Feature post image

Popucali kapilari na nogama prirodno lečenje

POPUCALI KAPILARI NA NOGAMA KAKO SE LEČE

Popucali kapilari na nogama javljaju se iz mnogo razloga, i dok uglavnom ne predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem, mogu izgledati ružno, pa ih zbog toga uglavnom ljudi žele sakriti ili ukloniti. Sledeći razlozi mogu biti uzrok nastanka vidljivih kapilara: nasledni faktor, gojaznost, pojačan unos alkohola u organizam (samim tim i oštećenje jetre), trudnoća, hormonski poremećaj, oštećenja kože i još mnogi drugi.

Ispucali kapilari na nogama su nešto učestalija pojava kod ženske populacije i to između osamnaest i trideset pet godina, ili između pedeset i šezdeset godina. U nastavku ćemo vam pokazati kako možete rešiti ovaj problem, prirodnim putem, ali vas i kratko uputiti kako vam moderna medicina može pomoći. Smanjenje telesne mase i povećanje fizičke aktivnosti su preventivne mere koje će povećati vensku cirkulaciju i sprečiti nastajanje prošenih kapilara.

Zašto pucaju kapilari na nogama koji su uzroci

Nasledni faktori kao glavni preduslov: Genetika je jedan od najčešćih preduslova za nastanak ispucalih kapilara. Ako su vaši roditelji, bake i deke imali problema sa očtećenim krvnim sudovima, velika je šansa da će se i kod vas vremenom javiti popucali kapilari na nogama i zadati vam muke.

Brojni hormonski poremećaji mogu dovesti do nastanka paučinastih kapilara, jer se telo pokušava privići na novonastale promene, zato su ove promene na češće kod žena nego muškaraca. Periodi u kojima najčešće dolazi do njih su pubertet, trudnoća i menopauza. Bilo kakav oblik  traume i povrede na koži može oštetiti krvne sudove. Primeri su rane, operacije na koži, ili jaki kozmetički tretmani.

U procesu starenja, gubimo elastin i kolagen iz kože, jer se oni ne obnavljaju dovoljno brzo. To dovodi (uz još mnogo drugih faktora) do stanjivanja kože, pa kapilari na nogama bivaju izraženiji. Koža takođe gubi elastičnost, tako da lakše dolazi do povrede. Popucali krvni sudovi su češći u starosti, ali nevezano za godine ove promene na koži su česta pojava u gotovo svim starosnim grupama.

Uticaj spoljnih faktora kao što su Sunce, vetar, izuzetno visoka i niska temperatura dovode do toga da kapilari na nogama pucaju. Poznato je da UV zraci i pojačano izlaganje Suncu bez nanošenja zaštitne kreme dovode do toga da krvni sudovi pucaju. Takođe kretanje između mesta sa različitim temperaturama mogu dovesti do  pomenutih problema. Ako je to slučaj kod vas, izbegavajte saune i vruće tuševe.

Kako ukloniti kapilare na nogama prirodnim putem

Unosite više Vitamina C i K

  • Voće i povrće kao što su spanać, citrusno voće, karfiol i klice su veoma bogati vitaminima C i K, koji mogu pomoći da smanjite rizik od dobijanja popucalih kapilara. Takodje možete koristiti i neki suplement kako biste uneli ove vitamine, ali mi uvek preporučujemo prirodne izvore kao mnogo bolje rešenje. Takođe, zapamtite da najviše vitamina dobijate iz svežih namirnica, dugim kuvanjem se gubi znatan procenat sadržaja vitamina iz voća i povrća.

Vitamin E pomaže da nestanu vidljivi kapilari na nogama

  • Ulje sa vitaminom E može se koristiti kao prirodni lek za tretman ispucalih kapilara. Redovnim nanošenjem ovog ulja, negujete kožu, ali i štite i regenerišete oštećene krvne sudove. Takođe vitamin E možete unositi i kao suplement.

Sok od limuna je prirodni lek za uklanjanje kapilara

  • Limunov sok sadrži mnogo Vitamina C i ima prirodni efekat izbeljivanja, tako da ako ga nanosite direktno na problematično područje, možete uticati na to koliko se vide prošireni kapilari na nogama. Možete pokušati i da dodate limunov sok u losion za telo koji ćete redovno nanositi na noge, kako biste izbledeli kapilare, ojačali zid krvnih sudova i smanjili crvenilo.

