Feature post image

Ulje divljeg origana upotreba i recepti

Ulje divljeg origana kao lek protiv kandide

Još se u antičkoj Grčkoj znalo o delotvornostima koje ima ulje divljeg origana (Origanum Minutiflorum). Zadnjih godina ono je postalo izuzetno popularno i u našoj državi. Razlog tome su sasvim sigurno njegovi neverovatni i pozitivni efekti po zdravlje.

Imate problem sa gljivicama ili bakterijama? Lekovi samo trenutno rešavaju problem, ali se ove uporne bolesti neprestano vraćaju. Na pravom ste mestu. Origanovo ulje će vam pomoći u borbi sa njima, kao i sa mnogim drugim bolestima.

Otkrićemo vam za šta se sve ovaj prirodni lek može koristiti. Saznajte i koje su njegove potencijalne mane, kontraindikacije i cene.

Sastav lekovitog ulja od divljeg origana

Ono što origanovo ulje čini toliko zdravim jesu supstance koje se nalaze u njegovom sastavu. Najveći procenat ulja čini karvakol. Njegovo prisustvo u ulju zavisi od različitih faktora, ali može iznositi čak  i do 95 posto. Na našem tržištu organsko ulje divljeg origana ima oko 86 procenata karvakola što je više nego dovoljno da osetite njegovo dejstvo.

Karvakol je organsko jedinjenje koje je od izuzetne koristi po organizam. Vrlo često se koristi u medicini, sirupima, kremama, mastima, kapima i kapsulama.

Para-cimen ili P-cimen je još jedno organsko jedinjenje koje ima delotvorno dejstvo na organizam. Ono čisti telo od bakterija i gljivica. Pokazao se kao naročito dobar u lečenju ešerihije koli. Čini između 2 ili 3 posto ulja origana.

Timol je takođe supstanca koja se nalazi u ovom lekovitom ulju. Može se najčešće naći u medonosnim biljkama. Ima svojstvo dezinfekcije te se često koristi u čišćenju košnica od pesticida. Odlično je fungicidno sredstvo, time čisti organizam od gljivica i toksina. Pored toga obnavlja tkivo i ubrzava zarastanje. U najvećem procentu ga ima u majčinoj dušici. Njegovo prisustvo u origanovom ulju iznosi oko 1 posto.

Terpentin se može naći u smoli četinarskog drveta. U velikim količinama može biti toksičan po organizam. Nemate razloga za brigu: u sastavu ulja divljeg origana čini manje od 0,5 odsto. Terpentin u ovim količinama ima jaka antimikrobna dejstva.

Rozmarinska kiselina je prirodni antioksidant. Podiže imunitet i brani organizam od napada slobodnih radikala. Često se koristi kao sredstvo kojim se tretira kancer. Takođe, ublažava simptome alergije i astme.

Pored svega ovog, eterično ulje divljeg origana sadrži i razne minerale i vitamine. Bogato je kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, gvožđem, cinkom, bakrom i borom. Sadrži vitamine A, B, C i E.

ulje divljeg origana doziranje

Koja su lekovita svojstva origano ulja?

Sad kad smo upoznati sa sastavom origanovog ulja možemo mnogo lakše uvideti sva lekovita svojstva. Njegova lekovitost je toliko velika da se može podeliti na nekoliko posebnih kategorija po kojima se ulje primenjuje.

Naime, za ulje divljeg origana upotreba je višestruka, evo za šta se može koristiti:

 • Kožna oboljenja i površinske povrede,
 • Prehlade i kašalj,
 • Artritis,
 • Dijareja i drugi stomačni problemi,
 • Bakterije,
 • Razne vrste gljivica,
 • Opšte podizanje imunog sistema.

Kožna oboljenja i površinske povrede

Ulje divljeg origana se preporučuje za tretiranje prostijih povreda kao što su posekotine, modrice i opekotine. Takođe, vrlo je delotvorno i kod kožnih bolesti: akni, ekcema.

Posekotine, modrice i blage opekotine

Dezinfekcija posekotina, modrica i blagih opekotina origanovim uljem će vam znatno smanjiti bol. Ono privremeno zatupljuje osećaj bola, čisti ranu i ubrzava proces njenog zarastanja. Ulje na koži može peckati i biti neprijatno, ali taj osećaj brzo prolazi.

