Feature post image

Biljna vlakna i omega 3 masne kiseline za srce

Biljna vlakna i omega 3 masnoće za zdravo srce

Za zdravo srce dragocena su biljna vlakna, koenzim Q10 i omega 3 masne kiseline. Pokazali su se kao jako dobri saveznici u prevenciji i lečenju kardiovaskularnih oboljenja.

Istraživanja pokazuju da usvajanje zdravih životnih navika može prepoloviti rizik od srčanog udara. Čak štaviše ova promena će biti delotvorna i kod osoba koje imaju genetske predispozicije za bolesti srca i krvnih sudova.

Osim promene ishrane za zdravo srce je izuzetno važno da prestanete pušiti. U svoju svakodnevicu morate uključiti redovno vežbanje i održavanje zdrave telesne mase. Takođe, smanjite konzumaciju alkoholnih pića na najmanju moguću meru.

U nastavku teksta saznajte koja to hrana u sebi sadrži omega 3 masne kiseline i za šta su sve one dobre…

Zašto su nam neophodna biljna vlakna u ishrani 

Svakodnevnim konzumiranjem integralnih žitarica, mahunarki, brokolija, crnog luka, šargarepe,jabuka, krušaka, kajsija ili suvih šljiva umnogome ćete doprineti dobrom zdravlju. Vaš organizam se na taj način dobtii sva potrebna biljna vlakna koja pri tom čiste krvne sudove i sprečavaju nastanak ateroskleroze.

Ipak, kako bi njihovo delovanje bilo što efikasnije, svakodnevno treba piti najmanje osam čaša vode. Tečnost je ta koja će dodatno pospešiti izlučivanje otrova iz organizma.

Istraživanja su pokazala da ukoliko unosimo samo deset grama biljnih vlakana dnevno smanjujemo rizik od smrti izazvane koronarnom bolešću za 27 procenata. Isto tako od nastanka bolesti srca tj. kardiovaskularnih bolesti za 14 posto.

Jeste li znali:  Tri četvrtine šolje mekinja i krušaka sadrze po pet grama vlakana, a slična doza ovsene kaše i jabuka – po tri grama.

Dijetalna biljna vlakna smanjuju rizik od srčanih bolesti tako što snižavaju nivo holesterola u krvi. Pri tom drže krvni pritisak pod kontrolom, te poboljšavaju osetljivost na insulin.

Koenzim Q10 za zdravo srce

Ljudski organizam sintetiše koenzim Q10, ali ta sposobnost opada posle tridesete godine života. To dovodi do smanjenja energetskih procesa u organizmu. Kao posledica javljaju se bolesti srca (slabljenje srčanog mišića, aritmija, angina pektoris, infarkt). Povećavaju se šanse za povišen krvni pritisak, kao i ubrzano starenje organizma.

Koenzim Q10 utiče na metaboličke procese, na sagorevanje masti i fleksibilnost ćelijske membrane. Poznat je i kao odličan antioksidans koji štiti ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala.

Utvrđeno je da statini (lekovi koji deluju na smanjenje stvaranja holesterola u organizmu) uzrokuju deficit koenzima Q10 u srćanom mišiću. Tada ga treba nadoknaditi suplementima.

Naročito je koristan u terapiji postinfarktnog stanja, jer obezbeđuje bolje snabdevanje energijom preoslalog zdravog dela srčanog mišića. Brojna istraživanja pokazala su da koenzim Q10 smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze, suženja krvnih sudova. Sprečava aritmiju, jača oslabljen srčani misić, prevenira infarkt i anginu pektoris.

Omega 3 masne kiseline za šta su sve dobre

Određeni istraživači smatraju da omega-3 masne kiseline imaju sposobnost da spreče razvoj tumora. U istraživanju vršenom na životinjama, dejstvo omega-3 masnih kiselina dovelo je do smanjenog razvoja tumora dojke. Takođe u slučajevima gde su oni već nastali – primećeno je njihovo smanjenje za 30 posto.

Takođe, u slučaju raka materice, uzimanje omega-3 masnih kiselina u ishrani pokazalo se korisnim u prevenciji tumora. Ove zdrave masnoće su korisno oružje i u borbi protiv raka debelog creva i raka prostate.

Izgladnjivanje raka

Naučnici Dejvis Centra za istraživanje raka s Univerziteta u Kaliforniji otkrili su kakva je zapravo važnost omega 3 masti.

Naime, kada naš organizam aktivira metabolički proces koji dovodi do asimilacije omega-3 masnih kiselina, on proizvodi hemijsku supstancu EDP (epoksidokozapentaenoinska kiselina). Ona ima sposobnost da spreči rast novih krvnih sudova što prenose krv do ćelija raka.

Drugim rečima, zahvaljujući omega-3 kiselinama, ćelije tumora postaju gladne. U ovom slučaju imaju male šanse da se nahrane, to smanjuje njihovu sposobnost da se umnožavaju i šire.

Na osnovu toga, naučnici traže načine za poboljšanje efikasnosti lekova za tumor tako što ih kombinuju s ishranom bogatom omega 3-kiselinama. Rezultati povezani s konzumiranjem dobrih masti postaju još bolji ako se uporedo s tim smanji unos zasićenih masti. Tu se prvenstveno misli na masnoće iz mesa, maslaca i suhomesnatih proizvoda.