Pravilno negujte kožu i sprečićete pucanje kapilara na nogama

  • Štitite kožu od Sunca i vetra, održavajte je hidriranom, i štitite je od naglih promena temperature. Nemojte jako trljati kožu pri tuširanju, jer tako možete doprineti pucanju kapilara. Takođe izbegavajte korišćenje vrele vode za kupanje i tuširanje. Koristite mlaku, ako možete izdržati čak i hladnu vodu, jer ona sužava krve sudove, i blagotvorno utiče na zdravlje organizma.

Sok od grožđa kao prirodan lek za paučinaste kapilare

  • Ekstrakt soka od grožđa se pokazao kao odličan lek za uklanjanje vidljivih kapilara na nogama. Jednostavno nanesite sok na kožu gde su popucali kapilari i redovnim nanošenjem ćete dovesti do nestajanja.

Korišćenje kreme za sunčanje

  • Vrelina Sunca može izazvati oštećenje kože. Krema za sunčanje neće samo sprečiti pucanje kapilara na nogama, već i negovati vašu prirodnu lepotu kože. UV zraci imaju snažan efekat na vašu kožu i mogu oštetiti zid ćelija vaše kože.

Menjajte loše navike i sitni kapilari na nogama vas neće ugrožavati

  • Vodeći zdrav život možete izbeći da vam se pojave popucali kapilari na nogama. Pušenje ima oksidaciono dejstvo na ćelije, što slabi i oštećuje krvne sudove. Izbegavajte pušenje, kako biste sprečili propadanje vaskularnog sistema, samim tim sprečićete ove nepoželjne promene na koži. Konzumiranje alkohola širi krvne sudove i dovodi do formiranja paučinastih vena. Hroničan unos alkohola dovodi do oštećenja jetre što dovodi do još jače pojave ispucalih kapilara.

Uklanjanje kapilara laserom i drugim savremenim metodama

Tretmani laserom rade tako što se šalju snažni snopovi svetlosti na problematičan krvni sud, i uništavaju ga postepeno. Ne koriste se nikakve igle, ništa se ne ubrizgava u kožu. ispucali kapilari na nogamaPostoje neki neželjeni efekti, npr pojavljuju se modrice, crvenilo, svrab, ili otok na koži. Komplikacija je takođe pojava plihova na tretiranoj koži, što može dovesti do pojave ožiljka. Tretmani laserom su možda manje efektivni od skleroterapije.

Sleroterapija ili sklerozacija kapilara podrazumeva ubrizgavanje određenog rastvora u krvni sud, koji čini da se on zatvori (odseče od krvnog toka, i krv preusmeri u zdrave sudove) i tretirani krvni sud odmah bledi. Skleroterapija je odličan način da nestanu popucali kapilari na nogama, ako se odradi valjano. Procedura se može uraditi bez ansestezije u doktorskoj ordinaciji. Neželjena dejstva mogu biti svrab, otok i promena boje kože na tretiranoj teritoriji.

Lekovi, dopune ishrani i krema za kapilare na nogama

Obratite se svom doktoru ili dermatologu za lekove i dopune ishrani, kao i za medicinske kreme koje mogu pomoći da se popucali kapilari na nogama suze. Posle pregleda i procene Vaš doktor će odrediti pravu terapiju. Tretman može dati rezultate već nakon par dana. Izbegavajte korišćenje OTC preparata bez prethodnog savetovanja sa stručnjakom. Ukoliko ih dobijete u trudnoći, ne paničite, već blagovremeno obavestite lekara.

Predlažemo da pre medicinskih rešenja probate prvo neki prirodni lek za ispucale kapilare na nogama. Bavite se fizičkim aktivnostima svakog dana, kako biste poboljšali cirkulaciju, nosite udobnu odeću i obuću od prirodnih materijala.

Izbegavajte stajanje i sedenje dugo u istom položaju, izbegavajte prekrštene noge, jer to negativno utiče na cirkulaciju, smanjite unos soli, jedite više svežeg voća i povrća, a smanjite unos brze hrane i na dobrom ste putu da popucali kapilari na nogama postanu Vaša prošlost.

Sponzorisani linkovi:
f