Feature post image

Povišen prolaktin uzrokuje probleme sa začećem i zatrudnjivanjem

Povišen prolaktin simptomi i lečenje

Jeste li znali kako sve veći broj žena ima dobroćudni tumor na hipofizi? Da li ste možda primetili izostanak menstruacije ili čudan iscedak iz grudi? Povišen prolaktin kod žena postaje čest problem koji može biti simptom ili uzrokuje druge i ozbiljnije bolesti. Sa druge strane, ovaj hormon se prirodno luči u dojkama prilikom trudnoće i dojenja.

Koji su simptomi povećanog lučenja prolaktina i koliko je ovo stanje ozbiljno? U nastavku teksta ćemo otkloniti sve vaše nedoumice vezane za ova pitanja.

Šta je prolaktin i kakva je njegova uloga?

Hormon prolaktin, kao što i samo njegovo ime kaže je zaslužan za laktaciju, dakle, za lučenje mleka kod svih sisara. Kada je žena trudna nivo ovog hormona poraste čak do 20 puta više od normalnih vrednosti. Količina hormona se vraća u normalu nekoliko nedelja nakon prestanka dojenja.

Ovo nije jedini hormon odgovoran za stvaranje mleka, tu su udruženi i insulin i kortizol. Oni zajedno stimulišu gene na proizvodnju mlečnih proteina. Kod dojilja prolaktin postaje znatno povišen prilikom stimulacija dojki. Beba sisanjem stimuliše brzo lučenje ovih hormona, što rezultira laktacijom.

Iako mu je laktacija osnovna namena, po kojoj je i dobio ime, hormon prolaktin ima preko 300 uloga u organizmu. Mnoge od njih su nam i dalje ostale nepoznate. Pored laktacije kod žena utiče i na imunitet, emotivno, psihičko stanje, seksualnu želju, metabolizam. Odgovoran je i za regulaciju količine vode i soli u organizmu.

Takođe, ne luči se on samo kod žena, već su obuhvaćeni i naši muški predstavnici. Ipak kod njih je lučenje ovog hormonanešto manje, ali to ne znači kako povišen prolaktin kod muškaraca ne može izazvati nevolje.

povišen prolaktin kod žena i muškaraca

Hiperprolaktinemija je zastupljena kod oba pola

Povišen prolaktin je uobičajen kod žena, zato u tinejdžerskom dobu on ima bitnu ulogu u razvoju i rastu grudi. Fetusima je ovaj hormon važan jer igra nezamenljivu ulogu u razvoju mozga.

Osim toga, on je vezan i za roditeljsku pažnju, negu i brižnost, kako se kaže „majčinski instinkt“. Međutim, kod očeva hormomlekan stvara osećaj želje da se zaštiti i osigura cela porodica, koji je prisutan i među nekim drugim sisarima.

Prolaktin se proizvodi u hipofizi, prostati, materici, dojkama, koži i ćelijama koje održavaju imuni sistem. Povezan je sa lučenjem hormona uzbuđenja i sreće. Što ima više dopamina, to ima manje prolaktina, a povišen nivo hormona za mleko utiče na lučenje dopamina.

Koje su referentne vrednosti prolaktina u krvi?

Testovi krvi koji određuju nivo prolaktina se smatraju najtačnijim, mada i oni nekada mogu biti neprecizni. Stvar je u tome što postoji mnogo okidača koji mogu proizvesti lučenje ovog hormona, a ono neprekidno oscilira. Kod nekih je samo vađenje krvi toliko stresno, te taj proces može prouzrokovati rezultate koji su iznad referentnih vrednosti.

Na dan analize pacijent mora otići praznog stomaka. Ne sme piti lekove, jer oni mogu poremetiti rezultate. Ukoliko pijete bilo kakve lekove, a morate testirati nivo ovog hormona obavezno to javite svom lekaru. Kada se vadi prolaktin u krvi preporučuje se da budete što opušteniji i raspoloženiji, treba izbegavati stresne situacije.

