Feature post image

Lincura kao lek za jetru, srce i želudac

Još u antičkom dobu se lincura biljka koristila kao vrlo efikasan lek, a tada nisu znali za njen lekovit hemijski sastav. Njome su se lečili ujedi od životinja i manje povrede, ta upotreba je ostala i danas, ali se ona bitno proširila.

Gorčica (koji joj je drugi naziv) može pomoći kod raznih ozbiljnih oboljenja kao što su kamen u žuči ili gorušica. Ipak na sam spomen ove biljke većini prva na pamet pada čuvena rakija od lincure, ne brinite biće reči i o njoj.

Nastavite sa čitanjem i mi ćemo vam detaljno objasniti koje sve gorčica ima benefite po zdravlje. Uz to, daćemo vam nekoliko dobrih i proverenih recepata koje ćete poželeti probati.

Kako očistiti jetru na prirodan način za samo 3 dana

Šta je lincura i kako izgleda biljka?

Lincura je višegodišnja biljka koja se smatra lekovitom već više od 2000 godina. Ona predstavlja tradicionalan lek u mnogim narodima Evrope. Uz to predstavlja čest dodatak alkoholnim pićima kao što su vino ili rakija.

Latinski naziv je Gentiana lutea, i još tada su je preporučivali za jačanje imuniteta i kao lek za želudac i probleme sa varenjem. Raste u Evropi od Pirinejskih planina, preko Alpa do Karpata. Najbolje uspeva na planinama, na nadmorskoj visini od 500 do 1500 metara.

Na srpskom jeziku ova biljka ima dosta naziva. Najuobičajniji su: goreč, gorčica, srčenjak, srčanik, košutina brada, trava od srdobolje.

U našim krajevima gorčica uspeva na Tari i na Staroj planini, na kojima prirodno raste. Nije preterano izbirljiva, može rasti bilo gde, ali joj najviše prija krečnjačko i glinovito tlo. Kada raste u divljini može se naći na najnepristupačnijim predelima, među kamenjem, u pesku. Razlog je taj što lincuri ne smetaju ni bazna ni kisela tla.

Izgled biljke je specifičan zbog prepoznatljivog žutog ploda. Vrsta koja je najlekovitija i najviše se upotrebljava jeste žuta lincura. Deo koji se najčešće koristi u svrhe zdravlja jeste koren. On se račva na 2 do 10 debljih delova korena.

Stablo se ne grana, ima samo elipsaste, velike listove. Rizom je kratak i debeo. Što su listovi bliži cvetu to su manji, cvet nastaje tek nakon treće ili četvrte godine života biljke.

Inače, gorčica može da živi i do 60 godina. Cveta tokom jula i avgusta. Cvet raste od sredine gornje polovine biljke pa do vrha, tako da ima više spratova. Žuti lincurini cvetovi su okrenuti ka gore i pomalo mogu podsećati na cvetove maslačka.

Kako se uzgaja gorčica?

Kada je u pitanju lincura uzgoj je sledeći: potrebno joj je redovno okopavanje, kultiviranje i plevljenje. Prilično ju je lako održavati. Pesticide i ostala hemijska sredstva smete upotrebljavati samo u slučaju kada je napadnu bolesti i štetočine.

Prilikom seče koristi se rizom koji je star minimum pet godina. Kada je mlad bude izuzetno gorkog ukusa, te ni veliko razblaživanje neće pomoći. Međutim što je stariji postaje aromatičniji. Koren lincure se seče popreko na što više dugačkih delova i ostavlja se na sušenje koje treba brzo obaviti. Kada se rizom osuši biva beo sa žućkastim primesama. Tek tada je spreman za primenu.

lincura biljka lekovita svojstva

Zašto je srčenjak zaštićena vrsta?

Početkom 20. veka gorčica postaje sve popularnija, pa su tada nastale prve plantaže. Berba lincure se održava na proleće ili na jesen i obavlja se tako što joj se seče koren. Postoji samo jedan način za pravilnu seču: odstranjuje se samo gornji deo korena koji je povezan sa stablom. Zatim, ako koren ima više grana, one se razdvajaju i vraćaju u zemlju.

Na ovaj način, biljka srčanik će nastaviti sa razvitkom i moći će rasti i narednih godina. Ovo ranije nije bilo poznato, niti se pridavala posebna pažnja. Gorčica se ekploatisala i njome se nepažljivo rukovalo. To je dovelo do njenog slabog rasta i brzog umiranja biljke. Lincura koja može živeti 60 godina na plantažama je opstajala svega 5.

