po njemu, obavezno se javite stomatologu.

Čak i neki lekovi za bolove mogu biti uzrok afti, aspirin, nesteroidni antiinflamatorni lekovi i pojedini antibiotici.

Gde se javljaju ranice i kakve mogu biti

Crvene tačkice na jeziku uglavnom se pojavljuju na delovima sluznice usne duplje koji su nefunkcionalni. Najčešće su to unutrašnja strana obraza i deo ispod jezika. Međutim, mogu se pojaviti bilo gde na sluzokoži usne šupljine.

Po nekim procenama je u 75 odsto slučaj da se pojave afte na jeziku. One su smeštene po rubu i na samom vrhu ovog snažnog mišića.

Mogu se pojaviti čak i pri korenu jezika, tada su posebno nezgodne i problematične jer stvaraju tegobe kod gutanja. Isto se dešava i ukoliko se pojave bele ranice u grlu. Afte mogu biti i na unutrašnjoj strani obraza ili usana.

Različitih su veličina, od veoma sitnih skoro pa tačkastih, do maltene veličine novčića. Kategorišu se u tri vrste.

  1. Afte na jeziku veličine do 1 cm, traju duži vremenski period i bolne su. Ali kada zarastu neće ostaviti traga i ne dovode do poremećaja u vašem zdravstvenom stanju.
  2. Velike u prečniku prelaze 1 cm, javljaju se po rubu jezika, unutrašnjoj strani obraza, na nepcu, čak i resici. Ne bole, ali mogu uzrokovati druge zdravstvene probleme poput pojave temperature ili bolova u zglobovima. Sporo zarastaju, a nakon njih mogu vam ostati i ožiljci.
  3. Herpetiformne afte, koje se javljaju na sluzokoži usne duplje i ispod jezika. Sluznica bude najčešće upaljena i otečena. Izgledaju kao mnogo sićušnih rana koje jako bole i budu uglavnom grupisane na nekom delu sluzokože. Uzrokuju lučenje previše pljuvačke u ustima, dok je gutanje teško, a stvaraju problem i sa govorom. Traju nedelju do dve dana.

Kako se rešiti afte na jeziku prirodnim putem

Jedva primetne afte na jeziku su posebno neugodne. Za sve njih, nezavisno gde se nalaze, karakteristična je iritacija. Prati ih peckanje, crvenilo i često se dodatno upale pa izgledaju kao čirići. Na sreću uglavnom ne traju dugo i mogu same od sebe proći. U slučaju da ne prolaze duže od tri nedelje, najbolje je obratiti se lekaru ili stomatologu.

Ali kako sebi ublažiti neprijatne tegobe?

Bolan jezik od afti zadaje Vam posebne muke. Najbolje rešenje je izbegavanje vruće kao i veoma hladne hrane. Isto pravilo važi i za sve napitke. Zatim, jedite više kašasta jela zbog manje potrebe za žvakanjem i lakšim gutanjem.

Isto tako dobro je izbegavati kiselo i slano dok Vas muče ove bele ranice, kako ih ne biste dodatno iritirali.

Ukoliko ste skloni pojavi afti u ustima trebate se pobrinuti da smanjite rizik za njihov nastanak. Izbacite veće količine jakih začina iz hrane, kafu i žvakaće gume. Izbegavajte čokoladu, pšenično brašno, paradajz, jagode, kikiriki i bademe.

Obavezno steknite naviku pranja zuba nakon obroka i koristite konac za čišćenje. Obratite pažnju na svoju četkicu za zube! Koristite one sa mekšim vlaknima, radi smanjenja dodatne iritacije i trenja desni i obraza. Jer kao što znate mehaničke povrede nikako nisu dobrodošle za afte na jeziku. Takođe, potražite paste koje ne sadrže natrijum-lauril sulfate.

Koliko je česta pojava afti kod dece?

Primetili ste da Vaš mališan ima afte na jeziku, jednom ili već više puta? Bez panike. Generalno je kod dece glavni problem to što ne peru dovoljno često ruke, a stavljaju ih u usta. Stoga je nečistoća uzrok broj 1. Uz to svakako morate voditi računa da jedu raznoliku hranu, bogatu mineralnim materijama i vitaminima.

Afte na jeziku kod beba takođe nisu retkost. Mogu se pojaviti i na unutrašnjoj strani obraza, zadnjem delu usta, na desnima, krajnicima ili mekom nepcu. Ove ranice u ustima  uzrokuju lučenje viška pljuvačke i bebe postaju razdražljive. Uglavnom nastaju zbog virusne infekcije. Na sreću, najčešće prođu za par dana, a ako potraju duže od jedne nedelje – pravac kod pedijatra.

