Feature post image

Kombuha gljiva – kako se priprema recept

Kombuha gljiva se već 2000. god smatra za pravi eliksir dugovečnosti u zemljama jugoistočne Azije. Naviše u Japanu, Kini, Indiji ali i Rusiji.

U Evropu je došla upravo iz Rusije te se proširila širom svetom. Tako je čuvena“combucha“ stekla ne mali broj obožavalaca.

Kombuha napitak može biti i vaš odgovor na pitanja: kako ojačati imunitet, ojačati krv i usporiti starenje. Ali je i odlično rešenje kako ukloniti bore na licu pa čak i sprečiti nastanak kancera.

U nastavku saznajte kako se pravi čaj od kombuhe, za šta je sve dobar i kome se preporučuje…

Šta je zapravo kombuha?

U pitanju je čajna pečurka koja najviše nalikuje palačinki koja pluta u čajnoj tečnosti. Po legendama zahvaljujući njoj bogovi su stekli besmrtnost pa je dobila naziv „božanska gljiva“.

Kombuha gljiva prerađuje rastvor zelenog čaja i belog šećera te tako stvara zdrav i ukusan eliksir, izuzetno lekovitog dejstva.

Ovaj pre svega neobičan spoj mikrorganizama(bakterije i kvasac) stvara obije korisnih nutritivnih supstanci.

Kombuha sadrži:

 • fruktozu,
 • glukozu,
 • obilje vitamima iz B kompleksa (B15, B12, B6, B5, B3, B2 i B1)
 • zatim Vitamin C,
 • folnu kiselinu,
 • mlečnu, glukoronsku i glukonsku kiselinu,
 • 14 amino kiselina,
 • voćne kiseline (limunska, vinska, sirćetna, malonska, oksalna).

Lekovita svojstva kombuhe su brojna

Poznato je da gljiva kombuha zahvaljujući tiaminu(B1) uz vitamine B2 i B6 smiruje nerve te leči anksioznost i depresiju. Takođe moćni čajni eliksir poboljšava pamćenje (staračka demencija).

Riboflavin(B2) pomaže ćelijama u telu da koriste kiseonik, a u kombinaciji sa A vitaminom je odlična prevencija katarakte.

Niacin pomaže za bolje zarastanje rana, širi krvne sudove i omogućuje bolji dotok krvi. Takođe on drži nerve pod kontrolom.

Zahvaljujući pantotenskoj kiselini, gljiva kombuha odlaže nastanak većeg broja sedih vlasi u kosi.

Pridoksin jača telo i onemogućuje nagli pad imuniteta,on pomaže stvaranje leukocita.

Vitamin H(biotin) poboljšava razlaganje masti u telu, a ćelije krvi obnavlja folna kiselina.

Vitamin C pomaže za zdravlje kostiju, jača krvne sudove, obnavlja kožu. Preventivno deluje kod ateroskleroze, pomaže kod biosinteze kolagena.

Zahvaljujući mlečnoj kiselini combucha omogućuje ćelijsko disanje i balansira ph vrednosti krvi. Sa druge strane spečava nastanak kancera.

Štiti organizam od teških metala poput aluminijuma i olova zahvaljujući prisustvu metionina i cisteina.

Rast tumorskih ćelija sprečava i usinska kiselina koja ima izuzetna antibiotska svojstva.

Kombucha kao lek upotreba

Da još jednom rezimiramo u čemu nam sve pomaže kombuha gljiva:

 • Bolja probava, lakše varenje i lečenje zatvora(opstipacija).
 • Ubrzava metabolizam i sagoreva masti.
 • Čisti i jača jetru (pročitajte tekst masna jetra).
 • Podiže imunitet i čuva nas od infekcija – gripa, prehlada i dr..
 • Jača kosu i čuva njeno zdravlje, onemogućuje nastanak sedih vlasi.
 • Preventivno deluje na kožu – leči ekceme, masnu kožu.

Takođe čaj od kombuhe se preporučuje kod: hemoroida, dijabetesa, reume i gihta, demencije, vrtoglavice i drugih oboljenja.

Kombuha čaj bogat je B vitaminima, organskim kiselinama, enzimima i polifenolima koji dobro utiču na ljudsko zdravlje. Pomaže biosintezu proteina kolagena, koji, između ostalog, održava elastičnost i mladalački izgled kože. Blagotvorno deluje u slučaju kožnih oboljenja i podstiče rast kose.

