Feature post image

Stomačni virus kod dece i odraslih kako se leči

Stomačni virus simptomi i lečenje prirodnim putem

Imate dijareju, neprijatan bol u stomaku i povišenu temperaturu? Svi ovi simptomi se vezuju za stomačni virus. Ne znate koja vam je ishrana potrebna i kako možete ublažiti ove muke? Najgore od svega je što ste previše malaksali i nemate apetit, te nemate ideju kako možete pomoći sebi.

Svi ovi uznemirujući znaci mogu ali ne moraju ukazivati baš na ovu dijagnozu. Postoje sitnice koje razlikuju stomačni grip od neke druge bolesti i upravo o tome ćemo u ovom tekstu pričati.

Osim toga saznaćete koji su još sve simptomi, koliko traje stomačni virus, te šta možete jesti, a šta ne. Pročitajte koje komplikacije postoje i kako se trudnice i dojilje trebaju ponašati tokom stomačne infekcije.

Šta je zapravo stomačni virus?

Postoje razne vrste virusa koje ugrožavaju naš organizam. Najčešće su mete napada disajni putevi ili gastrointestinalni trakt. Oni koji napadaju organe za varenje su stomačni virusi. Oni spadaju u najčešće zdravstvene tegobe kod svih uzrasta.

Postoji više razloga što su toliko zastupljeni – šire se izuzetno brzo i lako. Naime, dovoljno je samo doći u dodir sa nečim što je dodirnula zaražena osoba i nakon toga zaboravite da operete ruke. Vrlo je verovatno kako ćete se i sami zaraziti. Stomačni grip se može dobiti i putem zaražene vode, ali je to danas nešto ređi slučaj.

Gastroenteritis nastaje tako što virusi napadaju organe za varenje, čime se stvara veća količina vode u organizmu. Telo je ne može dovoljno brzo apsorbovati i kao rezultat tog procesa nastaje dijareja, koja je osnovni simptom virusa.

Najgore od svega je što za stomačni virus ne postoji lek, možete samo ublažiti simptome i preležati ga.

Ali njegove simptome treba razlikovati od trovanja hranom. Simptomi su toliko slični te se često mešaju, ali postoje minimalne razlike kako ih možete razlikovati.

stomačni virus ishrana koja ublažava simptome

Šta je trovanje, a šta stomačni grip?

I trovanje hranom i gastroenteritis uzrokuju isti virusi, ali se oni drugačije manifestuju iz razloga što ste ih uneli na drugačiji način. Kod trovanja direktno unosite viruse u organizam putem hrane, zato se simptomi manifestuju jako brzo. Ovi virusi prosto protutnje kroz telo.

Kada u organizam unesete pokvarenu hranu prvi simptomi počinju već nakon par sati nakon jela. Sa druge strane, manifestacija gastroenteritisa počinje minimalno za 24h. Period inkubacije virusa može trajati i do pet dana do pojave prvih simptoma.

Zato ako primetite neprijatan osećaj u stomaku ili imate dijareju zapitajte se jeste li u poslednji par sati jeli nešto sumnjivo. Tako možete vrlo lako shvatiti imate li stomačni virus ili trovanje.

Osim toga, trovanje se dosta češće dešava leti, jer se hrana kvari znatno brže. A virusna oboljenja su karakterističnija za prelazne periode i zimu.

Vrlo je važno napraviti razliku između ova dva stanja. Trovanje može biti poprilično opasno ako se tretira kao virus i ako se samo čeka na njegov prolazak.

Koje vrste stomačnih virusa postoje?

Kao i što sam naziv kaže, stomačni virus je vrsta virusa koja u najvećem broju slučajeva napada creva. Ali to nije samo jedan virus u pitanju, bili bi smo mnogo zaštićeniji od njega kada bi postojala samo jedna vrsta.

To znači da kada se jedna vrsta virusa preleži, mi nismo imuni na neku drugu. Zato možete imati grip i više puta godišnje. Ovo se ipak mnogo ređe događa od virusa koji napadaju disajne puteve.

Adenovirus

Adenovirus definitivno spada u najnezgodniju vrstu virusa zbog toga što napada i disajne puteve i gastrointestinalni trakt. Na njega su jednako osetljivi i odrasli i deca.