Ranije je su se čitave porodice izdržavale od uzgoja ove lekovite biljke. Jedna porodica je u sezoni mogla iseći do 500 kilograma lekovitog korena.

Danas je situacija poprilično drugačija: ona je zaštićena biljna vrsta i pokušavamo je sve više proširiti. Najviše raste u Bosni i Lici, odakle se izvozi. Međutim, smatra se kako jedna od najkvalitetnijih vrsta lincura na svetu raste upravo na Tari.

Benefiti koje lincura ima za želudac

Nije bez razloga srčanik bio toliko rasprostranjen u prošlosti, ova biljka jeste izuzetno zdrava, pruža nam razne benefite. Ono po čemu je gorčica najpoznatija je definitivno po njenom uticaju na želudac i varenje uopšteno.

Gorčica važi za najgorčiju lekovitu biljku koja se može naći u našoj državi. Tako gorak ukus joj daju supstance kao što su amarogentin, gorki glukozidi i heterozidi. Ova jedinjenja pokreću lučenje sokova u želucu i time ubrzavaju metabolizam.

Zbog ovih osobina se posebno preporučuje rekonvalescentima, kojima može pomoći za brže oporavljanje od bolesti. Ona podstiče vraćanje apetita, vraća osećaj gladi i time vraća organizam u njegov prirodan balans. Stoga, čaj od lincure služi za lečenje anoreksije i dispepsije.

Propratni simptom dispepsije jeste neprijatna žgaravica(gastritis), vraćanje kiseline u jednjak, kao i nadimanje. Dobra stvar je što gorčica rešava sve ove probleme. Opet potrebna je i korekcija ishrane u čemu se najbolje pokazala dijeta protiv gastritisa.

Mnoge osobe koje boluju od anoreksije imaju problem sa dispepsijom prilikom sve većeg unosa hrane. Prosto, njihov želudac na to nije navikao.

Redovno ispijanje zdravog napitka neće samo povratiti apetit, već će biti uzrok nestanka bolova pri varenju koji se često javlja kod obolelih od anoreksije. Njihov oporavak će postepeno teći brže uz manje negativnih posledica.

Inače se srčanik preporučuje svima koji imaju problema sa apetitom, iz kog god razloga da je nastao. Potrebno je svega nedelju dana kako biste osetili poboljšanje.

Srčanik, žučna kesa i holesterol

Još jedan benefit koji lincura kao lek ima po zdravlje jeste njen pozitivan uticaj na lučenje žuči i žučnu kesu. Srčanik može sprečiti i ublažiti simptome kamena u žuči.

Ova bolest nastaje tako što ovaj organ inače skladišti velike količine holesterola. Tu bude i do tri šoljice dnevno, kao i drugih materija koje olakšavaju razgradnju masti u organizmu.

Stoji ispod jetre, iz koje u nju dolazi sav holesterol. Kamen nastaje u slučajevima kada holesterola ima previše, te se on stvrdne. Nažalost, ako se bolest ne leči može se pogoršati tako što će kamenčić sve više rasti i otežavati normalno funkcionisanje.

Lincura biljka leči kamen u žuči tako što pospešuje veće lučenje soka u dvanaestopalačnom crevu. Ona pomaže kod smanjivanja holesterola i ubrzava proces stvaranja i korišćenja žuči u organizmu. Na taj način se otklanja mogućnost stvaranja kamena ili njegovog razvijanja.

Zato se ova izuzetno lekovita biljka preporučuje osobama koje su gojazne, naročito ženama. Razlog je taj što je kod njih mnogo veća šansa nastanka ovog neprijatnog kamena.

Takođe, uticajem na manje skladištenje holesterola smanjujete i pojavu od nastanka triglicerida u krvi. Te ako imate problema sa krvnom slikom slobodno probajte sa ovim čajem.

Lincura i holesterol – recept za čaj

Ovo je recept za hladan čaj. Inače nije preporučljivo kuvanje lincure, ali ona može stajati i u hladnoj vodi.

30 grama sitno iseckanog korena gorčice prelijte sa litar i po vode. Važno je koren što sitnije iseći kako bi biljka bolje pustila svoje prirodne sokove. Neka čaj od lincure odstoji dva dana. Nakon toga ga možete ispijati po dva decilitra pre svakog obroka. Čuvajte u frižideru kako bi čaj sačuvao svoju svežinu.

Prolom voda i lincura savršena kombinacija za zdravlje

Već je dosta dugo Prolom voda poznata kao izuzetno lekovit napitak. Njoj se okreću svi koji imaju problema sa bubrezima i urinarnim infekcijama. Dokazano je kako može pozitivno uticati na zdravlje i lečiti ovakve bolesti.

