Feature post image

kronova bolest simptomi | lecenje | dijeta | ishrana | posledice | smrtnost

KRONOVA BOLEST SIMPTOMI I LECENJE

Kronova bolest je autoimuno oboljenje debelog creva ili dela tankog creva, takozvanog ileuma, po simptomima veoma liči na ulcerozni kolitis,pa ih u oko 10% slučajeva nije moguće razlikovati.

KRONOVA BOLEST SIMPTOMI

Simptomi kronove bolesti  se najčešće ispoljavaju kroz pojave kao što su: rane u ustima, sluzava i krvava stolica , bolovi u stomaku, gubitak telesne težine i povišena temperatura. Neretko se javljaju i kožni osip, crvenilo očiju, bolovi u zglobovima i problemi s jetrom dok se nešto ređe  javlja i nadutost stomaka,noćno znojenje,bolovi, krvarenje iz rektuma i analni čirevi.Većina pacijenata prolazi kroz različite faze bolesti: tegobe mogu biti vrlo blage, ali i toliko intenzivne da je neophodna hospitalizacija -bolničko lečenje a  ponekad čak i hirurška intervencija. Stručnjaci ističu da ukoliko se simptomi kronove bolesti  blagovremeno prepoznavaju to može biti od velikog značaja i da lečenje treba započeti što ranije. Nažalost, nije retkost da se početni znaci bolesti ignorišu i da se dijagnoza postavi tek posle nekoliko godina nakon pojave prvih simptoma.Kronova bolest creva se tako deli i na pod-tipove zavisno od njenog lokalizovanja ,specifičnosti simptoma i težine oboljenja.Pa imamo bolest ograničenu samo na debelo crevo,tanko crevo,zatim na bolest koju lokalizujemo samo po zidovima tankog creva, kao i kronovu bolest i na tankom i debelom crevu..

STA JE KRONOVA BOLEST I KOJI SU UZROCI OBOLJENJA ?

Kronova bolest  je kako smo na početku rekli autoimuno oboljenje čiji pravi uzrok nije poznat, ali se pretpostavlja da je reč o kombinaciji naslednog faktora, načina života i ishrane. Specifičan i jedinstven lek za lecenje kronove bolesti ne postoji i oboljenje u velikoj meri otežava život, ali postoje načini da se ublaže tegobe i olakša svakodnevni život obolelih.

KRONOVA BOLEST LECENJE

Kada je u pitanju zvanična medicina i kronova bolest, lekar će odrediti terapiju u zavisnosti od zahvaćenosti digestivnog sistema, simptoma i  opšteg stanja bolesnika. Sulfasalazin je jedan od prvih lekova koji se koriste za lecenje kronove bolesti ,alo ograničene samo na bolesti debelog creva. Primenjuju se i 5-aminosalicilati (5-ASA) slični su sulfasalazinu,ali rede izazivaju alergije i glavobolje. Propisuju se i antibiotici, kao i imunomodulatori koji menjaju funkcionisanje imunološkog sistema ublažavaju upale. U poslednje vreme koristi se i novi lek inflikimab, koji neutrališe TNF (tumor necrosis factor )proizvod upalne reakcije organizma. On se propisuje pacijentima koji ne odgovaraju na lekove „prve linije odbrane“ Naročito je efektan kod bolesnika sa fistulama. Svakako treba izbegavati nesteroidne antiupalne lekove jer mogu pogoršati simptome oboljenja .Ulcerozni kolitis i kronova bolest znaju imati veoma slične simptome – koji se ponekad i ne mogu razlikovati(10% slučajeva),pa je potrebno uraditi temeljnu i detaljnu dijagnostiku da bi i lečenje moglo biti uspešno.

