Feature post image

akutna leukemija simptomi kod odraslih

AKUTNA LEUKEMIJA SIMPTOMI I LEČENJE

Akutna leukemija je bolest koja se danas može uspešno izlečiti, a tok i ishod  izlečenja zavise od pravovremenog otkrivanja simptoma i početka uzimanja terapije.Ishrana kod leukemije je izuzetno važna ,gotovo podjednako kao i uzimanje lekova, a uz medicinsku terapiju savetuje se konzumiranje blagotvornih biljnih napitaka…

KAKO NASTAJE LEUKEMIJA ?

Leukemija je rak koštane srži, veoma važnog dela imunološkog sistema, koji proizvodi bela i crvena krvna zrnca i trombocite. Bela krvna zrnca pomažu našem telu da se izbori protiv infekcija, crvena nose kiseonik od pluća do svih organa u telu, dok trombociti zgrušavaju krv. Matične ćelije u koštanoj srži stvaraju nove, koje se razvijaju u bela i crvena krvna zrnca ili trombocite u odgovarajućim količinama. Pojavom leukemije, koštana srž počinje da stvara nezrela bela krvna zrnca, zvana „blasti“, koja ne služe svrsi i brojno nadmašuju uobičajene ćelije sprečavajući time njihov pravilan rad. Iako je akutna leukemija opaka maligna bolest, izlečenje je moguće, naročito ako se bolest otkrije na vreme.

VRSTE LEUKEMIJE

Leukemija se razvrstava na mijeloblastnu i limfocitnu, u zavisnosti od toga koja je vrsta belih krvnih zrnaca pogođena, kao i na hroničnu i akutnu. Akutna leukemija je specifična po veoma naglom početku  i vrlo  brzom razvoju, dok hronična leukemija nastaje polako, godinama, čak i decenijama, a učestalija je u trećem dobu. Akutna limfocitna leukemija je  uzrokuvana kancerogenim promenama u limfocitima, a akutna mijeloična leukemija je uzrokovana kancerogenim promenama na ćelijama koje proizvode neutrofile, bazofile, eozinoile i monocite. Nepoznat je uzrok nastanka leukemije, ali je uvek povezan sa oštećenjem dezoksiribonukleinske kiseline (DNK). Stručnjaci ističu da na nastanak ove bolesti utiče genetsko naslede u kombinaciji s faktorom sredine. Takođe,  akutna leukemija je češće prisutna kod osoba obolelih od  Daunovog  sindroma..

AKUTNA LEUKEMIJA SIMPTOMI 

Najčešći  rani simptomi leukemije kod akutnog oblika  jesu česta pojava modrica i tačkasto krvarenje po telu, bledilo i neobjašnjivi umor, bolovi u kostima, uporne infekcije i povišene temperature, noćno znojenje, sporo i dugotrajno zarastanje rana i posekotina na telu. Moguće je i uvećanje jetre i slezine,kao i bezbolno povećanje limfnih čvorova na vratu,pod pazuhom,preponama i na drugim mestima .Akutna leukemija je specifična i po iznurenosti -opšti pad energije,neretko je prati često krvarenje iz nosa,krvarenje desnih i groznica..Takode je moguće da leukemija simptomi potpuno izostanu i da se bolest otkrije slučajno, na redovnom lekarskom ili sistematskom pregledu.Svi pomenuti simptomi leukemije kod odraslih mogu biti znak i drugog oboljenja, međutim, najbolje je obratiti se lekaru, koji će odrediti dalje korake koje trebate preduzeti .U velikom broju slučajeva akutna limfocitna leukemija nije nasledna ,ali do dana današnjeg medicina nije uspela u potpunosti da utvrdi šta uzrokuje DNK mutacije koje dovede do pojave ove bolesti..

