hijatalna hernija simptomi

Želudacna kila simptomi i hijatalna hernija ishrana

ZELUDACNA KILA SIMPTOMI I LECENJE 

Zeludacna kila je anatomski poremećaj, koji često ne izaziva nikakve tegobe, ali može uzrokovati simptome koji zahtevaju primenu lekova i specijalnog režima ishrane. Komplikacije, koje se, na sreću, retko javljaju, mogu se sanirati isključivo hirurškom intervencijom.

KOJI SU SIMPTOMI ŽELUČANE KILE

Kako smo već u uvodu rekli zeludacna kila u velikom broju slučajeva ne izaziva nikakve simptome, a na ovaj poremećaj može se posumnjati u slučaju da se jave znakovi refluksne bolesti – gorušica i vraćanje hrane, osećaja pritiska pod grudnom kosti nakon obroka, u ležećem položaju ili prilikom savijanja tela, kada se javljaju lupanje srca i aritmija.

Simptomi zeludacne kile su bol u gornjem delu trbuha koji se širi u leđa pa zatim u ramena i dalje prema vratu, praćen otežanim disanjem, ponekad i gušenjem, može podsećati na simptome infarkta, što uplašenog pacijenta često dovodi kardiologu.

Hijatalna hernija neretko je praćena podrigivanjem, mučninom i povraćanjem, a tegobe koje ukazuju da je bolest poprimila ozbiljniji tok jesu otežano gutanje hrane (pogotovo čvrste), osećaj sitosti već posle nekoliko zalogaja, bol u trbuhu ili iza grudne kosti, krvarenje iz gornjih delova digestivnog trakta koje se manifestuje kao povraćanje krvi (sveže) ili kao katranasta crna stolica i posledično anemijom.

Zeludacna kila je relativno čest poremećaj koji podrazumeva „ispadanje“ tkiva iz normalnog položaja, a taj termin obuhvata i bruh (kilu) – probijanje organa kroz mišićni zid.

KAKO NASTAJE?

Hijatus hernija ili zeludacna kila nastaje kada želudac probije u grudni koš kroz otvor na dijafragmi, na mestu gde jednjak iz grudnog koša prelazi u trbušnu duplju.

U najvećem broju slučajeva javlja se povremeno (rede je stalno stanje), ometajući normalnu funkciju jednjaka i početnog dela želuca, prvenstveno transport hrane, i sprečavanje vraćanja želudačnog sadržaja.

Prema statistikama, od ovog anatomskog poremećaja pati veliki broj ljudi starijih od pedeset godina, mada obolevaju i mlađe osobe, a češće se javlja zeludacna kila kod zena i gojaznih osoba.

KILA NA ZELUCU UZROCI 

Razlozi zbog kojih dolazi do slabljenja mišićno-vezivnog tkiva dijafragme i proširenja otvora kroz koji prolazi jednjak još uvek nisu u potpunosti razjašnjeni. Popuštanje tonusa muskulature dijafragme i smanjenje elastičnosti vezivnog tkiva prirodna su posledica starenja, ali nastaju i usled dugotrajno povišenog pritiska unutar trbušne duplje.

Faktori koji doprinose oboljenju kakvo je zeludacna kila jesu i gojaznost (pogotovo ona koja uključuje dosta masnog tkiva u predelu stomaka), fizički napor, udarac u stomak, kašalj, povraćanje,tvrda stolica i  naprezanje prilikom defekacije , trudnoća…

Preporučujemo vam da proverite vaš indeks telesne mase na našoj stranici.

zeludacna kila simptomi

KAKO SE NAJBOLJE DIJAGNOSTIKUJE ZELUDAČNA KILA

Klinički pregled od male je koristi za postavljanje dijagnoze hijatus hernije, ali je značajan zbog isključenja drugih bolesti koje se ispoljavaju na sličan način. Veoma je važan otvoren razgovor sa lekarom, iz kog će gastroenterolog zaključiti kada su nastali i kako su se razvijali simptomi hijatus hernije, da li su tegobe povezane s obrocima i promenom položaja tela, Neophodno je sprovesti sledeće dijagnostičke procedure:

 • rendgensko snimanje jednjaka i želuca, s tim što pacijent prethodno mora popiti kontrastno sredstvo (barijum),
 • endoskopija gornjeg digestivnog trakta.
 • rendgenski snimak pluca i grudnog koša,
 • proveravanje funkcije jednjaka (manometrija i pHmetrija).

