Feature post image

upala gusterace simptomi | akutni pankreatitis ishrana

UPALA GUSTERACE SIMPTOMI I UZROCI

Upala gusteracepankreatitis je ozbiljno oboljenje koje u zavisnosti  od stadijuma bolesti gušterače, (ali i od toga da li je u pitanju hronični ili akutni pankreatitis)  zahteva ozbiljnu terapiju koja se zasniva na primeni lekova, hirurškom zahvatu i adekvatnoj ishrani. Budući da izlečenje ponekad nije moguće, važno je na vreme otkloniti faktore rizika da bismo smanjili mogućnosti za pojavu bolesti kakva je zapaljenje pankreasa.

UPALA GUŠTERACE SIMPTOMI

Simptomi upale gušterače zavise od uzroka i stadijuma bolesti. Hronična upala gušterače razvija se i napreduje polako, a to se uglavnom uočava kasno, kada su zahvaćeni i neki okolni organi, pa se tek nakon simptoma drugog oboljenja ispoljava i ono koje ga je uzrokovalo.Akutna upala gušterače simptomi nastaju iznenada i praćeni su je jakim bolovima u gornjem delu stomaka koji se šire u predeo pojasa. Pacijenti ovo stanje opisuju kao neizdržljiv, stežući bol, koji prati  nadutost stomaka, mučnina, povišena temperatura,malaksalost, prekomerno znojenje, ponekad i povraćanje, ubrzani puls, a u težim slučajevima dehidratacija i  nagli pad pritiska.Bol se može pogoršati nakon uzimanja alkohola ili konzumiranja masne hrane,kada se simptomi pankreatitisa javljaju samo nekoliko minuta nakon obroka.Kada je u pitanju hronicna upala gusterace simptomi i tegobe se javljaju nakon dužeg vremena, s blažom kliničkom slikom koja uključuje mučninu, povraćanje, povišenu telesnu temperaturu te poremećaj pražnjenja creva. Dolazi i do otoka pankreasa i fibroze tkiva žlezde,a u početnom stadijumu strada regija gušterače koja luči sokove za varenje, što dovodi do slabije apsorpcije hrane,pa ljudi s ovim poremećajem, uprkos odgovarajućoj ishrani, gube u težini. S vremenom propada i deo zadužen zaprodukciju insulina, usled čega se može javiti šećerna bolest.

FUNKCIJA GUŠTERAČE

Gušterača je žlezda smeštena u gornjem abdomenu, s dve osnovne uloge u organizmu: egzokrina funkcija gušterače odnosi se na varenje hrane odnosno rastvaranje masti, ugljenih hidrata i proteina (pomoću pankreasnog soka, koji sadrži enzime neophodne za ovaj proces), dok endokrina funkcija gušterače podrazumeva lučenje insulina pomoču kog se reguliše nivo šećera u krvi.Pankreatitisupala gusterace može dovesti do poremećaja ovih funkcija, usled čega dolazi do smanjenja produkcije enzima za varenje i poremećaja sekrecije hormona, naročito insulina i glukagona, koji su ključni za metabolizam ugljenih hidrata. Stoga je veoma važno reagovati na vreme kako bi se sprečilo napredovanje bolesti i moguće komplikacije, pa i otkazivanje funkcija ovog organa.

BOLESTI GUŠTERAČE 

Akutni pankreatitis nastaje kada se enzimi gušterače zaduženi za varenje u tankom crevu aktiviraju na pogrešnom mestu, unutar pankreasa. Hronicni pankreatitis je dugotrajna upala gusterace koja se javlja kao posledica čestih, ponavljanih epizoda akutnog zapaljenja, ili pak kao hronično, postepeno oštećenje žlezde s upornim bolovima ili malapsorpcijom (otežanom apsorpcijom pojedinih hranIjivih materija u tankom crevu). U ovom stadijumu bolesti dolazi do progresivnog propadanja ćelija gušterače, a s vremenom se razvija i fibroza (prožimanje ovog organa vezivnim tkivom), što uzrokuje otkazivanje njenih funkcija.

