Feature post image

Proširene vene na nogama i slaba cirkulacija

Proširene vene na nogama nisu samo estetski, već su i ozbiljan zdravstveni problem. Vidljivi čvorići (varikoziteti) nisu nimalo ugodni našem oku i predstavljaju najčešće oboljenje krvnih sudova nogu.

Danas, gotovo da nema nema osobe koja se u životu nije susrela sa ovom problematikom. Po najnovijim statistikama čak pedeset odsto populacije srednje životne dobi ima pomenute tegobe sa venama na nogama.

Poslovi koji od nas zahtevaju dugotrajno stajanje i sedenje, drastično pogoršavaju celu situaciju. Tada se pritisak na vene povećava i do deset puta.

Ovom oboljenju su naročito sklone žene nakon menopauze a nisu retke ni proširene vene u trudnoći. Daćemo vam nekoliko odličnih recepata i saveta za njihovo lečenje u nastavku…

Šta su varikozne vene?

Reč je o izduženim, nepravilno proširenim, vijugavim venama. Njima je promenjena struktura zida i koje se kao ljubičaste ili plave izbočine javljaju na telu.

Posredi je najčešće oboljenje savremenog čoveka, jer se od ove bolesti vena leči oko dvadeset odsto ukupne populacije. Oboleva čak 50 odsto, uglavnom žene, ali se nakon navršene 60. godine učestalost venskih oboljenja po polu izjednačava.

Uzroci za varikozne vene su različiti, a jedan od glavnih jeste urođena, često nasledna slabost zida vena.

Kako nastaju čvoriči na nogama

Varikoziteti se javljaju usled zastoja krvi koje uzrokuju neke smetnje ili dugotrajno stajanje. Tako da su npr. proširene vene u trudnoći dosta čest slučaj. Od njih često obolevaju pekari, konobari, fizički radnici jer stoje gotovo ceo radni dan.

Dešava se da oslabljeni zidovi vena popuste pod jakim pritiskom krvi, pri čemu se šire i umeju da se zadebljaju poprilično. Ponekad budu poput prstiju na ruci, to već nikako nije za šalu i valja se obratiti stručnjaku – vaskularnom specijalisti.

Ono što zabrinjava je da kod proširenih vena one postaju krivudave i duže nego inače i zadebljanja nisu svuda podjednaka.  Tamo gde su jače izražene nastaju čvorići na nogama, a negde se uopšte ne primete. Nije redak slučaj da su cele oblasti na nogama prekrivene mrežom proširenih vena..

Koji su simptomi za proširene vene na nogama

Mnogi koji se nisu suočili sa ovim problemom na svojoj koži, smatraju da su proširene vene na nogama manje više estetski problem. i da zbog toga najviše pate žene.

Bilo bi dobro da je tako, ali nažalost nije – simptomi proširenih vena su mnogobrojni.

 • Mogu se javiti jaki bolovi u nogama,
 • Osećaj težine (naročito u predelu listova).
 • Nekad se javlja i oticanje nogu.
 • Ponekad nikakvih alarmatnih znakova i nema.

U samom početku dok se vene intenzivno šire, bol je najprisutnija. Vremenom kada se dosta rašire dovode do pucanja niti, kada i bolovi prestaju.

Koji su još karakteristični simptomi kod proširenja vena

Javljaju se i

 • Bolovi u nogama i pri najmanjem podizanju stopala.
 • Neugodno žarenje (u slučajevima da je veći broj vena zahvaćen).
 • Nisu retki ni grčevi u nogama noću.
 • Može biti prisutan i nelagodan svrab.

Kada primetimo da vene nisu pravilnog oblika, već krivudaju i vijugaju poput zmija, treba dalje da ih ispratimo. Kasnije kako vreme bude odmicalo nailazićemo na manje pai  sve veće i veće čvoriće na nogama. Oni nisu neka bezazlena pojava na koju ne treba da obratimo pažnju. Ti čvorovi se usled najmanjeg pritiska mogu povrediti i prsnuti, te izazvati vensko krvarenje.

Varikozne vene zbog slabog protoka krvi mogu uzrokovati i zgrušavanje i zastoj..

Na području potkolenica gde su prisutne proširene vene često dolazi do pucanja i otvaranja rana na koži. One dosta teško zarastaju i koža dobija dosta tamnu nijansu.

Osobe sa ovim problemima su značajno ograničenih radnih sposobnosti a teži oblici mogu da izazovu i invaliditet.

Lečenje proširenih vena nije ni malo jednostavno, niti je često uspešno, pa one predstavljaju sve ozbiljniji medicinski i socijalni problem..

Najbolja ishrana za proširene vene

Poznato je da je ishrana za proširene vene na nogama veoma važna, evo i nekoliko važnih smernica.

Potreban vam je veći unos vlaknaste hrane tokom dana. Ona se nalazi u svežem povrću i voću, žitaricama, mahunarkama. Vlakna će podstaći bolju probavu, a opet ona je najvažniji preduslov za zdravlje vaših vena.