Spoljna upotreba ulja:

Kako biste očistili povrede origanovim uljem morate ga obavezno razrediti sa nekim drugim baznim uljem. Najčešće se preporučuje da to bude maslinovo, jer i ono ima svojstvo antiseptika, te zajedno najbolje deluju. Najbolji odnos je 4:1, u četiri kapi maslinovog ulja sipati jednu kap ulja divljeg origana. Radnju ponavljati maksimalno tri puta na dan.

Efikasno rešenje za akne i bubuljice

Korišćenjem ovog ulja otarasićete se akni i dosadnih bubuljica. Divlji origano, pored svega toga, i obnavlja ćelije kože, tako pomaže i u uklanjanju ožiljaka od akni. On ih isušuje i ostavlja kožu čistom.

Kako se koristi ulje divljeg origana protiv akni:

U losion za čišćenje kože stavite par kapi ulja. Nemojte preterivati sa količinom, više ne znači bolje. Ukoliko preterate ono vam može osušiti kožu, pa čak i izazvati blage opekotine. Pri umivanju trudite se da zaobiđete oči, osećaj može biti izuzetno neprijatan. Ukoliko dođe do kontakta sa očima brzo ih isperite vodom.

Delotvorno je i u slučaju ekcema na koži

Origanovo ulje je mnogima pomoglo više od lekova koji preporučuju doktori. Ono ublažava bol i svrab koji se javljaju kod ekcema i suzbija širenje ovog nezgodnog oboljenja.

Sve što je potrebno jeste kombinovanje ulje divljeg origana sa maslinovim uljem (odnos 4:1). Lagano tapkajte vatom mesta koja su obuhvaćena ekcemom.

Upozorenje: ukoliko se bol i svrab ne smanjuju odmah prestanite sa korišćenjem ulja. Ono ponekad može biti prejako za neke tipove kože.

Origanovo ulje protiv prehlade i njenih simptoma

Nalazimo se u periodu godine kada bukvalno haraju virusi. Srećom, postoje brojni prirodni preparati koji im uspešno staju na crtu. Jedan od njih je i blagotvorni origano.

Naime, ništa vam kao ulje divljeg origana neće pomoći u brzom i bezbolnom oporavku od prehlade. Ono istovremeno na organizam deluje kao antiseptik i antioksidans, što znači da ubija bakterije i jača imunitet.

Njegovim korišćenjem nećete poremetiti rad crevne flore, kao što je to slučaj kada koristite antibiotike. Naprotiv, ovo ulje se pokazalo delotvornim i kod poboljšanja rada creva, ali o tome ćemo kasnije.

Upotreba origanovog ulja za prehladu:

U kašičicu maslinovog dodati dve do tri kapi origanovog ulja posle svakog obroka. Nakon par dana već ćete se osetiti bolje. Za dodatan efekat možete nakapati kap ulja u tečnost za inhalaciju. To će suzbiti kašalj i curenje nosa.

Za jak kašalj su potrebne česte inhalacije uljem. Možete ga i piti razređenog, ali će jačina ulja sigurno nadražiti grlo. Kako biste smanjili taj efekat ulje razredite sa medom, koje deluje umirujuće na grlo.

Preventivno podizanje imuniteta uljem divljeg origana

Ukoliko redovno koristite ulje divljeg origana za jačanje imuniteta zima će vam proći bez doktora. Ono će uništiti sve moguće bakterije koje bi mogle izazvati prehladu.

Za prevenciju protiv bolesti postoji posebna terapija.

Deset dana svakog meseca tri puta dnevno pijte kašičicu razređenih dve kapi origana zajedno sa jestivim uljem. Nije potrebno koristiti tinkturu češće od ovog.

Origano kapi pomažu kod artritisa

Osim što će znatno ublažiti bol u zglobovima, ulje divljeg origana će uništiti  sve postojeće bakterije i parazite. Naime, oni se mogu namnožiti razvijanjem bolesti i time znatno zakomplikovati.

Kako biste ublažili arttitične bolove morate redovno mazati razređeno ulje. Bol u zglobu ume biti izuzetno jak te je i doziranje origanom jače.

U 100 mililitra maslinovog ulja sipajte do 50 kapi ulja origana. Ova jaka mešavina će na telo delovati prilično umirujuće i opuštajuće.

Dijareja i drugi stomačni problemi

Ulje divljeg origana može smiriti dijareju iako ne znate šta ju je tačno prouzrokovalo. Baš zato što je ono višenamensko. Suzbija bakterije, gljivice i viruse. Čisti stomak od toksina i gasova, te donosi osećaj olakšanja.