Kako se koristi kombuha za mršavljenje

Ova čajna gljiva je postala hit među poznatim ličnostima – naročito u Holivudu! Razlog je poznat: skida masne naslage i topi višak kilograma oko struka bolje od skupih preparata.

Kombuha čaj poboljšava varenje i bolju apsorpciju hrane, ubrzava metabolizam i samim tim omogućuje skidanje kilograma.

Ukoliko čaj od kombuhe zameni kafu i sokove, smanjićete dnevni unos kalorija i sigurno ćete smršati. Dakle puno je zdraviji izbor od pomenutih napitaka.

Međutim ovo pravilo je dosad imalo efekta samo kod gojaznih tj. pretilih ljudi. Zabeleženi su slučajevi da je kombucha imala suprotan efekat kod mršavih osoba – naime oni su dobili na težini..

Kako napraviti čaj od kombuhe kod kuće

Kombuha čaj je pravi eliksir mladosti, jača i podiže imunitet, odlaže demenciju i staračke bolesti. Uz sve navedeno od odlično potamnjuje kosu i pegla bore na licu.

Kombuha priprema napitka korak po korak

Napomena: Kombuha čaj se pravi u povećoj staklenoj, zemljanoj ili porculanskoj tegli. Izbegavajte one plastične i metalne.

 1. Priprema je krajnje jednostavna na 2 litra prokuvane vode (najbolje izvorske) dodaje se kašićica zelenog ili crnog čaja.
 2. Petnaestak minuta nakon toga, procedite tečnost te dodajte 100 grama belog šećera u mlak čaj. Lagano mešajte dok se ne istopi. Kada se prohladi do sobne temperature sipajte dobijeni napitak u posudu.
 3.  Kombuha gljiva se prvo treba isprati mlakom vodom i lagano je stavite u čaj.
 4. Nakon toga prekrijte otvor na tegli sa pamučnom ili lanenom krpicom i pričvrstite gumicama. Nemojte stavljati predebelu tkaninu, jer morate da obezbedite dobro strujanje vazduha i cirkulaciju.
 5. Teglu zatim stavite na tamnije mesto, pošto se gljiva kombucha ne sme izlagati direktnoj svetlosti.
 6. Ukoliko želite da čaj od kombuhe ima blago sladak ukus, držite ga tako 8 dana. Ako želite jači i kiseliji ukus, ne pomerajte teglu 12 dana.
 7. Vadite kombuhu isključivo čistim rukama i sapirajte mlakom vodom. Zatim je premestite u čistu posudu, sipate u novi čaj i dodajte 1 decilitiar od starog čaja. Rastom kvasca oslobadja se gas koji daje napitku blago gaziran ukus i formira talog na dnu tegle.

Kako se pije i dozira napitak

Kombuha čaj se pije tri puta u toku dana. Izjutra na prazan želudac, nakon ručka i naveče pre nego što se spremite za krevet.  Pridržavajte se dnevne doze i rutine i nikako nemojte uzimate više nego što je propisano.

Šta je još važno znati?

Za vreme fermentacije čajna gljiva može potonuti na dno, zatim pliva po tečnosti. Ponekad se dešava da počne rasti potpuno nova gljiva na površini. Ukoliko dođe do toga, možete slojeve razdvojiti i iskoristite je najbolje za novu dozu lekoviitog napitka.

VAŽNO: Ukoliko kombuha dobije prljavo-smeđu boju, bacite je i zamenite sa novom.

Kombuha gljiva nuspojave i neželjena dejstva

Na samom početku konzumiranja kombuhe moguće je da ćete imati blažih stomačnih tegoba.

Naime u procesu detoksikacije, naše telo izbacuje štetne toksine. Ono što tada možete uraditi je da smanjite unos napitka na minimim. Kada se vaše telo adaptira, vratite se na normalno doziranje.

Ukoliko nuspojave budu još izraženije trebate dodatno izvršiti detoksikaciju. Naša preporuka je da ako prvi put pravite čaj od kombuhe, uvek napravite nešto blaži napitak. Tako će glukonska kiselina (koju inače stvara naša jetra) direktno ide u krvotok i štiti naše telo.

Ukoliko su količine pomenute kiseline prekomerne, krv postaje isuviše kisela i remeti se normalna ravnoteža.

