Paštrnjak biljka kao lek

paštrnjak slike

PAŠTRNJAK BILJKA KAO ZAČIN I LEK 

Paštrnjak biljka je izuzetan lekoviti koren beličaste boje, koji je vrlo aromatičan kao začin i veoma ukusan kao još bolja zdrava hrana. Zbog prehrambenih i lekovitih svojstava, ubraja se među najvrednije povrtarske kulture, a uspešno se gaji poput peršuna,celera,šargarepe i drugog tradicionalnog korenastog povrća. Teško je reći zašto se ovaj lekoviti koren kod nas ne seje masovnije i u jelovnicima prosečne porodice ne zauzima mesto koje mu po svim merilima pripada. Ovom prilikom pripremili smo vam više predloga i zdravih recepata od paštrnjaka, koje će vam svakako obogatiti jelovnike ..

PASTINACA SATIVA OPIS I IZGLED

Paštrnjak biljka se još naziva i paškanat,paštrnak – latinski naziv „Pastinaca Sativa“ . Ovo je otporna dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice štitarki. Iz beličastog vretenastog korena izraste snažna ,izbrazdana i od sredine jako razgranata stabljika ,visoka od 50 do 100 cm. Listovi su neparno perasti ,sastavljeni od 2 do 7 pari duguljastih,sedećih,nazubljenih listića. Listići su na naličju sitno dlakavi,a krajnji je najčešće trokrpast. Paštrnjak cveta sitnim zlatnožutim cvetićima,bez čašice,skupljenim u pet do dvanaest štitastih cvasti. Sastavljene štitaste cvasti razvijaju se u julu i avgustu mesecu na krajevima  +stabljika i ogranaka,a posle cvetanja formiraju se spljošteni zelenkasto-žuti plodovi. Svi delovi ove izuzetne biljke su svojstvenog,jakog i prijatnog,aromatičnog začinskog mirisa i  začinskog slatkastog ukusa. Miris i ukus paštrnjaka, potiču od njegovog aromatičnog ulja ,koga ponajviše ima u samim plodovima, često i do 3,5 odsto.Zbog prehrambenih i lekovitih svojstava paštrnjak biljka se ubraja među najvrednije povrtarske kulture ,a gaji se vrlo slično kao i mnogo poznatija šargarepa,peršun,celer i ostalo domaće korenasto i začinsko povrće. Energetska vrednost 100 grama jestivog dela paštrnjaka, približno odgovara energetskoj vrednosti 100 grama mleka. Vitaminski sastav mu je veoma sličan vitaminskom sastavu ostalog korenastog povrća. Ono što ovaj lekoviti koren izdvaja od ostalog korenastog povrća jeste visok sadržaj mineralnih materija,što je svakako od posebnog fiziološkog značaja. Bogat je sa magnezijumom,bakrom,sumporom i gvožđem, a natrijuma ima vrlo malo,pa spada u vredne dijetalne namirnice. Uprkos svemu ovome on je u nekim krajevima gotovo potpuno nepoznat.

KAKO SE PAŠTRNJAK BILJKA KORISTILA KROZ ISTORIJU

Još od najstarijih vremena, paštrnjak biljka se upotrebljava i gaji kao povrće,začin i lekovita biljka. Kao korisnu biljku uzgajali su ga još i stari Rimljani i Grci ,a zbog svog mesnatog i aromatičnog korena i lekovitog delovanja bio je vrlo cenjen. Rimski car Tiberije, toliko je cenio ovu biljku da ga je čak dopremao u Rim  sa obala reke Rajne, a pobeđena germanska plemena morala su da šalju ovo povrće kao danak. Sve do 18. veka koren paštrnjaka bio je veoma raširena evropska kultura i važna hrana,a zatim su ga neopravdano potisnuli krompir,celer i šargarepa i ostale poznate biljne kulture. Osim kao stočna hrana, sve manje je upotrebljavan, a popularan je ostao samo u Velikoj Britaniji, gde je i danas obavezan začin brojnim salatama i raznovrsnim jelima od povrća. Međutim u poslednje vreme paštrnjak biljka prestaje da bude isključivo jeftina „seoska hrana“ i sve češće je na trpezi probirljivih, onih  sa istančanim ukusom i zdravim životnim navikama.

