Feature post image

Morske alge u ishrani za mrsavljenje

Morske alge za zdravlje i mršavljenje

Morske alge u ishrani nisu novost, odavno se zna da su odlična prevencija za mnoge zdravstvene tegobe. Upravo zbog toga ih i mnogi nutricionisti veoma rado preporučuju. Ova superhrana polako dobija sve više pristalica i na našim prostorima. Najviše je propagiraju makrobiotičari, ali situacija se dosta popravlja i po tom pitanju.

U ovom članku saznajte za šta su sve dobre morske alge, pročitajte i odlične recepte sa njima..

Kako se koriste morske alge u ishrani

Morske alge su drevni vodeni organizmi, višećelijski ili jednoćelijsku. One se kao biljke koje su njihovi kopneni srodnici ,opskrbljuju sa hranom pomoću fotosinteze.

Razlikujemo smeđe alge, zelene, crvene, žutozelene i plavozelene u zavisnosti od spektra sunčeve svetlosti koji transformišu. Takođe, u velikoj meri to zavisi i od mesta na kom se nalaze i gde rastu, kao i od dubine na kojoj obitavaju…

U ishrani kod ljudi  morske alge se već dugo koriste ali ih kod nas i našim prostorima konzumiraju mahom makrobiotičari.

Kakav im je ukus?

Ovi dragoceni morski plodovi su prijatnog i blagog ukusa, karakteriše ih blaga slana nota. Svetska zdravstvena organizacija ih preporučuje kao jedan od najboljih načina za očuvanje zdravlja savremenog čoveka.

lako im cena nije niska, treba uzeti u obzir da se jedu u vrlo malim količinama i da su veoma korisne za zdravlje u celini.  Količina novca koja se izdvaja za njih zapravo i nije toliko velika kako se na prvi pogled čini.

Odličan su izbor za decu

Zbog svog hranljivog sastava, morske alge su idealan dodatak dečjim obrocima. Nažalost, spadaju u namirnice koje imaju nešto jači i intenzivniji ukus, te ih mališani ne prihvataju tek tako. Zato je deci neophodan manji period privikavanja na ove morske plodove.

Savet plus: Za decu birajte alge blažeg ukusa, poput arame alge. Za početak možete ih dodavati supama, čorbama, ili samlevene stavljati u salate ili variva od povrća.

Deca će najlakše prihvatiti agar-agar alge, koje se najčešće koriste za pripremu poslastica.

Obiluju dragocenim jodom i kalcijumom

Morske alge sadrže mnogo više minerala nego kopnene biljke. Prvenstveno se pri tom misli na kalcijum, hlor, natrijum, kalijum, sulfate i  fosfate. Od mikroelemenata u njihovom sastavu izdvaja se bakar, gvožđe, cink, selen, bor, molibden, mangan, nikl i kobalt.

Morske alge su prava riznica joda, koga najviše ima u takozvanim smeđim algama, kao sto je kombu. Takođe, sa ovim važnim mikroelementom bogate su crvene i zelene alge.

Samo jednim gramom algi na dan obezbeđujete optimalnu dnevnu dozu joda. 

Ovi moćni organizmi obiluju i kalcijumom:

  • u 100 g hidžiki algi ima deset puta više kalcijuma nego u šolji mleka (1.400 mg). Wakame alge sadrže 1.300 mg, a kombu 800 mg tog korisnog minerala.

One su, osim navedenog i odličan izvor proteina, vitamina i ugljenih hidrata. lako su lako svarljive, trebalo bi ih korak po korak uvoditi u ishranu.

Poznato je da su jod i selen potrebni za pravilno funkcionisanje štitaste žlezde. Nedostatak joda dovodi do poremećaja funkcije štitnjače. Ipak do njega dovodi i prekomerni unos istog u količinama većim od dnevne potrebe organizma za ovim mikroelementom.

Štite srce i regulišu holesterol

Istraživanja u Nemačkoj i Indiji pokazala da ukoliko se morske alge u ishrani redovno upotrebljavaju dolazi do sniženja nivoa lošeg holesterola. Takođe, obi ukusni morski plodovi smanjuju rizik za nastanak tromba, i posledično infarkta i šloga.

Morske alge kao što su AFA, spirulina i hlorela pročišćavaju jetru i krv, samim tim i ceo organizam. Neke vrste imaju sposobnost da vezuju i izbacuju iz tela radioaktivne i druge štetne materije.

Najbolje mehaničko čišćenje osigurava hlorela zbog obilja celuloze i deluje kao „metla za creva„.

