Feature post image

Folna kiselina u trudnoći

 FOLNA KISELINA U TRUDNOĆI DOZIRANJE I UPOTREBA

Vitamin B9 ili folna kiselina u trudnoći su neophodni za pravilan razvoj ploda, regeneraciju ćelija i sintezu DNK. Danas je ovu kiselinu moguće nabaviti u obliku tableta ili suplemenata, ali je svakako poželjnije konzumirati namirnice koje je prirodno sadrže. Zeleno lisnato povrće (sav zeleniš), kao i brojni citrusi nezamenljiv su izvor ovog vitamina B-kompleksa, oni regulišu čitav niz procesa u organizmu čoveka. Ovaj izuzetan vitamin nije „rezervisan“ samo za trudnice, već ga možemo svi koristiti, jer će nas zaštiti od velikog broja bolesti – pa čak i onih teških poput karcinoma. Sa druge strane ukoliko planirate da zatrudnite, neophodna vam je folna kiselina pre trudnoće kako biste vaš organizam doveli u savršeno stanje. Najbolje namirnice bogate folnom kiselinom su pored zelenog lisnatog povrća i citrusa još i sočivo, brojne mahunarke, prirodno ceđeni sokovi i semenke…

ZAŠTO NAM JE VAŽNA FOLNA KISELINA U HRANI ?

Njena najvažnija uloga je u stvaranju eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) koja prenose kiseonik do svih tkiva i ćelija u organizmu, pa nam stoga i manjak folne kiseline može prouzrokovati malokrvnost – anemiju. Osim toga, u značajnoj meri snižava nivo homocisteina, neproteinskih amino-kiselina, koje u visokim koncentracijama neretko izazivaju i začepljenja krvnih sudova, a one se dovode u vezu i sa nastankom depresije, kao i staračke demencije i Alchajmerove bolesti. Dovoljne količine folne kiseline u organizmu mogu da nas zaštite i od teških bolesti poput raka grlića materice, debelog creva, raka dojki, želuca i pankreasa. Naučna istraživanja pokazala su i da ovaj vitamin uspešno rešava probleme s nesanicom, a efikasn je i za ublažavanje tegoba u slučaju očnih bolesti. Najčešće posledice nedostatka folne kiseline jesu razdražljivost, umor, depresija, slabljenje pamćenja i demencija, gastrointestinalni problemi, gubitak apetita, dijareja, problemi s rastom, upala desni itd. Manjak ove supstance povezan je i sa degenerativnim oštećenjima nerava i Parkinsonovom bolešću, a osim toga, i  rizik od pojave osteoporoze je dosta veći.

FOLNA KISELINA U TRUDNOĆI DOZA 

Preporučljiva dnevna doza vitamina B9 zavisi od godina i stanja organizma – osobama starijim od 16 godina savetuje se do 400 mikrograma, dok se folna kiselina u trudnoći uzima u većoj količini i do 600 mikrograma. Nedovoljne količine vitamina B9 u organizmu mogu da uzrokuju velik niz zdravstvenih problema kod novorođenčadi, kao što su mala telesna masa i povećan rizik od oštećenja nervne cevi – spine bifide. Zbog toga se ženama preporučuje folna kiselina pre trudnoće i to čak tri meseca pre začeća. Osim toga manjak ove kiseline u organizmu može uzrokovati tegobe u razvoju govora kod dece. Grupa istraživača sa Instituta za  javno zdravlje u Oslu (Finska), koja je podvrgla ispitivanju 39.000 malih beba, istakla je u zaključcima studije da unošenje namirnica bogatih vitaminom B9 u periodu od četiri  nedelje pre začeća pa sve do osme nedelje trudnoće može u velikoj meri podstaći razvoj govora kod deteta. Pokazalo se da su deca majki koje nisu unosile dovoljne količine folne kiseline na početku i tokom trudnoće imala više problema u razvoju govora od dece majki čija je ishrana obilovala ovim nutrijentom. Broj ovakvih studija je sve veći i rezultati su krajnje raznoliki, skoro smo i sami pročitali na jednom doktorskom forumu da folna kiselina u trudnoći ipak nije dobra, pri čemu je došlo do burne reakcije među čitaocima. Naša preporuka je da se uvek oslonite na preporuke vašeg lekara. Osim što se preporučuje uzimanje folne kiseline pre samog začeća i to u manjim dozama, isto tako je važno uzimati je tokom cele trudnoće, a najvažnije je da je pijete u prvih osam do dvanaest nedelja, da bi ste smanjili sve potencijalne rizke po vašu bebu.

