Feature post image

Upala bubrega simptomi i prirodno lečenje

 Upala bubrega kod muškaraca i žena kako se leči

Urinarne infekcije mogu početi naivno i neretko se rešavaju prostim kućnim lečenjem. Međutim, one se mogu zakomplikovati u nešto daleko ozbiljnije. Upala bubrega može biti izuzetno opasna i to u toj meri gde bitno utiče na kvalitet života. Ako se javi bez temperature puno se teže dijagnostikuje na vreme.

Ovo ozbiljno zapaljenje definitivno nije za šalu, i zato treba biti barem preventivno obavešten o njemu.

Nastavite sa čitanjem i mi ćemo vam objasniti šta zapravo predstavlja nefritis bubrega, kako se dijagnostikuje i leči. Takođe, pružićemo vam recepte za čajeve koji pomažu u bržem oporavku.

Koje vrste nefritisa postoje?

Upala bubrega se u osnovi može deliti na akutnu i hroničnu. Međutim,  bolesti često mogu iz akutnih preći u hronične. Stoga retko koja od njih potpada striktno pod jednu ili drugu vrstu. U infekcije nefritisa mogu spadati intersticijalni nefritis, pijelonefritis i glomerulonefritis.

Pijelonefritis najčešće nastaje od cistitisa (upale mokraćne bešike). U najvećem broju slučajeva je nastao od bakterije Ešerihije koli. Najčešće nastaje u kiselom organizmu. Ovo je retka, ali ozbiljna bolest koja neretko završava hospitalizacijom. Razlog tome je taj što se obično ne može na vreme odrediti koj antibiotik treba dati pacijentu. Na antibiogram se čeka i do pet dana. Ipak, kada se odredi uzročnik infekcije, te se obolelom pruži pravi antibiotik, bolest se brzo povlači.

Šta je Glomerulonefritis? Glomerule u bubrezima se bave filtriranjem krvi. Prilikom upale antitela počinju napadati ove jedinice, čime sastojci koji bi trebalo završiti u krvi idu u mokraću. Ovo može stvarati dalje zdravstvene probleme, kao što je tromb.

Intersticijalni nefritis je bolest bubrega gde dolazi do zapaljenja tubula. One su pak zadužene za filtriranje tečnosti unetih u organizam, čime se stvara mokraća. Dakle, kako su one upaljene ne mogu obrađivati vodu, tako se organizam puni toksinima. Pacijenti uvek budu hospitalizovani kod ove bolesti.

Hronične bolesti nastaju kada se akutne zakomplikuju. Isto tako one mogu biti i sindromi, kao što su nefrotski sindrom, ali ovo ne spada u zapaljenja.

upala bubrega zahteva mirovanje

Koji su uzroci upale bubrega

Infekcije urinarnog trakta su prilično češće kod žena nego kod muškaraca. Međutim, ove infekcije postaju češće kod muškaraca posle pedesete godine, zbog bolesti prostate. U upale urinarnog trakta spadaju mokraćne cevi, bešike, mokraćovodi i bubrezi. Mi ćemo u ovom članku posebno obratiti pažnju na nefritis, ali treba uzeti u obzir međusobnu povezanost organa u mokraćnom sistemu.

Mikroorganizmi koji dospavaju u urinarni trakt i stvaraju upale su endogenog porekla. Dakle, oni se već nalaze u organizmu, ne dobijate ih spolja, već ih već imate na nekim drugim delovima tela.

Kada je posredi upala bubrega uzrok je najčešće bakterija Ešerihija koli. Posle nje se tu nalaze gram pozitivne bakterije stafilokoke i streptokoke. One dospevaju u mokraćne kanale ascedentnim putem kroz mokraćnu cev.

Kod žena je ova cev poprilično kraća, čak i do tri puta manja nego kod muškaraca. Prirodno stanište Ešerihije koli, na primer, jesu naša creva. Zbog kratke uretere postoji mnogo veća mogućnost ulaženja ove bakterije u mokraćni kanal. Odatle ona ascendira, penje se na gore, ka bubrezima.