Mikroalge se uspešno primenjuju u slučaju oštećenja bubrega uzrokovanog trovanjem živom i različitim lekovima. Pritom one regenerišu veliki deo oštećenih ćelija. Ukratko, ove vodene biljke vrlo su korisne za ljude koji žive u zagađenom okruženju (voda, vazduh, hrana). Takve osobe su konstantno izložene riziku od intoksikacije teškim metalima.

Pokreću usporen metabolizam i lenja creva

Mikroalge sa više od 2.000 različitih enzima  podstiču metabolizam i blagotvorno deluju na našu na crevnu floru. One ujedno smanjuju rizike od razvoja patogenih mikroorganizama kao što su bakterija eserihija koli i gljivica kandida. Dobro varenje omogućava bolju apsorpciju hrane, sprečava zatvor stolice  i intoksikaciju organizma, te poboljšava zdravlje u celini.

Mikroalge kao prevencija najtežih oboljenja

Morske alge su izuzetno bogate beta karotenom, vitaminima B, C, E i važnim mineralima. Obiluju snažnim antioksidansima koji štite organizam od slobodnih radikala. Ova jedinjenja su odgovornia za ubrzano starenje organizma i pojačanu mutacije ćelija (maligni tumor).

Pošto vitamini i minerali deluju sinergički, potrebno ih je uzimati kombinovano. Upravo to je jedan od razloga što neki sintetički vitaminski preparati ne daju željene rezultate. U tom pogledu morske alge su bez sumnje u prednosti. One su jedinstvena i idealna kombinacija vitamina, minerala i ostalih za život neophodnih materija.

Redovna upotreba algi produžava aktivni život za desetak godina prevenirajući i lečeći mnoge bolesti. To  su astmaaritmija, šlog, infarkt, staračka demencija, neke bolesti nervnog sistema, anemija, alergije, šećerna bolest. Svakako pomažu i kod slabljenja sluha i vida, raznih kožnih bolesti kao što su  psorijaza, problemi s jetrom i bubrezima…

Studija objavljena u časopisu Medical Hypotheses 2004  godine potvrdila je još jednu važnu stvar. Naime, redovno konzumiranje algi sprečava HIV infekcije. Autori su zapazili da u Japanu i Koreji, zemljama gde se alge više koriste, ljudi manje obolevaju od ove opake bolesti.

morske alge u ishrani

Kako se koriste alge u kozmetici?

Razne bolesti mogu se manifestovati na našoj koži, noktima i kosi. Kada je organizam pročišćen i snabdeven svim potrebnim materijama, to se odražava na celokopan izgled. Dokazano je da morske alge ublažavaju bore ukoliko se redovno koriste i rešavaju problem sa suvom kožom. Uz to one jačaju nokte i kosu, te nam pomažu u slučaju proširenih vena i kapilara.

Koje su nam vrste algi danas dostupne?

Čak i među morskim algama ima pravih zvezda poput onih filmskih koje su veoma popularne. U nastavku teksta daćemo vam spisak takvih vrsta koje lako možete nabaviti i na našem podneblju.

Moćna spirulina

Poznata i kao zelena alga spirulina, smatra se superhranom – namirnicom s najvećom koncentracijom hranljivih sastojaka na planeti. Osim što je pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, ova morska alga izuzetno pozitivno deluje na imunološki sistem.

Svetska zdravstvena organizacija koristila je spirulina alge u programu obogaćivanja ishrane indijske dece. Studije su pokazale kako unos jednog grama spiruline dnevno ublažava tegobe izazvane nedostatkom vitamina A.

Takođe pokazala se jako dobro spirulina za mrsavljenje pa je sastavni deo mnogih popularnih dijeta.

Agar agar alge

Predstavljaju zdravu zamenu za želatin (dobija se od životinjske kože, kostiju i hrskavice). Danas se može kupiti  agar agar u prahu, kao i u obliku pahuljica i štapića. Ovi hranljivi morski plodovi koriste se za pripremu aspika, sosova, kolača, torti i slično.

Kako se priprema:

Prašak se sat vremena potopi u vodu, potom lii se ocedi i kuva pet do deset minuta u 2 dl voćnog soka. Dobićete žele u koji se zatim dodaje voće.

Nori alga

Listovi nori alge koriste se suvi i mogu se tostirati iznad plamena – tada dobijaju lepu plavozelenu boju i prijatnu aromu.

Nori je posebno bogata proteinima (do  35 odsto) i vitaminom B12. Sadrži dosta Ca, Fe, K i vitamina A.