Ako se jedan član porodice zarazi svi ukućani su u opasnosti. Razlog tome je što je ovaj stomačni virus izuzetno zarazan i ima mogućnost opastanka u životu danima bez domaćina. Najbolji način zaštite jeste jačanje sopstvenog imuniteta pravilnom ishranom i pranjem sudova na visokim temperaturama, po mogućstvu u mašini.

Iako su simptomi prilično jaki, dobra stvar kod adenovirusa jeste što ne ostavlja nikakve posledice na organizam.

Astrovirus

Ova vrsta stomačnog gripa napada osobe sa oslabljenim imunitetom. U tu grupu najviše spadaju deca, čiji imunitet još nije u potpunosti razvijen i stariji ljudi.

U nekim slučajevima dolazi do komplikacija kada su simptomi ekstremni, tada se pacijent hospitalizuje. Najčešće to nije potrebno jer se virus povuče posle 4, 5 dana. Ima slične simptome kao i svaki drugi stomačni grip.

Norovirus

Najveći broj gastroenteritisa jeste prouzrokovao norovirus. On napada ljude svih uzrasta i izuzetno je zarazan. To je virus koji vlada svake jeseni i zime, a prenosi se izuzetno lako: kapljičnim putem, dodirom, hranom ili vodom.

Zbog simptoma nije preporučljivo da nedelju dana budete u kontaktu sa drugim ljudima. Jedan razlog je kako ne biste zarazili druge, a drugi je taj što se virus mora preležati kako biste se sasvim izlečili.

Koji su simptomi stomačnog gripa i kako ih prepoznati?

Kada je u pitanju stomačni virus simptomi kod odraslih su lako raspoznatiljivi i postoji nekoliko osnovnih. No, treba uzeti u obzir kako su oni ipak individualni i kod svakog se manifestuju na drugačiji način.

Najosnovniji simptom gastroenteritisa je definitivno dijareja. Ona nastaje zbog viška tečnosti koji se stvara u organima za varenje tokom inflamacije, te čini stolicu retkom. Računa se kako imate proliv kada veliku nuždu obavljate više od tri puta dnevno, a stolica je tečna. Obratite se lekaru ako primetite krv u stolici, jer ovo može ukazivati na neke druge bolesti ili kako je uzrok bolesti bakterija, ne virus.

Stomačni virus sa temperaturom je čest simptom. Kako je organizam napadnut od strane virusa, on podiže svoju temperaturu ne bi li se odbranio.

Tipična temperatura za stomačni grip jeste 37,7 stepeni. Može rasti i preko toga, ali nema potrebe za supštanjem temperature lekovima kada je ispod 38,5 stepeni.

Ako je temperatura prešla ovu granicu, i ne uspeva vam da je snizite duži period, smesta se obratite svom lekaru.

Glavni simptomi su i povraćanje, bol i neprijatan osećaj u stomaku.

Obično tokom tih nekoliko dana kada su simptomi akutni neprestano osećate uznemiravajuće muljanje u abdomenu. Ono se neretko završava povraćanjem. Loš je znak videti krv i u povraćenom sadržaju, kao i u stolici.

Kako se još manifestuje virusna infekcija stomaka

Gubitak na težini, takođe, nije neobična pojava kod stomačnog gripa. Usled čestog odlaska u wc, stalne mučnine i povraćanja može doći do nedostatka apetita. Ipak koliko god da vam se u tom trenutku ne jede, morate se na to naterati. Baš u tom trenutku su organizmu potrebne hranljive materije kako bi se uspešno odbranio.

Jako je važno da se dovoljno hidrirate i unosite u organizam preko potrebne minerale i elektrolite. Samo na taj način možete sprečiti potpunu dehidrataciju organizma. Posredi je vrlo ozbiljno stanje, kada vam samo infuzija može pomoći.

U sekundarne i manje česte simptome takođe spadaju bol u mišićima, glavi, odsustvo ili preobilno mokrenje.

Odsustvo mokrenja je takođe ozbiljan simptom, koji nesumnjivo ukazuje na dehidrataciju.Ona zapravo nije toliko retka kod gastroenteritisa. Razlog tome je što oboleli gubi želju za uzimanjem hrane i vode. Tako ne unosi dovoljno tečnosti u organizam.