Pored ovih bakterija postoje još neki uzročnici upale bubrega, a to su: Ureaplasma, Hlamydia, Enterobacter, Serratia, Providentia. U manje česte uzročnike nefritisa spadaju gljivica Candida albicans, virusi (CMV, Herpes, Adenovirusi).

Neretko se javlja upala bubrega bez temperature, a uzročnici mogu biti drugačije prirode. Dokazano je i kako postoji genetska predispozicija koja može dovesti do ove infekcije. Ipak, od nje je dosta značajnija seksualna aktivnost, kao i pol.

Upalama bešike su znatno podložnije seksualno aktivne mlade žene. Nelečenjem cistitis napreduje do akutnog nefritisa.

Takođe, veliku mogućnost dobijanja ovog oboljenja imaju i trudnice.  Upala bubrega u trudnoći je dosta česta.Razlog tome je uvećana materica, koja pritiska i pomera uretru. Dakle, infekcija bubrega najčešće nastaje nelečenjem nekih drugih delova urinarnog trakta.

Sekundarni način na koji se može dobiti akutna upala bubrega je putem krvi.

Koji su simptomi upale bubrega?

Simptomi koji upućuju na infekciju bubrega su najčešće prilično nepovezani. Stoga je nekad teško doći do zaključka i uspostavljanja pravilne dijagnoze. Ono prvo što vas navede na sumnju da imate nefritis jeste specifičan bol u slabinskom predelu.

Takav bol u bubrezima je tup, u nekim slučajevima se širi od bubrega ka ostatku stomaka ili niže ka genitalijama. Jačina i vrsta bola može upućivati na razne vrste bolesti. Bolovi srednje jačine mogu upućivati na bubrežne ciste, upalne procese, kao i na tumore.

Najjači bolovi se ne vezuju za upale bubrega, već za promene koje se nalaze u uretru. Njih uretra pokušava eliminisati. Primer za takve promene jeste kamen u bubregu.

Neretko su prvi simptomi, koji mnogi imaju kada je posredi upala bubrega, osećaji drhtavice i jeze koja u naletima prolazi kroz telo. Takođe, čest znak je i povišena telesna temperatura. Pojedini ljudi su se žalili i na bolove u zglobovima i mišićima.

U mnogim slučajevima dolazi i do edema, oticanja koje nastaje kod bubrežnih bolesnika kao posledica zadržavanja vode.

Promene boje mokraće i peckanje prilikom uriniranja

Infekcija bubrega zasigurno utiče i na proces mokrenja, ali ovo je prikriveni simptom koji mnoge upućuje na upalu bešike.

Teškoće, peckanje pri mokrenju, kao i iznenadna potreba za uriniranjem koja rezultuje malom količinom urina mogu ukazivati na nefirtis. Ovde je slučaj gde infekcija bešike nije lečena na pravilan način ili uopšte. Naime, ona je tada znatno uznapredovala i stigla do bubrega.

Akutna upala bubrega se odlikuje i promenama boje mokraće, takođe miris urina je specifičan. Bakterija ešerihija koli koja je najčešći uzrok nefritisa, daje urinu jak i težak miris, čineći boju tamnijom i mutnom. Problem sa ovim simptomom je u tome što se lako može pomešati sa cistitisom i drugim infekcijama urinarnog trakta.

Saznali smo kako prepoznati upalu bubrega, ali šta raditi kada simptoma gotovo i nema? Ukoliko izostanu karakteristični simptomi, bolest može imati dalekosežnije posledice po naše ukupno zdravlje.

Upala bubrega bez temperature i tipičnih bolova je vrlo nezgodna za dijagnostikovanje, samim tim otežano je i njeno lečenje. Što je najgore bolest lako prelazi iz akutnog oblika u hronični, usled nelečenja. Naravno, ovi slučajevi su dosta ređi.