Kako biste zaustavili dijareju tri puta dnevno u kašičicu maslinovog ulja sipajte 3 kapi ulja origana.

Uz tu terapiju kombinujte hranu koja se inače konzumira kod ove bolesti. Nakon par dana stomak će se stabilizovati, ukoliko nije obavezno se obratite svom lekaru.

Problemi sa stomakom mogu imati različite uzroke. Ovo prirodno sredstvo bi  vam svakako trebalo pomoći jer ono balansira organizam.

Za umanjenje osećaja nadutosti i gasova, kao i ubrzanje metabolizma potrebno je dnevno unošenje minimum tri kapi origanovog ulja. Vrlo brzo ćete se bolje osećati.

Uljem divljeg origana protiv bakterija

Naučnim istraživanjima je dokazano kako je ulje divljeg origana izuzetno delotvorno u čišćenju organizma od bakterija. Kao što smo već napomenuli, ono je jak rival antibioticima, a pritom ne šteti organizam tokom terapije.

Ešerihija koli, stafilokoke, streptokoke, salmonela, citrobacter, heliko bakterije. Ovo su samo neke od bakterija sa prilično dugog spiska protiv kojih origanovo ulje deluje.

Terapija lečenja bakterija lekovitim uljem traje nešto duže nego što inače traje ispijanje antibiotika. Međutim, to ne znači da je išta manje delotvorna. Za taj 21 dan koliko cela kura traje, nećete se samo izlečiti od bakterija, nego ćete i znatno ojačati vaš imunitet.

Neke bakterije se prirodno već nalaze u našem organizmu, kao na primer ešerihija koli. Kako biste njihovo razmnožavanje doveli u red morate biti uporni, stoga terapiju nekad treba ponoviti dva puta.

Ulje divljeg origana doziranje kapi kod heliko bakterije i ešerihije koli

U kašičicu jestivog ulja (maslinovog, kokosovog, lanenog…) dodati za početak jednu do dve kapi origana. Ispijati tri puta na dan, najbolje posle obroka. Na svakih par dana povećavati broj kapi dok ne stignete do maksimalnih 4 kapi u kašičici. Dakle, ukupno tokom dana možete uzimati 12 kapljica.

Kada prođu tri nedelje obavezno pravite pauzu od deset dana i tada radite testove kako biste utvrdili da se bakterija još uvek nalazi u vašem organizmu. Ako je rezultat i dalje pozitivan, ponovite ceo tretman još jednom.

Oprez: ni slučajno ne uzimajte više od 4 kapi u jednoj kašičici, jer će veća dnevna doza od dozvoljene biti prejaka za organizam. Dugo preterivanje u konzumaciji ulja može oštetiti usnu duplju i sluzokožu.

Lečenje gljivica moćnim origanovim uljem

Verovatno najpoznatija upotreba origanovog ulja je u svrhu borbe protiv gljivičnih infekcija. Ono je odlično fungicidno sredstvo. Dehidrira gljivice, menja Ph vrednost organizma i time sprečava njihovo dalje razmnožavanje.

Gljivice napadaju organizam iz različitih razloga. Najčešći od njih su loša ishrana, fizička neaktivnost i stres. Ovi glavni faktori zajedno stvaraju kiseo organizam, telo koje nije izbalansirano. Ono predstavlja odličnu podlogu za razmnožavanje gljivica, kao i drugih bolesti. To što imate gljivične infekcije već pokazuje značajni pad imuniteta.

Ulje divljeg origana protiv gljivica predstavlja efikasno i temeljno rešenje.

Perut i seboreja

Najčešće probleme sa kožom glave daje gljivica Malassezia koja je glavni uzročnik za perutanje. Perut je neprijatna, jer neretko čini svrab kože glave, a pored toga je i prilično ne estetska. Ljudi koji imaju problama sa njom večito moraju izbegavati tamnije boje odeće, jer je na njima

Origanovo ulje vam može pomoći u očišćenju skalpa

Samo par kapi ulja sipajte u šaku, dodajte šampon i sjedinite smešu. Kada budete prali kosu, ostavite ga na kosi par minuta kako biste mogli osetiti efekte. Prilikom nanošenja osetićete toplinu i blago peckanje glave, ali to je dobro, znači da origanovo ulje deluje. Ponovite postupak nekoliko puta i primetićete razliku.

Za seboreju je postupak isti.