Test ne odrađuje samo jednom jedinom analizom krvne slike, već se najpre stavi braunila u venu nekih 20 minuta pre uzimanja krvi. Ovaj postupak se ponavlja više puta u razmacima od 15 minuta do pola sata.

Samo ovako se mogu dobiti rezultati koji bi bili približni tačnim vrednostima. Nakon toga se od svih rezultata uzima prosek, pa se onda gleda koji je jedinstveni rezultat.

Kada je njegov nivo najveći u krvi?

Najviši nivoi ovog hormona su tokom sna, neposredno pre buđenja, a najniži u kasno prepodne, dakle, oko 10, 11h. Tada je i najbolje odraditi gorepomenuti test.

Za prolaktin referentne vrednosti nisu jedinstvene, razlikuju se kod žena, muškaraca i dece. Osim toga, mnogo viši nivo prolaktina imaju žene koje su trudne, a on raste nakon svakog trimestra.

  • Za žene koje nisu zatrudnele referentne vrednosti prolaktina su između 4 i 23 ng/mL.
  • Muškarcima su optimlni rezultati niži, između 3 i 15 ng/mL.
  • Normalne vrednosti za trudnice su od 34 do 386 ng/mL.
  • Deca, kao i muškarci imaju niske nivoe ovog hormona: između 3,2 i 20 ng/mL.

Kako ne mere svi u ng/mL, vrednosti mogu biti i u mlIU/L. Tu su optimalni rezultati između 33 i 580 mlIU/L.

Ukoliko su vaše vrednosti više od referentnih onda imate povišen prolaktin u krvi. Tada je potrebno najpre otkriti njihov uzrok, pa započeti sa odgovarajućom terapijom.

Koji su uzroci povišenog prolaktina?

Povišen prolaktin u krvi je stanje koje se još naziva hiperprolaktinemija. Uzroci mogu biti razni, a oni se u osnovi mogu podeliti na tri grupe.

Prvi uzroci su fiziološki i u njih spadaju: trudnoća, dojenje, ovulacija, seksualni odnos, period sna, ali i stres. Svi ovi uzročnici prirodno podižu nivo prolaktina, te većinom to ne dovodi ni do kakvih komplikacija u organizmu.

Bolesti spadaju u drugu vrstu uzroka: tu je najčešće prisutan karcinom na hipofizi. On čini čak 60 procenata uzroka kod povišenog lučenja ovog hormona.

Od bolesti može biti uzrok i prolaktinom (dobroćudni tumor) koji se deli na mikroadenom i makroadenom.

U najvećem broju slučajeva, čak 90 odsto od mikroadenoma obole žene, dok makroadenom se vezuje za muškarce. Veličina tumora je proporcionalna lučenju prolaktinoma. Mikroadenomi su do jednog centimetra, dok su makroadenomi još veći, te vrše pritisak i oštećuju okolne živce.

Mikroadenomi, kao i makroadenomi ostaju trajni takvi kakvi jestu i ne rastu, mogu uzrokovati hiperprolaktinemiju, a i sterilitet. Simptomi se ređe uočavaju kod muškaraca, pa je i dijagnoza obično znatno kasnija.

Ako imate problema sa bubrezima proverite ovaj hormon

Povišen prolaktin u krvi može biti simptom i nekih bubrežnih oboljenja, među njima najčestija je hronična bubrežna isuficijencija. Ipak ovaj simptom nikad ne ide sam, ovo spada u ozbiljnija oboljenja bubrega, te je ceo organizam poremećen.

Hiperprolaktinemija je i jedan od simptoma ciroze jetre, a pored toga je i znak ubrzanog rada štitaste žlezde (hipertireoze). Još neki od ređih uzroka su zračenje glave, metastaze na drugim mestima osim na hipofizi i sarkoidoza.

