Feature post image

Neprijatan zadah iz usta – prirodno lečenje

Nedovoljna i nepravilna oralna higijena, pokvareni zubi i bolesne desni najčešći su razlog zašto se javlja neprijatan zadah iz usta.

U medicini je ovo oboljenje poznato kao halitoza. Ona veoma nelagodno utiče na onog koji pati od lošeg zadaha, kao i na sredinu u kojoj takva osoba živi i radi.

Smrad iz usta utiče u velikoj meri na samopouzdanje pogotovo kod osetljivih lica. On može ostaviti duboke i neprijatne posledice na celokupno psihičko zdravlje. Neretko takva osoba izbegava društvo, radije se izoluje, oseća se potišteno i depresivna je.

U nastavku saznajte kako da eliminišete neprijatan zadah iz usta pomoću proverenih prirodnih lekova…

Koji su glavni uzroci za neprijatan zadah iz usta

Da bi se ustanovilo šta je uzrok za loš zadah iz usta treba voditi računa o sledećim faktorima:

Prilikom izdisaja vazduha iz usta nije uvek isti intenzitet mirisa tokom dana. Jutarnji dah je nešto jači tj. intenzivniji a razlog je što se pljuvačka manje luči noću. Tada su znatno bolji uslovi za razvoj bakterija koje stvaraju neugodan zadah iz usta.

Takođe na smrad iz usta utiču i godine tj. starost. Tokom godina povećava se intenzitet mirisa zajedno sa njima.

Kod nekih ljudi do pojave zadaha dolazi usled gladi i sl…

Loša oralna higijena je najčešći uzrok zadaha

Nedovoljna higijena zuba i desni, paradentoza, bolesti zuba, afte u ustima, infekcije i čirevi u usnoj duplji su najčešći uzročnici.

Ukoliko su zubi dosta razmaknuti to je idealno tlo za stvaranje džepa u kojem se zadržava hrana. Tada se širi neugodan miris u ustima, što je slučaj i sa paradontonalnim džepovima takođe.

Suva usta i loš zadah

Ukoliko se ne stvara dovoljno pljuvačke, koja nam čisti i vlaži usnu duplju javlja se halitoza. Naime, tako se nakupljaju odumrle ćelije, tj bakterije sa čijim raspadanjem javlja neprijatan zadah iz usta.

Simptomi prehlade su često praćeni suvim ustima, ali ona mogu biti i simptom nekog ozbiljnijeg oboljenja kao što je dijabetes.

Smanjeno lučenje pljuvačke se javlja i kod menopauze ili kod uzimanja veće količine medikamenata. Najgori po dobar dah su antihistaminici, antidepresivi i antiholinergici…

Ostali uzročnici lošeg daha su:

 • Pušenje cigareta– miris duvana ostaje i po nekoliko sati nakon konzumacije.
 • Prekomerna konzumacija belog i crnog luka, konzervirane hrane i alkohola.
 • Dehidratacija organizma – proliv, povraćanje, povišena telesna temperatura.
 • Hronična upala sinusa, gnojni krajnici, hronična upala ždrela, bronhija i pluća.
 • Bolesti organa za varenje – gastritis, hijatus hernija.
 • Druga oboljenja….

Kako ukloniti neprijatan zadah iz usta

Pre nego što krenete u rešavanje ovog neugodnog problema uradite sledeći test:

 • Pitajte člana iz porodice ili dobrog prijatelja da li imate neprijatan zadah u ustima. Ovaj korak nije nimalo lak za svakog od nas ali će nam dati dobru smernicu za dalje. Razlog više da to uraite je taj što su naša čula već adaptirana na sopstvene mirise i ne možemo ih sami odrediti.
 • Obližite jedan dlan i sačekajte dok se malo ne sasuši tj dok ne ispari vlaga. Nakon toga pomirišite i ako osetite smrad on dolazi od vaše pljuvačke.
 • Udahnite i prekrijte usta sa rukom, izdahnite pa zatim ponovo udisite na nos sa zatvorenim ustima. Na taj način ćete pomirisati sopstveni dah iz usta.
 • Većina stomatologa ima uređaj za merenje količine sumpornih jedinjenja iz zadaha.
neprijatan zadah iz usta
Photo: Pixabay

Dobra hiigijena usta i zuba je najbolja prevencija

Pod dobrom prevencijom podrazumeva se:

 • Redovno pranje zuba i usne šupljine.
 • Korišćenje zubnog konca makar jednom dnevno.
 • Čišćenje jezika i ispiranje usta.
 • Kontrole kod stomatologa min. dva puta godišnje.

Dobra oralna higijena će sprečiti mnogobrojna oboljenja zuba i desni koji imaju veliku ulogu na zadah iz usta.

Ne zaboravite jako je važno da unosite veće količine tečnosti, barem 2 litra dnevno. Stoga pijte vode, ceđenog soka od pomorandže i limuna.

Na neugodan zadah iz usta povoljno će delovati i  kiselo voće. Naime, ono podstiče jače lučenje pljuvačke i rešava nas neugodnih mirisa.

Koliko je čest loš zadah kod dece

Najčešći uzrok  za loš zadah kod dece su uglavnom infekcije u usnoj duplji.

Zadah iz usta nastaje usled gnojnih krajnika, koji puno češće pogađaju decu nego odrasle. Takođe halitoza se javlja  nakon upala i prehlada, tada se sekret sliva iz zadnjeg dela nosa i sinusa.

Lečenje halitoze prirodnim putem

Halitoza je sve prisutnija u populaciji zbog nezdrave ishrane i drugih faktora. Pored mnogobrojnih farmaceutskih preparata koji često više isušuju usta više nego što ih vlaže(zbog prisustva alkohola) mi vam preporučujemo prirodne lekove.

Za eliminisanje neprijatnog zadaha odlično se pokazao čaj od žalfije. Podjednako je efikasan i zeleni čaj za koji je dokazano da za 30 procenata smanjuje nivo sumpornih jedinjenja u ustima. Samim tim on eliminiše neugodne mirise.

Takođe za loš zadah dobro su se pokazali sledeći čajevi:

Moćne čajne mešavine uklanjaju loš zadah

Recept br.1

1 kašika istucanog cveta i lista miloduha, slatkog korena i 2 pupoljka karanfilića popariti sa 3 dl ključale vode. Poklopiti i nakon 30 minuta procediti, zasladiti sa medom i piti  jednu čašu ujutru i jednu naveče nakon jela.

Recept protiv zadaha br.2

Potrebna je po kašika: nane, matičnjaka i miloduha. Pripremiti i konzumirati na isti način kao što smo naveli u prvom receptu

Slatki koren uklanja zadah

Trebaće vam jedna kašičica slatkog korena, kore od pomorandže i limuna. Sve pripremate na isti način kao u prvom receptu.

Grickajte zrna kafe protiv zadaha

Razlozi zašto se javlja smrad i neprijatan zadah iz usta su vam već poznati, ipak navika kao što je pušenje nije se lako rešiti. Ukoliko ste dugogodišnji pušač, gotovo je sigurno da vam ni dah nije najsvežiji.

Duvanski dim, osim što je kancerogen i toksičan, vrlo je neprijatnog mirisa. Znate li da se „miris“ duvana oseća i 13 sati nakon popušene cigarete? Da biste se rešili zadaha, morate otkloniti njegov uzrok.

U međuvremenu grickajte zrna kafe, koja predstavljaju prirodno sredstvo za osvežavanje daha.

Ostali saveti:

Osobe sa parcijalnim i totalnim protezama treba da obrate pažnju i redovno otklanjaju ostatke hrane. Upravo se na protezama stvaraju kolonije gljivica izazivajući neprijatan zadah iz usta.

Raspitajte se u apotekama koje je najbolje sredstvo za čišćenje proteza, popularne su Corega tablete.

Ne zaboravite: nedovoljni unos vode utiče na stvaranje neprijatnog zadaha, kao i neki lekovi.

Preporučujemo: kako izbeliti zube kod kuće!

IZVORI:

https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/h/halitosis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/166636.php

https://www.emedicinehealth.com/bad_breath_halitosis/article_em.htm

Sponzorisani linkovi:
f