Još jednom ponavljamo: nemojte piti više od 3 šolje dnevno.

kombuha gljiva recept
Foto: Pixabay

Japanska gljiva kombuha obavezni deo vojne opreme

Za vreme ratova japanski vojnici su kombuhu nosili u bocama. Čim bi se količina u boci smanjila, dodavali bi novog čaja, ostavljali bi je na neko vreme dok kultura fermentira. Kombuha gljiva se i danas najviše koristi u Japanu.

Rusi sa druge strane su dokazali da je rudarima sa Urala. Naime ova čajna gljiva pomogla im je u detoksikaciji i čišćenju organizma. Tako je onemogućila njihovu preranu smrt od udisanja štetne ugljene prašine.

Sme li se piti kombuha u trudnoći?

Trudnice i dojilje ne bi trebale konzumirati ovaj napitak, jer kombuha gljiva ima antibiotsko dejstvo.

Kombuha me spasila alergije na sunce -iskustvo čitateljke

Na more sam uvek išla redovno, još od ranog detinjstva, ali nikada nisam imala problema, ni sa suncem ni sa vodom. Međutim, kada sam prvi put posle porođaja otišla na more, imala sam tada 22 godine – dobila sam jaku alergiju na sunce.

Svaki put kada bih malo duže bila na suncu, celo telo bi mi se osulo. Koža mije bila zategnuta, osećala sam veoma neprijatan svrab, povremeno i bol. Svuda po koži su mi izlazile bubuljice. Zato sam se kasnije, pre polaska na more, svaki put javljala lekaru da pitam kako da se ponašam da izbegnem alergiju. On mi je uporno savetovao da se sklanjam od sunca.

Zamislite, odete na more a ne smete na sunce! Ali šta je tu je.

Svašta sam mazala po koži, kako bih ipak mogla da se sunčam i uživam u letovanjima, ali ništa mi nije pomagalo. Posle godina i godina mučenja, jedna farmaceutkinja mi je preporučila da koristim kombuhu.

Ispričala mi je kako ona, kao i njen suprug koji ima dosta zdravstvenih problema, piju čaj od kombuhe i da im je puno pomogao. Od nje sam dobila čajnu gljivu.

Pripremala sam je tako što sam u dva litra vode dodavala sedam kašika šećera i kašiku zelenog čaja. Posle desetak minuta čaj bih procedila, sipala ga u veliku teglu i postavila odozgo gljivu. Sve bih zatvorila gazom i ostavila da na mračnom mestu sobne temperature stoji 10 dana.

Pila sam tri puta dnevno po šolju čaja, četiri meseca. Kada sam prvi put posle toga otišla na more, alergije na sunce nije bilo niti se više ikada pojavila.

Odahnula sam, jer sam opet mogla da kao nekada uživam na moru.

 

Angelina, Beograd

Gde i kako nabaviti kombuhu?

Kao što je slučaj sa kefirom i ovu gljivu uvek neko ima, stoga ju je najbolje nabaviti iz vašeg okruženja.

Raspitajte se malo naokolo, a može vam poslužiti i naša stranica, te ukoliko gljivu potražujete, slobodno napišite dole ispod u komentarima. Isto tako možete napisati komentar i na našoj Fejsbuk stranici. Potvrđujemo vam da je nekoliko puta došlo do „razmena“ i „deljenja“ kombuhe baš na taj način.

Takođe uvek se možete raspitati i kod lokalnih trgovaca u zdravoj hrani i slično. Kao što je u svom iskustvu navela čitateljka Angelina, ona je svoju gljivu nabavila u apoteci, od farmaceuta. Pitajte i tamo, ništa vas ne košta.

Zdravstveni benefiti koje ima kombuha su neverovatni, sam izgled gljive može da vas odbije, ali važno je da to prevaziđete što pre.

U vremenu brzog interneta, brze pošte sve je lako rešivo i nabavljivo u kratkom roku.

IZVORI:

https://www.law.uh.edu/healthlaw/perspectives/2010/leblanc_kombucha.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2788564/

https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00039742.htm

https://www.researchgate.net/publication/3119770

https://www.tandfonline.com/doi/full/

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Mirjana Babic
11/12/2013 13:15

fantasticno za zdravlje ja pijem vec osam god.kefir i odlicno se osecam

Gordana Marinkovic
11/12/2013 13:28

gde mogu da je nabavim ,ja zivim u njemackoj

Mileta Peric
11/12/2013 13:55

kako je nabaviti i cena za nabavku..?

f