Feature post image

angina pektoris simptomi | ishrana | lečenje

ANGINA PEKTORIS BOLEST SRCA

Angina pektoris je prvi stadijum koronarne bolesti, koji se ispoljava anginoznim bolom ili napadom, i prethodi infarktu srca.Simptomi angine pektoris dosta često podećaju na infarkt miokarda koji ume da potraje dosta duže.Danas se za lečenje ove bolesti koriste mnogobrojni lekovi i drugi medicinski preparati,mi ćemo se ovog puta bazirati i na fitoterapiju koja može značajno da pomogne kod ublažavanja tegoba…

ANGINA PEKTORIS SIMPTOMI

Glavni simptom angine pektoris svakako je bol iza grudne kosti koji ume i da varira po intenzitetu, od blagog i laganog pa sve do izuzetno snažnog intezivnog bola . Prati ga osećaj pritiska i stezanje u grudima, neretko i gušenje, pri čemu se se širi u levu ruku, levo rame ili vilicu. Nekada se jaka bol može lokalizovati i na netipičnom mestu: između lopatica, bol u ramenima (češće levom), u čašicama ili samo u laktu, tada se dešava se da traje i do desetak minuta i uglavnom ga prati nagli skok krvnog pritiska koji se nakon ovog napada brzo i normalizuje. Tup bol u grudima u slučaju infarkta miokarda veoma je sličan sa anginoznim napadom, ali za razliku od njega, on ume da potraje i duže od 30 minuta, nekada i više od par sati i često je toliko žestok da je i nepodnošljiv. Infarkt miokarda najčešće prate nagla i iznenadna slabost, jako preznojavanje i osećaj nedostatka vazduha u plućima..

KAKO SE PREPOZNAJE STABILNA ANGINA PEKTORIS ?

Ovaj oblik bolesti dolazi nakon doživljenog jakog stresa ili svakodnevnog fizičkog napora.Prepoznatljivi angina pektoris simptomi su angiozni napadi koji traju od 3 do 5 minuta ,nakon čega se povlače-jenjavavaju, sve dok skroz ne isčeznu..Kod obolelih ova vrsta napada može biti izazavana i uobičajenim svakodnevnim aktivnostima i minimalnim fizičkim naporima,kao što su vožnja bicikla ili penjanje uz stepenice.U tim slučajevima organizmu su potrebne veće količine kiseonika,koji tada usled napora ne dospeva u dovoljnoj količini u srce .

NESTABILNA ANGINA PEKTORIS SIMPTOMI ?

Postoji jasna razlika između ova dva oblika oboljenja,prvenstveno zbog toga jer nestabilna angina pektoris nastupa potpuno nenajavljeno,pri čemu se angiozni napadi javljaju čak i u snu i prilikom odmaranja.Do ovakvih simptoma dolazi najčešće zbog značajnog ili čak potpunog zapušenja krvnog suda,kada krv ume potpuno iznenada da prestane dolaziti u potrebnim količinama u srčani mišić.Ukoliko se ovo stanje produži,velika je verovatnoća da će oboleli doživeti infarkt.Simptomi nestabilne angine pektoris su puno izraženiji nego kod stabilnog oblika :napadi su produženi i traju najmanje 15 minuta,nekad traju i preko 30 minuta,čak i pored svih preduzetih neophodnih mera za smirenje,kao što su ležanje u krevetu i potpuno mirovanje…

SPAZMIČNA ANGINA PEKTORIS

Ovo je dosta redak oblik bolesti i procentualno je prisutna kod 2% od svih obolelih.Tipični angina pektoris simptomi za ovaj oblik su kontrakcije u predelu grudi i bolovi u prsnom košu.U velikom broju slučajeva osobe koje pate od njega su gotovo potpuno fizički neaktivne.Jako probadanje u grudima se sanira relativno brzo primenom odgovarajućih medikamenata, koje prepiše kardiolog.Lekovi za anginu pektoris se nikako ne smeju zloupotrebiti i koristiti na svoju ruku,već samo uz saglasnost kardiologa.Svakom bolesniku se savetuje da nauči svoje telo da prepoznaje pomenute simptome i tegobe te da se u slučaju javljanja novih znakova,obavezno jave svom kardiologu.Ukoliko se stabilna angina pektoris zapusti može preći u nestabilnu anginu,što je daleko teži oblik oboljenja i rizik od infarkta je daleko veći..