KRONOVA BOLEST ISHRANA

Ishrana kod kronove bolesti se treba bazirati na većem unosu   supa i čorbi od posnog mesa, kao i potaža od povrća u koje se mogu dodati testenina od heljde i integralni pirinač. Savetuju se i tost, hleb pečen dan ranije ili dvopek, pasirano voće i povrće, kuvano posno juneće i pileće meso, kao i riba, ali bez kožice. Jednom nedeljno mogu da se jedu meko kuvana jaja. Kronova bolest zahteva poseban oprez kod nekih namirnica,pa tako da treba izbegavati gazirana pića i industrijske sokove,masnu, prženu, prezačinjenu i ljutu hranu, majonez, punomasne krem-sireve, namirnice koje sadrže dijetna vlakna, kukuruz, pasulj, svež celer, brokoli i mlečne proizvode. U slučaju grčeva, piti čaj od kamilice i matičnjaka i jesti kuvan pirinač (bez mleka i masnoća), kao i čorbe od ovsa i ječma.

KRONOVA DIJETA

Dijeta za kronovu bolest je individualna i zavisi od stadijuma oboljenja i tegoba. Kronova bolest može prouzrokovati dehidrataciju organizma, bolne grčeve, krvarenje  iz debelog creva, visoku temepraturu, sekundarne infekcije, bolove u zglobovima, hronični umor  te priraslice u crevima koje zahtevaju hitnu hiruršku intervenciju tako da dijetu možete držati isključivo onda kada je vaš lekar odobri ,nakon što je utvrdio stadijum u kom se nalazite. Jedite malo a često. Porcije moraju biti strogo kontrolisane, što znači da količina hrane ne sme stvoriti iritaciju i zaustaviti varenje hrane. Mnoge namirnice u originalnom obliku mogu izazvati problem, ali ako se samelju, izdrobe, prokuvaju ili iseckaju -manje su šanse da će izazvati problem u crevima. Nadoknadite vitamine. Kronova bolest creva iscrpljuje organizam i dolazi do gubljenja vitamina, jer ih organizam otežano resorbuje iz hrane. Ovaj problem ćete resiti upotrebom vitaminskih suplemenata, kompleksa vitamina B, posebno B12, vitamina D i kalcijuma. Ne preterujte s vlaknastom hranom jer može iritirati oštećena creva.Oprezno s mlečnim proizvodima. Mnogi oboleli pate od intolerancije na laktozu.Nemojte potpuno izbaciti proteine. Mnoge osobe s Kronovom bolešću prestaju da jedu meso, pasulj ili sir, što nije dobra opcija, jer se tako gubi mišićna masa treba ih jesti umereno. Proteine možete unositi preko mesa,ribe, tofu sira, jaja… ako ih, naravno, dobro podnosite. Koristite začine, ali pažljivo. Ljuta i začinjena hrana obično pokreću niz reakcija u crevima.

kronova bolest simptomi

KRONOVA BOLEST LECENJE BILJEM

Kada je u pitanju kronova bolest,pomoć možete potražiti i u prirodi.Lekovite biljke mogu pomoći uz terapiju i pravilnu ishranu koju vam je prepisao lekar..

  • Pomešati jednake delove koprive, lista kupine, kantariona i žalfije, pa 4 kašike mešavine preliti sa 9 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat. Procediti i piti po 2 dl čaja, 4 puta dnevno pre jela.
  • Pomešati jednake delove lista kupine, koprive, ranjenika, hajdučke trave i podubice, pa 4 kašike mešavine preliti sa 9 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat. Procediti i piti po 2 dl čaja, 4 puta dnevno pre jela.
  • Pomešati jednake delove kičice, pirevine, hajdučke trave i ploda kleke, pa 4 kašike mešavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 90 minuta. Procediti i piti po solju čaja četiri puta dnevno, pre obroka.

KRONOVA BOLEST SMRTNOST

Kako je u pitanju hronična bolest kod koje se stalno smenjuju poboljšanja i pogoršanja ,uz adekvatno lečenje i terapije,bolesnici mogu doživeti starost i normalnu životnu dob i bez većih posledica.Smrtnost kod kronove bolesti je relativno niska,i ponajviše zavisi od stadijuma oboljenja u kom je kronova bolest otkrivena i kada je  započeto lečenje.

KRONOVA BOLEST CREVA

Sponzorisani linkovi:
f