Feature post image

Pirinač dijeta za mršavljenje – iskustva i rezultati

Pirinač dijeta kreirana je još davne 1939.godine od strane dr. Valter Kepnera. Njena popularnost ne jenjava ni nakon 80 godina.

U početku je dijeta sa rižom bila namenjena osobama sa visokim krvnim pritiskom, bubrežnim bolesnicima i dijabetičarima. Kako je vreme prolazilo pirinač je našao svoje mesto i među popularnim dijetama za mršavljenje. Stoga, je ova zdrava namirnica sve traženija među osobama koje žele da smršaju.

Danas postoje mnoge varijacije pirinač dijete od 3, 7 i 14 dana. Aktuelna je i nešto duža varijanta dijete koja se drži 40 dana.

O svemu saznajte više u nastavku ovog članka…

Da li pirinač goji?

Na samom početku treba napomenuti da nije svaka vrsta pirinča ista. Iz tog razloga nemoguće je dati jedinstven odgovor na ovo često postavljano pitanje..

Beli pirinač nije na dobrom glasu

Ova namirnica ima dosta visok glikemijski indeks, ne sadrži biljna vlakna niti vitamine. Vremenom može uzrokovati bolesti kao što je dijabetes tipa 2. Nažalost, i pored svega beli pirinač se i dalje najčešće viđa na našim trpezama, takoreći tu se odomaćio.

Za razliku od njega – integralni pirinač je daleko hranljiviji, manje štetan i sadrži više vlakana.

Upravo vlakna doprinose lakšoj i bržoj probavi i boljoj peristaltici creva. Ona dugoročno ubrzavaju metabolizam i pomažu zdravo mršavljenje.

Naša preporuka ako planirate dijetu je upravo smeđi pirinač. Ova namirnica ne goji i donosi brojne druge zdravstvene benefite.

Integralni pirinač vam u danu može smanjiti unos i do 50 -60 kalorija, što nikako nije zanemarljivo.

Pirinač dijeta jelovnik za 3 nedelje

Kako smo već napomenuli da dijeta sa rizom ima više varijanti. Mi ćemo vam ovom prilikom dati jelovnik za dijetu koja se praktikuje 3 nedelje.

Dijeta sa pirinčem – prva nedelja

Doručak: prvi jutarnji obrok je manje-više uvek uvek  isti.

Skuvajte šolju smeđeg pirinča u vodi bez dodatog šećera ili soli. Možete popraviti ukus sa malo soka od limuna i uz maslinovo ulje. Preporuka je da kuvate braon, smeđi, integralni pirinač.

Ono čega se svakako morate pridržavati je da doručkujete 1h po ustajanju. Ukoliko idete na posao onda neposredno pred odlazak.

Užina je uvek voćna: banana, kruška, jabuka, dve breskve. Nemojte izostaviti užinu, tempirajte je tako da je pojedete na pola puta između doručka i ručka.

Ručak u prvoj sedmici kombinujte uz šolju pirinča, šolju pasulja, graška ili sočiva. Obavezno pojedite parče integralnog hleba uz to. Važno je da manje solite hranu i ne zaboravite piti dovoljne količine tečnosti (negazirane i nezaslađene).

Večera: Svako veče pojedite po šolju pirinča uz 150 g mesa bez masnoća. Neka se vaš izbor mesa svede na ćureća i pileća prsa, krmendadle, ribu.

Napomena: Nemojte puno soliti meso, već ga slobodno prelijte sa limunomovim sokom, drastično ćete mu popraviti ukus. Uz ovaj zdrav obrok pojedite i manje parče integralnog hleba i ne zaboravite na vodu.

Druga nedelja dijete sa pirinčem

Doručak: identičan kao i u prvoj nedelji.

Užina je isključivo voćna, nemojte dodavati nikakve grickalice, pa čak i one zdrave.

Ručak: šolja kuvanog  integralnog pirinča i jedno parče integralnog hleba

Večera: svaki dan šolja pirinča i manje parče integralnog hleba

U drugoj nedelji pirinač dijeta je prilično restriktivna i nije namenjena za svakom. Opšta preporuka je da pre nego što počnete držati dijetu popričate sa vašim lekarom…

Završna treća nedelja dijete sa rižom

Nakon prvih 14 dana nastupa period prilagođavanja organizma na vašu novu težinu.