U nekim slučajevima postoji i stomačni virus bez proliva, iako je ovo izuzetno retka pojava.

Kako se postavlja dijagnoza i započinje lečenje gastroenteritisa?

Dijagnozu za gastroenteritis vam može dati i lekar opšte prakse. Najčešće nisu potrebne neke dalje analize. Kada se zbog određenih razloga sumnja na neki drugi uzrok, onda se uzorak stolice šalje na detaljniji pregled u laboratoriji.

Analize stolice se vrše testovima koji otkrivaju prisustvo antigena. Tada se može saznati ima li virusa u stolici i koji je virus u pitanju. Takođe, radi se i koprokultura, kako bi se otklonila sumnja jesu li bakterije uzročnici gastroenteritisa.

Međutim, sve ove analize se ne rade prečesto. Razlog tome je što dok rezultati stignu, postoji mogućnost i potpunog povlačenja simptoma virusa. Ipak, ako je u pitanju neka komplikacija, ili ako su sve simptome izazvale bakterije, onda se simptomi neće tako lako povući.

Verovatno se pitate kako se leči stomačni virus? Stomačni grip najčešće traje oko pet dana, te se naglo povlači. Za to vreme možete pomoći organizmu tako što ćete ublažiti simptome ishranom ili lekovima.

Tek ako temperatura prelazi 38, 5 morate je skidati. To se obavlja hladnim i kratkim tuševima, oblogama, koje trenutno smanjuju temperaturu. Kod upornih visokih temperatura se pije neki od sletećih lekova: Brufen, Febricet, Tylol Hot, Fervex… svi oni podstiču na preznojavanje tela.

Ako vam je jedan od simptoma povraćanje preporučuje se ispijanje antiemetika koji će to sprečiti. Neki od tih lekova su Zofran, Ondasan, Avessa, Kytril, Navoban i Aloxi.

Napomena: nemojte ni jedan navdeni lek za stomačni virus uzimati na svoju ruku. Činite to samo uz preporuku ili recept vašeg doktora. Samostalno uzimanje lekova može prouzrokovati mnoge komplikacije.

Koji je probiotik za stomačni virus najbolji?

Kada imate stomačni virus proliv je zasigurno ono što vas najviše muči. Odlasci u wc u nekim slučajevima mogu postati i dvocifreni, a to prouzrokuje i bolove tokom svake velike nužde. Zato morate poraditi na ublažavanju simptoma dijareje. Doktori će vam stoga preporučiti ispijanje probiotika.

Probiotici nisu isto što i antibiotici

Antibiotike ne smete nikako piti sem ukoliko nemate problema sa bakterijama. Stvar je u tome što vam oni nikako ne mogu pomoći u suzbijanju stomačnih virusa. Oni samo mogu zakomplikovati bolest jer znatno smanjuju prisustvo probiotskih bakterija koje već i ovako imate malo usled dijareje.

Probiotici su dobre bakterije koje su već prirodno nastanjene u crevnoj flori. Najčešće se piju prilikom uzimanja antibiotika, stomačnog gripa, kandide, osećaja nadutosti. Oni će vašim crevima vratiti prirodni balans i zaustaviti dijareju.

Postoje probiotici koji služe prvenstveno protiv proliva. Među njima je najpoznatiji Linex, koji u sebi ima sušene mlečnokiselinske bakterije. Jedno pakovanje ima 16 kapsula i kod dijareje se najčešće piju i doziraju 2 kapsule tri puta na dan. Tako ravnomerno i redovno unosite dobre bakterije koje postepeno smanjuju proliv i stežu stolicu.

Drugi je Probiotic Forte koji u sebi ima mešavinu probiotskog kvasca i bakterija. Ovaj lek ta stomačni virus je odličan za crevnu floru jer svaka kapsula ima čak pet milijardi probiotskih mikroorganizama. Pakovanje ima 10 kapsula i pije se jedna dnevno.

Pored ovih probiotika koje možete kupiti u svim apotekama postoje i prirodni načini unošenja ovih bakterija u organizam. To su probiotski jogurti, kiselo mleko, surutka, mladi beli sir, kiseli kupus, kombuha, kefir, tempeh i masline.