angina pektoris simptomi

UZROCI ANGINE PEKTORIS

Bol  i stezanje u prsima se javljaju  zato što koronarni krvotok nije u stanju da obezbedi srcu potrebnu količinu krvi, pa nastaje takozvana ishemija miokarda (slaba prokrvljenost). Najčešći uzročnik ovog oboljenja jeste ateroskleroza koja nerotko i dovodi do suženja prečnika (lumena) krvnih sudova srca. Povremeni i iznenadni skokovi krvnog pritiska dovode do vrtložnog kretanja krvi pa se štetni sastojci talože brže i ubrzavaju stvaranje suženja.Postoji velik broj faktora rizika koji pogoduju za nastanak angine pektoris, a pre svega u pitanju su povišen krvni pritisak, visoke vrednosti holesterola i triglicerida u krvi,šećerna bolest, gojaznost, stres,smanjena i slaba fizička aktivnost i naravno pušenje, ali ne trebaju se zanemariti ni genetske predispozicije.

ANGINA PEKTORIS DIJAGNOZA

Da bi se angina pektoris utvrdila i dijagnostikovala od strane lekara potrebno je dobiti sledeće odgovore od pacijenta:

  • Gde se bol javlja ?
  • Kako se manifestuje – utvrđivanje simptoma ?
  • Na koji način prestaje,isčezava ili se ublažava ?

Ovo su najvažnija pitanja koja kardiologu daju smernice za dalje.Sledeći anamnestički podaci koji su neophodni su (težina pacijenta,nivo šećera u krvi,da li je pušač,da li postoje rizici od koronarne bolesti kao što je povišen arterijski pritisak, povišen holesterol i sl..).Obavezno je uraditi EKG srca kao i fizikalni pregled. EKG pregled srca u mirovanju kad stabilne angine pektoris čak u 25-40 % slučajeva prikazuje sasvim normalne rezultate.Zato se za postavljanje dijagnoze rade i testovi opterećenja(na pokretnoj traci ili na biciklu) da bi se uz lagano povećanje intenziteta i napora mogli izazvati kako subjektivni tako i objektivni znakovi ishemije srca(nedovoljno snabdevanje krvlju ).

ANGINA PEKTORIS LEČENJE

Za lečenje ove koronarne bolesti srca, zvanična medicina preporučuje sledeće:

U slučaju da se dogodi napad angine pektoris daje se  1 -2 lingvalete nitroglicerina i nastoji se prekinuti dejstvo provokativnih činilaca. Preporuka je i davanje nekog anksiolitika kako bi se pacijent primirio, a samim tim i snizila srčana frekvencija. Ako nema nitroglicerina preporučuju se antagonisti kalcijuma (nifedipin), posebno u slučaju bola koji je povezan  sa povišenim krvnim pritiskom. Kod dugotrajnog tretmana bolesti kakva je angina pektoris potrebno je nastojati da se otklone gotovo svi faktori rizika:  gojaznost,pušenje, povišen i visok krvni pritisak, kao i da se postigne dobra kontrola glikemije kod bolesnika koji boluju od šećerne bolesti..Osnova za lečenje svake bolesti pa i angine pektoris je svakako eliminisanje svih gore pomenutih rizičnih faktora.Preporuka -pročitajte članak zašto nam je važan glikemijski indeks namirnica ?

ANGINA PEKTORIS PRIRODNO LEČENJE

Tegobe se značajno mogu ublažiti i uz pomoć lekovitog bilja.Evo šta nam preporučuju fitoterapeuti.

Za početak preporuka su ove 3 čajne mešavine za srce.