LEUKEMIJA LEČENJE 

Zvanična medicina napominje da je za uspešno lečenje leukemije ,najvažnija dobra i pravovremena dijagnoza.Da bi se potvrdili  leukemija simptomi kod odraslih i dece potrebno je uraditi sledeće nalaze :

 • razmaz periferne krvi
 • punkcija koštane srži
 • imunofenotipizacija ćelija periferne krvi ili koštane srži
 • citogenetski nalaz

Punkcija koštane srži postupak  se vrši  u lokalnoj anesteziji, a u nekim slučajevima potrebno je uraditi i biopsiju kostiju. Osim lih specifičnih analiza treba obaviti i rutinski pregled krvi, EKG i rendgen srca i pluća.Ukoliko se dijagnostikuje akutna leukemija najčešće se primenjuju hemoterapija i zračenje. Hemoterapijom, odnosno ubrizgavanjem lekova u krv, uništavaju se patološke ćelije. Budući da ova terapija nije selektivna, ona uništava i zdrave ćelije. Antibiotici se takode koriste kao podrška lečenju infekcija ili kao oblik prevencije.Jonizujuće zračenje takođe uništava maligne ćelije. U mnogim takvim slučajevima potrebno je presađivanje koštane srži.Moguće je izlečenje ove bolesti, ali tok lečenja i ishod zavise od vrste i njenog pravovremenog otkrivanja,te je od izuzetne važnosti da se na vreme prepoznaju leukemija simptomi .

akutna leukemija kod odraslih

AKUTNA LEUKEMIJA ISHRANA

Ono u čemu alternativna medicina svakako prednjači ,a sve više prihvata i zvanična alopataska medicina je važnost ishrane kod obolelih.Ishrana kod leukemije preporučuje isključivanje iz jelovnika svih namirnica životinjskog porekla. Treba maksimalno alkalizovati krv, a to najbolje postiže presna sirova hrana  i  sveže proceđeni sokovi od voća i povrća. Akutna leukemija je teško oboljenje i za njeno lečenje potrebno je strpljenje, pozitivan stav i vera u život. Neminovno je odricanje od nekih vrsta namirnica i to treba da traje mesecima, čak i godinama. Smatra se da je strogi post uz konzumaciju ceđenih sokova najbolji izbor i da ga se treba pridržavati nekoliko meseci, ali isključivo uz stručni nadzor i nikako samostalno – na svoju ruku. Kada oboleli  prestane da uzima čvrstu hranu, imaće više energije, i vitalnosti  a neophodne enzime, vitamine i minerale dobiće iz sokova. Jednostavno rečeno, Iako se štedi energija tela, preko potrebna u procesu izlečenja.

LEČENJE LEUKEMIJE PRIRODNIM PUTEM

Mnogi zagovornici alternative će olako odbaciti sve što smo napisali u prvom delu teksta, gotovo sve do dela sa presnom hranom,jer se odnosi na lečenje leukemije alopatskim metodama,koja definitivno ima dosta propusta,i ponekad donosi više štete nego koristi..U razvijenim zemljama zapadne Evrope kao i u Sjedinjenim američkim državama,sve više se ljudi okreće alternativnom lečenju.Veliku razliku sa našim prilikama -ovde u bivšim ex yu republikama predstavlja i standard građana.Našem čoveku su mnoge od namirnica prosto financijski nedohvatljive,a ako se uzme u obzir i cena vrhunskog sokovnika,lečenje leukemije prirodnim putem postaje skoro pa  neizvodljivo.Mi ćemo vam u nastavku teksta dati osnovne smernice za pripremanje sokova i sirove hrane ,a spomenućemo i proverene metode lečenja kao što su Gersonova metoda i klistiranje organskom kafom,koje donose odlične rezultate kada je u pitanju akutna leukemija kod odraslih..

ZELENI SOK OD ŽITA

Sok od pšenične trave  (zeleni sok od žita ) pokazao se veoma efikasnim u slučaju mnogih malignih bolesti, pogotovo leukemije. Ovaj sok antikancerogeno deluje zbog visoke koncentracije vitamina BI7,poznatog ubice raka.Takođe, sok od pšenične trave odlično je sredstvo za jačanje imuniteta i popravljanje krvne slike, što je obolelima od akutne leukemije presudno važno. Hlorofil,kojim obiluje ovaj sok, po molekularnom sastavu veoma je sličan hemoglobinu u ljudskoj krvi, a odgovoran je za transport kiseonika pa ga zato nazivaju tečnim kiseonikom koji čisti krv.

PRIRODNI LEK ZA LEUKEMIJU

Akutna leukemija nije bolest  koja se može prepustiti slučaju,potrebna je doslednost ,predanost, disciplina i istrajnost u njenom lečenju .Ovom prilikom dajemo vam još jedan veoma dobar recept za obnavljanje koštane srži :

 • Kašičica dolomitskog praha,kozji ili ovčiji (ne kravlji) feta-sir, 1 kašičica gija (prečišćeni puter, prodaje se u prodavnicama zdrave hrane), 1 iseckan kiseli krastavčić, sirovi spanać i ljuta papričica u prahu.
 • Ovo se pomeša i konzumira nekoliko puta u toku dana. Smatra se da gi u kratkom roku obnavlja koštanu srž.