Stomačni virus kod dece i beba

Najčešći stomačni virus kod dece i beba jeste rotavirus. Više se pojavljuje kod odojčadi, nego kod mališana od par godina starosti. Razlog tome je što on napada imunitet koji nije u potpunosti razvijen.

Rotavirus se prenosi putem prljavih ruku. Deca često stavljaju neoprane ruke u usta što je idealno za zarazu. Tim istim rukicama dodiruju igračke sa kojima i drugj mališani mogu doći u kontakt. Upravo to je razlog zašto dobar deo obdaništa oboli od ove bolesti.

Najgore je to što su odrasli ljudi nosioci virusa, ali nemaju nikakav simptom bolesti. Zato je najbolje kada vaše dete oboli da ni vi ni ono ne budete u kontaktu sa okolinom nekoliko dana.

Kod dece se ispoljavaju isti simptomi stomačnog virusa kao i kod odraslih. Dakle, imaju dijareju, povraćaju, boli ih stomak i imaju povišenu temperaturu. Kod bebica je već ozbiljnije ukoliko im telesna temperatura pređe 38 stepeni.

Alarmantni su simptomi krv u stolici i povraćenom sadržaju, temperatura koja se uporno zadržava na 38 stepeni ili raste. Ozbiljan simptom dehidratacije kod dece jeste neprestano plakanje bez suza, kao i izostanak mokrenja duže od šest sati. Ukoliko niste sigurni koliko je prošlo nakon poslednjeg uriniranja, svakog dana brojite mokre pelene.

Odmah idite do pedijatra i ako primetite kako se kod deteta pojavilo udubljenje na glavi na mestu gde lobanja još nije srasla.

Zato ako kako biste sprečili dehidrataciju kod deteta koje još uvek sisa češće ga dojite, ali količinski manje. Starijoj deci kuvajte kompot, a ako beba ima više od 12 meseci dozvoljeno joj je ispijanje čajeva od nane i kamilice.

Ipak posavetujte se sa pedijatrom šta vam je činiti kada je stomačni virus kod dece posredi, kako ne biste pogoršali simptome.

Kakva se ishrana i dijeta preporučuju?

Dijeta za stomačni virus se sastoji od namirnica kojima je namena stezanje stolice. Dakle, preporučuje se nezačinjena, kuvana hrana. Najbolje je ispasirati krompir i šargarepu i malo posoliti. Dobar izbor ishrane kod čestih prolivastih stolica jesu keks i tost.

Stomačni virus šta jesti u slučaju tegoba?

Doktori vam mogu preporučiti i BRAT režim ishrane. Svaki naziv namirnice na engleskom čini početno slovo ove dijete. B je za bananu, R je za pirinač (engleski naziv je rice), A je kaša od jabuke (applesauce) i T je za tostirani hleb.

Ova dijeta ne iritira želudac i creva i, te  sadrži hranljive materije koje su tada organizmu neophodne kako bi se što pre oporavio. Ovog strogog režima ishrane se držite do dva dana.

Takođe, kod stomačnog gripa se preporučuje i nemasno meso kao piletina i hleb od celog zrna, koji imaju dosta elekrolita.

Prilikom gastroenteritisa se elektroliti inače dosta gube, a ispijanje obične vode „česmuše“ može čak i pogoršati stvar. Naime ona ih još više razređuje. Zato pijte mineralnu vodu koja je bogata elektrolitima. Njih možete kupiti i u apoteci i sipati ih u vodu koju inače pijete.

Izbegavajte masnu hranu, namirnice sa velikim brojem vlakana, sve vrste kupovnih sokova, kafu, citrusno voće, paradajz i alkohol.

Nemojte jesti ove namirnice i držite se pripisane dijete sve dok neugodni stomačni virus ne prođe. Nakon toga postepeno se vraćajte na normalan način ishrane. Nemojte napraviti presek, jer to može biti šok za organizam. Recimo, ako se tek prvi dan osećate bolje nemojte jesti odmah masnu hranu i piti gazirano. Ishrana posle stomačnog virusa treba isto biti blaga, kako biste dali telu vremena za dolazak u balans.

Kako se leče stomačne infekcije prirodnim lekovima?