  • Pomešati jednake količine matičnjaka, gloga i nane,pa 3 kašike mešavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i piti po jednu solju 3 puta dnevno pre jela.
  • Pomešati jednake količine gloga, lavande, srdačice i nane, pa 4 kašike mešavine preliti sa 9 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i piti u toku dana umesto vode u gutljajima.
  • Pomešati jednake delove nane, lavande, matičnjaka i gloga, pa 3 kašike mešavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i piti po jednu solju 3 puta dnevno pre jela.

ODLIČAN PRIRODNI LEK ZA ANGINU PEKTORIS KOMBINACIJA SURUTKE SA MEDOM

Pomešajte 5 dl surutke sa 3 kašike meda od bagrema, pa pijte po 1/3 mešavine 30 minuta obavezno pre doručka, ručka i večere. Terapija surutkom i medom treba da se drži  najmanje 60 dana, a pored što čisti krv i krvne sudove, odlična je i za čišćenje jetre.Obavezno pogledati članak surutka kao lek  .

TINKTURA OD GLOGA KAO LEK ZA SRČANI MIŠIČ

Angina pektoris se svakako može ublažiti i uz sledeću tinkturu:

  • Prelijte 20 grama lista i cveta gloga sa 1 dl (96%) alkohola.Pustite da odstoji 21 dan na sobnoj temperaturi.Posle toga procedite dobijenu tečnost i uzimajte svakodnevno 15-tak kapi zajedno sa vodom ,obavezno pre jela.Ako se dobijena tinktura još i razredi sa 5 delova vode,možete uzimati i do 40 kapi tokom dana tokom 3 sedmice.Najbolje je 20 kapi uzeti pre ručka i večere…

Prirodni lek za anginu pektoris je svakako i recept opatice Hildegard von Binden star 800 godina ,njega možete pročitati u članku vino za srce..

ANGINA PEKTORIS ISHRANA

Kada je u pitanju ishrana kod angine pektoris ,preporučuje se da oboleli uzimaju tri redovna obroka dnevno ,uz nezaobilazno pijenje tečnosti pred svaki.Jedite lagano,dobro sažvaćite hranu, nikako nemojte brzati i potrudite se da vam svaki obrok traje najmanje 20 minuta.Angina pektoris zahteva svojevrsnu disciplinu u jelu.Preporučuje se sveže ili bareno povrće, a svakodnevno treba pojesti jedan plod limuna, jabuke, grejpfruta ili pomorandže.Treba jesti kuvanu ili pečenu ribu i pileće belo meso, kao soju, sočivo, pasulj, azuki pasulj i tofu.

Slane grickalice i slatkiši su najstrože zabranjeni . Konzumirati namirnice bogate omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, a sadrže ih ulje oraha, repica, soja i riblje meso (sardina,skuša, haringa), kao i ulje od koštica grožđa. Dozvoljeno je pojesti i jedno belance tokom dana, a od mlečnih proizvoda jogurt i obrano mleko (do 2,5 dl dnevno) kao i sir od obranog mleka (30-50 g dnevno). Jesti integralne žitarice i integralni pirinač.

ŠTA JE ANGINA PEKTORIS I KAKO SE LEČI ?

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Aleksandar Tomic
16/10/2015 23:23

Postovani, jos od pre šest meseci borim se sa nekom bolesti a da ni razni doktori neznaju sta mi je. Isao sam svuda ali niko mi nista nece da kaze zvanicno samo kako je sve uredu. Imam problema sa ne tako cestim bolovima u grudima odma kod zaliska, to jest kod hrskavice dje se spajaju rebra, nekad prije bola gubim dah, i gubim se u prostoru i kao da cu pasti u nesvest ali se to nije desilo do sad, tom prilikom popijem jedan leksilijum od 3mg, i sve se smiri, abol u grudima se zadrzi i do sat vremena. Posle toga i do mjesec dana ja nemam nikakvi tegoba pa se opet javi. Radio sam ultra zvuk srca kod par priznatih doktora i rekli su da je sa mojim srcem sve u najboljem redu. Neznam vise sta da radim pa ako bi mi vi mogli reci sta se to desava kod mene. Unapred hvaka

f