Najbolje je vratiti se ishrani iz prve nedelje ali pri tom se dodaje i užina posle ručka. Dakle jelovnik se pojačava.

Takođe, pre večere uvodi se jedan mlečni obrok. To može biti šolja mleka ili manji voćni jogurt. Dobra preporuka je i domaći kefir.

Pirinač dijeta iskustva i komentari čitalaca

Dijeta sa pirinčem bi vam sa ovim planom ishrane trebala skinuti od 7 do 10 kilograma telesne mase u svega 3 sedmice. Ovo je svakako rezultat za respect, ali znajte ovaj jelovnik nije namenjen svakom. Stoga samo ako ste potpuno zdravi možete držati dijetu.

Pirinač dijeta je namenjena svima koji žele oslabiti a da pri tom temeljno očiste organizam od štetnih toksina.  Dakle, pored skidanja viška kilograma riža radi upravo to –  vrši prirodnu detoksikaciju organizma.

pirinac dijeta koliko skida
Photo: Pixabay

Moje iskustvo sa pirinač dijetom 

Od kad znam za sebe kuburim sa kilogramima. Ipak, uvek sam stvari nekako držala pod kontrolom. Situacija se promenila nakon drugog porođaja, tada sam dobila preko 15 kg viška i nisam uspela da se vratim na svoju kilažu. Mislim da je glavni razlog grickanje raznoraznih grickalica između obroka.

Kuma mi je pre nekoliko meseci preporučila pirinač dijetu i zahvaljujući njoj skinula sam 8 kg za tri sedmice. Na pola sam puta do svoje željene kilaže. Nastaviću definitivno sa ovom dijetom nakon pauze.

Promenila sam navike u ishrani i pirinač dijetu svima rado preporučujem.

Nada (37 god)

Sadrži li pirinač kalorije i u kojoj meri?

Postoje odredjene razlike od sorte do sorte kada su u pitanju kalorije u pirinču.

  • Sirovi beli pirinač ima 361 kcal u 100 grama.
  • Neoljušten pirinač sadrži 352 kcal u 100 g.
  • Skuvan glaziram pirinač ima svega 116 kcal.
  • Integralni (smeđi) pirinač ima 111 kcal u 100 g.
  • Ekspandirani pirinač sadrži 402 kcal.

Kao što primećujete kuvanjem riže se gubi značajna količina kalorija. To je tako iz razloga što pirinač pri kuvanju upija i uvlači u sebe puno vode.

Inače pirinač kao prilog je prusutan kod najrasnovrsnijih jela u kulinarstvu.

Kako se kuva pirinač?

Mnogi ljudi smatraju da kuvanje pirinča iziskuje jako puno vremena, to i jeste tako, ali naš savet vama je da skuvate veće količine odjednom.

Pirinač dijeta zahteva konzumaciju pirinča svaki dan. Stoga pripremajte sledeću dozu

Na 1 šolju nekuvanog pirinča dodaje se 2 pune šolje vode..

Ostavite nek to prenoći jer će na taj način riža najbolje povući vodu u sebe.  Sutradan će te je kuvati puno lakše i kraće-

Napomena: Nemojte ga stavljati u frižider. Ujutru pirinač dobro isperite dodajte vodu i kuvajte sve dok ne omekša.

Pirinač dijeta za šta je još dobra

Ova dijeta se oslanja isključivo na integralni pirinač i toga se pridržavajte. Naime, beli pirinač ima nižu hranljivu vrednost i sadrži znatno više kalorija.

Smeđi pirinač nam daje energiju, poboljšava varenje i rad creva. Manje je poznato da stabilizuje šećer u krvi, pri tom odličan je izvor vitamina naročito B1.

Spada u osnovne prehrambene namirnice u istočnim zemljama, smatra se da ga konzumira najmanje 50 posto globalne populacije.

Veoma je rasprostranjen i postoji preko 4000  različitih sorti.

IZVORI:

https://www.webmd.com/diet/a-z/rice-diet

https://www.healthline.com/health/rice-diet-effectiveness-and-recipes

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/rice-diet.aspx

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Jasna Kos Maravić
23/10/2013 20:51

Super nešto čemo odabrati

Mirjana Milovic
23/10/2013 22:20

cesto konzumiram integralni pirinac,ali ne svaki dan sto bi trebalo.

Elena Aleksic
24/10/2013 20:26

moram probati

f