Feature post image

rozacea na licu simptomi | lecenje | crvenilo na licu

ROZACEA NA LICU 

Rozacea na licu  je hronična upala lojnih žlezda, koja, ukoliko se ne leci, može izazvati ozbiljne komplikacije.U nastavku teksta pročitajte šta su uzročnici i koji su simptomi ovog oboljenja,daćemo vam i par praktičnih saveta kako ukloniti crvenilo na licu.

ROZACEA SIMPTOMI

Jedan od najjednostavnijih opisa osnovnog simptoma ovog oboljenja jeste preterano crvenilo na licu i obrazima ili samo nekih delova lica. To su doslovce naleti crvenila, koju često prate pojave kao što su prošireni kapilari na licu , sitan osip po licu i gnojni čvorići. Nakon nekoliko godina, ukoliko se rozacea na licu ne leci na odgovarajući način, kapilari postaju trajno prošireni.

ROSACEA – CRVENILO LICA UZROK

Zbog nejasnih uzroka i promenljivih simptoma, mnogi su skloni tome da pomisle da je rozacea na licu autoimuna bolest, što ona nije. Radi se o hroničnom oboljenju lojnih žlezda lica, koje se najčešće javlja kod sredovečnih osoba, a posebno dolazi do izražaja na hladnoći (tokom zime i proleća), usled izlaganja suncu i kao posledica konzumiranja alkohola i začinjene hrane, lako uzrok nije pouzdano utvrđen, veruje se da se rozacea simptomi  više javljaju usled klimatskih  i naslednih faktora, a na nju utiču i životne navike.Pored alkohola, najčešći okidači za crvenilo na licu jesu čokolada, jaki čajevi, kafa i ljuta hrana… Mnoge studije dovele su u vezu stres i raozaceu. Naime, budući da odbrambeni mehanizmi organizma pod stresom ne mogu funkcionisati efikasno, otvaraju se vrata raznim upalama, pa tako i rozacei.S druge strane utvrdjeno je da dodavanje minerala i vitamina ishrani nema značajnijeg efekta na ovo stanje.Dugo je istraživano dejstvo cinka, ali rezultati studija nisu potvrdili pozitivan efekat, pa se upotreba ovih suplemenata ne savetuje.

KOGA NAJČEŠĆE POGAĐA ROZACEA NA LICU 

Statistike pokazuju da su najčešće žrtve žene u menopauzi, ali da ima i muškaraca sklonih ovom oboljenju. Rozacea na licu češće pogađa  osobe svetle puti koje su joj sklone  kao i one koje pate od migrene. Statistike pokazuju da je bolest rosacea često
praćena zatvorom, smanjenim lučenjem želudačne kiseline i oštećenjima jetre. Rumenilo se može javiti u vidu pečata na obrazima, čelu, nosu i bradi, a u veoma retkim slučajevima zahvata i druge delove kože. Pored crvenila lica mogu se javiti i promene nalik bubuljicama, kao i tačkasta proširenja kapilara. U slučaju težih oblika javljaju se i promene na očima, najčešće u vidu upale korena trepavica. lako je rozacea na licu češče zastupljena kod žena, najteži oblici uglavnom se javljaju kod muškaraca, i to u vidu bujanja tkiva, obično na nosu gde se javlja jako crvenilo na nosu. Koža kod „baburastog nosa“ je crvena,glatka i sjajna s vidljivim proširenim kapilarima.

ROZACEA SLIKE

rozacea na licu

Poznata holivudska diva Cameron Diaz ima dijagnostikovanu rosaceu,kao i  Renne Zellweger i mnoge druge lepotice svetlije puti.

ROZACEA LECENJE

Kada se postavi dijagnoza, obolelom se savetuje da promeni životne navike koje pospešuju manifestaciju simptoma. To prvenstveno podrazumeva eliminisanje alkohola (ne smeju se konzumirati niti se koristiti sredstva za negu kože na bazi alkohola), upotrebu neagresivnih krema za lice i losiona te izbegavanje izlaganja sunčevim zracima i naglim pomenama temperature. Nakon toga se, u zavisnosti od oblika oboljenja, uvode specijalizovani lekovi. Lečenje rozacee veoma je kompleksno i individualno: oboljenje se teško leći, ali se vrlo uspešno drži pod kontrolom ukoliko se pacijent pridržava saveta lekara. Načelno, lekovima se ublažava upala, najčešće antibioticima i azelaičnom kiselinom, dok se u slučaju napada crvenila primenjuju i beta blokatori. 

DERMOABRAZIJA LICA

U poodmaklim stadijumima bolesti, kada se usled dugotrajne upale stvore zadebljanja, koristi se dermoabrazija i mikrodermoabrazija lica kojom se uklanjaju mrtvi slojevi kože. Prosireni kapilari na licu tretiraju se terapijskom elektrokauterizacijom (doslovce se spaljuju). Danas se pri lečenju koriste i najsavremenije laserske metode, kojima se u kombinaciji s kremama ublažava rozacea na licu  i promene na kozi lica.

KAKO UKLONITI CRVENILO NA LICU PRIRODNIM PUTEM

Kao delotvoran lek za lecenje rozacee pokazalo se ulje divljeg origana . Pored toga što je dobar za crvenilo , divlji origano se koristi za lečenje mnogih drugih kožnih oboljenja.Kako je u pitanju efikasan prirodni proizvod ,privukao je naučnu zajednicu u mnogobrojnim eksperimentima,pri čemu su izneti dokazi da veoma uspešno ubija bakterije,viruse,parazite,gljivice i veći broj drugih štetnih mikroorganizama koji nas napadaju.Pored njega i prirodna maska za lice na bazi kamilice i  slatkog korena može značajn0 ublažiti tegobe .Valja napomenuti da ni jedna krema za crvenilo na licu  ne može trajno rešiti problem ,već se uglavnom rozacea na licu drži pod kontrolom.Takođe poželjno je da kožu lica umivate sa mlakom vodom i da nakon toga lice ne trljate sa peškirom,pustite da vam koža upije vodu ,i tako dok je poluvlažna nanosite lekovitu kremu,koju vam je preporučio vaš dermatolog.Takođe vam savetujemo oprez pri odlasku u kozmetički salon,obavezno iznesite svoj problem,masaža lica takođe nije preporučljiva.

KADA JE LUPUS A KADA ROZACEA  ?

Rozacea simptomi , posebno u blažim oblicima, često se zanemaruju ili pripisuju prolaznim hormonskim poremećajima, budući da se bolest intenzivira u vreme menstruacije. Takođe, često se mesa s drugim oboljenjima, najčešće lupusom. Dok je rozecea na licu upalna bolest kože, lupus je autoimuno oboljenje usled kog, najjednostavnije rečeno, imunološki sistem nije u stanju da razlikuje zdravo tkivo od „opasnih“ ćelija i počinje da ga napada, što za posledicu ima promene na koži, otok i bol. Kod deset odsto obolelih razvija se i sistemski lupus koji napada unutrašnje organe, a ovo oboljenje povezano je s Rejnoovim sindromom, dok rozacea nije….Preporučujemo vam da pročitate i sledeće tekstove:kako ukloniti akne na licu,masna koža lica,prirodna krema protiv bora

ROZACEA PRIRODNO LECENJE

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Kovinka Uveric
20/03/2014 20:55

Imam rozaceo i molim vas za savet, kako upotrebljavati ulje divljeg origana i koji proizvodjač je najpouzdaniji? Unapred zahvaljujem.

Kovinka
20/03/2014 22:57

Mnogo korisnih saveta.

Saso Ilcov
28/04/2014 14:10

Interesno!!!

f