Feature post image

sonoma dijeta iskustva | najbolja dijeta za dojilje

sonoma dijeta iskustva | najbolja dijeta za dojilje

Sonoma dijeta je namenjena mladim majkama,dojiljama,novopečenim mamama koje ponovo žele vratiti svoju liniju i tanak struk.Drugi njen naziv  je kalifornijska dijeta a na našim prostorima se zove i dijeta za dojilje. Osnovu sonoma dijete čine maslinovo ulje, vino, nemasno meso, riba, povrće, voće, cela zrna žitarica, orašasti plodovi i razna semena. Poenta ove dijete za mršavljenje nije da se na brzinu rešite viška kilograma, već da lagano menjate loše navike u ishrani i postepeno dovodite figuru u red.

SONOMA DIJETA JELOVNIK

Prva faza – 3kg za 10 dana

 • Izbegavajte skrob i šećer i obratite pažnju na uravnoteženost i obimnost obroka. Zaboravite na slatkiše, alkohol, zasićene trans masti, pa čak i voće.
 • Jedite – nemasne proteine ( morsku hranu,jaja, belo meso bez masnoća tj kožica, nemasne svinjske i juneće odreske, soju), mlečne proizvode sa vrlo malo masnoće,malo orašastih plodova, malo graška,maslinovo ulje,začine.

Druga faza – Traje do postizanja željene težine

 • Jelovnik isti kao i u prvoj fazi, s tim što se dodaje više povrća i voća, poslastice bez šećera. Poseban gušt pričiniće vam dozvoljenih 2 dcl vina dnevno.

Treća faza – Pssst! Dozvoljeni su i slatkiši

SONOMA DIJETA KNJIGA

Sonoma dijeta je kalifornijsko-mediteranska metoda metoda mršavljenja dr Connie  Guttersen, profesorke nutricionizma i eksperta za azijsku,latinoameričku,i mediteransku ishranu, naziv je dobila po regiji Sonoma zapadno od San Franciska u kojoj je zastupljena mediteranska klima. Dr Guttersen je ovaj program sastavila  i izdala knjigu inspirisana problemom mladih majki iz Sonome. Mlade žene, iz kraja inače poznatog po vitalnim i vitkim Ijudima, nakon porođaja nisu uspevale da skinu dosadni višak kilograma i molile su pomenutu doktorku da im prepiše dijetu koja neće uticati na kvalitet njihovog mleka. Ona je došla do zaključka da bi najbolja dijeta za dojilje bila bazirana  na ishrani sa puno voća,povrća, integralnih žitarica, semenki i jezgrastog voća, maslinovog ulja ,nemasnog mesa i ribe doneti rezultate.Ova popularna kalifornijska dijeta ima i svoju oficijalnu stranicu The New Sonoma Diet koju mlade majke širom sveta svakodnevno posećuju.

SONOMA DIJETA RECEPTI

Povrće – grašak, brokoli, paradajz. tikvice,masline, kelj, zelena salata (povrće sa malo ugljenih hidrata – faza prva), cvekla, šargarepa
(druga faza), boranija,krompir, kukuruz, bundeva(povrće s puno skroba – treća faza).U drugoj fazi povrće smete da konzumirate samo jednom dnevno.

Voće – u drugoj fazi smete da jedete dve porcije voća na dan, a to znaći manji komad ili 1 šoljicu. U obzir dolaze – breskve, smokve,mango, banane,kruške,šipak.

Žitarice – tokom prve faze dozvoljene su dve porcije žitarica na dan. dok za vreme .druge faze možete imati i do četiri aporcije. Obratite pažnju na to da vam se obrok sastoji od 100 odsto celih žitarica (uključujući testeninu,hleb, pahuljice…)

Riba i meso – smete da jedete soju i jaja. Na svoj meni uvrstite slobodno i ribu,piletinu,ćuretinu,govedinu, kao i svinjetinu, ali u znatno manjim količinama.
Mlečni proizvodi – u svakoj fazi smete da konzumirate sir i mleko sa minimalnom količinom masti,malo parmezana i mocarele. Jogurt samo u prvoj fazi nemojte piti.
Tečnost – voda obična ili kisela,zeleni,crni ili biljni čaj. Kafa isključivo turska sa jednom kašikom mleka i dve tabletice za zaslađivanje dnevno, kao i dva dcl vina u drugoj fazi dijete. Sokovi su iskljuceni.

sonoma dijeta

DIJETA ZA DOJILJE primer rasporeda namirnica za jedan dan

 • Doručak -četvrtina žitarica i tri četvrtine proteina u tanjiru prečnika 18 centimetara ili u činiji zapremine pola litra 50 odsto mleka ili jogurta i isto toliko žitarica.
 • Ručak – 40 odsto proteina i 60 odsto povrća u tanjiru prečnika 23 centimetra.
 • Večera – 30 odsto proteina, 20 odsto žitarica i 50 odsto povrća u tanjiru iste veličine.

Fizička aktivnost se podrazumeva,U duhu ovog hedonistickog metoda ,bitno je da vam prija.Neka to bude bar 15 minuta brzog hoda dnevno ili ista minutaža gimnastike kod kuce.

SONOMA DIJETA ISKUSTVA

Ovakav način prehrane reguliše probavu,sprečava pojavu bolesti kao što su dijabetes,karcinomi i bolesti srca..Budući da se unosi solidna količina dijetalnih vlakana,probavni sistem se odlično reguliše.

Sonoma dijeta prednosti

 • Raznovrsno. Bogatstvo voća, žitarica,povrća.. konzumiranje ribe i nemasnog mesa osigurava sve nutritivne potrebe organizma
 • Zastupljene su namirnice iz svih grupa sa naglaskom na određene namirnice bogate antioksidantima
 • Uz dijetu, naglašena je i fizička aktivnost koja je veoma važna za svaki program mršavljenja

Sonoma dijeta nedostatci

 • Dijeta nema kalorijsku vrednost
 • Nema užine

Dijeta je individualna stvar i može da je prepiše samo stručnjak koji ima sve podatke o osobi i njenom trenutnom zdravstvenom stanju;
Cilj dijete nije skinuti par kilograma, već sa zdravom i pravilnom ishranom održati novu kilažu i vratiti tanak struk.

Pročitajte obavezno i sledeće dijete :baby food dijeta ,brokoli dijeta,Pritkinova dijeta,dijeta 1200 kalorija,dijeta klinike Mejo,South beach dijeta i dr…

sonoma dijeta iskustva | najbolja dijeta za dojilje

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f