Fitoterapeuti preporučuju i odličan čaj od hajdučke trave,koji je dobro primeniti što pre čim se dijagnostikuju leukemija simptomi.On deluje direktno na koštanu srž stimulišući obnavljanje krvi, zbog čega se preporučuje u slučaju leukemije. Pije se čaj , upražnjava se lekovita kupka i frikcija sa tinkturom.

ČAJNA MEŠAVINA PROTIV LEUKEMIJE

Pomešajte:

 • 20 grama pelina,
 • 30 grama koprive,
 • 25 g suručice,
 • 30 g izdanaka zove,
 • 20 g razgona ,
 • 25 g ivanjskog cveća,
 • 15 grama kantariona ,
 • 15 g korena maslačka,
 • 30 g nevena,
 • 30 g ruse ,
 • 25 g hajdučke trave.

Na 1/4 litre vode staviti punu malu kašiku od mešavine ovog bilja. Tokom dana se pije u gutljajima, najmanje 2 litre ovog čaja. Dobro je dnevno popiti i šest gutljaja čaja od iđirota. Jednu ravnu malu čajnu kašiku korena od idirota naveče potopite u hladnu vodu, a izjutra ugrejati i dobro procediti. Pre i posle svakog obroka piti po jedan gutljaj odličan napitak za lečenje akutne leukemije

ŠVEDSKA GRANČICA PROTIV LEUKEMIJE

Tri male kašike (može i velike) sveden bitera razblažiti u tri šolje biljnog čaja. Preporučuju se oblozi od švedske grančice po četiri sata dnevno na jetri i slezini, kao i parni oblozi od rastavića.

KLISTIRANJE ORGANSKOM KAFOM

Klistiranje kafom koristi se za čišćenje jetre preko zidova debelog creva. Jetra je posebno ugrožena kod obolelih od bolesti kakva je akutna leukemija, pa je ova metoda obavezna ukoliko želimo da budemo sigurni u izlečenje, a razvio ju je čuveni lekar prirodne medicine Maks Geršon. Klistiranje organskom kafom obavlja se na sledeći način:

 • U šerpu naliti litar vode i 3 supene kašike organske kafe (isključivo organske) i kuvati u otvorenoj posudi tri minuta od momenta ključanja.
 • Potom pokriti posudu da se 15 minuta krčka na nižoj temperaturi.
 • Dodati još vode ako je potrebno, da bi bilo oko litar tečnosti. Ostaviti tečnost da se ohladi, pa je procediti.
 • Klistiranje kafom  se obavlja u ležećem položaju (leži se na desnom boku), a kroz gumeno crevo za klistiranje ubacuje se tečnost iz posude u debelo crevo.
 • U istom položaju ostati 10-15 minuta, a zatim šesti na WC šolju i pustiti da tečnost iscuri.

AKUTNA LEUKEMIJA PROGNOZA I ISKUSTVA

Lekari zvanične medicine ne vole mnogo da govore o prognozi kod ove teške bolesti.Šanse za preživljavanje od leukemije postoje ,i doktori se uglavnom oslanjaju na citogenetski nalaz ,koji ih dalje usmerava u terapiji.Kako krajnja mera kod najtežih bolesnika ,akutna leukemija se leči transplatacijom koštane srži i veoma agresivnom terapijom.Sa druge strane Geršonova metoda klistiranjem i sirovom hranom ,koju preporučuje alternativna medicina ,nije nimalo lakša ,jer zahteva od svakog pojedinca ,velik zaokret u životu,potpuni preokret u ishrani i navikama.Velik broj obolelih se oslanja na alopatsku medicinu,koja često ne donosi rezultate ,nakon čega se posvete i alternativi..To je u principu velika greška jer hemoterapija i zračenje značajno oslabe imunitet i tada se akutna leukemija puno teže može izlečiti sirovom hranom..

Naša preporuka je da pročitate i sledeće povezane tekstove:Budwig dijeta,Brojsova dijeta i totalna terapija,kako pobediti rak….

ŠTA JE AKUTNA LEUKEMIJA ?

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f