Feature post image

Mandarine za šta su sve dobre i kako se pravi čaj

Mandarine mnogima predstavljaju mirisno,sočno i ukusno južno voće,koje rado konzumiraju kad god je prilika za to. Ipak mnogi od nas ne znaju i za njihove zdravstvene koristi.Ovim tekstom ćemo vam dati više informacija o tome….

Jeste li znali da čaj od kore mandarine čisti pluća i da je naročito dobar za pušaće, pogledajte naš video:

KALORIJE U MANDARINAMA

Pored toga što se  sastoji od 85 % vode ,koja podstiče metabolizam  i detoksikaciju organizma, mandarina(jedan prosečan plod) ima svega 64 kalorije i ne više od 0,4 g masnoća.,što je čini idealnom namirnicom za skidanje kilograma i mršavljenje ,te je u sklopu mnogih popularnih dijeta: citrus dijetavoćna dijeta 5 dana  i mnoge druge..

MANDARINA VITAMINI

Svi znamo da treba konzumirati citruse kad počne da nas hvata prehlada, jer obiluju vitaminom C, snažnim antioksidansom veoma korisnim za čovekovo zdravlje i jačanje imuniteta. Naučna istraživanja potvrdila su da je vitamin C naročito značajan za usporavanje razvoja raka debelog creva, ali i u slučaju upalnih stanja kao što su astma, osteoartritis ili reumatoidni artritis.

Verovali ili ne, samo jedna mandarina zadovoljava čak 80% dnevnih potreba za C – vitaminom. Osim ovog vrednog nutrijenta, one sadrže i vitamine A i B, beta karoten, kalijum,kalcijum, cink i magnezijum.

MANDARINE ZA MRŠAVLJENJE

Mandarine obiluju vlaknima koja imaju važnu ulogu u regulisanju probave, a samim tim i održavanju optimalne telesne težine i detoksikaciji organizma. Namirnice koje sadrže mnogo vlakana, poput mandarina, pružaju dugotrajan osećaj sitosti i smanjuju želju za konzumiranjem hrane, što vodi gubitku kilograma.

IDEALNO VOCE ZA DORUCAK

Kao i svako drugo voće, i mandarine treba jesti na prazan stomak, najbolje odmah ujutru, bar pola sata pre obroka.Kao i svi drugi citrusi i ovo  južno voće je izuzetno bogato sa vitaminom C.

UZGOJ MANDARINA

U Evropu i Severnu Ameriku je stigla tek u devetnaestom veku,iako se zna da je uzgajena u Kini pre više od 3000 godina.

MANDARINE ZA ZDRAVLJE

Postoje mnoge blagodeti od ovog topskog voća,pa hajde da saznamo kakva je mandarina kao lek ?

LEK PROTIV HOLESTEROLA

Holesterol je jedan od značajnih faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, te je vrlo važno da se pravilnom ishranom održava u granicama normale. U tome mogu pomoći i mandarine, koje svojim antioksidansnim dejstvom sprečavaju taloženje holesterola na zidovima arterija. Ako se nivo holesterola ne reguliše na vreme, povećava se rizik od hipertenzije, moždanog udara, infarkta i oboljenja jetre.

SOK OD MANDARINA RECEPT KOJI ŠTITI OD RAKA JETRE

Naučnici sa Univerziteta Kjoto otkrili su da ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju svež sok od mandarina. U studiji koja je trajala godinu dana trideset učesnika koji su imali virusni hepatitis svakodnevno su pili sok od sveže mandarine i na kraju nisu imali nikakvih znakova raka jetre, dok se, za razliku od njih, medu 45 učesnika koji nisu pili ovaj napitak kod – 8,9% njih razvio kancer.

SMANJUJU RIZIK OD RAKA PLUĆA

Mandarina je izvor karotenoida, betakriptoksantina koji znatno smanjuje rizik od raka pluća. Studija objavljena u časopisu Cancer Epidemiology , Biomarkers and Prevention povezala je hranu bogatu kriptoksantinom sa smanjenim rizikom od pojave raka pluća kod pušača za 37%.Limonin iz ovog ploda još je jedan od niza fitonutrijenata koji se lako vare i oslobađaju u probavi, a pritom smanjuju rizik od kancera usne duplje i raka grla.

PROTIV INFEKCIJE HELICOBAKTER PLYORI 

Redovno konzumiranje mandarine doprinosi zdravlju probavnog sistema, jer antioksidansi iz ovog voća smanjuju mogućnost pojave infekcije koju uzrokuje heliko bakterija , odgovorna za čir na želucu, a samim tim i povećanog rizika  od nastanka raka želuca.

SMANJUJU ŠTETNOST ZRAČENJA

Hesperidin, antioksidans iz citrusa, istražuje se kao prirodna, netoksična alternativa lekovima koji štite organizam tokom terapije zračenjem. Jedna iranska studija utvrdila je da se štetnost radijacije smanjuje za 33%.

mandarine kalorije

ETERIČNO ULJE MANDARINE  ZA ZDRAVLJE

Eterično ulje mandarine ima antiseptičko dejstvo, uništava bakterije i sprečava upale. Pomaže u čišćenju organizma od toksina, naročito za čišćenje jetre, i podstiće apsorpciju kiseonika u organizmu. Koristi se u slučaju nesanice, stresa, napada kašlja i grčeva u mišićima. Dovoljno ga je utrljati u slepoočnice odnosno u bolne tačke.
Važno je napomenuti da ovaj preparat nije fototoksičan, pa se slobodno može nanositi na kožu pre izlaganja suncu.

ETERIČNO ULJE MANDARINE ZA NEGU KOŽE

Vitamin C, kojim obiluje mandarina, podstiće proizvodnju kolagena, koji ublažava bore nastale usled preteranog izlaganja suncu. Mandarina voce nezaobilazan je deo prirodnih maski za hidrataciju i čišćenje kože. Eterično ulje mandarine odličan je dodatak mešavinama koje sprečavaju nastanak strija za vreme trudnoće. Manje je poznato da se ovaj plod koristi za negu masne kože, jer reguliše lučenje sebuma. Ulje mandarine revitalizuje kožu s proširenim i začepljenim porama.

KORA OD MANDARINE SE NE BACA

Ako ste u prilici da nabavite neprskane mandarine, onda obavezno sačuvajte koru, jer je i ona, kao i plod, prava riznica dragocenih materija. Kora od mandarine se može iseckati na kockice i osušiti, a kasnije je dodavati u kolače, čajeve, kompote, kupke…

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Ivana Kostic
09/03/2014 07:18

Za mene vrlo bitna priča, a za sve vas moji dragi, korisna informacija

Sanja Sanya
10/03/2014 19:03

Hvala Ico

Dž Mima
17/03/2014 07:41

hvala na receptu

f