Prirodni lekovi mogu pomoći u lečenju stomačnog gripa. Kao odlični za smirivanje organa za varenje su se pokazali čajevi od kamilice, nane ili đumbira. Nemojte uzimati čajeve jače od ovih jer možete izazvati kontraefekat.

Recept za čaj od kamilice i nane je sličan:

U šolju vrele vode dodajte kašičicu sušenog bilja i neka odstoji 10 minuta. Pijte jedan ili drugi čaj do tri puta dnevno.

Drugi odličan čaj za stomačni grip je blagi napitak od đumbira. Ovo je recept:

Sitno naseckajte ili izrendajte svež koren od đumbira toliko da stane u polovinu kašičice. Ubacite kašičicu u prokuvanu vodu na deset minuta i zatim procedite.

Postoje tradicionalni načini za skidanje visoke temperature koji su mnogima znani. Recimo, natopite čarape rakijom, obujte ih, a preko njih navucite još jedan suv par. Čarape umotajte u kesu kako alkohol ne bi nakvasio i umirisao posteljinu. Tako prenoćite, mokre čarape će „izvući“ temperaturu.

Drugi način je: naseckati krompir isto ga stavite u čarape i tako prenoćite, efekat je sličan.

Dobar prirodni lek protiv povraćanja jeste obična kockica leda koju ubacite u usta i čekate dok se ne istopi.

Šta ako gastroenteritis potraje duže od 10 dana?

Dobra stvar kod stomačnih virusa jeste što ne traju dugo i ne ostavljaju nikakve posledice po telo. Obično trajanje gastroenteritisa jeste oko 4, 5 dana, ali biste trebali celih nedelju dana biti na oprezu. Par dana nakon završetka infekcije isto budite obazrivi.

Većinom stomačni virus kod odraslih lako prođe i nije potrebna hospitalizacija ili neka posebna terapija.

Kada nevolje sa stomakom traju preko 10 dana to može ukazivati na žestok pad imuniteta. Naime, sve to je pokazatelj da vam je odbrambena sposobnost organizma jako opala. Čak štaviše, možda ste zakačili dva virusa istovremeno. Kako su infekcije išle jedna za drugom vama se čini kako toliko dana bolujete od jednog virusa.

Do komplikacija može doći i ako se niste pravilno zalečili, te se primarna infekcija vratila. Takođe, ovoliko dugo bolovanje može ukazivati na neku drugu dijagnozu.

Ukoliko imate dijareju ili povraćanje duže od par dana obavezno se obratite doktoru. Komplikacijama kod stomačnog virusa najčešće podležu deca, odrasli i osobe sa autoimunim bolestima i imunodeficijencijama.

stomačni grip lečenje prirodnim putem

Šta ako se stomačni grip ne leči na vreme?

Kada se simptomi ignorišu može doći do ozbiljnih komplikacija od kojih je najozbiljnija dehidratacija. Kroz organizam samo prođe sve što ste pojeli ili popili, a pritom niste apsorbovali nikakve hranljive materije. Kada je telo dehidriralo, a i dalje mu nije pruženo potrebno lečenje, ono može biti i u životnoj opasnosti.

VAŽNO: Dehidratacija se ne leči velikim količinama vode, već stručnom lekarskom pomoći u vidu infuzija.

Jedno od važnih pitanja jeste koliko može biti opasan stomačni virus u trudnoći? Odgovor je da on čak može uzrokovati i prevremen porođaj. Proliv i bolovi u stomaku mogu uzrokovati kontrakcije. Te ako trudnice osete išta od ovoga moraju odmah otići svom lekaru.

Dojenje i stomačni virus jesu prilično nezgodna kombinacija. Ipak dojilje ne bi trebalo prestati sa davanjem mleka bebama iako su obolele od gastroenteritisa. Nemojte ljubiti bebu i dodirivati je kada ne morate. Uključite i sebi i bebici probiotik u ishranu. To će umnogome pomoći kod bolova u stomaku.

Ljudima kojima je dijagnostikovana neka autoimuna bolest, stomačni virusi mogu značajno pogoršati stanje. Zato kada primetite bilo koji navedeni simptom obratite se svom lekaru koji će vam dati pravu terapiju i iskombinovati lekove.

Sponzorisani linkovi:
f