Kako se postavlja dijagnoza i započinje lečenje nefritisa

Anamneza je bitan deo za postavljanje dijagnoze. Tu treba obratiti pažnju na ranije bolesti (dijabetes, hipertenzija) i lekove koje je oboleli nekada uzimao ili koje trenutno koristi. Citostatici, na primer mogu dovesti do oštećenja rada bubrega.

Nakon toga vaš doktor će ispitati hidriranost organizma i njegovu diurezu. U proseku zdrav organizam izbaci oko litre i po urina dnevno. Najverovatnije će vaš urin biti poslat na laboratorijske analize. One će dati tačan podatak o broju bakterija, leukocita, sedimentaciji i epitelnih ćelija. Takođe, vrše se i osnovne fizičke analize, kao što su boja i miris urina.

Pored ovih analiza za dijagnozu je potrebno odraditi i čitavu analizu krvne slike zbog njene PH vrednosti i nivoa elektrolita.

Kad je upala bubrega u pitanju dijagnoza se najpreciznije postavlja ultrazvukom. Tu je moguće videti njegov oblik i je li je uvećan.  Kod ultrazvuka je uvek preporučljivo ne konzumirati nikakvu hranu pre pregleda. Sa druge strane na ovakav pregled se odlazi sa punom bešikom, radi boljeg pregleda.

Još jedan način dijagnostikovanja jeste putem rendgena (radiografskog) snimka. Ovako se mogu videti senke na bubrezima i ostatku urinarnog trakta.

Kako su bakterije u najvećem slučaju uzročnici vrlo neprijatnog nefritisa, kao mera lečenja se prepisuju određeni antibiotici.Ove medikamente nemojte uzimati na svoju ruku. Nikad ne znate napamet koju vrstu bakterije imate i hoće li antibiotik na nju delovati. Međutim, oni nekad ne mogu biti dovoljni, te kako se upala ne bi komplikovala dalje, neki doktori daju i druge lekove. U posebnim slučajevima uzimaju se lekovi koji se obično daju posle transplatacije bubrega.

Određeni biljni čajevi pored lekova mogu biti od velike pomoći kod upala bubrega. Naime treba ispijati dosta tečnosti i to ne bilo kakve. Postoje posebni recepti koji će vam pomoći sa ovim problemom. Njima ćemo se pozabaviti u narednim pasusima ovog teksta.

Koliko je česta upala bubrega kod dece i beba?

Bebe i novorođančad su još slabašni i nemaju sasvim izgrađen imuni sistem, te se često razboljevaju. Upala bubrega kod dece i beba, nažalost, nije redak slučaj.

Najčešće se može prepoznati po urinu deteta, koji kao i kod odraslog čoveka biva tamniji i ima taj karakterističan miris. Možete primetiti i da beba ima povišenu temperaturu, kašlje i curi joj sekret iz nosića. Isprva ćete najverovatnije posumnjati na običnu prehladu, koja se, takođe, pažljivo tretira u ovom uzrastu.

Međutim, ono što može odati upalu bubrega jeste trag gnoja na peleni. Nemojte paničiti ukoliko je ovo slučaj. Bebu hitno odvedite kod lekara. Biće urađena analiza krvi i urina i značete šta je posredi.

Bebe ne moraju davati prvi jutarnji urin. Bočica se može predati kasnije tokom dana u zavisnosti od radnog vremena laboratorije.

Doktor će nadalje odrediti odgovarajuću dijagnozu i terapiju. Bitno je zapamtiti kako ovi znaci mogu ukazivati na upalu ali ne moraju.

Malo starija deca vam već mogu samostalno opisati svoje stanje. Simptomi upale bubrega su isti kao i kod odraslih. Žale se na peckanje prilikom mokrenja, bol u donjem delu leđa. Devojčice zbog kraće mokraćne cevi mnogo češće oboljevaju od urinarnih i bubrežnih infekcija.

Savet za roditelje!

Naučite vašu devojčicu pravilnom brisanju nakon obavljanja velike i male nužde. Tako se može sprečiti prelazak bakterija iz debelog creva u uretru.

