policistični bubrezi lečenje biljem prirodno

Cista na bubregu simptomi i lečenje čajevima

Cista na bubregu prirodno lečenje

Cista na bubregu podrazumeva tvorevinu nalik na vrećicu, odnosno mehurić ispunjen tečnošću, i ona može biti prisutna u jednom ili oba organa pasuljastog oblika. To su patološke šupljine u bubrežnom tkivu koje su obložene epitelom i mogu se naći kako na površini, to jest perifernom delu bubrega, tako i u njegovoj unutrašnjosti.

Najčešće je reč o benignoj pojavi, koja je vrlo učestala, naročito kod pripadnika jačeg pola – poznato je da cista na bubregu pogađa svakog drugog muškaraca u petoj deceniji života. U našem tekstu saznajte kako se policistični bubrezi leče čajevima i pripravcima od lekovitog bilja.

Koji su prvi simptomi cista na bubrezima

Najčešće je reč o cistama koje ne izazivaju bilo kakve simptome i ne zahtevaju lečenje, a otkrivaju se tokom  rutinskih ultrazvučnog pregleda, koji se u najvećem broju slučajeva radi zbog drugih tegoba. Mada tačan uzrok nastanka nije poznat, pretpostavlja se da zapušenost bubrežnih cevčica može uticati na formiranje ovih tvorevina.

Iako pojedinačne ciste na bubrezima retko uzrokuju primetne simptome, ukoliko se uvećaju i pritisnu druge organe, te otežaju njihov rad, neretko se može javiti jak bol u slabinskom predelu.

Cistena bubrezima mogu uzrokovati i povišen krvni pritisak, ali ta povezanost do danas još nije potpuno jasna. S druge strane, u dosta ređim slučajevima može doći do infekcije ciste, koja onda izaziva bol ili groznicu, kao i zastoja mokraće i poremećaja celokupne funkcije bubrega.

Kada se cista na bubregu otkrije, savetuju se redovne kontrole i to na svakih 6 do 12 meseci, a ako ona izazove bilo kakve komplikacije, posebnim iglama vrši se njeno pražnjenje preko kože, uz korišćenje lokalne anestezije.

Tim postupkom sprečava se ponovno punjenje vrećica u bubrezima. Pražnjenju ciste najčešće se pribegava kad ona dostigne veličinu od 8 do 10 centimetara, a kod većih cista na bubrezima može biti neophodna i hirurška intervencija laparoskopom.

kako se cista na bubregu manifestuje

Kada se treba zabrinuti?

Kontrolni pregledi su veoma važni veoma važni, jer u zavisnosti od strukture cista na bubregu, one mogu postati kancerogene ili izazvati infekciju odnosno otkazivanje bubrega.

Takođe, mogu uzrokovati povišen krvni pritisak, pojavu krvi u urinu i bolove u krstima i stomaku. Pritom, policistični bubrezi obično su udruženi sa drugim oboljenjima – cistama na jetri, testisima ili pankreasu, kao i divertikulozom debelog creva.

Kako se leče policistični bubrezi prirodnim putem

Za ciste na bubregu, kao dopuna propisanoj lekarskoj terapiji, može se koristiti mešavina meda i brusnice.

  • Treba pomešati 200 grama sitno iseckane sušene brusnice i 1/2 kg meda. Nakon što odstoji preko noći, treba uzimati po jednu kašičicu mešavine tri puta dnevno pre obroka.

Dobru kombinaciju sa medom čini i čuvarkuća, a mešavina se spravlja tako što se:

300 grama svežih listova čuvarkuće samelje i pomeša sa istom količinom meda. Treba ostaviti da odstoji nedelju dana u frižideru uz povremeno mešanje, a uzimati svakog jutra po jednu drvenu kašičicu pre doručka.

S druge strane, može pomoći i sok od lista čička, koji se pravi tako što se listovi usitne i iscede. Treba uzimati 1 do 2 kašike svakog dana.

Napravite sok od spelte

Cista na bubregu se može lečiti i sa ovim fenomenalnim i već pomalo zaboravljenim receptom. Možete posejati
tu žitaricu u gajbicu, a kada izraste do visine od oko 15 centimetara, a sok od spelte  možete cediti u avanu. Preporučuje se da se on zamrzne u posudi za led, najbolje je da imate 72 kocke leda i svakog jutra pre doručka konzumirate po jednu rastopljenu u čaši vode.

Peršun i breza jačaju bubrege

U pitanju je izvanredan recept protiv cista na bubregu, evo kako se pravi:

  • Uzeti po 1 kašiku sitno iseckanog lista i cveta kičice, korena maslačka, peršunovog lista i lista breze. Sve sipajte u 7 dl ključale vode, ostavite da odstoji poklopljeno dva sata i pijte po 2 dl pre doručka, ručka i večere tokom 10 dana.