Deca od druge godine, počinju sve češće stavljati ruke u usta, naravno bez prethodnog pranja. Tako lako zarade ove bele ranice zbog neadekvatne higijene, kao i zbog više slatkiša.

Kod nešto starijih od tri do šest godina često nastaju usled nedostatka vitamina, najviše D i E. Kada mališani krenu u vrtić skloni su grickanju olovke i usana, te tako mogu uzrokovati ranice u ustima.

Kod veće dece sitne ranice nastaju zbog iritacije sluzokože usne duplje. To se na primer javlja usled nošenja proteze.

Kako pomoći detetu ako na jeziku ima aftu

Dok traju afte na jeziku ili obrazu, ne dajte vašem mališanu slatkiše. Ovo se ponajviše odnosi na čokolade i voćne sokove. Slično kao i kod odraslih izbegavajte davati deci i previše kiselu kranu, jer ona dodatno nagriza.

Sve ove namirnice samo još dodatno pogoršavaju stvar pa deca postaju nervozna i plačljiva.

Kod beba i jako male dece, pola sata pre nego što će jesti dajte im analgetik da aftice manje bole. Na primer paracetamol, te tako bol prestane i vaš mališan tada lakše jede.

Za afte na jeziku kod dece lečenje može biti mučno. Pokušajte ubrzati prolazak ranica u ustima na sledeće načine.

Neka dete ispere par puta usta mlakom vodom. Zatim nanesite na njih prah od zdrobljene tablete Tumsa može i Rolaidsa.

Kod dece nešto većeg uzrasta, koja će Vas razumeti i poslušati, možete primeniti sledeći rastvor.

U pola šolje vode stavite kašiku troprocentnog hidrogen peroksida. Pomešajte dobro i treba taj rastvor mućkati minut u ustima. Dete ga ne sme progutati, već treba ispljunuti tečnost nakon mućkanja u ustima.

Šta je dobro za afte od lekova?

Ako ste skloni pojavi ovakvih ranica, znate i to da pre njihovog nastanka možete osetiti svrab i peckanje. Već tada trebate reagovati na upozoravajuće znake. Pre nego li sami odaberete lek za afte na jeziku, obavezno se konsultujte sa svojim doktorom ili stomatologom.

Pretežno se leče antisepticima koji se nanose lokalno i lekovima protiv upala. One koje su sitne, uglavnom prođu same u roku od par dana. Za one veće je najbolje potražiti terapiju kod lekara.

Za česte afte u ustima lečenje najčešće podrazumeva korišćenje kortikosteroidnih kapi ili masti, retko se daju inekcije. Ova sredstva suzbijaju upalu i skraćuju period trajanja plihova.

Antiseptici heksetidin ili hlorheksidin se koriste za sprečavanje daljeg širenja infekcije. A Daktanol oralni gel je dobar protiv gljivične infekcije na mestu belih ranica. Postoje i razni rastvori za ispiranje usta, kao što je Listerin.

Za brži oporavak sluzokože usne duplje koriste se kreme sa antimikrobnim svojstvima, kao i preparati na bazi cinka.

Proizvodi sa vitamninom B6 i na bazi lizozima pospešuju zarastanje rana. U tu svrhu stomatolozi primenjuju terapiju lampama kojima se izvor svetlosti usmerava na sporna mesta. A postoje i razni flasteri za afte u apotekama koji ih čuvaju od mehaničkih povreda i ubrzavaju proces zaceljivanja čirića.

Pojačajte imunitet zdravom ishranom

Bolje sprečiti nego lečiti kaže stara narodna poslovica. Ishranom možete doprineti procesu izlečenja, kao i prevenciji razvoja afte na jeziku ili u usnoj duplji. Potreban Vam je redovan i povećan unos minerala i vitamina ukoliko ste skloni njihovom nastanku. Naročito vitamina B12, gvožđa i folne kiseline.

Redovno i svakodnevno konzumirajte domaći jogurt! Zahvaljujući acidofilnim bakterijama koje sadrži, doprinećete balansu bakterija u ustima. Isto tako, ovaj blagotvorni mlečni napitak, obložiće sluznicu i rahladitće je. Ovo naročito pogoduje osobama koje imaju jako bolan jezik.