LEKOVITI PASTACININ

Iako u zvaničnoj medicini paštrnjak biljka nije priznata kao lekovita, veoma je zanimljivo da se alkaloid pastinacin, koga ima u svim delovima biljke,ipak  upotrebljava. Tako se u nekim zemljama pastanacin proizvodi u čistom obliku i koristi kod stenokardije, neuroze koja izaziva stezanje krvnih sudova, kod grčeva u želucu i crevima i drugih zdravstvenih tegoba. S druge strane , u narodnoj medicini paštnjak biljka je oduvek vrlo cenjena. Zapise o lekovitom delovanju nalazimo još u prastarim srednjovekovnim knjigama o lekovitom bilju, a one se opet pozivaju na još starije zapise, na rimskog pisca Plinija i grčkog lekara Dioskorida. U lekovite  svrhe, u narodnoj medicini najčešće se upotrbljava koren paštrnjaka kao začin,hrana i kao čaj. Lekoviti čaj od paštrnjaka priprema se i od listova, ali se za pripremu  koriste samo listovi od divljih sorti, dok se listovi kultivisanih sorti smatraju potpuno bezvrednim. Paštrnjak biljka kao hrana,začin i lek ne izaziva nikakve štetne  nuspojave. Samo neki ljudi je dobro ne podnose kada je moguća i alergija na paštnjak kada se dobija kožni osip, koji nestaje čim se prestane sa konzumacijom ove biljke…

ČAJ OD PAŠTRNJAKA RECEPT

 • Potrebni sastojci : jedna mala kafena kašičica plodova paštrnjaka ili dve kašičice sa narendanim svežim korenom,2,5 decilitara provrele vode.

Priprema: začinjene plodove ili narendan svež koren paštrnjaka prelijte sa kipućom vodom. Nakon što pokriveno odstoji desetak minuta ,tečnost treba dobro procediti i  lagano piti u manjim gutljajima po dva do tri puta tokom dana.

PAŠTRNJAK UZGOJ

paštrnjak biljka uzgojZemljište u kom se preporučije uzgoj treba da je duboko,rastresito ,umereno vlažno i propusno. Paštrnjak biljka se dobro razmnožava semenom u proleće, a treba ga posejati na otvoreno već u martu ili sa početkom aprila meseca,jer sezona rasta traje pet do šest meseci. Zbog nešto slabije klijavosti seme treba sejati nešto gušće, a uvek treba koristiti sveže seme, jer ono prošlogodišnje često neće da nikne. Seme paštrnjaka najbolje je sejati u kućice u grupama po tri semenke na razmaku od petnaest do dvadeset centimetara. Biljka dosta sporo niče, u povoljnim uslovima tek za 7 do 10 dana, pa se između njega mogu posejati rotkvice. Kada biljčice paštrnjaka iznikle iz semena razviju četiri do pet pravih listova, treba ih prorediti tako da u svakoj kućici ostane barem po jedna. Ova kultura se lako gaji i daje relativno dobre i visoke prinose od 4 do 6 kilograma po kvadratnom metru. Treba ga plitko okopavati, redovno pleviti i zalivati ako je vreme sušno. Koren paštrnjaka sakuplja se u jesen, a traje sve do proleća. Iako se tehnološka zrelost poznaje po žućenju listova, paštrnjak biljka se može brati i pre nego što lišće uvene, a to je najbolje činiti posle prvog mraza, jer je tada i koren slađi. Plodovi biljke se sakupljaju pre nego što sasvim sazru i sami otpadnu. Treba sakupljati cele štitaste cvasti, obesiti ih da se osuše, pa tek kad su sasvim suve istresti semenke. Pastinaca Sativa je veoma otporna biljka i može da se ostavi na gredici sve do upotrebe i  vadi po potrebi sve do proleća. Pre dužeg perioda hladnoće, korenje se može izvaditi iz zemlje i čuvati u navlaženom pesku, isto kao šargarepa.