VRSTE HERNIJA

Zeludacna kila se u medicini klasifikuje na četiri osnovna tipa:

 • Tip I, takozvana klizna hijatalna hernija, karakteriše je povremeno probijanje želuca u grudni koš kroz otvor na dijafragmi. Ovo je najčešći oblik želudaćne kile i javlja se u 95% slučajeva.
 • Tipovi II, III i IV nazivaju se još i paraezofagealnim kilama, a nastaju kada veći deo želuca, nekada i kompletan organ, kroz otvor na dijafragmi probije u grudni koš.

KAKO SE LECI HIJATALNA HERNIJA 

Lecenje zeludacne kile zavisi od simptoma, ali i od starosne dobi i opšteg stanja bolesnika, te drugih, pridruženih oboljenja (posebno kardiovaskularnog sistema i pluća).

Neki pacijenti teško podnose dugotrajno uzimanje lekova koje lekari propisuju za zeludacnu kilu, što takođe u velikoj meri utiče na konačan izbor terapijske procedure.

Hijatus hernija terapija koja se propisuje ukoliko uz ovo oboljenje postoji i GERB (refluksna bolest praćena gorušicom i vraćanjem kiseline u jednjak) ima za cilj maksimalno smanjenje lučenja kiseline u želucu, odnosno poboljšanje funkcije završnog dela jednjaka i želuca.

Danas postoje veoma efikasni lekovi koji kod mnoge bolesnike dovode do momentalnog oporavka . Drugi lekovi koji bi trebalo da poboljšaju funkciju pražnjenja jednjaka i želuca nemaju tako pozitivan simptomatski efekat.

Hirurško lecenje se primenjuje u slučaju velikih hijatus hernija ili onih koje su fiksirane za grudnu duplju, ali i ukoliko kila uzrokuje krvarenje, jer u tom slučaju može dovesti do teške anemije.

HIJATUS HERNIJA DIJETA

Prva mera sa kojom se treba lečiti zeludacna kila je svakako sprovođenje specifičnog, rigoroznog dijetetskog režima, koji u kombinaciji s redukcijom telesne težine kod velikog broja bolesnika dovodi do znatnog poboljšanja zdravstvenog stanja.

U nastavku teksta daćemo smernice kakva je ishrana u pitanju. Pre svega, treba uzimati manje, češće obroke i izbegavati konzumiranje hrane četiri sata pre odlaska na spavanje, a ukoliko ste gojazni, obavezna je redukcija telesne težine. Takođe, preporučuje se šetnja nakon obroka i podizanje uzglavlja na kom se spava.

Ne bi smeli da nosite tesnu odeću niti da savijate gornji deo tela prema napred. Preporučuju se danosite abdominalni pojas za kilu, kao i nezaobilazne svakodnevne vezbe za zeludacnu kilu koje će ojačati stomačne mišiće i dijafragmu ,kao i  plivanje i šetnja.

KOMPLIKACIJE SU RETKE ALI OPASNE

Zeludacna kila retko dovodi do komplikacija koje imaju ozbiljnu kliničku sliku i zahtevaju hitno lečenje.:

 • Ukleštenje želuca (uvrtanje želuca unutar kile) može uzrokovati poremećaj cirkulacije, a najčešće se manifestuje jakim bolom.
 • Gastritis simptomi često prate hijatalnu herniju i mogu izazvati niz komplikacija.Vraćanje kiseline iz želuca nagriza sluzokožu jednjaka i uzrokuje njegovo suženje,što s vremenom dovodi do nemogućnosti uzimanja hrane. Neretko, usled delovanja kiseline, u gornjim delovima želuca formira se čir na želucu čije krvarenje dovodi do teške anemije. U slučaju želudačne kile tipa IV dešava se da se u grudni koš, osim želuca, kroz dijafragmu probije još neki abdominalni organ,što može uzrokovati ukleštenje ili uvrtanje želuca oko svoje ose te izazvati jak bol. Ovo je hitno stanje u medicini i zahteva hitnu hiruršku intervenciju – i radi se operacija hernije.