Evo i kratkog pojašnjenja:

Ako imate neredovne, retke i tvrde stolice vaše telo trpi stalan pritisak na stomak, što za posledicu ima lošiji protok krvi ka nogama.

Dugotrajni zatvor stolice,vremenom slabi vene nogu, koje se usled stalnog pritiska šire i bolne su. Nije retka ni pojava hemoroida,upravo iz ovih razloga, kao i zbog povreda pri samom prolasku stolice, kroz završni deo debelog creva.

Sa kojim god da se problemom suočavate jedite zdrava biljna vlakna i flavonide koji puno pomažu za proširene vene.

U njih ubrajamo:

Veoma su bogati proantocijaninima, flavonidima, antocijaninima i pigmentima. Svi oni će poboljšati funkcije vašeg vaskularnog sistema.

Osim bobičastog voća jedite heljdu i koristite tinkturu od borove kore i semenki grožđa..

VAŽNO!

Ukoliko su svi preduslovi za nastanak proširenih vena ispunjeni, obratite pažnju na pravilnu ishranu. Podsećamo vas, ako radite posao koji zahteva dugotrajno stajanje ili sedenje, u porodici ste imali slučajeve varikoznih vena –  onda ništa ne smete prepuštati slučaju.  Radite na prevenciji i pre nego što vam lekar na to ukaže.

proširene vene na nogama simptomi

Šta je dobro protiv proširenih vena

TOP 5 SAVETA 

 1. Kao prvo krećite se. Svakodnevna fizička aktivnost poboljšava vensku cirkulaciju i održava vene zdravim i jakim. Preporuka je svakodnevna rekreacija u prirodi kroz lagane šetnje, džoging ili vožnju bicikla van gradske vreve.
 2. Nikada nemojte sedeti prekrštenih nogu jer to povećava pritisak na krvne sudove, trudite se da ispravite noge dok to činite.
 3. Hranite se zdravo. Osim što podiže krvni pritisak i podstiče zadržavanje vode u organizmu, prekomeran unos soli predstavlja veliki rizik za proširene vene na nogama. Takođe, neophodno je konzumirati hranu bogatu vlaknima, koja ubrzava metabolizam. Hronični zatvor stvara dodatni pritisak na krvne sudove stomaka, što se prenosi i na velike vene donjih ekstremiteta.
 4. Istraživanja su više puta pokazala da suplementi od divljeg kestena i bora ojačavaju naše vene i smanjuju otoke nogu.
 5. Izbegavajte nošenje potpetica. Budući da stajanje na štiklama remeti cirkulaciju, krvni sudovi s vremenom slabe. To može izazvati oštećenja na njihovim zidovima i dovesti do pojave varikoznih vena.

Venotonici i kompresivne čarape za vene

Venotonici su pre svega pomoćni preparati u lečenju venske bolesti. To su lekovi koji deluju dobro na venske sudove. Oni smanjuju tegobe kod obolelih naročito u početnim fazama bolesti. Svakako nisu posredi svemogući medikamenti koji sprečavaju pojavu proširenih vena, već samo smanjuju i ublažavaju postojeće tegobe.

Elastične kompresivne čarape za vene imaju tzv. graduisanu kompresivnu bandažu. Njihov spoljni pritisak je najveći u predelu skočnog zgloba tako da pomažu bolju vensku cirkulaciju.

Postavljanje elastičnih čarapa, naročito ukoliko to obolele osobe same rade, ne omogućavaju ovakvu graduisanu kompresiju. Zato je važno da se svaki pacijent ponaosob poduči od strane stučnog lica, kako bi čarape imale efekta.

Najbolji prirodni lekovi za varikozne vene

Jedna odlična preporuka za sve vas koje muče proširene vene na nogama je svakako divlji kesten. Odmah na početku da kažemo, vene se neće povući preko noći. Potrebna je doslednost, disciplina i upornost u terapiji sa divljim kestenom. Ponekad treba i više meseci da se primete prvi rezultati.

Danas se kreme za proširene vene, masti, ekstrakti i razni gelovi na bazi ove biljke mogu pronaći u skoro svim apotekama,pa čak i supermarketima..

Ako ne uspete nabaviti takav gotov proizvod, možete u sopstvenoj režiji napraviti ovaj prirodni lek za proširene vene..

Recept:

Uzeti pet jezgri od divljeg kestena i dobro ih izmrviti. Zatim ih usuti u litar vode i kuvati sve dok na površini ne počne izlaziti pena.

Skloniti sa šporeta i pričekati dok se mešavina ne ohladi.

Dobijenu tečnost koristiti za mazanje obolelih vena na nogama.

Ova kućna terapija za proširene vene na nogama ne treba da vas plaši, potpuno je bezbedna. Kako tvrde stručnjaci ne postoje rizici da se na ovaj način dogode komplikacije poput kidanja i odvajanja tromba i slično .O svemu ovome možete pročitati više u članku venska tromboza.

