Feature post image

Šta je plantarni fascitis petni trn

Petni trn lečenje i simptomi plantarnog fascitisa

Petni trn nastaje kada postoji dugotrajno oštećenje ili iritacija plantarne fascije (tetive) na donjem delu stopala, koja se proteže od pete do prstiju, a zadužena je za održavanje svodova stopala i amortizaciju hoda.

Kalcifikat pritiska meko tkivo i uzrokuje bol u peti čiji intenzitet varira u zavisnosti od faze bolesti.

BOLOVI U PETI KOD ODRASLIH

Sudeći po statističkim podacima, petni trn se češće javlja kod žena i gojaznih ljudi, te kod osoba čiji posao zahteva dugo stajanje ili hodanje po tvrdoj podlozi, mada neretko pogađa i sportiste.

Posebnom riziku izložene su osobe čiji su mišići potkolenice skraćene,a Ahilova tetiva nefleksibilna,mada ovo bolno stanje mogu uzrokovati i ravna stopala kao i visok ris.

PETNI TRN SIMPTOMI BOLESTI

Bolest petni trn razlikuje 3 faze: akutnu, subakutnu i hroničnu fazu. U akutnom stadijumu bol u peti je najintenzivniji, i obično se javlja naglo, pa osnovnu terapiju predstavljaju hladne obloge i mirovanje.

Subakutnu fazu karakteriše bol u peti prilikom hodanja uz nešto manji intenzitet  koji je prisutan i nakon dužeg  stajanja, ili kada se posle dužeg sedenja naprave prvi koraci, ali i ujutru, po ustajanju.

Hronični oblik bolesti razvija se postepeno, kao rezultat neadekvatne terapije ili potpunog izostanka lečenja a prepoznaje se i po bolovima u peti tokom hodanja, čiji se intenzitet ne smanjuje tokom dana.

TERAPIJA  PLANTARNOG FASCITISA 

Na petni trn ukazuju specifični bolovi na pritisak, pri kretanju i istezanju,koju specijalista potvrđuje na osnovu RTG snimka. Međutim, bol u peti ne mora uvek biti povezan sa petnim trnom: postoje kalcifikati koji ne uzrokuju bolove,kao što je i izrazito bolni plantarni fascitis bez kalcifikata.

Kod oba slučaja preporučuje se fizioterapija i nošenje specijalnih uložaka, pomažu i hladne obloge i obloge na bazi crne rotkve, šargarepe, kupusa i crnog luka.

PETNI TRN SLIKA

petni trn lecenje biljem

LEČENJE PETNOG TRNA LEKOVITIM BILJEM

CRNA ROTKVA

  • Narendati crnu rotkvu, priviti je na petu kao oblogu i ostaviti da deluje preko noći. Ujutru isprati toplom vodom. Ponavljati postupak najmanje sedam dana

ŠARGAREPA UBLAŽAVA BOL U PETI 

  • Narendati manju šargarepu na sitno rende, staviti je na celofan, priviti na bolnu petu i ostaviti da deluje tokom noći. Ponavljati postupak najmanje 10 dana.

SO

  • Za petni trn se delotvorno pokazala i sol. Zagrejati u rerni ili tiganju šaku soli, pa sipati u platnenu vrećicu,priviti na bolno mesto i ostaviti da deluje sve dok se ne ohladi. PonavIjati deset dana

KROMPIR SMANJUJE BOLOVE U PETI

  • Narendati krompir sa Ijuskom,naneti ga na pamučnu krpu i priviti na bolno mesto. Preko toga obmotati celofan da tečnost ne bi iscurila. Ostaviti da deluje tokom noći, a ujutru isprati mlakom vodom. Ponavljati najmanje nedelju dana.

BOKVICA LECI PETNI TRN

  • Na bolno mesto priviti tek ubran list bokvice, okrenut na naličje. Kada se osuši, staviti novi. Nakon nekoliko dana, trebalo bi da dođe doznatnog poboljšanja i smanjenja bolova.

KUPUS  I MED 

  • Na manji list kupusa sipati kašičicu meda,priviti na bolno mesto, učvrstiti zavojem i ostaviti da deluje preko noći. Ujutru
  • isprati mlakom vodom. Ponavljati tri dana.

MED, JOD I MORSKA SO

  • Pomešati kašiku meda sa 50 ml joda i kašičicom morske soli. Petinu mešavine naneti na pamučnu tkaninu i priviti na bolno mesto. Preko toga staviti foliju i uviti zavojem, pa ostaviti da deluje tokom noći. Ujutru hodati sa oblogom 15-20 minuta,pa je skinuti, a ostatak mešavine iskoristiti u naredna četiri dana.

CRNI LUK, KUPUS I INTEGRALNO BRAŠNO

  • Samleti manju glavicu crnog luka i dva lista kupusa, pa dodati tri-četiri kašičice integralnog brašna. Mešavinu u debljem sloju naneti na pamučnu krpu, priviti na bolno mesto,umotati folijom i zavojem te ostaviti da deluje tokom noći.Tretman traje nedelju dana.

Pročitajte još interesantih članaka na našoj stranici:reumatoidni artitis, masaža tela, pospanost u toku dana, kako sniziti temperaturu,kako lečiti čir na koži , lekovita sassy voda,kako popraviti krvnu sliku, šta je ateroskleroza ,kako se leči alergijski konjunktivitis  i dr…

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Fahira Hasedžić
01/11/2013 14:29

hvala puno na savjetima i receptima

Fahira Hasedžić
01/11/2013 14:30

dali imate neki recept i savjet za prirodno lijecenje Ahilove Tetive

Liljana Manevska
01/11/2013 20:28

Hvala puno , ovaj savet je stigao u pravi cas .

f