Feature post image

Holesterol dijeta – ishrana protiv holesterola

Holesterol dijeta vam za šest nedelja može skinuti 8 do 10 %  ldl holesterol-a(lošeg holesterola) kako tvrde autori ove dijete.Podrazumeva se da svaki polaznik treba striktno da se pridržava propisanog jelovnika i plana ishrane da bi se postigli pomenuti rezultati.

Prirodni napitak protiv holesterola i visokog pritiska (VIDEO)

 

POVIŠEN HOLESTEROL I TRIGLICERIDI

Od posledica bolesti krvnih sudova i kardiovaskularnih tegoba u Srbiji umre po jedna osoba na svakih 5 minuta.Gotovo 50 % populacije u Srbiji ima povišen krvni pritisak.Neki od glavnih uzročnika ovakvog alarmatnog stanja je stres kao i slaba briga o sopstvenom zdravlju.Pod nebrigom o zdravlju na prvom mestu je nezdrava ishrana.

VREDNOSTI HOLESTEROLA

preporučene granice nivoa holesterola i triglicerida u krvi:

  • Ukupan nivo holesterola u krvi:manje od 200 mg/100 ml (< 5,2 mmol/L)
  • HDL holesterol(dobar holesterol) :preko 35 mg/100 ml (1,0 – 1,54 mmol/L)
  • LDL holesterol (loš holesterol) : manje od 130 mg/100 ml (< 2,6 mmol/L)
  • Trigliceridi : manje od 1,7 mg/100 ml ( < 1,7 mmol / L)

HOLESTEROL DIJETA ILI TLC DIJETA

Kako je visok holesterol u krvi globalni problem ,američki National Institutes of  Health(Nacionalni Institut za zdravlje) je napravio dijetu koja podrazumeva terapeutsku promenu načina života(Therapeutic Lifestyle Change) skraćeno TLC dijeta.Na ex yu području se taj naziv još uvek nije odomaćio tako da se i dalje koriste termini :holesterol dijeta,dijeta za holesterol i trigliceride i sl,uglavnom radi se o istom.

VISOK HOLESTEROL DIJETA -KONCEPT

Suština je pravilna ishrana protiv holesterola koja isključuje veliku količinu namirnica životinjskog porekla.Holesterol dijeta podrazumeva svakodnevni unos većih količina barenog povrća i svežeg voća,,piletine bez kožice i naravno ribe koje su naročito preporučuju jer sadrže omega 3 masne kiseline koje su sastavni deo terapije.

ISHRANA PROTIV HOLESTEROLA 

LDL holesterol u velikoj meri povećava rizik od moždanog i srčanog udara pa upravo iz tih razloga autori preporučuju izbacivanje takve hrane.Loš holesterol se nalazi u zasićenim masnoćama : masnom mesu,industrijskim prerađevinama ,mlečnim proizvodima sa puno masnoća i kod pržene hrane na ulju.Više o njima saznajte u našem članku trans masti u ishrani.Holesterol dijeta zahteva od  svakog polaznika da u ishranu ubaci monozasićena ulja kao što su ulje od kikirikija,laneno i naravno kvalitetno maslinovo ulje.

holesterol dijeta

HOLESTEROL DIJETA JELOVNIK (primer za jedan dan)

  • doručak:jedno kuvano jaje,parče integralnog hleba ili integralna kifla,šaka kikirikija ili jedna jabuka
  • međuobrok: kriška integralnog hleba i 40 grama posnog sira ,pomorandža
  • ručak:porcija zelene salate pripremljene sa maslinovim uljem,kuvani integralni pirinač( 1 šoja) , 60 grama piletine bez kožice(blago pečene )..
  • međuobrok:zdrave grickalice – jedna šaka lešnika ili badema,2 dl jogurta sa niskim sadržajem masti i 1/2 banane
  • večera:riba na žaru (50 grama), kuvana blitva(1 šolja) sa kašičicom maslinovog ulja i manja porcija kuvanog krompira.

KAKO SMANJITI HOLESTEROL

Ovakav način ishrane će pored obaranja holesterola i to za 8 -10% u prvih šest nedelja,skidati i oko jednog kilograma sedmično,što je za svaku pohvalu jer je u pitanju izuzetno zdrava ishrana za mrsavljenje ..Naša preporuka je da kad pravite sopstveni plan ishrane obavezno jedete voće i to  2  do 4 puta dnevno,takođe jogurt,mleko,sir i ostale mlečne proizvode konzumirajte najviše dva puta u toku dana,vodeći računa da je sadržaj masti ispod 1 %.Posno tj nemasno meso ograničite na maksimalnih 150 grama dnevno,kolače i slatkiše izbegavajte kao i gazirana pića i alkohol koji je najstrožije zabranjen.

 

Ukoliko vam se holesterol dijeta svidela obavezno pročitajte i ove članke:mediteranska dijeta i kuhinja,alkalna dijeta,ishrana protiv kandide , med i cimet za mršavljenje,citrus dijeta

 

Povezani članci:dobar i loš holesterol,biljna vlakna za  zdravo srce…

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Meliha Pezic Suhonjic
08/12/2013 18:33

super

Milutin Baltic Bubnjar
20/03/2014 17:41

uhhhh treba ziveti i raditi bez mesa

f