Ukoliko se gljivica proširila na područje vrata ili na lice lagano utapkajte vatom četiri kapi maslinovog ulja sa jednom kapi origana. Ako primetite jako crvenilo i svrab prestanite sa korišćenjem ulja.

Gljivice na noktima nogu ko rukom odnešene

Jeste li već čuli da je ulje divljeg origana protiv gljivica na noktima najmoćnije sredstvo. Verujte, tako je, u kratkom roku rešiće vas ove neprijatnosti.

Gljivice na nogama se znatno češće pojavljuju nego na rukama. Razlog tome je obuća koja ne dozvoljava koži da diše. Takva sredina je odlična za nastanak i razmnožavanje gljivica, naročito kod starijih osoba.

Najčešći uzročnik je Trichophyton rubrum – veoma uporna i neugodna gljiva. Ona čini nokte krhkim, hrapavim i tamnijim, sa izraženim žutim mrljama. Kod uznapredovalih slučajeva mogu imati i neprijatan miris. Ova gljivica sečenje noktiju čini skoro nemogućom misijom.

Ulje divljeg origana može ukloniti mikozu nokta prilično uspešno.

Potrebno je u kašičicu maslinovog sipati dve kapi origanovog ulja i pomešati. Tu smešu staviti na zaraženo mesto jednom dnevno 21 dan.

Budite uporni i nemojte tek tako odustajati. Ako vam gljivične infekcije zadaju velike probleme duži period, javite se lekaru. Takođe, savetujemo vam da pročitate i naš raniji tekst – http://dijetamesecevemene.com/zdravlje/gljivice-na-noktima-nogu-ruku/

Origanovo ulje protiv kandide kako se koristi

Kandida je definitivno jedna od najupornijih gljivica. Ona se već prirodno nalazi u našim crevima, grlu i reproduktivnim organima. Međutim, upotreba antibiotika, pad imuniteta, loša ishrana i stres utiču na njeno nekontrolisano razmnožavanje.

Crevna kandidijaza

Simptomi crevne kandide su bol u stomaku, neprijatan osećaj težine, oticanje i glasno krčanje creva. Ona se često nelako utvrđuje, jer njeni prvi znaci mogu biti slični mnogim drugim bolestima. Testiranje stolice na gljivice će tačno pokazati u kojoj se količini ova gljivica nalazi u organizmu.

Za suzbijanje crevne kandide doktori će vam obično prepisati antikandida dijetu. Ona podrazumeva izbegavanje svih namirnica koje sadrže šećer, skrob i testo. Njima se gljivica hrani. Dakle, u ovoj dijeti nećete smeti uopšte konzumirati voće osim limuna, eventualno jabuke. Izbor ishrane je prilično sužen i mahom se bazira na kuvanom povrću, neprerađenom mesu i orašastim plodovima. Vitamini se uzimaju u suplementima.

Ova dijeta može pomoći u suzbijanju kandide i dovodi crevnu floru u balans. Ipak postoji velika mogućnost da ćete zbog nedostatka voća i raznovrsnosti u ishrani oslabiti imunitet. Stoga nije preporučljivo biti na ovoj dijeti duže od mesec dana.

Ulje divljeg origana kombinovano sa ovom dijetom može biti od velike pomoći u dovođenju kandide u prirodni balans. Terapija je ista kao i za tretiranje bakterija.

Kako izgleda tretman?

 • Na početku je najbolje upotrebljavati po jednu kap 3 puta na dan.
 • Postepeno pojačavajte doziranje na svaka dva dana dok se ne stignete do 4 kapi 3 puta na dan.
 • Najveća doza od 12 kapljica se koristi u poslednjoj nedelji tretmana.
 • Terapija kandide treba trajati maksimalno tri nedelje, nakon čega se pravi pauza od 10 dana.
 • Ukoliko bolest nije izlečena preporučuje se još jedan tretman u trajanju od 3 nedelje.

Kandida urinarnog trakta je posebno neugodna

Upotreba antibiotika bez probiotika često ume uzrokovati kandidijazu urinarnog trakta. Kandida se obično množi na toplijim delovim tela, te su infekcije ove gljivice česte kod žena. One se obično žale na svrab, peckanje i otečenost i pojačano belo pranje. Mokrenje je obično često i bolno.

Ovu neprijatnu infekciju možete rešiti čestim ispijanjem čajeva i korišćenjem origanovog ulja.