PAŠTRNJAK BILJKA U NARODNOJ MEDICINI 

Kultivisani paštrnjak je kao i većina povrtarskih kultura,nastao od divljeg samoniklog paštrnjaka,čija je domovina Evropa. Divlja paštrnjak biljka raste po brojnim livadama i pašnjacima,često duž puteva, na neobrađenim terenima, na hranljivom krečnjačkom i glinovitom zemljištu. Iako nije baš naročito pogodan za ishranu i danas se  koristi u narodnoj medicini za lečenje bolesti bubrega,mokraćne bešike i druge urinarne infekcije,kod vodene bolesti, povišene tel. temperature,reume,nesanice,upale pluća i drugih bolesti disajnih organa. Osim toga paštrnjak biljka se i dan danas u nekim krajevima daje dojiljama da bi imale više mleka. Pored samonikle divlje biljke ,koja se javlja u nekoliko vrsta i varijeteta,u kultivisanom uzgoju stvoreno je više od 30 različitih sorti paštrnjaka. Kultivisane sorte mogu da narastu u  visinu do 130 cm ,a razlikuju se međusobno po ukusu i mirisu debelog, mekanog i sočnog korena, kao i po njegovoj dužini,koja ponekad može da dosegne i do 50 cm. Iako je divlji paštrnjak istog hemijskog sastava i lekovitog dejstva, preporučuje se upotreba samo gajenog paštrnjak. Razlog je što zbog nedovoljnog poznavanja biljaka često dolazi do zamene divljeg paštrnjaka sa nekim vrlo sličnim, ali otrovnim biljkama pa preti opasnost od trovanja. Osim toga divlja biljka može da izazove crvenilo,opekotine po koži, slično koprivi, posebno ako oznojena koža izložena suncu dođe u dodir sa njegovim listom.

 • DISAJNI ORGANI : Paštnjak biljka smiruje kašalj i pomaže kod bolne upale grla,upale pluća,astme i bronhitisa.
 • SRCE : Ojačava srce i srčani mišić,reguliše njegov nepravilan rad,pomaže kod vodene bolesti i kod zadržavanja vode u telu.
 • KRV I KRVNIO SUDOVI: Odlično balansira i reguliše krvni pritisak i ojačava zidove naših krvnih sudova.
 • VARENJE: Podstiče bolji apetit ,olakšava varenje,uklanja probavne tegobe i smetnje.
 • ŽELUDAC: Smiruje nelagodne grčeve i intenzivne bolove u želucu.
 • CREVA: Podstiče brže i lakše pražnjenje creva,smiruje neugodne grčeve i pomaže kod nadimanja i jakih gasova.
 • MOKRAĆNA BEŠIKA I BUBREZI : Paštrnjak biljka izuzetno efikasno čisti bubrege, podstiče njihov bolji rad i izlučivanje mokraće,pomaže kod upala bešike i mokraćnih
  puteva,kod bubrežnih kamenaca i peska.
 • ZGLOBOVI I KOSTI: Delotvoran je reumatoidnog artritisa, gihta i reume..
 • DUŠEVNE BOLESTI: Umiruje,pomaže kod nemira,neuroze a naročito kod nesanice.
 • KOŽA : Paštrnjak biljka podstiče znojenje i tako uspešno obara visoke i povišene telesne temperature.
 • PREKOMERNA TELESNA TEŽINA: Redovnim uzimanjem guste čorbe od paštrnjaka i praziluka smanjuje se telesna težina.

PAŠTRNJAK RECEPTI

 • Koren: Koren paštrnjaka upotrebljava se gotovo identično kao šargarepin koren. Narendan svež koren može se jednostavno dodavati jelima kao začin ,a može se i kuvati,pržiti,dinstati dodavati lekovitim čorbama i supama,laganim varivima i sezonskim salatama,mešati sa brojnim drugim povrćem recimo sa zelenom salatom,paradajzom  i krastavcima. Od njega se mogu pripremati i samostalne supe,salate,variva,umaci i pire, a od sušenog i samlevenog korena pravi se odličan hleb. Osim toga, korenom  paštrnjaka mogu se aromatizovati marmelade,likeri ,rakije i vina.
 • Listovi: Paštrnjak biljka ima listove koji su nejestivi, sem kod divljih sorti gde se mladi listovi mogu dodavati kao začin supama i lekovitim čorbama,varivima i jelima
  od drugog povrća.
 • Plodovi: Mogu se samleti u prah, čuvati u dobro zatvorenim teglama i kao aromatičan, ukusan i zdrav začin dodavati zelenoj salati ,kao i salati od krastavaca ili paradajza, kiselom povrću ( recimo kiselim krastavčićima), jelima od bundeve, kiselog kupusa itd.