Svi uzročnici koji su povezani sa bolestima su prilično ozbiljni. No treći uzrok je prilično prost i najbrže se otklanja. Naime, lekovi mogu biti razlog zašto je povišen prolaktin u krvi. Medikamenti koji ovo stanje mogu prouzrokovati su: opijati, estrogeni, tioksateni, butirofenoni, rezerpini. Neki od lekova koji snižavaju nivo dopamina mogu uticati na porast prolaktina.

Ako su lekovi uzrok vašeg stanja potrebno je samo ih izbaciti i zameniti drugim kako bi se sve vratilo u normalu.

Koji su simptomi visokog prolaktina?

Kada je u pitanju povišen prolaktin simptomi su različiti kod žena i muškaraca. Oni na drugačiji način oblikuju ponašanje organizma kod oba pola. Kada je u pitanju muška populacija, još se nije uvidelo koje su sve funkcije ovog hormona u njihovom telu.

Simptomi hiperprolaktinemije kod žena

Žene najčešće primećuju izostanak menstruacije. Ovaj hormon bitno utiče na ovulaciju, kada je prolaktin povišen ovulacija izostaje, pa tako nema ni redovnih ciklusa.

Još jedan čest simptom jeste neuobičajan iscedak iz dojke. Zbog toga većina žena najpre misli kako je zatrudnelo. Stanje lučenje mleka bez trudnoće naziva se galaktoreja. Mlečni iscedak može iscuriti iz bradavice kada se pritisne, a ponekad je i sasvim spontan. Ako primetite neke od ovih simptoma uradite test za trudnoću, kako biste otklonili tu mogućnost.

Ako uzrok ovog stanja nije trudnoća, povišen prolaktin hormon može uticati i na sterilnost, te tako otežava mogućnost da ostanete trudni. Nizak nivo estrogena, dopamina i progesterona dovode do povećanja prolaktina, zato odradite analize i ovih hormona.

Žene koje imaju hiperprolaktinemiju neretko osećaju umor, glavobolju, vrtoglavicu i imaju probleme sa vidom.

Simptomi kod muškaraca

Koliko danas znamo povišen nivo prolaktina kod muškaraca je u najvećem broju slučajeva povezan sa reproduktivnim sistemom.

Zato su najčešći simptomi nizak nivo testosterona. Kada je testosteron manji onda se podiže nivo estrogena, što može uzrokovati porast grudi kod muškaraca. Ovo se naziva ginekomastija.

Osobe muškog pola se neprestano osećaju umornim, mogu imati i nedostatak seksualne želje. Čest simptom je i erektilna disfunkcija ili otežano postizanje pune erekcije. Ovi simptomi se mešaju sa psihološkim poremećajima, te do pravilne dijagnoze dolazi znatno kasnije.

U kakvoj su vezi visok prolaktin i stres

Jeste li znali da su povećan prolaktin i stres usko povezani? Čak štaviše ovaj hormon se čak i smatra jednim od hormona stresa. Kada se organizam nalazi u stresnoj situaciji njegov nivo uvek raste. Ipak postoji više vrsta stresova, neki su fizički, neki psihički.

Fizičke manifestacije su stimulacija bradavica, seksualni odnos ili trudnoća. Tada dolazi do prirodnog povećanja nivoa ovog hormona. Nakon nekog vremena se nivo sam dovede u red i ovo ne predstavlja nikakvu opasnost, već prirodnu reakciju organizma.

No, psihički stresovi, kao što su anksioznost ili depresija, mogu bitno narušiti zdravlje. Ova stanja su trajna i ne rešavaju se lako, te konstantno povećano lučenje prolaktina može postati hronično. Tada imate i simptome kao što su laktacija bez trudnoće, mučnina, nervoza, glavobolja.