Ishrana i dijeta kod upale bubrega

Ishrana će vam se sasvim sigurno nakratko promeniti ukoliko upala bubrega bude vasa dijagnoza. Neki minerali mogu pogoršati nefritis, stoga se preporučuje njihovo izbegavanje. To su na prvom mestu natrijum, kalijum i magnezijum. Takođe, hrana puna proteina nekima može smetati.

Oboleli od ove bolesti dobiće poseban režim ishrane gde ne bi trebalo da se konzumiraju suhomesnate proizvodi. Namirnice pune proteina su crveno meso, začinjena hrana, jaja, leblebije, tofu sir (bilo biljnog ili životinjskog porekla).

Hrana koja u sebi sadrži obilje kalijuma jeste banana, blitva, paradajz, pasulj, slatki krompir, pečene bundeve…

Sa druge strane treba jesti nesoljenu hranu kuvanu na vodi. Možete konzumirati piletinu, ćuretinu, ribu. Budite obazrivi sa belančevinama koje možete unositi u organizam do 40 grama na dan.

Bitno je ne konzumirati alkohol i gazirana pića, jer mogu ometati rad bubrega, a koja i inače nisu dobra za organizam. Takođe, treba izbegavati proizvode iz kesice, naročito supe, koje su izuzetno slane.

Treba unositi dosta tečnosti, naročito vode, čajeva i prirodno ceđenih sokova. Najbolje je piti kupovnu vodu, koja je za bubrege svakako mekša i bolja od tkz. česmuše. Ona često može biti puna hlora i raznih drugih hemikalija. Ceđene sokove možete praviti sami, a ukoliko za to nemate vremena, mogu se lako naći u radnjama zdrave hrane.

Još jedna od zdravih opcija jesu kompoti. Vrlo je važno popiti što više tečnosti koja se iz njega dobije. Na ovaj način unosite veliki broj vitamina iz voća, kao i vode, koja je tada preko potrebna.

Čajevi su bitan deo dijete kada je u pitanju upala bubrega kod muškaraca i žena. Možete piti čaj od jedne biljke ili sami praviti mešavine, na taj način će efekti biti brži i vidljiviji.

Koji je najbolji čaj za upalu bubrega

Bilje vam može pomoći u borbi sa upalom bubrega, ali je nikako ne može samo izlečiti. Podjednako vam je važna i terapija koju vam je prepisao doktor, te je nemojte zanemariti.  Kombinacija čajeva i medikamenata znatno ubrzava oporavak. Za bubrege i inače za zdravlje urinarnog trakta se posebno izdvajaju čajevi od uve i brusnice.

Čaj od uve se lako priprema:

Kašičicu sušenog bilja prelijte sa 2,5dl vode, i ostavite neka odstoji do 10 minuta. Pijte maksimalno dve šolje na dan. Ubrzo ćete primetiti kako češće odlazite u wc nego obično. To je odličan znak, bubrezi su aktivirani.

Uva ima opor ukus, koji se mnogima ne sviđa. Zato je alternativa njoj čaj od brusnice.

Filter kesicu ili kašiku sušene brusnice stavite u šolju vrele vode. Neka odstoji 10 minuta, dodati meda ukoliko vam je previše kiselo.

Čaj od peršuna je, takođe, odličan za ublažavanje simptoma kod upale i prehlada bubrega.

U litru vode stavite 30g sušenog peršuna. Držati biljku u vodi 10 minuta. Pije se tokom celog dana.

Mešavina bilja ublažava bolove u bubrezima

Za ovaj recept će vam biti potrebno:

po 40 grama svile od kukuruza,  stabiljke rusomače,  tamjana,  ženskog kantariona, nane, stabiljke preslice,  crne bobice smrče.

U mešavinu dodati i po 20 grama muške bokvice i listova celera.

Priprema čajne mešavine nije teška:

Ovaj čaj se sprema na veliko. Potrebno je piti litre napitka dnevno. Sprema se tako što se u litru vrele vode doda 10 grama mešavine. Ispija se pre i posle obroka.

