Feature post image

Trikatu moćna mešavina tri začina iz drevne ajurvede

Jeste li čuli za trikatu moćni ajurvedski začin

Trikatu je začinska mešavina jednakih delova crnog bibera, đumbira i dugog bibera (Pippalli). Već hiljadama godina koristi se u ajurvedskoj medicini, gde je naročito cenjen i drži svoje zasluženo mesto.

On čisti respiratorni sistem od toksina, bilo da oni potiču iz cigareta ili iz zagađenog vazduha. Upućeni tvrde kako uspešno sprečava rak pluća.

Ova tri začina zajedno čine moćnu kombinaciju koja regulišu probavu, uspostavljaju redovno pražnjenje creva i pomažu mršavljenje. Štite nas od urinarnih infekcija i čuvaju kardiovaskularni sistem.

U nastavku saznajte kakve sve to tajne krije ova drevna ajurvedska formula?

Ajurvedski recept oslobađa telo od toksina

Ako uživate u duvanskom dimu ili živite u oblasti gde je vazduh zagađen, uveliko narušavate zdravlje vaših pluća. Naime, toksične materije sa svakim udisajem dopiru do vašeg levog i desnog plućnog krila. Kiseonik odatle putuje u krv, dok se ugljen-dioksid, takođe kroz pluća, vraća u spoljašnju sredinu.

Stoga ne čudi što se prečesto držanje cigarete među prstima i kontinuirani boravak na vazduhu smatraju najčešćim okidačima za karcinom. Ovo opasno maligno oboljenje, vrlo se retko dijagnostikuje u ranoj fazi, a najčešće pogađa odrasle muškarce. Kod žena se dosta ređe javlja.

Savremeni fitaterapeuti su istraživali kako se pluća mogu očistiti od otrova i došli su do rešenja. Naišli su na drevne indijske spise, stare nekoliko mileniuma. Upravo moćna ajurveda ima rešenje za sprečavanje karcinoma bronha.

Sve to je hiljadama godina bilo skriveno u jednoj pomalo mističnoj reći – trikatu. Ne odmahujte glavom, njen prevod glasio bi “tri začina”. Stoga krenite put kuhinjskih polica.

Lekovita svojstva trikatua su neverovatna

Nepobedivi trio trikatu je ajurvedski preparat koji se spravlja sa tri sastojka. Njih sigurno dodajete omiljenim jelima, možda i ne znajući koliko su moćni za zdravlje.

Trikatu začinska mešavina

Reč je o crnom biberu, đumbiru i dugom biberu.

Mešavina tih začina, koji se na istoku smatraju i lekovima, prvenstveno je antikancerogena. Svi njihovi sastojci otežavaju razmnožavanje malignih ćelija.

Možete ga napraviti vrlo jednostavno

Pomešajte đumbir s biberom u jednakim količinama, a potom time začinite svoje specijalitete.

Ne samo što ćete tako držati zloćudne bolesti podalje od svog organizma – već ćete se i zaštititi od infekcija

Naime, on jača imunosistem, sprečavajući bakterije i viruse da ga naruše.

Preporodite disajne organe uz ajurvedski recept

Kad je reč o pušačima, ovaj začin se obavezno mora naći na njihovim kuhinjskim policama, tvrde stručnjaci. Naime, on je pravi melem za pluća ne samo što ih čisti od toksina već ih i podmlađuje. Efikasan je u slučaju gotovo svih respiratornih problema.

Ako vas muči otežano disanje, astma, bronhitis, pušački kašalj ili pluća puna sluzi – on je najbolji saveznik.

Uspešno blokira lučenje histamina, disaćete punim plućima čak i u sezoni alergija.

Zdrava pluća, očišćena od štetnih materija i toksina, svakako imaju manje šanse da podlegnu napadima kancera.

Koliko se dugo može koristiti?

Kad napravite trikatu, možete ga čuvati do šest meseci na suvom i tamnom mestu.Upravo mu je toliki i rok upotrebe. Mogu ga koristiti i dijabetičari, nije dozvoljen dojiljama

Kako se doziraju kapsule i prah?

Dosad nisu zabeležene nuspojave i neželjeni efekti ovo moćne ajurvedske začinske mešavine. Stručnjaci obično preporučuju tirkatu u kapsulama i u obliku suplemenata. One se uzimaju odmah nakon obroka, isključivo uz dogovor s lekarom ili praktičarom ajurvede.

Kapsule smete uzimati samo ako ste u potpunosti zdravi i ne uzimate druge lekove. Naime, on bi mogao oslabiti dejstvo pojedinih medikamenata, poput onih koji se koriste u terapiji za hipertenziju, dijabetes ili depresiju. Stoga, o svemu navedenom dosta povedite računa.

S druge strane, ako se odlučite koristiti začinsku mešavinu koju sami napravite, imajte na umu kako bi trebalo da je uzimate dvaput dnevno. Nikako preko toga.

Doziranje za odrasle je 125 do 500 mg tokom dana. Ovo pravilo važi i ako trikatu prah dodajete jelima ili ga kombinujete sa medom, odnosno toplom vodom. Navedena količina se ne sme prekoračiti.

Važna napomena

Nemojte uzimati preko 1 g dnevno, jer biste inače mogli izazvati gorušicu, pojačano znojenje ili pojavu ranica u ustima.

10 razloga zašto trebate koristiti Trikatu

  1. Ajurvedski začin potpomaže čišćenje želuca i poboljšava varenje, kao i apsorpciju hranljivih materija. Naročito je efikasan u terapiji za sindrom iritabilnog kolona ili propustljivih creva.
  2. Ako vam je cirkulacija otežana, olakšajte protok krvi kroz telo koristeći trikatu.
  3. Ukoliko vas muči holesterol, ajurvedska mešavina pomoći će vam da njegov nivo vratite u normalu.
  4. Uz nju ćete lakše prebroditi upalu grla, a možete ublažiti bolove i druge upalne procese u telu.
  5. Preventivno deluje kod gastritisa, čira i drugih želučanih tegoba.
  6. Zahvaljujući tome što podmlađuje stanice, učiniće vašu kožu glatkom, sjajnom i svežom.
  7. Ako se borite s viškom kilograma, mešavina dugog bibera, đumbira i crnog bibera pomoći će vam za efikasno mršavljenje. Ona ubrzava ubrzava metabolizam i podstiče sagorevanje masti.
  8. Efikasan je kao pomoćno sredstvo u terapiji za hipotireozu. Pomaže i ljudima s oslabljenim apetitom ili manjkom energije.
  9. Ojačava funkciju reproduktivnih organa.
  10. Ukoliko se koristi u dozi do 1 g dnevno, ajurvedski recept može pomoći čak i trudnicama u borbi sa jutarnjom mučninom. Nećete povraćati i vratiće vam se apetit. Ipak, pre upotrebe, nephodno je konsultovati lekara koji prati trudnoću.

Preporučujemo Vam još jedan koristan članak – Antiparazitski program doktorice Klark.

Sponzorisani linkovi:
f