U kojoj hrani ima Omega 3 masnih kiselina

Esencijalne omega 3 masne kiseline nalazimo prvenstveno u morskoj ribi. To su losos, tuna, sardine, haringe, skuša ili bakalar. One bi po savetima nutricionista trebalo da se nađu na jelovniku bar tri puta nedeljno.

Naučnici su otkrili da omega 3 masnoće snižavaju nivo holesterola i triglicerida u krvi. Stoga ako uzimate samo tri grama ribljeg ulja na dan značajno ćete smanjiti visok krvni pritisak.

Dakle, obavezno smanjite unos zasićenih masti životinjskog porekla. One dugoročno dovode do oštećenja krvnih sudova, stvaraju plak na njihovim zidovima i pogoduju nastanku tromba. Posledice po zdravlje mogu biti fatalne.

Omega 3 masne kiseline mogu se unositi i u vidu suplemenata i to svakodnevno. Ono što je važno jeste da se držite propisanih doza.To će smanjiti rizik za dobijanje iznenadnog srčanog napada ili šloga.

 

prirodni lekovi za zdravo srce

Šta je još dobro za zdravlje srca i krvnih sudova

Dragocena reiši gljiva pomaže zdravlje srca

Reiši gljiva se hiljadama godina koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Svoju primenu je našla u terapiji oboljenja jetre, povišenog krvnog pritiska, artritisa, kao i za smanjenje nivoa holesterola i triglicerida u krvi.

Za sve to zaslužna je ganodermicna kiselina,koja pritom jača imunološki sislem. U prodaji se mogu naći razni suplementi koji sadrže ekstrakt reiši gljive.

Smanjite unos soli tokom dana

So povisuje krvni pritisak, a poznato je da hipertenzija dovodi do bolesti srca. Izbegavajte dosoljavanje hrane, postepeno smanjujte količinu ovog zacina u ishrani. Za poboljšanje ukusa hrane možete koristiti i začinsko bilje. A odlična zdrava zamena za običnu jeste himalajska so.

Beli luk obara visok pritisak

Svakodnevno konzumiranje belog luka ili njegovih suplemenata održava elastičnost krvnih sudova. On reguliše nivo holesterola u krvi i smanjuje rizik od pojave ateroskleroze. Smatra se za jedan od najboljih prirodnih antibiotika, pročitajte odlične recepte sa belim lukom.

Voće je idealna hrana za srce

Ako svakodnevno konzumirate veću količinu svežeg voća i povrća, biće vam zahvalni ne samo srce i krvni sudovi, već i ceo organizam.

Čuvena fraza „jabuka na dan za zdrav život“ i te kako je tačna. Ovo voće bogato je kvercetinom koji deluje protivupalno i sprečava nastanak krvnih ugrušaka, a sadrži i obilje vitamina i vlakana.

Nutricionisti preporučuju i borovnice koje sadrže antovijanin, beta-karoten, lulein, vitamin C, folnu kiselinu, magnezijum, kalijum i biljna vlakna. To ih čini idealnom hranom za srce i krvne sudove.

Što češće treba jesti i trešnje jer obiluju antocijanom, antioksidansom koji štiti krvne sudove. Ne treba zaboraviti ni pomorandže jer sadrže pektin i kalijum koji regulišu krvni pritisak i smanjuju nivo holesterola.

Glog za zdravo srce

Kliničke studije pokazuju da Iist, cvet i plod gloga sadrže supstance koje deluju kao antioksidansi, a pritom i spečavaju aterosklerozu. Ova biljka ne dozvoljava da se holesterol nagomilava i podstiče njegovo rastvaranje u žučnoj kiselini.

Ukoliko se koristi u dužem vremenskom periodu (nekoliko nedelja ili meseci), ekstrakt gloga u mnogome poboljšava elastičnost krvnih sudova. Tačnije on ih širi i podstiče protok krvi kroz srce i celo telo.

Glog  za srce se preporučuje kao pomoćna terapija u lečenju srčanih tegoba, ali i u slučaju proširenih vena i  za lečenje hemoroida.

Recepti za čaj od gloga.

Neizostavni đumbir

Djumbir je poznato sredstvo protiv prehlade, gripa i mučnine, ali i za pospešivanje cirkulacije. Aktivni sastojci korena ove biljke rastvaraju fibrin, protein koji učestvuje u zgrusavanju krvi i izaziva poremećaje u krvotoku. Ovaj vlaknasti protein pod uticajem enzima iz krvi pravi mreže duž zidova krvnih sudova u koja se „upliću“ krvna zrca. Tako, stvarajući ugruške, ograničava prohodnost krvnih sudova i vodi ka infarktu.

Đumbir se preporučuje ljudima koji su imali srčani i moždani udar, kao i onima koji boluju od ateroskleroze, tromboflebitisa i proširenih vena.

Jedite ljute papričice i sačuvačete zdrave krvne sudove

Plodovi ove biljke sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka, pospešuju aktivnost trombocita i regulišu holesterol. Zbog toga važe za jedno od najboljih prirodnih sredstava za zdravo srce i krvne sudove.

Preparati za spoljašnju upotrebu na bazi ljute papričice, zahvaIjujući aktivnom sastojku kapsacinu, veoma su moćni analgetici i istovremeno podstiču krvnu cirkulaciju. Zbog toga se koriste kao pomoćna terapija mnogih bolesti, pre svega osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, te raznih neuralgija.

Sponzorisani linkovi:
f