Recept za urinarne infekcije:

U kašičicu ulja do maslina dodajte divlji origano. Ispijati tri puta dnevno nekoliko dana dok ne osetite poboljšanje.

Kako se rešiti kandide u grlu?

Najređe se nailazi na ovu vrstu kandide, ali to ne znači da je ona manje neprijatna. Često se na jeziku mogu videti bele naslage. One su inače normalne, ali u slučaju oralne kandidijaze su povećane. Gutanje je otežano, zbog čega mnogi ljudi izgube apetit.

Candidiasis oris se dijagnostikuje brisom uzetog iz grla.

Lečenje kandide u grlu podrazumeva ispijanje ulja divljeg origana tri puta dnevno razblaženog u jestivom ulju. Broj kapi povećavati na nekoliko dana dok ne dostigne četiri. Napraviti od deset dana nakon tri nedelje.

Kandida na noktima

Kandidijaza se može pojaviti i na noktima. Gljivicama su nokti zbog keratina odlična podloga za hranjenje. Origano, za razliku od mnogih lekova uspešno prodiredo korena noktiju i tako suzbija kandidu.

Natopajte koren noktiju razblaženim origanovim uljem. Nakon nekoliko dana trebalo bi da primetite poboljšanje.

Iskustva korisnika sa origanovim uljem

Mnogi ljudi govore o prilično jakom ukusu ovog ulja, pa to većini stvara prvi negativan utisak. Vrlo su mogući napadi kašlja i jače lupanje srca prilikom njegovog ispijanja. Slobodno popijte čašu vode ukoliko osetite da je to potrebno.

Devojka koja se godinama mučila sa urinarnim infekcijama je već nakon dedelju dana primetila delovanje origanovog ulja. Peckanje, svrab i oticanje su se postepeno povlačili, kako bi sasvim nestali. Infekcija se još jednom vratila nakon terapije, ali je ponovo suzbijena istom tretmanom sa ovim uljem. Od tad ulje pije čisto preventivno i nema više problema sa infekcijama.

Druga žena ima najbolje reči o origanovom ulju koje joj je pomoglo u čišćenju creva od kandide. Samo, sa kandidijazom u crevima uvek morate biti obazrivi i stalno paziti šta unosite u organizam.

Nekima je ulje divljeg origana prosto prejako pa brzo prestanu sa konzumiranjem. Nemojte prekidati preporučenu terapiju, sem ako ne primetite neke negativne efekte.

Kontraindikacije i nuspojave sa uljem origana

Postoje različita neželjena dejstva u terapiji sa uljem divljeg origana. Najčešća je anemija. Stoga, prilikom njegovog korišćenja pažljivo balansirajte ishranu i organizam unosite više gvožđa nego obično.

Može se javiti i poremećaj akta gutanja, kao i oštećenje jetre i bubrega. Pojedine osobe su alergične na origanovo ulje.

Važna napomena!

 • Ukoliko popijete previše kapi ulja obavezno ga razblažite sa drugim jestivim uljem, nikako vodom. Voda ne može razblažiti niti ublažiti tegobe nastale konzumacijom origanovog ulja.

Ulje divljeg origana u trudnoći da ili ne?

Trudnicama i dojiljama se ne preporučuje korišćenje ovog proizvoda. Takođe, ne smeju ga piti deca koja imaju manje od tri godina.

Nemojte kombinovati ulje divljeg origana sa antibioticima, jer možde doći do određenih kontraindikacija.

Gde pronaći ovo ulje i koje su njegove cene?

Origanovo ulje možete pronaći u biljnim apotekama, radnjama zdrave hrane ili možete online poručiti putem interneta. Ono se prilično lako nalazi poslednjih godina od kako je porasla njegova popularnost.

origanovo ulje cena u apotekama

Cene možda jesu malo više za naš standard, ali vaše zdravlje morate shvatiti ozbiljno. Bolje je uložiti u skuplji proizvod koji će vam pomoći u rešavanju, nego jeftine proizvode koji nemaju nikakve benefite po vaše zdravlje.

Bočice ulja su obično od 10ml. Njihova cena zavisi od kvaliteta, čistoće i proizvođača. Najbolje je uzimati 100% čisto organsko ulje, koje je i najefektnije. Njegove cene se kreću između 1700 i 2000 dinara.

Nakon ulja preporučujemo vam i da pročitate za šta je sve dobar origano čaj.

Sponzorisani linkovi:
f