Moćni čaj od kurkume i đumbira

Ove dve namirnice su odlične za ublažavanje zapaljenja. Oni će vam pomoći u smanjenju bola koji se sigurno trpi kada je upala bubrega već nastupila. Podjednako su efikasne kod gotovo svih infekcija urinarnog trakta

Čaj za upalu bubrega pripremite ovako:

Potrebna vam je kašičica sveže iseckanog korena đumbira ili nešto manje od pola kašičice ukoliko je sušen. Pola kašičice kurkume, može biti sušena ili u prahu. Sastojke staviti u vrelu šolju vode. Ostaviti u vodi oko 15 minuta, može se dodati limun po želji.

Iskustva korisnika u lečenju nefritisa

Izbegavala sam otići doktoru iako su znaci jasno pokazivali kako nešto ne valja. Slabo mokrenje, peckanje, bol u bubrežnom delu. Otišla sam na analize tek kad se pojavila krv u mokraći. Ultrazvukom su videli da je bubreg upaljen.

Toliko sam odlagala da je stanje bilo na granici da pređe u hroničnu upalu. Dobila sam terapiju i pored toga pila mnogo čajeva, sokova i voćkica. Sve se ubrzo sredilo, sad je bubreg zdrav. Iako sam prošla bez posledica, ne bih se više igrala sa zdravljem. Bolovi su bili baš baš jaki.

Verica iz Sremske Mitrovice

Moja upala bubrega je prošla prilično bezbolno u odnosu na one koje sam čitala na internetu. U svakom slučaju slušala sam preporuke doktora. Spas mi je bio čaj od uve, konzumirala sam ga sa limunom, tako je ukus lepši, a povećavaju se efekti. Uva za bubrege uvek pomaže.

Milica iz Lešnice

Ja živim sad sa jednim bubregom, naprosto nisam prepoznala simptome na vreme. Upala bešike se prenela na bubrege, na to je uticala i velika razlika u klimi koju sam doživela. Bubreg je prestao funkcionisati normalno. Otišla da proverim šta je u pitanju i završila na operacionom stolu. Molim vas, proveravajte se i kada mislite da je sve u redu.

Anđelka iz Kraljeva

bolovi i simptomi upale bubrega

Šta ako se ne leči na vreme (posledice)

Ako vam je dijagnostikovana upala bubrega mirovanje je od izuzetne važnosti. Preporučuje se ležanje i odmor i minimalno kretanje. Fizička aktivnost povećava temperaturu, što utiče na razvoj inflamatornih procesa u telu. Tako će vam oporavak trajati znatno duže i rizikujete komplikovanje stanja.

Hronična insuficijencija je jedna od najtežih bolesti do koje se može doći ukoliko se upala bubrega ne leči na vreme. Ona predstavlja prestanak obavljanja bubrežnih funkcija. Deli se na akutni i hronični glomerulonefritis, kao i na pijelonefritis.

Ova bolest je izuzetno opasna jer su bubrezi zatajili. Akutni glomerulonefritis predstavlja privremen prestanak rada, a hronični totalno zakazivanje ovog organa.

Pijelonefritis označava hronično zapaljenje bubrega.Bubreg je skvrčen, a promene stvorene na njemu ostaju trajno. Organizam nije u stanju da zadrži natrijum i H jone.To može izazvati infekciju čitavog krvotoka i do stvaranja sepse, koja označava gotovo izvesnu smrt.

Jedan od krajnjih stadijuma nelečenja upale bubrega jeste totalno otkazivanje koje se tretira dijalizom. Ona zamenjuje radnje bubrega, koji samostalno uopšte ne može funkcionisati. Dakle, izbegavanje lečenja može dovesti do doživotne zavisnosti od aparata.

Ovo u mnogome može uticati na psihološko stanje pacijenta, sve će u životu morati da se vrti oko terapije.Samo prevencija, blagovremeni odlazak lekaru i pravilno lečenje vas mogu deliti od ovakve sudbine.

Ukoliko vam je ovaj članak bio koristan, pročitajte i naš tekst o tome šta predstavlja uremija.

Sponzorisani linkovi:
f