ZELUDACNA KILA ISHRANA

Savetuje se pet ili vise obroka dnevno, u razmaku od najduže tri sata. Iz jelovnika treba izbaciti masnu, veoma slanu ili kiselu hranu. Izbegavati previše tople ili hladne namirnice posto iritiraju želudac.

Pravilna ishrana kod zeludacne kile je od presudnog značaja za ozdravljenje svakog obolelog,stoga vam ovog puta dajemo spisak namirnica kojeg se trebate pridržavati u dogovoru sa vašim gastroenterologom..

ŠTA KILA NA ZELUCU NE PREPORUČUJE ?

Zeludacna kila se pored lekova strogo kontroliše ishranomi nikako se ne preporučuju:testa pržena u ulju, vruć hleb, raž i ovas, punomasno mleko, zreli sirevi, pavlaka, masna, dimljena i žilava mesa, mesne prerađevine, pohovana i pržena hrana, kečap, paprika, pasulj, boranija, masline, kupus, prokelj, luk, konzervisano povrće, šljive,orasi, lesnici, citrusi (limun, pomorandža, grejp), Čokolada, šlag, masni kolači, previše slana hrana, ljuti začini,nana,kafa, gazirana i alkoholna pića..

ŠTA SMEMO JESTI :

Neglazirani pirinač, kukuruz, kuvana pšenica, jogurt, kiselo mleko, mladi sir, belanca, konjsko i živinsko meso, nemasna
riba, šargarepa, krompir, celer, spanać, blitva, bundeva, cvekla, tikvice, sveže voće – dinja, kruška,mandarine, trešnje,smokve, grožđe, med,matični mleč, mirodija, peršun, kim, sveže ceđeni sokovi, zeleni čaj, supe, negazirana voda…

LAPAROSKOPSKA OPERACIJA HIJATUS HERNIJA

Kila na zelucu se leči uglavnom medikamentima., ali ukoliko nije moguće kontrolisati tegobe lekovima, radi se  operacija hernije. Nakon detaljne dijagnostike (gastroskopija, rendgen, CT MR…), pre hirurške intervencije obavezno se sprovode pHmetrija i manometrija(ispitivanje mehaničkih funkcija jednjaka i želuca kako bi se ustanovili prohodnost hrane i stanje sfinktera).

Zeludacna kila se operiše klasičnom, ali i laparoskopskom metodom, koja je mnogo jednostavnija i lakša, a prvi put u Srbiji izvedena je u Kliničkom centru Vojvodine. Cilj je da se jednjak i želudac ponovo postave na svoje anatomske pozicije, nakon čega se otvor na dirjafragmi zatvara šavovima ili mrežicom.

Potom se pravi neka vrsta antirefluksne procedure kako bi se sprečio povratak želudačnog sadržaja u jednjak, a na kraju se želudac fiksira. Oboleli posle dan-dva napušta bolnicu i može se hraniti sasvim normalno.

Nadamo se da smo vam ovim člankom uspeli detaljno pojasniti šta je zeludacna kila i kako se ona leči,predlažemo vam da pročitate i sledeće tekstove:čir na želucu,šta je gastitis i mnoge druge..

Sponzorisani linkovi:

9 мишљења на „Želudacna kila simptomi i hijatalna hernija ishrana“

 1. Zahvaljujem na ovim informacijama.Kod mene je upravo takav problem kao što ga opisujete pod hijatalna hernija.Slediću vaša uputstva pa ću videti rezultate.