AKUTNI PANKREATITIS KOMPLIKACIJE

Akutna upala gusterace retko ima težak tok i ne ugrožava pacijentov život. Ovo se dešava u slučaju težeg oštećenja tkiva, krvarenja u žlezdi, infekcije ili formiranja ciste.Teži oblik pankreatitisa ponekad uzrokuje akutno oštećenje drugih organa,najčešće pluća i bubrega, a lecenje pankreasa  i pomenutih oboljenja se tada sprovodi u jedinicama intenzivne nege. Hronicna upala gusterace moze biti pracena eventualnim komplikacijama koje se razvijaju tokom godina, najčešće dijabetes,mada se ponekad javlja i steatoeja -smanjena apsorpcija masti u crevima.

upala gusterace simptomi

UPALA GUŠTERAČE UZROCI

Zapaljenje pankreasa prouzrokuje nekoliko potpuno različitih faktora,ali treba znati da se češće javlja pankreatitis kod muškaraca nego kod žena.

PANKREATITIS ALKOHOL

Hronicni pankreatitis najčešće je izazvan prekomernim konzumiranjem alkohola, usled čega se enzimi za varenje oslobađaju ranije i u većim količinama nego stoje potrebno, što dovodi do oštećenja tkiva žlezde. Akutni pankreatitis u najvećem broju slučajeva posledica je začepljenja odvodnih kanala gušterače sitnim kamenčićima u žučnoj kesici i žučnim putevima. Pored zloupotrebe alkohola,što često uzrokuje i akutnu upalu gušterače, bolest može izazvati i prekomerno masna ishrana s mnogo mesa. Upala gusterace je ponekad posledica nekih drugih bolesti – cista ili tumora, povreda trbuha, kao i upotrebe nekih vrsta lekova (diuretici,kortikosteroidi).

KAKO DIJAGNOSTIKOVATI BOLESTI PANKREASA 

Ukoliko posumnja na upalu gušterače,lekar će uputiti pacijenta na laboratorijske analize kojima se utvrđuje nivo vrednosti enzima pankreasa – amilaze i lipaze (kada je u pitanju upala gusterace vrednosti su trostruko više od normalnih, a amilaza je povišena i u mokraći). Takođe, više su vrednosti leukocita i šećera u krvi,dok je u slučaju hronične upale povišen nivo masti u stolici. Ponekad se, osim laboratorijskih analiza, rade i ultrazvuk gušterače, CT- kompjuterizovana tomografija , pa i snimanje magnetnom rezonancom, kako bi se uočile eventualne komplikacije i lakše odredio način lečenja. U slučaju hronične upale gušterače korisno je utvrditi i stepen nedovoljne apsorpcije hrane.

AKUTNI PANKREATITIS ISHRANA I PRIRODNO LEČENJE

Ishrana kod upale pankreasa je veoma značajna i uz pravilnu terapiju pomaže izlečenje.Osobe koje imaju pankreatitis se moraju strogo pridržavati tog specifičnog režima ishrane.On podrazumeva izbegavanje alkohola i određenih  namirnica, potencijalnih alergena.To su prvenstveno mleko i mlečni proizvodi, pšenica, kukuruz, soja,kao i industrijska hrana, koja sadrži konzervanse i aditive. Korisno je jesti namirnice bogate antioksidansima, pre svega, sveže povrće(paradajz, kelj, spanać,paprike ) i voće (trešnje i crno bobičasto voće, sveže ili u vidu ceđenog soka). Poželjno je izbegavati masnu hranu i meso, beli hleb, šećer i testeninu. Preporučuje se što češće konzumiranje ribe i belog ćurećeg i pilećeg mesa. Unos trans masti, kojih ima u pekarskim proizvodima,margarinu i industrijski prerađenoj hrani, treba svesti na minimum.

LECENJE PANKREASA

Nažalost, ne postoje lekovi niti hirurške metode koji mogu vratiti pankreas u stanje pre bolesti. Stoga se pacijenti tokom lečenja, pa i kasnije, kako bi se sprečila ponovna upala gusterace, moraju pridržavati svih preporuka vezanih za hranu i terapiju.Kod većine obolelih uz pravilnu terapiju i ishranu bolest prolazi za 3 do 7 dana što je relativno brzo.Jedna od obaveznih mera je i konzumiranje veće količine tečnosti.

LECENJE PANKREASA BILJEM

Akutni pankreatitis ili akutna upala gusterace se može ublažiti i preparatima od lekovitog bilja.Neke od tih biljaka su :koren sladića,smrekove bobe,ehinacea,sok od koprive i koren lincure i dr.Da bi prirodna terapija bila delotvorna mora se sprovoditi i tkz pankreatitis dijeta o kojoj ćemo napisati više u nekom od nardnih članaka..Povezani članci :rak pankreasa,šećerna bolest …

UPALA GUSTERACE – AKUTNI PANKREATITIS

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f