Možete koristiti i mešavinu od po:

1 kašike sitno iseckanog pelinovog lista, lista belog jasena, lista koprive i lista i cveta kantariona, koju ćete pripremiti i koristiti na isti način kao prethodnu mešavnu.

Cista na bubregu se može lečiti i sa sledećom mešavinom:

1 kašika sitno iseckanog šimširovog lista, peršunovog lista, korena mirođije i lista i cveta hajdučice, koja se priprema na isti način kao recept iznad.

Obavezno koristite trešnjine peteljke 

Uzmite po 1 kašiku sitno iseckanog nadzemnog dela troskota, lista imele sa kruške ili topole, zrelih klekinja i trešnjinih peteljki. Sve sipajte u 7 dl ključale vode i ostavite poklopljeno dva sata van šporeta. Procedite i pijte po 2 dl, tri puta dnevno pre obroka tokom 5 dana.

Možete koristiti i mešavinu od po 1 kašike sitno iseckanog cveta i lista hajdučice, nadzemnog dela troskota, višnjinih peteljki, zrelih plodova žutog šipka i lista belog jasena. Prelijte litrom ključale vode, procedite nakon 2 sata i pijte 10 dana u gutljajima.

Čajevi od troskota i koprive sprečavaju komplikacije

Ukoliko inficirana cista na bubregu izazove komplikacije, preporučuje se korišćenje sledeće čajne mešavine:

5 kašika sitno iseckanog peršuna i po 1 kašike lista i cveta kičice, nadzemnog dela troskota, lista ranjenika i lista koprive. Sve treba sipati u 1,5 litar ključale vode, a nakon što odstoji 2 sata, procediti i piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere.

Ovaj čaj za ciste na bubregu se pije 7 dana, a narednih 8 dana koristi se mešavina od 2 kašike sitno iseckanog nadzemnog dela dimnjače u cvetu i 1 kašike lista koprive. Sve se sipa u 7 dl ključale vode, a koristi se na isti način kao prethodna mešavina.

Pritom, kad god ste žedni, umesto vode možete piti čaj od peršuna koji se pravi od 3 kašike sitno iseckanog lista ili korena ove biljke i po 1 kašike usitnjenog nadzemnog dela troskota, lista breze, lista i cveta kičice i lista i cveta hajdučice. Mešavinu treba preliti litrom ključale i procediti posle 2 sata.

Blagodeti mirođije i hajdučice

Ako je cista na bubregu već prisutna, kao pomoćna terapija odlično se pokazala i sledeća mešavina.

  • Uzmite po 1 kašiku sitno iseckanog lišća ili korena mirođije, lista breze, lista i cveta hajdučke trave, lista i cveta bosiljka, nadzemnog dela troskota i trešnjinih peteljki. Prelijte litrom ključale vode, a nakon što odstoji 2 sata, procedite i pijte zaslađeno medom.

Istovremeno, pre doručka, ručka i večere pijte čaj koji se spravlja od 3 kašike sitno iseckanog lista ili korena peršuna i 1 kašike nadzemnog dela troskota. Prelijte sa 7 dl ključale vode i procedite nakon 2 sata.

Može se koristiti i čajna mešavina od po 1 kašike sitno zdrobljenog lista i cveta kantariona, cveta zove, crvenog šipka, zrelih klekinja, igličastih listova bora i lista peršuna. Sve sipajte u 1,4 litra ključale vode i ostavite poklopljeno 2 sata van šporeta. Nakon toga procedite, zasladite medom po želji i pijte po 2 dl pre glavnih obroka

Čudotvorni čaj za bubrege od 13 biljaka

Pomešajte 6 kašika kantariona, po 4 kašike korena čička, cveta smilja, kičice i srčanika i po 1 kašiku pelina, lista oraha, origana, valerijane, kiseljaka, dvozuba i cveta biljke dan i noć. Uzmite 3 kašike te mešavine i prelijte sa 1/2 litra ključale vode.

Ostavite da odstoji poklopljeno 8 sati, najbolje preko noći, a ujutru procedite. Pijte 2 do k puta dnevno po 1/2 šolje čaja pre obroka. Nakon jednomesečnog konzumiranja čaja, napravite pauzu od nedelju dana.

VAŽNA NAPOMENA: Pre primene bilo koje čajne mešavine iz ovog članka, neophodno je da se posavetujete sa vašim lekarom, naročito u slučaju da je cista na bubregu već dijagnostikovana.

Sponzorisani linkovi: