Feature post image

hrkanje u snu kod odraslih | uzroci | lecenje

HRKANJE U SNU KOD ODRASLIH 

Hrkanje u snu nastaje usled suženja gornjih disajnih puteva u usnoj,nosnoj šupljini grkljana i ždrela gde prilikom prolaska vazduha dolazi do vibriranja sluzokože pri čemu izlaze specifični zvukovi.Kako je u pitanju veoma neprijatna zvučna pojava,hrkanje je svojevrstan sociološki problem a ne samo zdravstveni,te je vrlo loše prihvaćeno i smeta okruženju.

HRKANJE UZROCI

Uzroci hrkanja mogu  biti :devijacija nosa ,hronična upala sluznice,alergije,polipi zatim urođeni deformitet donje vilice,poremećaj u rastu zuba,velik jezik kao i meko nepce,duža resica ili suženo ždrelo.

HRKANJE KOD ODRASLIH

Ovaj problem sa poremećajem disanja u snu je naročito izražen kod gojaznih  ljudi sa debelim i kratkim vratom.Problemi sa hrkanjem se pogoršavaju pri konzumiranju alkohola i cigareta ali i kod uzimanja lekova za smirenje.Ponekad je hrkanje u snu izazvano i sa nekim od hormonskih poremećaja a u dosta retkim slučajevima se javlja kao posledica neuroloških bolesti,oštečenja mozga i tumora.

HRKANJE KOD DECE

Najčešći uzročnik ovog poremećaja kod dece su uvećani krajnici,mada nisu isključene ni urođene deformacije kao što su uska nosna šupljina,suženje ždrela ali i bolesti grkljana.

HRKANJE U TRUDNOCI 

Mnoge žene mogu početi hrkati upravo za vreme trudnoće.Razlog tome je što trudnica ukoliko značajno dobija na težini ,može da prepreči gornje disajne puteve.Organizam trudnice karakteriše i pojačan krvotok koji širi krvne sudove u tom delu tela i samim tim otežava disanje te uzrokuje hrkanje u snu.Takođe pojačan stres može doprineti celoj situaciji.

HRKANJE LECENJE 

Endoskopskim pregledom ,otorinolarigolog ima odličan uvid u stanje naših gornjih disajnih puteva i preporučuje se da se taj pregled obavi.Ukoliko je poremećaj u snu ozbiljniji da dovodi čak i do prestanka disanja –  slip apneja  neophodno je podvrgnuti se specijalnom pregledu koji se zove –  polisomnografija.Ovim metodom  dobija se jasan uvid u dužinu i broj takvih epizoda sa prestankom disanja.Zavisno od težine poremećaja provodi se i terapija.Može biti konzervativna i operativna.Takođe alternativna medicina primenuje akupunturu,hiponozu ,bioenergiju i fitoterapiju.

HRKANJE OPERACIJA

Operativnim metodom ,hirurzi učvršćuju nepce i resicu a najbolje rezultate postiže laserska operacija – UPPP zahvat.Takođe za hrkanje u snu postoji nekoliko pomagala – oralna proteza za jezik koja se koristi za vreme spavanja.Tubusi koji guraju jezik napred(usno-ždrelni ili nosno-ždrelni),aparat koji sprečava opuštanje vilice – ortodonski aparat i mnogi drugi..

KAKO SPRECITI HRKANJE U SNU

Izbegavajte napete situacije i stres tokom dana  da biste vašem telu omogućili zdrav i kavalitetan san.Od velike pomoći može biti svakodnevna šetnja ,vožnja biciklom,druženje sa prijateljima,slušanje muzike i dr..
Hronični umor je jedan od glavnih uzročnika za hrkanje u snu daćemo vam odličan recept za opuštanje.

MED I CIMET RECEPT

  • Sipajte pola kašike cimeta i meda u mlaku vodu i dobro promešajte.
  • Lekoviti napitak je najbolje piti u popodnevnim satima.

Steknite naviku  da na počinak odlazite uvek u isto vreme i spavajte najmanje 7 do 8 sati.Već nakon nedelju dana vratiće vam se vitalnost i neophodna energije…

ZAČEPLJEN NOS I INHALIRANJE

Hrkanje u snu takođe izaziva i začepljen nos.Potrebno je osloboditi disajne puteve a kao najbolje sredstvo preporučuje se inhaliranje

recept br.1

  • pre spavanja udišite kroz nos paru u koju se dodaje par kapi eteričnog ulja nane ili eukaliptusa.

recept br.2 

  • Rastvor za grlo od nane ublažava otok i proširuje disajne puteve.Ukoliko je hrkanje izazvano alergijom ili prehladom ovo sredstvo je izuzetno delotvorno.U šolju hladne vode dodajte kap ulja od nane i ispirajte grlo – nemojte gutati.

recept br.3

ULJE OD TAMJANA

  • Za lečenje artritisa se koristi već hiljadama godina u ajurvedskoj medicini ,kao i za zaceljivanje rana i zaštita od raznih infekcija.Za hrkanje u snu preporučuje se da nanesete tamjanovo ulje na grudi,vrat kao i područje oko nosa.Takođe se primenjuje i ovlaživač vazduha koji proizvodi paru u spavaćoj sobi i na taj način održava vlažnost disajnih puteva..

hrkanje u snu

 

KAKO PRESTATI HRKATI 

izbegavajte cigarete,alkohol i lekove za smirenje.Duvanski dim sužava disajne puteve,iritira sluznicu i veoma često uzrokuje začepljen nos.Obilan večernji obrok a naročito konzumiranje alkohola značajno otežavaju proticanje vazduha,nemojte jesti najmanje 3 sata pred odlazak u krevet…

Povezani članci :prestanak pušenja,kako se leči hronični umor,simptomi gripa i prehlade ,masaža tela .

HRKANJE U SNU KOD ODRASLIH 

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f