Simptomi se neće povući dok god ne nađete šta je uzročnik stresa i pokušate ga otkloniti. Telo i duh jesu bitno povezani, pa ukoliko se ne osećate psihički dobro, telo će sigurno propatiti na neki način. Povišen prolaktin u krvi je samo jedan od načina putem kojih se to može videti.

Veliki nervni slomovi i slična psihička stanja tako mogu uticati i na sterilnost i nedostatak seksualne želje. Osim toga neprekidno se loše osećate i to nikako ne prestaje.

Dijagnoza kako je stres uzročnik visokog prolaktina se daje kada se ne pronalazi ni jedan drugi odgovor. Tada će vam doktori preporučiti izbegavanje stresnih situacija, mada ni to nikako nije lako. Zato je najbolje potražiti stručnu psihološku pomoć i voditi računa o mentalnoj higijeni. Ukoliko je stres zaista bio uzrok, prolaktin će se vratiti u normalu kada se i vi budete osećali bolje.

Povišen prolaktin i začeće

Povišen prolaktin kod žena može uzrokovati ometanje začeća. Naime, ovaj povećano lučenje ovog hormona utiče na hormone koji s odgovorni za ovulaciju. Zato kada imate problem sa njim do ovulacije ni ne dolazi, samim tim ne možete ni zatrudneti. Takođe, tada je vrlo teško odrediti kada vam nastupaju plodni dani.

Ovo je propraćeno i izostankom mesečnog krvarenja. Nekada ga prati i  blagog crvenkastog ili smeđeg iscedka, ali menstruacija nikako ne dolazi. Najpre je potrebno proveriti jeste li trudni. Današnji testovi za trudnoću to mogu utvrditi sa mnogo većom sigurnošću nego ranije.

Ako rezultat testa negativan, a osećate kako su vam grudi nabrekle i imate mučninu onda vam je verovatno visok prolaktin. Najočigledniji simptom jeste iscedak iz dojki kod žena i rast grudi kod muškaraca, ali oni se ne pojavljuju uvek.

Nemoguće je začeti kada imate ovakvo endokrinološko stanje. Najpre odradite analize pa onda neka vam vaš doktor odredi dijagnozu kako biste započeli lečenje. Tek kada se prolaktin stabilizuje i menstrualni ciklus vrati u normalu možete ponovo pokušati sa zatrudnjivanjem. Dakle, povišen prolaktin i začeće ne idu zajedno.

Baš zbog visokog nivoa prolaktina dojilje mogu teško zatrudneti, jer im je ovuliranje sprečeno. No, nemojte se uzdati u ovo sasvim, jer se ovulacija nekad ipak dešava. Zato je najbolje koristiti zaštitu kako biste sprečili neželjenu trudnoću.

Šta se dešava sa prolaktinom u trudnoći?

Kao što smo već napomenuli, trudnoća je glavni uzrok povećanja nivoa prolaktina u organizmu. Ovime se telo priprema na dojenje novorođenčeta. U svakom trimestru nivoi prolaktina rastu, a nakon porađaja dostižu svoj maksimum.

Dakle, povišen prolaktin u trudoći je sasvim prirodan proces koji se svakako treba desiti i koji vas ne treba brinuti. Zato tokom drugog stanja grudi nabubre, budu pune mleka, a nekad čak i mleko može curiti iz njih, što zna biti neprijatno. Ipak sve ovo je sasvim normalno i dešava se u svakoj zdravoj trudnoći.

Ono što bi vas trebalo zabrinuti jeste nizak nivo prolaktina u trudnoći. U toku blaženog stanja ćete ga prepoznati po tome što grudi nisu porasle i osećate se kao i inače. Posle porođaja sa niskim prolaktinom i dalje nećete imati mleka, te nećete moći prirodno dojiti dete.

Nedostatak mleka imaju mnoge žene, ali to se može rešiti stimulacijom grudi, kao recimo masažom. Ali sa jako niskim prolaktinom mleko se uopšte ni ne stvara. Tada se bebi daje zamenska mlečna formula na cuclu.

Ovo je jedino što se može desiti sa niskim nivoom prolaktina kod žena, dok je sa muškarcima drugačija situacija. Naime, za sad nisu nađene nikakve posledice ovog stanja.

Kako sniziti visok prolaktin?

Prolaktin se može sniziti lekovima, hirurškim putem i terapijom zračenjem. Od lekova se najčešće daje bromokriptin, on povećava nivo dopamina u organizmu, čime se proporcionalno snižava nivo prolaktina. Terapije traju dugo, između jedne i dve godine.

Hirurško snižavanje prolaktina se obavlja kod mikro i makroadenoma. Dobroćudni tumor se tako vadi iz organizma i otklanja se problem. Lekari se na ovo ne odlučuju često, prvo pokušavaju normalizovati povišen prolaktin lekovima. Operacija je rešenje samo kada oni ne deluju.

Odmah nakon vađenja mikroadenoma dolazi do regulacije nivoa prolaktina, čak i do 90 odsto dva dana od hirurške intervencije. Nakon toga se stanje postepeno stabilizuje, te nije potrebna upotreba medikamenata.

Operacije makroadenoma nekad nemaju toliko srećan završetak, tu se prolaktin stabilizuje za oko 30 procenata. U narednim godinama nakon lečenja on polako opada. Ovde je u najčešćim slučajevima potreban lek bromokriptin koji se pije jako dugo nakon hirurškog zahvata.

Terapija zračenjem je ono poslednje na šta će vam lekari preporučiti nakon što su probali sve drugo: i operaciju i lekove. Nekad čak ni operacija i duga primena lekova ne uspeva stabilizovati ovaj hormon. Tada može zračenje pomoći, ali ona ima najveći broj neželjenih efekata. U njih spadaju crvenilo tretiranog dela tela, umor, dijareja, povraćanje, iritacija i ljuštenje kože.

Kada se zrači glava, pošto je makroadenomi nalaze na hipofizi, može doći i do opadanja kose, promena čula ukusa i teškoća pri gutanju. Saznajte kako da ublažite posledice zračenja..

Kako sniziti prolaktin prirodnim putem?

Najpre moramo napomenuti ukoliko imate ovaj endokrinološki problem, prirodno lečenje vam nikako ne treba biti prvi i jedini izbor. Ono vam može samo pripomoći tokom medicinskog lečenja.

Kada je povišen prolaktin prirodni lek se može naći u biljci pod nazivom konopljika. Male količine povećavaju njegovo lučenje, a velike ga smanjuju. Ovu biljku je najbolje konzumirati u kapsulama, do 480mg ukoliko želite smanjiti nivo ovog hormona i do 120mg za njegovo povećanje.

Kapsule konopljike uzimajte jednom dnevno, najbolje odmah čim ustanete. Potrebno im je nekoliko meseci za prve rezultate. Mogu se naći čak i na internetu za 2800 dinara.

Pored toga što ima dejstvo na prolaktin ovo lekovito bilje se pije za ublažavanje simptoma menopauze. Takođe, pomaže ženama koje imaju problema sa plodnošću, deluje posle tri meseca redovnog korišćenja.

Hiperprolaktinemija može nastati i usled nedostatka vitamina B6, te je najbolje suplementirati ga. Osim toga možete u ishranu ubaciti zeleno lisnato povrće, krompir, pasulj i žitarice celog zrna.

Ukoliko ste primetili nekoliko simptoma za povišen prolaktin, a niste trudni smesta se obratite svom lekaru. Posledice ignorisanja visokih vrednosti ovog hormona mogu biti vrlo ozbiljne, pa čak i smrtonosne u nekim slučajevima.

Ukoliko vas zanima kako još hormoni mogu uticati na telo, pročitajte članak šta je estrogen.

Sponzorisani linkovi:
f