Feature post image

akupunktura za mršavljenje | odvikavanje od pušenja | iskustva

AKUPUNTURA ZA MRŠAVLJENJE,ODVIKAVANJE OD PUŠENJA,PROTIV GLAVOBOLJE

Akupunktura za mršavljenje je metoda sa kojom stimulišemo određene akupunkturne tačke i delujemo na centre za glad i sitost koji se nalaze u hipotalamusu.Na ovaj način delujemo i na  neke funkcije organa koje u značajnoj meri utiču na naš metabolizam  i daju nam osećaj gladi.Mršavljenje akupunkturom i lečenje gojaznosti  nisu jedina teme sa kojom ćemo se ovog puta baviti,već ćemo se potruditi da vam prezentujemo još prednosti za zdravlje sa ovom drevnom tehnikom i metodom…

ŠTA JE AKUPUNKTURA ?

Kinezi već 5.000 godina znaju da čovečije telo ima 12 meridijana i 365 akupunkturnih tačaka, što odgovara broju meseci i dana u godini. Lečenje akupunkturom je poznato  u Evropi još od vremena  francuskih misionara (kraj 16. veka), a Svetska zdravstvena organizacija priznala ju je tek 1978. godine kao službenu granu medicine, pa se danas upotrebljava širom sveta kao dopuna modernom lečenju Akupunktura se bazira na učenju da je čovek, kao, uostalom, i svi organizmi na planeti, ispunjen životnom energijom či , koja kruži telom određenim putevima ili meridijanima.

ŽIVOTNA ENERGIJA ČI 

Svaki meridijan odgovara određenom funkcionalnom području, a kanali se dele na jin i jang. Prema ovoj teoriji, svi organi ljudskog tela imaju karakteristike jina i janga. Naime,gornji deo tela, njegova spoljašnjost, kao i zadnja strana (leđa) pripadaju ‘jangu’, dok donji deo tela, unutrašnji organi i prednja strana (trbuh) pripadaju ‘jinu’. Pritom, nijedan deo tela nema trajne karakteristike određenog elementa. Na primer, grudni koš je u odnosu na trbuh ‘jang’, jer je iznad njega, ali je u odnosu na glavu ‘jin’. Zdrav organizam je onaj kod kog su odnos energije ‘jina’ i ‘janga’ u ravnoteži. Međutim, različiti spoljašnji faktori (bakterije,hladnoća,negativna zračenja, povrede,), kao i unutrašnji (stres,negativne emocije, bes,tuga), mogu izazvati određenu neravnotežu, što može da poremeti pa i da potpuno zaustavi protok energije či  i da prouzrokuje poremećaje u psihofizičkom funkcionisanju organizma, što dovodi do pojave bolesti..

AKUPUNKTURNE TAČKE NA TELU

Akupunkturne tačke omogućavaju da se ubadanjem igala od plemenitih metala reguliše energetski tok u određenom funkcionalnom području. Akupunkturne igle na ovaj način  ponovo uspostavljaju  normalan protok energije tamo gde je on poremećen ili prekinut balans, odnosno zdravlje u celokupnom ljudskom organizmu. Kada savremena medicina više ne može da pomogne akupunktura obično priskače u pomoć , a njena najveća prednost jeste to što može da se kombinuje i sa lekovima.Tokom tretmana luči se endomorfijum,koji deluje jače od morfijuma, pa je lečenje akupunkturom odlično za pacijente koji su alergični na anestetike. Zabeleženi su slučajevi kada su izvedene veoma kompleksne operacije na unutrašnjem uhu, srcu, ili mozgu ,pri kojima su pacijenti bili u budnom stanju , ali nisu osećali bolove zahvaljujući stimulaciji određenih tačaka na telu.