 2. postovanje !!! Evo sjedim i citam nebi li nasla sebe ! Ja se vec godinu dana borim sa kiselinom koja mi se vraca u usta i stvara mi velike probleme ! Sve preglede su mi obavili i na kraju me poslali u Zenicu ( klinika Sunce da uradim gastroskopiju ! Nalaz je pokazao da imam kilu na jednjaku do tada nikada nisam imala problema sa kielinom ! Ponekada je tokiko puno kiseline da mi daju direktno u venu controlok ,, sad pijem kontrolok ujutro i navece po jednu tabletu 40ml ali ipak mi se ta kisalina vraca u usta i gusi me ,,pd nje dobijem nervozu ,a ponekada i paniku tad popijem leksilijum 1,5 ml i smiim se ! Danas sam se toliko lose osjecla da sam mislila dacu se unevjestiti i poslije leksilijuma sam se smirila ! Tu kiselinu u ustima osjecam non stop pnekada nemogu da je kutam oliko je bude ,a poslije uzimanja neke tablete za smirenje i ona se smiri ! Molim nekoga ko mi moze pomoci i reci mi dali moze od te kile na jednjaku da se i ovo desava ??? Unapred hvala !! Sena

  1. Draga moja Seno, sve je to od toga. Samo se lijeci a moze isto i da bude Helico bakterija. Prati ishranu i pridrzavaj se toga i zaboravi na leksilijume. Obavezno posjeti doktora i uzmi terapiju. Brzo ozdravljenje :)

 3. Avgusta meseca gastroskopijom je utvrdjeno da imam u želucu Heliko bakteriju,gastritis i polip.Vracanje koseline nisam nikad imao,ali bolove ponekad i uvek prilikom saginjanja.Terapiju antibioticima sam sproveo i redovno uzimao kontrolok.Imao sam periode od 8-10 dana bez ikakvih tegoba,da bi iznenada bolovi počeli.Pocetkom januara 2016 god uklonjen mi je polip,kada mi je ustanovljena hijatus hernija od 3 sm.Bolovi su ucestali posle jela kada se krecem i stojim,bolove nemam noću i danju kada ležim i sedim.Sada me interesuju koje vezbe da primenjujem.

 4. Vec duze vreme javlja mi se specifican problem koji prilicno utice na moj kvalitet zivota. Sat dva nakon jela javi mi se kao otezano disanje…nista me ne steze ni u grlu ni u grudima samo prosto taj grozan osecaj hvatanja vazduha…kao da ne mogu da udahnem punim plucima…tako traje sve dok ne pocnem da podrigujem i u tom da malo bljucnem…i to tako traje dok ne izbacim nekoliko puta…posle toga osecam olaksanje i kao da nista nije bilo…nemam ceste kiseline uvek dugo zvacem hranu i jedem cesce po malo…ne razumem od cega je nastao ovaj problem…zahvaljujem unapred

  1. Draga Sonja, imam i ja isti problem, cak mi puls skoci i do 100 pa i preko 100 otkucaja u sekundi, sto zbog kile na zeludcu sto zbog panike jer nemam vazduha i imam bolove u grudima. Pre nedelju dana sam otisla prvi put na spustanje zeludca, juce na kontrolu i receno mi je da mi je jos vrlo malo podignut, sledeca kontrola je za mesec dana. Ja se osecam bolje. Vrlo je vazno kako kada i sta jedes. Osim sto jedes polako i zvaces sto vise i jedes malo ali cesto vodi racuna STA jedes. Meni recimo tesko padne spanac, krompir, zacinjena hrana… Takodje ne savijaj se dok jedes i ne grci stomak, u pravilnom polozaju za stolom sedi a posle obroka setaj dok ne osetis olaksanje, nikako odmah posle jela horizontala krevet itd. Meni kad je bas frka popijem malo sode bikarbone sa tabletom vitamina c, ispodrigujem se odmah i zaobidjem to mucenje. Verovatno ti je pomeren zeludac i dijafragma pritiska pluca srce itd… moj ti je savet da odes da proveris polozaj zeludca, i da uradis gastroskopiju da iskljucis Helikobakteriju…

   1. Hvala Ivana :D Reci mi samo gde ides na spustanje zeluca? Kada je hrana u pitanju ne mogu da uhvatim nikakvo pravilo…nekad ono sto sam jela juce mi ne smeta a danas kada bih to isto pojela pritisne i ne mogu da disem…meni je tada koliko pratim u poslednje vreme nizak pritisak…

  2. draga sonja i ja imam isti problem sta nisam pio i opet isto doduse nebiram hranu neznam kako dase ponasam pijem bensedin i bude mi lakse nemogu da podrigujem osecaj je grozan i posle toga izbacim veliku kolicinu vazduha iz usta ako si resila problem javi kako

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.