Feature post image

sindrom nemirnih nogu uzrok simptomi lecenje

SINDROM NEMIRNIH NOGU

Sindrom nemirnih nogu (Restless Legs Syndrome RLS) spominje se još u 17. veku, ali je tek pre nekoliko decenija označen kao klinički poremećaj – Ekbomov sindrom, po švedskom neurologu Karlu Akselu Ekbomu. Pogađa podjedanko oba pola, a od njega pati čak 10-15% populacije i najčešće se javlja u srednjoj i starijoj životnoj dobi, mada su zabeleženi i neki slučajevi kod dece. Ako se javi pre navršene 30 te god.života,  gotovo sigurno se radi  o naslednom poremećaju.Problem je sve učestaliji i karakteriše ga nekontrolisano pomeranje donjih ekstremiteta.

SINDROM NEMIRNIH NOGU UZROK

Ukoliko je reć o primarnom sindromu nemirnih nogu, poremećaj je nasledan a uzrok leži u delu mozga zaduženom za kontrolu pokreta. Sekundarni oblik bolesti mogu izazvati razni faktori, kao što su, recimo, anemija (manjak i nedostatak gvozdja), oslabljena funkcija bubrega, degenerativne bolesti kičme, oštećenja perifernih nerava,takođe nije redak slučaj da se jave i nemirne noge u trudnoci .Ovaj poremećaj ponekad je posledica uzimanja određenih lekova, poput antidepresiva, antipsihotika, antihistaminika, ali i konzumiranja alkohola, nikotina i kafe.

SINDROM NEMIRNIH NOGU SIMPTOMI

Bolest nemirnih nogu prati nelagodan osećaj u potkolenicama,berdrima i stopalima,koji  karakterišu trnci u nogama, žarenje, , bol, utisak da nešto gmiže po nogama što nas tera na pokretanje nakon kojeg sledi olakšanje.Simptomi nemirnih nogu obično nastaju kada je osoba u stanju mirovanja, posle dužeg sedenja ili ležanja te se veoma često javlja bol u nogama nocu. Ustajanje, kretanje,protezanje ili trzanje nogom nakratko rešava problem. Neretko se pored ovih tegoba javlja i poremećaj PLMS (periodic limb movements of sleep) – pokretanje udova u snu, što se češće dešava starijim osobama.

DIJAGNOZA I LEČENJE

Ne postoji specifičan dijagnostički test za sindrom nemirnih nogu, već se dijagnoza postavlja na osnovu kliničke slike. Od laboratorijskih pretraga potrebni su kompletna krvna slika, utvrđivanje vrednosti hormona štitnjače TSH, bubrežne probe.
Pacijent se upućuje i na elektromiografiju i merenje brzine provođenja impulsa kroz nerve. U zavisnosti od dijagnoze, prepisuju se vitamini, minerali, određene vežbe, a i dopaminerički lekovi (antiparkinsonici), analgetici,tablete za smirenje, antiepileptici…

sindrom nemirnih nogu

VEZBE ZA ISTEZANJE NOGU

Odlazak na spavanje i buđenje u približno isto vreme umnogome će olakšati tegobe, a stručnjaci predlažu i da se pre odlaska u krevet polako isteže celo telo: šesti na pod i ispružiti noge, a onda se lagano savijati prema stopalima, uhvatiti ih rukama i držati što duže.Pre spavanja trebalo bi praktikovati i toplu kupku koja će opustiti telo i mišiće te olakšati san. Preko dana se savetuju lagane vežbe, a od velike su pomoći i svakodnevne šetnje. Za olakšanje simptoma nemirnih nogu savetuje se i joga koja obuhvata : vezbe za noge – istezanja, duboko disanje i opuštanje. Potrebno je izbegavati alkohol, cigarete, kafu, čaj i čokoladu,jer loše utiču na cirkulaciju krvi i kvalitet sna.

SINDROM NEMIRNIH NOGU LECENJE BILJEM

U većini slučajeva, sindrom nemirnih nogu prati i nedostatak gvozdja u krvi.Taj mineral oslobađa dopamin, materiju koja pomaže kontrolisanje pokreta, pa u ishranu treba uvesti što više namirnica bogatih gvožđem – crvenog mesa, cvekle, suvih šljiva, leblebije, kupina…

  • Napraviti čajnu mešavinu od po kašike usitnjenog ploda šipurka i cveta kamilice. Preliti sa pola litre ključale vode, poklopiti, ostavit da odstoji 15 minuta, procediti, pa dodati sok od limuna i med. Čaj piti više puta tokom dana i neposredno pred spavanje.
  • Aromaterapija:napraviti mešavinu od po 5 kapi ulja bosiljka i majorana i 3 kapi bademovog ulja, te svako veče masirati noge.

Preporučujemo vam da pročitate i slededeće tekstove:petni trn,drhtanje nogu i ruku ,bolovi u nogama i dr..

STA JE SINDROM NEMIRNIH NOGU

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f