Opšte je poznato da vitamin C pojačava imunitet. Međutim pored toga doprinosi i zdravlju sluzokože usne duplje. Dok su flavonoidi jedinjenja koja potpomažu delovanju vitamina C.

Kao terapija se tri puta dnevno pije pola grama vitamina C i 250 mg flavonoida.

Za prevenciju jedite hranu bogatu vitaminima B kompleksa!

Manjak B vitamina može biti uzročnik nastanka ranica po ustima. Veliki sadržaj ovih vitamina zastupljen je u zelenom povrću, žitaricama, jajima i lososu. Pronaćićete ih i  u mleku, mlečnim proizvodima, bananama, avokadu i ćuretini.

Šta je najboje za prirodno lečenje afti

Kako lečiti afte u usnoj šupljini? Načina je mnogo. Dobro je žvakati stabljiku svežeg celera. Ona ima antiupalna i analgetska svojstva. Sadrži vitamine B1, B2, B6, C i folnu kiselinu.

Kada sažvaćete stabljiku, ostavite celer 10 minuta neka stoji na spornom mestu.

Biljka Ehinacea generalno pojačava stanje imunog sistema. Njenom upotrebom svakog jutra, u proseku po 200 mg i tako u trajanju od tri nedelje, možete zaustaviti nastanak afti.

Kanadska žutika ubrzava izlečenje

Stavlja se na rane tri puta dnevno, posle čega je sat vremena poželjno ne uzimati nikakvu hranu.

Ulje karanfilića sadrži jak analgetik eugenol, pa će Vas rešiti bola od ovakvih ranica.

Potrebno je pola kašike maslinovog ulja, 4 do 5 kapi etarskog ulja karanfilića, slana voda i vata. Prvo grgljajte morsku vodu u ustima za dezinfekciju usne duplje. Zatim na vatu stavite mešavinu karanfilićevog i maslinovog ulja te nanesite na plihiće i držite 5-8 minuta.

Prirodni lek za afte na jeziku napravite sami

Evo recepta za sprej kojim ćete smanjiti upalu. Za njega su potrebni:

2 kašike maslinovog ulja, etarska ulja eukaliptusa 8 i peperminta 10 kapi. Sve to pomešate i dobro promućkate u staklenoj bočici. Nanosi se neposredno na ranice, a svaki put promućkajte pre upotrebe.

Ova etarska ulja imaju protivupalno dejstvo, a smanjuju mogućnost razvoja infekcije zbog antimikrobnog delovanja. Uz to odlično “rashlađuju” te se nervni završeci na površini sluzokože umrtvljuju pa se bol ne oseća.

Kamilica u sebi sadrži levomenol i bisabolol te smanjuje upalu i ima antiseptičko delovanje.

Kesice čaja natopite u vodi 2-3 minuta, te nanesite na bolno mesto. Isto tako se mogu koristiti i kesice crnog čaja dok su još mlake. Možete dati i deci da prislone na bolna mesta od afti.

Žalfija za afte na jeziku je najbolja kada se uzme rinfuzno.

Tri kašičice suve biljke prelijte sa 1 dl vrele vode, poklopite i ostavite 10 minuta. Nakon toga žalfijin čaj procedite i grgljajte dva puta dnevno.

Lečenje afti kurkumom i medom

Kurkuma je od pomoći kod afti zbog svog antiseptičkog dejstva.

Napravite pastu mešanjem pola kašičice ovog začina i kašike meda. Ona se stavlja na bele ranice, drži bar tri minuta i ispira vodom. Tako nekoliko puta na dan.

Može se koristiti i kao prevencija, pola kašičice pomešati u šolju mleka, pa piti svaki dan.

Pomažu i semenke korijandera

Kašičicu semenki korijandera preliti sa 100ml vrele vode, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i sa tim ispirati usta 3-4 puta tokom dana.

Ovaj začin ima antibakterijska, antiseptička i antiinflamatorna svojstva.

Bosiljak ima isto dejstvo

Operite par listića bosiljka, dobro sažvakaćite i progutajte. Nakon toga popijte malo vode. Tako dva puta dnevno, nekoliko dana.

Ulje vitamina E ubrzava zarastanje i ublažava neugodne simptome afti

Ako nema ulja može poslužiti uljana tableta koju treba razbiti i namazati na bele ranice. Kokosovo ulje namazano u debljem sloju na ranice takođe ima lekovito dejstvo. Ovo važi i za propolisove kapi koje su veoma uspešne u lečenju ovih tegoba.