akupunktura za mršavljenje iskustva

ŠTA LEČI AKUPUNKTURA

U trenutku kada je priznata u celom svetu akupunktura  je ,kako se zvanično tvrdilo uspešno lečila oko 50 bolesti. Međutim, danas je taj spisak znatno dopunjen, pa se može reci da se ova metoda primenjuje u lečenju gotovo svih poznatih oboljenja. Tako se na spisku bolesti koje se lece ovom metodom nalaze povrede mekog tkiva, mišićni spazmi i iščašenja, ali i hronične bolesti koštano-mišićnog sistema, gde se akupunktura koristi uz ostale fizikalne terapije. Ova metoda se u velikoj meri upotrebljava i u slučaju gastrointestinalnih, respiatornih, ginekoloških, neuroloških i genitourinarnih bolesti, ali i kod nuspojava hemoterapije, postoperativnih bolova, mučnina i povraćanja u trudnoći. Takođe, pokazala se izuzetno uspešnom za lečenje konjunktivitisa, dečje kratkovidosti, zubobolje, bolova nakon vađenja zuba, upale desni ili ždrela, glavobolje,migrene, pa čak i u odvikavanju od pušenja i za skidanje kilograma

MRŠAVLJENJE AKUPUNKTUROM

Iako smo u samom uvodu rekli kako zapravo akupunktura za mršavljenje deluje i na koji način iglice za akupunkturu stimulišu rad određenih centara u mozgu,ne uzimajte sve informacije zdravo za gotovo.Dobro se informišite,pre primene bilo kakvog skupog tretmana..Ono što morate u startu znati je da samom akupunkturom nećete smršati,ona je samo pomoć kod dijete i propisanog režima ishrane od strane nutricioniste.Naime ona pomaže da nam se telo relaksira i opusti,jer je ono svakako pod stresom a kada smo na dijeti ,mnogo smo napetiji i nervozniji.Urađene su čak i naučne studije koje su pokazale da ušna akupunktura (kod koje se traže akupunkturne tačke na ušima ) može da nam smanji indeks telesne mase .Zvuči stvarno neverovatno,ali nakon testiranja 91 osobe,čiji je BMI bio preko 23 došlo se do zapanjujućih rezultata.Deo učesnika je testiran samo sa 1 iglicom ,a drugi deo deo je primio čak njih 5.Nakon 8 nedelja studija je pokazala da su učesnici koji su nosili 5 iglica tokom dijete i strogo propisane ishrane ,smanjili su svoj ITT u proseku za 6,1 % ,dok je druga grupa uspela da ga smanji za 5,7 %…..

AKUPUNKTURA ZA ODVIKAVANJE OD PUŠENJA

Motivacija i volja svakog čoveka ponaosob je od presudne važnosti ukoliko želi ostaviti cigarete.Više o tome saznajte u članku kako prestati pušiti. Kada je u pitanju akupunktura za odvikavanje od pušenja postoje dva metoda:Prvi je ušna akupuntura kod koje se stavljaju trajne iglice u obe ušne školjke i menjaju se jednom sedmično tokom narednih 5 nedelja..Drugi metod je kombinacija telesne i ušne akupunture.Gde se u prvoj sedmici kreće u jutarnjim satima sa telesnom ,a sledeće 4 nedelje se nastavlja ušna metoda.Tada se takođe nose trajne iglice za akupunkturu .Oba metoda donose dobre rezultate ,pod uslovom da je pacijent ozbiljan u nameri da ostavi cigarete..

MEDICINSKA AKUPUNKTURA ZA GLAVOBOLJU

Svetska zdravstvena organizacija je sprovela veoma opsežno istraživanje na ovu temu.Kod velikog broja ispitanika nakon tretmana akupunkturom ,broj dana sa mingrenoznim glavoboljama se značajno smanjio i to čak za duplo.Medicinska akupunktura deluje na naš celokupan organizam relaksirajuće ,što pogoduje kod migrena i svih oblika glavobolje..

TEHNIKE I TRETMANI AKUPUNKTURE

Kada se utvrde problemi, prvi korak u akupunkturnoj terapiji je izbor akupunkturnog kanala, nakon kojeg se određuje koliko će tretmana biti potrebno ,bilo da se radi o lokalnoj ili sistemskoj bolesti. On se mora sprovoditi u strogo sterilnim uslovima. Dakle, koža se očisti jodom ili alkoholom ,nakon čega se u nju ubadaju potpuno sterilne igle za akupunturu od plemenitih metala. Dubina uboda kao i broj igala koje se koriste zavise od opšteg stanja pacijenta i vrste poremećaja.U toku jednog tretmana nije ograničen broj igala, to zavisi od dijagnoze i tehnike doktora-akupunkturologa. Igle se ubadaju na dubinu od dva milimetra do nekoliko centimetara, a ostaju zabodene od 15 do najviše 30 minuta. Za vreme tretmana pacijent mora da leži potpuno mirno jer pokretanje tela mož e uzrokovati promenu pozicije igle, neutralisati njeno delovanje, ali i izazvati bol.Uz klasične akupunkturne tretmane sve češće se primenjuje i stimulacija akupunkturnih tačaka električnom energijom- elektroakupunktura  ili laserom – laserska akupunktura).