KOJE SU NAMIRNICE BOGATE FOLNOM KISELINOM

Zeleno lisnato povrće će nadoknaditi manjak folne kiseline 

  • Po ovom povrću je folna kiselina i dobila ime (folium na latinskom znači list) i svakako ono obiluje ovom materijom. Ima je u listovima spanaća, blitve, zelene  salate – jedan tanjir variva od spanaća sadrži oko 263 mikrograma neprocenjive folne kiseline, što čini oko 63 odsto ukupne dnevne potrebe organizma za ovim nutrijentom. Zeleniš definitivno treba da je prvi izbor, kada su u pitanju buduće mame. Zeleno vlaknasto povrće je poželjno jesti tokom narednih devet meseci, ali svakako i nakon porođaja. Bilo da ga jedete u svežem obliku, da pravite lekovite smoothie napitke ili da pripremate lagano obareno povrće, ono je odličan izbor jer će podjednako prijati vama i vašoj bebi.

Sočivo je dragocena namirnica bogata folnom kiselinom

  • Da bi se folna kiselina u trudnoći nadoknadila potpuno prirodnim putem, jedite što češće jela od sočiva, kao i na svim vrstama pasulja, a osim toga, ove namirnice naročito su korisne i za osobe koje pate od problema sa anemijom i povišenim nivoima holesterola u krvi. Samo u polovini šolje skuvanog sočiva sadrži se gotovo 180 mikrograma dragocenih folata, što je blizu pola dnevne doze koju prepisuju lekari. Važno je reći i to da se u sočivu pored folata nalaze i drugi nutijenti poput gvožđa i to je izuzetna hrana bogata vlaknima. Što se samog kuvanja sočiva tiče, nije neophodno da ono prenoći natopljeno u vodi, možete ga pripremiti i odmah. Kada se radi o pasulju, samo jedna šolja ima približno 115 mikrograma folata u svom sastavu. Pripremajte ga kuvanog bez mesa, u blago začinjenim čorbama ili salatama. Takođe možete napraviti i tkz. gneječeni pasulj.

Folna kiselina u voću 

  • Citrusi kao što su pomorandže, grejpfrut, papaja, prednjače po visokim koncentracijama ovog vitamina – jedna pomorandža sadrži oko 50 mikrograma, a jedna veća čaša đusa, čak  i puno veće količine. Zahvaljujući visokim koncentracijama C vitamina koje citrusi sadrže u sebi, omogućuju puno bolje apsorbovanje gvožđa. Ukoliko iscedite sok od pomorandže u šolju i ispijete u toku dana, unećete čak 74 miligrama folata od jednom, što je svakako zavidna količina. Folna kiselina u trudnoći se može nadokaditi i uz sok od kivija, svaka trudnica bi ga trebala piti ili jesti sirovog, neki ga smatraju i najboljim voćem za trudnice. Vitamin B9 nije jedini hranljivi sastojak u ovom voću. Blagotvorno utiče na probavu, respiratorni sistem i poboljšava apsorbciju gvožđa.

folna kiselina u trudnoći dozaBrokoli kao izvor vitamina B9 

  • Folna kiselina u trudnoći  koja je podjednako  važna za dobro zdravlje mame i bebe se pronalazi u ovom superpovrću. U samo jednoj šolji sa brokolijem, sadržano je čak 100 mikrograma folata. Izuzetan je izvor beta karotena, vitamina C, biljnih vlakana, gvožđa i kalcijuma. Povedite računa da pripremate svež brokoli kupljen na zelenoj pijaci, jer smrznuti iz supermarketa nema ni približna lekovita svojstva..

Folna kiselina u trudnoći se može nadoknaditi iz šparoga 

  • Ukoliko pojedete obarene šparoge i to u količini od jedne šolje,unećete u organizam čak 80 mikrograma folata. Najbolje ih je pripremiti kao prilog jelima. fino se slažu uz piletinu,kus kus,rižu,grašak,kinou i sl…

Suncokretove semenke su pravi izvori folne kiseline

  • Ako pojedete dnevno po šaku očićenih semenki što odgovara količini od 30 grama, unećete čak 82 mikrograma folne kiseline. Lepo se slažu uz zdrav doručak od žitarica, integralna peciva,ali i u salatama i lekovitim čorbicama. Sadrže kalcijum i gvožđe.

Sok od paradajza nadoknađuje nedostatak folne kiseline

  • Folna kiselina u trudnoći se vrlo efikasno može nadoknaditi uz ovaj zdrav prirodni sok. On skoro da i ne sadrži šećere i ima približno 48 mikrograma folata u jednoj šolji. Možete ga piti i ako koristite suplemente sa gvožđem, jer osim folnih kiselina obiluje C vitaminom. Dobar izbor je i paradajz čorba i sos.

Osim toga, preporučuje se i ishrana bogata svežim organskim kukuruzom. Folna kiselina u trudnoći se može nadoknađivati iu iz namirnica kao što su prokelj, karfiol, peršun, šargarepa, repa, jogurt, žumance i pivski  kvasac.

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f