Upotreba: Koristi se u za pripremanje sušija, odnosno za umotavanje povrća ,ribe i žitarica. Idealna je za  pravljanje pirinčanih kuglica u kombinaciji sa umeboši šljivom. Odlična je preventiva ateroskleroze.

Kombu alge u ishrani – kako se koriste

Ove poznate morske alge su tamno-zelene boje i imaju sočne, široke listove. Njih je potrebno sušiti dve godine pre nego što stignu na police. Sadrže alginičnu kiselinu, koja pomaže oslobađanje viška holesterola u krvi.

Kako se upotrebljava kombu?

Koristi se kao dodatak supama, čorbama, jelima od povrća i žitarica, desertima. Pre upotrebe treba je isprati u dve-tri vode ili potopiti tri do pet minuta. Kuva se oko 40 minuta.

Kombu imaju blag i neutralan ukus, pa su pogodne za one koji tek uvode ovu vrstu namirnica. Ove morske alge su idealne u ishrani onih koji tek počinju.

Korisne su za olakšavanje probave i varenja, jer ubrzavaju rad creva, pritom smanjuju nervozu i nervnu napetost. Kombu otklanja štetne posledice radijacije, reguliše krvni pritisak, deluje antikancerogeno i pojačava krvnu sliku.

Jeste li čuli za arame algu?

U pitanju su smeđe alge, prijatnog slatkastog ukusa i nešto slabije teksture. Suše se, pa se potom seku na tanke rezance. Sadrže obilje natrijuma i kalcijuma.

Upotreba u ishrani:

Arame alga se pre kuvanja treba dobro isprati i potopiti. Uglavnom se dinsta sa sojom, korenastim povrćem ili tofuom. Kuva se 30 d0 minuta. Korisna je za lečenje tiroide  i naročito kod povišenog krvnog pritiska.

Wakame i dulse jačaju imunitet

Postoji velik broj morskih algi koje su u opticaju, te ih je nemoguće obuhvatiti jednim tekstom. Ovom prilikom preporučićemo vam još dve izvanredne vrste koje će vam osnažiti imunitet i popraviti krvnu sliku.

Wakame alga

Bogate su mineralima, a posebno se preporučuju osobama koje imaju problem s manjkom kalcijuma u organizmu. Izuzetno su korisne za jačanje noktiju i kose.

Upotreba za zdravlje

Wakame se obično stavljaju u miso supu, ali se pored toga mogu jesti i u raznim salatama. Ove morski plodovi su odlični za jačanje imuniteta, pročišćavaju krv i imaju veoma snažno antibakterijsko dejstvo.

Dulse alga

Ove morske alge su veoma bogate gvožđem, tačnije obiluju ovim mineralom. Na tržištu se mogu naći u trakama ili prahu, prosušene.

Šta je važno znati:

Pre upotrebe i korišćenja dulse se treba dobro isprati. Kad to obavite, slobodno ih dodavajte u supe, čorbe ili salate. Kuvaju se od 5 do 10 minuta, ukoliko imate nedostatak gvozdja svakako razmislite o njima.

Alge nisu preporučljive osobama sa smanjenom funkcijom štitnjače

Alge i morski plodovi su bogate jodom i selenom. Japanci srednje i starije životne dobi u ishrani obavezno koriste veće količine ovih morskih plodova. Saznajte više o japanskoj ishrani.

Neka istraživanja uticaja konzumacije algi na funkciju štitaste žlezde urađena su upravo u Japanu. Rezultati ovih studija su pokazali da je kod većine ispitanika došlo do poremećaja rada štitnjače. Dolazilo je do pojave hipotireodizma ili pak do njegovog pogoršanja.

Autori navedenih istraživanja ne preporučuju konzumaciju algi osobama koje boluju od smanjene funkcije štitnjače.

Ukoliko imate raznovrsnu ishranu i koristite jodiranu kuhinjsku so, nema bojazni od deficita joda i selena. Ako ipak želite konzumirati alge, činite to veoma retko i u manjim količinama.

Napomena: smeđe alge i morska trava sadrže veću količinu joda i selena od crvenih i zelenih algi.

Sponzorisani linkovi:
Comments are closed.
zorica
16/06/2014 09:39

PO OVOME STO SAM PROCITALA MENI SE OVO SVIDJA. POCECU DA IH KORISTIM SAMO NE ZNAM KOJIM REDOM. DALA BIH I DECI JEDNO JE 24 A DRUGO 8 GODINA. TAKODJE BIH PONUDILA I SUPRUGU AKO HOCE NARAVNO .

f