Super efikasni lekovi iz vaše kuhinje

Kuhinjska so ubija bakterije, smanjuje bol i upalu, te sprečava nastanak infekcije.

Jednostavno u čaši vode rasopite kašičicu soli i mućkajte u ustima taj rastvor oko pola minuta te ispljunite. Posle toga nanesite čistu so na ranice, istrpite peckanje minut te saperite mlakom vodom. Tako 4-5 puta na dan.

Kako izlečiti afte soda bikarbonom?

Uzmite jednu kašičicu i rastvorite u šolji mlake vode. Mućkajte taj rastvor u ustima par minuta i onda ga ispljunite.

Sodom bikarbonom umirićete bolan jezik i upalu, regulisaćete Ph vrednost u usnoj duplji.

Još jedan način korišćenja sode bikarbone

Na ranice nanesite pastu napravljenu od nje pomešane sa vrlo malo vode. Držite koji minut i isperite usta. Procedure možete ponoviti 3-4 puta na dan.

Ništa bez hidrogena

Sigurno znate da hidrogen (3-procentni) dezinfikuje i ima antibakterijsko dejstvo.

Potrebno ga je pomešati sa vodom u razmeri 1:1, naneti na ranice i držati 2 minuta, potom isprati.

Ovo uradite dnevno i do nekoliko puta.

Iskustva korisnika sa neugodnim aftama

Prenosimo vam neka od njih:

Nedavno smo imali ne baš prijatno iskustvo. Mala Mina je imala afte na jeziku. Kada sam ih primetila, moram priznati malo me obuzeo strah. Međutim savet komšinice je bio više nego odgovarajući. Koristila sam sprej Tantum Verde i pokazao se veoma efikasnim. Preporučila bih ga svakome ko ima sličnih problema.

Marija (34)

Osetila sam blago peckanje u ustima. Pomislih, verovatno je neka ogrebotina na obrazu iznutra od hrane. Međutim nije prošlo u toku dana, nego je postalo sve iritantnije. Kad ugledah u ogledalu bele plihove zgrozih se. Po starom dobrom običaju, kao za većinu problema u ustima ispirala sam malo jačim čajem od žalfije. Mogu se pohvaliti da je i za ovakve tegobe dao sjajne rezultate. Peckanje se ublažilo, a bolan jezik se smirio već nakon par ispiranja.

Nađa (42)

Već godinama u proleće dobijam bele ranice po ustima koje me prilično peku. Pokušavam shvatiti zašto se javljaju baš tad. Izgleda sam ovog puta stvarno pronašao uzrok. Verovali ili ne u pitanju su jagode. Naime, ja ih obožavam, prijaju mi i dosta ih u ovom periodu jedem.

Posavetovao sam se sa stomatologom i on je potvrdio moju priču, sada ih manje doziram. Kada imam ranice tretiram ih sa hidrogen peroksidom i čini mi se da tako brže prođu. Zubar mi je rekao: lečio ili ne potrajaće ti 10-tak dana.

Goran (48)

Da li su česta pojava u trudnoći?

Afte na jeziku u trudnoći, takođe nisu retka pojava. Žena kada je u drugom stanju podleže velikim oscilacijama hormona. Telo drugačije reaguje na okolni svet, pa tako i sluzokoža usta na prisutne bakterije.

Neugodni plikovi nastaju i zbog manjka gvožđa ili folne kiseline, što su česte tegobe u trudnoći. Obavezno se konsultujte sa lekarom radi nalaženja bezbedne metode što bržeg rešavanja ranica po ustima.

Koliko dugo traju u proseku?

10 do 14 dana je sasvim dovoljno vreme za zaceljivanje afti. Obavezno se javite doktoru ukoliko su bele ranice jako velike ili se šire, i ako traju duže od tri nedelje.

Ukoliko imate bolan jezik, pa teško možete unosite tečnost u organizam, poželjno je obratiti se stručnom licu. Isto uradite i u slučaju pojave visoke temperature uz prisustvo afte na jeziku.

Kada ih ima mnogo i pojavljuju se dva tri puta godišnje, mogu ukazati na neki veći zdravstveni problem. Još ako uz njih idu proliv, kašalj i česte druge infekcije, definitivno je vreme da posetite lekara. Bolje je na vreme dobiti mišljenje stručnjaka.

Preporučujemo vam naš raniji članak o drevnoj ajurvedskoj tehnici mućkanja ulja u ustima. I ova metoda može biti delotvorna u slučaju čestih afti.

Sponzorisani linkovi:
f