ELEKTROAKUPUNKTURA U PRAKSI

Elektroakupunktura se primenjuje ubodnom stimulacijom tačaka pri čemu se igle spajaju sa elektrodama aparata za elektrostimulaciju. Seanse traju od 15 do 20 minuta dnevno, ili svaki drugi dan, a ponavljaju se 10 do 15 puta. S druge strane, postoji i elektroakupunktura bez uboda, a u tom slučaju akupunkturne tačke stimulišu se samo prislonjenim elektrodama.

LASERSKA AKUPUNKTURA ZA OPORAVAK ORGANIZMA

Laserska akupunktura je sterilna, neinvazivna i bezbolna metoda, koja nema propratnih štetnih efekata ukoliko se pravilno primenjuje. .Kod  ove vrste tretmana laser se usmerava prema koži na razdaljinu od najviše pet milimetara, u zavisnosti od njegove  jačine , a potom se akupunkturne tačke stimulišu 5 do 30 sekund . Ova moderna terapija je od izuzetnog značaja za lečenje dece i rekonvalescenata, jer su to pacijenti koji nerado primaju klasičnu terapiju iglicama, što zbog straha od igala, što usled iscrpljenosti.

KOLIKO JE AKUPUNKTURA USPEŠNA ?

Na početku tretmana većina pacijenata oseća toplinu i težinu u telu, što nakon nekoliko minuta prerasta u opštu fizičku i psihičku opuštenost.Ovaj postupak je za većinu pacijenata potpuno bezbolan, ipak oni osetljiviji mogu da osećaju laganu neprijatnost. Posle tretmana sa iglama, na mestima uboda ne ostaju nikakve trajne promene, a procedura se ponavlja osam do deset puta, u zavisnosti od vrste i stepena uznapredovalosti bolesti. Potom se pravi pauza od mesec dana, posle koje je poželjno ponoviti terapiju na isti način. Ukoliko se radi o hroničnim i vrlo zapuštenim slučajevima, ponekad je potrebno tretman ponoviti više puta dok se ne postigne traženi efekat, s tim da je npr. laserska akupuntura  izuzetno koristna kada je reč o različitim estetskim intervencijama, a poboljšanja se vide već posle prve terapije budući da vidno zateže kožu i posvetljuje ten. Takođe, ova procedura podstiče stvaranje kolagena i elastina, hijaluronske kiseline, pa shodno tome, podmlađuje kožu i održava lep izgled.

AKUPUNKTURA ISKUSTVA

Akupunktura je svakako u prednosti nad drugim medicinskim disciplinama upravo zbog toga jer ona posmatra čoveka u celini i leči njegov najveći problem – bol ( glavobolje, išijas, neuralgije bilo kog živca), a istovremeno pozitivno deluje na ceo organizam. Lečenje akupunkturom uspostavlja ravnotežu celog tela, koja je poremećenam bolesnim stanjem.Vrlo važna prednost akupunkture nad drugim medicinskim disciplinama i to što je zasnovana na prirodnom načinu lečenja. Tada nema oštećenja tkiva kao nakon hirurških intervencija, a ne koriste se ni hemijske supstance.Moderna medicina zasnovana je na lekovima, podrazumeva korišćenje radioaktivnih izotopa i zračenje, koji su svi, koliko korisni u određenom trenutku, nakon duže upotrebe potencijalno opasni. Posle tretmana akupunkturom  nema nikakvih komplikacija,pod uslovom da je terapeut doktor zvanične medicine, licenciran za akupunkturu.

Važno je znati da se akupunktura može primeniti u slučaju svih uzrasta i dijagnoza, jer će svakako ublažiti tegobe, ako ne i izlečiti vaše primarno oboljenje.Preporučujemo da pročitate tekstove:masaža tela,refleksologija stopala,alternativne metode za mršavljenje

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f