Ova voda se pokazala i kao efektna kod bolesti reumatizma, gastrointestinalnim problemima, kao i kod dermatoloških bolesti. Naravno, Prolom vodu možete piti iako nemate ni jedan od ovih problema, već samo pazite na sopstveno zdravlje.

Međutim, efekti mogu biti udvostručeni kada se zajedno koriste lincura i Prolom voda. Zato će vam fitoterapeuti preporučiti potapanje korena gorčice u ovu vodu. Njihova kombinacija je naprosto savršen napitak za snižavanje holesterola.

Kako se dosta čajeva od srčanika zapravo sprema u hladnoj vodi, Prolom voda će tako zadržati sve elektrolite, odnos anjona i katjona. Dakle, ako ste se odlučili na spremanje zdravih napitaka od lincure, najbolje je to uraditi upravo korišćenjem ove vode.

Kako vam još Gentiana lutea može pomoći?

Kada pravite hladne čajeve uvek koristite Prolom vodu. U kombinaciji sa lincurom ovaj napitak će pomoći i kod anemije. Gorčica prirodno povećava broj crvenih krvnih zrnaca u telu, te tako pozitivno utiče na nivo hemoglobina u krvi.

Generalno čini da se bolje osećate, Gentiana lutea podiže raspoloženje i čini organizam jačim. Tako je treba uzimati i za sveopšte stanje tela i poboljšavanje imuniteta.

Neretko se koristi lincura kao lek za jetru jer ima dejstvo detoksikacije. Tokom vremena u ovom organu se nakupi veliki broj toksina iz organizma, te ona ne može funkcionisati kako treba. Tada čitav organizam pati. Čišćenje jetre je najpotrebnije gojaznim osobama, ljudima sa lošom krvnom slikom, kao i alkoholičarima.

Samo ispijanje napitaka od lincure neće vam mnogo pomoći, zato što je pre svega potrebna promena ishrane. Ovaj zdravi napitak će ubrzati proces i umanjiti bolove i simptome, alito nije svemogući lek. Ništa se neće promeniti ukoliko sami nešto ne promenite u ishrani.

Još od davnina se koristi lincura kao lek kod ujeda životinja, manjih povreda, modrica i udaraca. Probajte obloge od lincure kod ovakvih stanja.

Na kraju, već smo spomenuli kako je Prolom voda dobra kod bolnih zglobova, lincura za reumu ima isti takav efekat. Ako je ovo vaš problem nemojte koristiti tinkture gorčice ili tome slično, već samo hladne čajeve pravljene na bazi Prolom vode.

Kako gorčica utiče na težinu?

Mnogi postavljaju pitanje je li je dobra lincura za mršavljenje? Već smo u tekstu spominjali kako ova lekovita biljka pomaže kod anoreksije i bolesnicima kod vraćanja apetita. Iz tog razloga mnogi misle kako ona ne pomaže kod skidanja kilograma.

Ona vraća apetit, to je istina, ali istovremeno ubrzava metabolizam i dovodi organizam u prirodni balans. Zato vam biljka gorčica može biti saveznik u mršavljenju. Naravno, uz ispijanje napitka moraćete biti fizički aktivni i paziti na ishranu. Samo na taj način je moguće pavilno izgubiti kilograme bez ozloglašenog jojo efekta.

Srčanik se dobro kombinuje sa drugim čajevima, tako možete napraviti mešavinu čajeva koji pomažu kod skidanja kilograma.

U jednu kašiku dodajte gorčicu, lovorov list i malo cimeta. Ova količina ide u jednu šolju od dva decilitra. Ispijajte pre svakog obroka. Ujedinjeni efekti će brzo davati rezultate. List lovora skuplja višak vode, a gorčica ubrzava metabolizam, kao i cimet.

Napomena: čaj od lincure i navedenih biljaka nemojte piti posle obroka jer gorčina može smetati varenju.

Kako se pravi čaj od lincure?

Postoji jedinstveni recept za čaj koji se može koristiti za mnoge bolesti, ali ga možete piti i samo ako vam se dopada ukus. Pored osnovnog postoji veći broj čajnih mešavina ili drugačijih načina prirpemanja koji posebno pomažu kod određenih stanja.

U šolju hladne vode dodajte jednu supenu kašiku čaja. Kuvajte vodu zajedno sa čajem, ali je sklonite sa ringle neposredno pre ključanja. Ostaviti neka čaj odstoji u vodi 30 minuta. Piti sat vremena pre obroka, ovako ćete izbeći negativne posledice koje gorčica može prouzrokovati.