KREM ČORBA OD PAŠTRNJAKA – RECEPT

Paštrnjak biljka je veoma zahvalna u kuhinji,evo i sastojaka za prvi recept:

 • 2 kafene kašičice maslinovog ulja
 • 1 šolja naseckanog crnog luka
 • 1 krompir srednje veličine
 • 4 paštrnjaka srednje veličine
 • pola šolje suvog belog vina
 • 3 šolje pilećeg bujona
 • 1 šolja mleka
 • biber
 • so
 • 1 šolja kuvanog pirinča
 • 2 kašike svežeg vlašca

Priprema: Na niskoj temperaturi zagrejte maslac i maslinovo ulje.Dodajte luk i pržite sve dok ne postane slatkast,povremeno ga mešajući,oko desetak minuta. Dodajte krompir prethodno sitno isečen na kockice i isečen paštrnjak,kuvajte par minuta,malo pojačajte vatru i dodajte vino. Dinstajte dok većina tečnosti ne ispari, zatim dodajte bujon i kuvajte još 20 minuta. Usitnite štapnim mikserom i dodajte mleko, pa pustite da lekovita čorba provri. Dodajte kuvani pirinač,biber i so. Ukrasite sa  vlašcem.

GULAŠ OD PAŠTRNJAKA I KROMPIRA

Da je paštrnjak biljka zahvalna za pripremu jela ,uverićemo vas i sa sledećim receptom

Sastojci:

 • 300 grama paštrnjaka
 • 200 grama krompira
 • 1 osrednja glavica crnog luka
 • 1 kafena kašičica kima
 • 1 mala kašičica mešavine začina
 • so
 • 1 kašika brašna
 • biber
 • 1 kašičica senfa
 • 2 kisela krastavca
 • decilitar kisele pavlake

Paštrnjak i krompir oprati i oljuštiti, pa krompir iseći na sitnije kockice,a paštrnjak na kolutove. Crni luk takođe usitniti i lagano propržiti na ulju. Sada dodati paštrnjak,kropir,kim i mešavinu začina,vrlo kratko propržiti pa zatim preliti sa proključalom vodom. Varivo kuvati poklopljeno na laganijoj vatri ,sve dok povrće fino  ne omekša, a potom sve treba pobiberiti i zasoliti. Kisele krastavce treba takođe iseći na sitne kockice. Brašno i senf pomešati sa malo hladne vode,dodati im kockice krastavčića , pa sve zajedno umešati u varivo. vrlo kratko prokuvati ,dodati decilitar kisele pavlake i poslužiti uz ćufte od povrća ili mlevenog mesa( ako je to vaš  izbor)k, pastrnjak recepti, pastrnjak biljka, pastrnjak list pastrnjak lekovitost, pastrnjak slike, pastrnjak recept, pastrnjak+alergija, pastrnjak uzgoj, alergija na paštrnak, pastinaca sativa alergija na pastrnjak, pastrnjak priprema

PANIRANO POVRĆE SA UMAKOM OD PARMEZANA I VINA

Još jedno jelo u čijem sastavu se nalazi paštrnjak biljka,evo šta će vam biti neophodno od sastojaka:

 • kilogram sezonskog mešanog povrća po vašij želji (paštrnjak,paprika,luk,šargarepa)
 • so
 • mešavina začina
 • 2 jajeta
 • šampinjoni
 • brašno
 • prezla

Paštrnjak oprati,oljuštiti i kuvati u vodi koja je blago posoljena i začinjena. Kada omekne izvadite ga,ocedite i isecite na kolutove (debljine 1 cm). Isto to napravite i sa šargarepom. Gljive ,paprike i ostalo povrće očistite i iscecite u željene oblike.Uvaljajte ih u brašno,posoljeni umućeno jaje i prezlu,pa ispržite. Posužite sa umakom od parmezana i vina. Za njega će vam biti potrebno deciltar kisele pavlake,2 supene kašike belog vina o 2 supene kašike limunovog soka. Sve zajedno umutite kremasto…

Kao što vidite paštrnjak biljka je izuzetan začin u kulinarstvu, uvrstite ga u vaše jelovnike. Prijatno !

 

loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Nastavljajući koristiti stranice, pristajete na korišćenje kolačića Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zatvori