Pre primene terapije obavestite lekara, jer su njegovi saveti i preporuke veoma bitni. Ova krema je ujedno i odlična prevencija za pomenute probleme.

Proširene vene na nogama kreme koje dokazano deluju

Za varikozne vene danas postoje mnoge kreme na tržištu. Naša preporuka je da se uvek pridržavate onih preparata koji su rađeni po prirodnoj formuli. Jedan takav proizvod je i fenomenalna Varikosette krema o kojoj smo već pisali.

Uvek birajte proverene recepture i narodne lekove.

U njih ubrajamo:

Sve te kreme mogu se i odlično kombinovati. Na primer neven sa divljim kestenom i slične kombinacije.

Nakon primene ovih preparata doći če do vidnog poboljšanja, nelagodni simptomi poput peckanja, bolova, grčeva će se vremenom potpuno povući. Otoci će splasnuti i koža nogu će vam ponovo biti nežna i svetla..

Jedan jednostavan recept za proširene vene na nogama se takođe dobro pokjazao. U pitanju je jabukovo sirće.

Običnu pamučnu krpu, gazu ili dečiju pelenu natopite sa jabukovim sirćetom. Prislonite na obolela mesta i držite najmanje dvadesetak minuta.

Primenjujte ovaj metod svaki dan i to dva puta u narednih trideset dana. Poboljšaćete cirkulaciju u nogama i ublažićete upale vena.

Za proširene vene odlično se pokazala i Flogocid mast.

Laserska operacija proširenih vena – sve što trebate znati

U slučaju da medikamenti, kreme i razni biljni preparati ne daju rezultate, neophodna vam je operacija vena.

Danas je naročito tražen endovenski laserski tretman, prvenstveno zbog toga što je u pitanju minimalno invazivna procedura. Ova savremena metoda lečenja vena u svetu se praktikuje već 10 godina.

Kako se izvodi ova hirurška intervencija

Pre operacije: Potrebno je uraditi ultrazvučni pregled nogu kako bi se na koži označile vene koje će biti tretirane. Nakon toga se cela noga dezinfikuje i pokrije sterilnim kompresama.

Tok operacije: Vlakno lasera se uvede u glavni površni venski krvni sud koji je uzrok bolnih i neprijatnih „grozdova“ proširenih vena. Toplota koja se oslobađa na vrhu laserske sonde izaziva promene u zidu venskog krvnog suda. Nakon toga dolazi do skupljanja vene. Krajnji ishod je zatvaranje protoka kroz tretirani deo vene.

Koliko traje operacija vena: oko 30-45 minuta.

Anestezija: lokalna. Nema bola.

Nakon intervencije: Pacijent ustaje sam sa operativnog stola i sam hoda 15-20 minuta. Po preporuci lekara može da koristi lekove protiv bolova. Nije potrebno previjanje nakon prvog postoperastivnog dana.

Koliko traje oporavak nakon operacije vena

Postoperativni tok:  Pacijent obavlja redovne dnevne aktivnosti; može se tuširati jedan dan nakon operacije, a zatim treba dve nedelje, preko dana da nosi elastične čarape. U daljem toku oporavka preporučeno je da se nekoliko puta dnevno hoda po 30 minuta.

Uspešnost procedure: Više studija je pokazalo da je u prvih godinu dana uspešnost procedure oko 98 odsto.

Nuspojave i moguće komplikacije nakon operacije vena

Laserska operacija vena se pokazala kao izuzetno efikasna i sa vrlo malim procentom komplikacija. Zbog toga je postala izuzetno popularna širom sveta.

U poređenju sa klasičnom operacijom vena, uzgredne pojave su minorne, odnosno prosečna učestalost i obim tih pojava mnogo su manji dok je oporavak mnogostruko brži.

Modrice na koži, mali otok i osećaj napetosti ili bol je normalna pojava i obično nestaje nakon nekoliko dana. Sama procedura može uticati na nerve koji se nalaze na lokacijama blizu vena. Ipak ovi fenomeni mnogo su ređi nego kod klasične operacije vena. U ovom slučaju bolesnici osećaju manju utmulost, golicanje ili neke druge senzacije.

U pojedinim slučajevima se mogu javiti bolni ožiljci na koži, keloidi. Druge komplikacije, infekcije, embolije, tromboze su veoma retke. Većina neželjenih efekata, kao što su crvenilo, bol u preponi ili butini, prolaznog su karaktera. Oni predstavljaju rezultat toplotnog efekta lasera.

Bol u nogama je najizraženiji tri do pet dana nakon operacije, a svi problemi nestaju nekoliko dana nakon intervencije.

Nadamo se da vam je članak za proširene vene na nogama bio koristan,pa ako smatrate da je vredan pažnje, podelite ga sa vašim prijateljima…

Sponzorisani linkovi:
Comments are closed.
Gordana
12/05/2016 17:15

Hvala na objasnjebju,samo ste trebali dati malo vise teksta za grceve u nogama od vena narodnom medicinom.hvala

f