Mere opreza prilikom ispijanja čajeva

Gorčica se nipošto ne preporučuje onima koji imaju čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu.

Trebaju je izbegavati oni koji boluju od gihta i hipertenzije. Od nuspojava možete dobiti glavobolju samo ako preterate sa količinom biljke u čaju.

Takođe, gročica može izazvati mutacije, te nikako nije preporučljiva trudnicama ili dojiljama. Ne treba se ni davati deci mlađoj od 10 godina.

Pravljenje rakije od lincure kod kuće

Ako želite da kod vas bude dobra rakija lincura je pravi izbor. Ona je nadaleko poznata i danas se prilično često pravi.

Ranije se ovo alkoholno piće nalazilo u svim domovima u čijoj je blizini gorčica rasla. Mnogima se dopada ta gorka aroma koju licura biljka daje rakiji. Ukus je zaista specifičan, te je potrebno nešto vremena kako bi ste se na njega navikli.

Evo kako se pravi lincura rakija

U jedan litar jake rakije dodajte 50g lincure. Stavite u staklenu flašu, promućkajte i čuvajte 10 dana na tamnom mestu. Nakon ovog vremena  lincura biljka je pustila svoje sokove i spremna je za ispijanje.

Možete popiti čašicu rakije pre obroka kako biste sprečili nadimanje i druge probleme sa varenjem.

Ovo piće će biti izuzetno gorko te se na to pripremite. No, ukoliko vam gorčina smeta možete napraviti ili kupiti pića koja se proizvode od destilovanog korena. U tom slučaju će efekti na digestivni trakt biti manji.

Koji su još recepti sa lincurom dobri?

Čaj za depresiju

Poznato je kako gorčica podiže raspoloženje i pomaže kod depresije. Ovaj čaj može pomoći kod ovakvih problema. Čaj ukupno ima sto grama, od kojih 50 grama ide na lincuru, 20 na pelin i 30 na angeliku. Sve čajeve mešati dok se jednako ne rasporede.

Za jednu šolju se koristi puna supena kašika. Dodajte mešavinu u vrelu vodu i sačekajte 7 minuta. Pije se obavezno pre jela do 3 puta na dan.

Ukoliko niste znali anđelika je takođe veoma lekovita biljka, odlično se pokazala kod problema za začepljenim jajovodima.

Tinktura od lincure popravlja krvnu sliku

Kod anemije će pomoći lincura tinktura.

Dodajte 20 grama gorčice u 50 grama sedamdesetoprocentnog alkohola. Sačekajte neka odstoji tri dana, nakon toga dodajte još 50 grama alkohola i promućkajte kako bi se sve sjedinilo.

Gorčica za apetit

U 100 mililitra hladne vode dodajte 2 grama gorčice. Stavite na ringlu i kuvajte do temperature ključanja. Kada voda proključa sačekajte još dva minuta pa sklonite sa ringle. Sačakajte 20 minuta, dobro procedite i odmah popijte. Ispiti sat vremena pre obroka, maksimalno tri puta dnevno.

Gde kupiti koren lincure i po kojoj ceni?

Lekoviti koren lincure sa lakoćom ćete pronaći u radnjama zdrave hrane, biljnim apotekama ili na web sajtovima na internetu. Kada je u pitanju cena, lincura nije skupa, iako joj vrednost jeste viša od običnih čajeva. Razlog leži u tome što je ovo ipak zaštićena biljka, pa se ne sme previše brati.

Josip Pančić čajevi su nadaleko poznati. Oni takođe imaju lincuru u svojoj ponudi. Cena za pakovanje od 50 grama je 258 dinara. Taj čaj možete kupiti na njihovom sajtu ili u radnjama zdrave hrane. Danas većina proizvođača lincure prodaje gorčicu ovoj firmi, pa nije toliko prisutna na tržištu i nema mnogo ponuda.

Međutim, možete i sami gajiti ovu biljku u sopstvenom dvorištu. Seme ćete pronaći po ceni od 170 dinara plus troškovi dostave. U paketu ćete dobiti 30 semena odlične klijavosti. Gorčica nije zahtevna za održavanje i lako uspeva, traje dugo, pa svakako razmislite o ovoj opciji. Ipak obratite pažnju na to kako sečete koren, kako je ne biste oštetili i omeli u daljem rastu.

Kada je u pitanju lincura rakija, cena ponajviše zavisi od proizvođača. Takovo prodaje ovu rakiju u flašama od 7 decilitara po ceni od 717 rsd.

Kako je lincura za holesterol odlična, preporučujemo vam i da iščitate naš tekst o tome kako eliminisati masnoće iz krvi.

Sponzorisani linkovi:
f