Feature post image

sistemski eritemski lupus bolest simptomi

SISTEMSKI LUPUS BOLEST IMUNOG SISTEMA

Lupus bolest karakterišu bolovi u zglobovima i mišićima, anemija, otok limfnih zlezda, mučnina i povraćanje .Ovo su samo neki najčešći lupus simptomi za čije lečenje obavezno treba uključiti i  biljne preparate.Kako lek za lupus još uvek nije pronađen ,terapija se usmerava na ublažavanje svih postojećih upala kao i na smanjenje rizika od komplikacija koje izaziva ova autoimuna bolest.U nastavku teksta pročitajte više o tome…

ŠTA JE LUPUS BOLEST ?

Sistemski eritemski lupus bolest je vezivnog tkiva, koja može zahvatiti razne delove našeg tela, uključujući i nervni sistem. Međutim, ugroženi su prevashodno zglobovi, bubrezi, krv i koža na kojoj se promene najčešće očituju kao karakteristično crvenilo na obrazima u obliku leptira (otuda i potiče latinski naziv bolesti – Lupus Erythematodes). Kao i u slučaju drugih autoimunih oboljenja, tačan uzrok sistemskog lupusa nije poznat. Ipak, naučnici ističu da lupus bolest nastaje usled udruživanja više spoljašnjih i unutrašnjih faktora kao što su nasleđe, hormonska nestabilnost u pubertetu,neke virusne i bakterijske infekcije, određeni lekovi, preterano izlaganje suncu.Suština je u tome da dolazi do stvaranja antitela koja greškom napadaju zdrave organe i tkiva. Iako ova autoimuna bolest najčešće pogađa osobe stare između 15 i 45 godina ,može se javiti čak i ranom detinjstvu, ali i poznijem dobu. S obzirom na to da se češće javljaju lupus simptomi kod žena nego kod muškaraca, (i to do neverovatnih 9 puta češće) smatra se da hormoni igraju veliku ulogu u nastanku ovog oboljenja.

LUPUS SIMPTOMI BOLESTI 

Sistemski lupus bolest je sa veoma širokom simptomatologijom ,ali su u početku znaci oboljenja vrlo diskretni i neodređeni.Prvi lupus simptomi najčešće su bolovi u zglobovima i mišićima, povišena temperatura, malaksalost, anemija, otok limfnih žlezda, mučnina i povraćanje, glavobolja, nadimanje stomaka.Ovo su samo su neke od prvih manifestacija ovog veoma ozbiljnog oboljenja. U početku lupus bolest zahvata samo jedan organ, a kasnije može da pređe i na druge delove tela,otud i naziv sistemski.Ponekad su primetne promene na mišićima i zglobovima u vidu  bola, otoka i crvenila zglobova šaka i stopala,i to stanje može trajati mesecima, pa čak i godinama, pre nego što se ispolje drugi simptomi.Najčešće posledice ovog oboljenja su oštećenje kostiju i osteoporoza.Crvenilo na nosu i jagodicama u obliku leptira, karakteristični su simptomi lupusa. Promene mogu biti sa plikovima ili bez njih, i najčešće se javljaju kada je koža izložena suncu. Fleke su blede ili tamne, a u potkožnom tkivu mogu se pojavti i čvorići iznad kojih je koža crvena i upaljena. Nakon izvesnog vremena čvorići na koži nestaju, a na njihovom mestu ostaje udubljenje.

SISTEMSKI LUPUS SLIKE

lupus bolest simptomi

 

SISTEMSKI LUPUS SIMPTOMI

Jedan od najranijih znakova sistemskog lupusa je opadanje kose (alopecija) . Kao komplikacija javlja se i  zapaljenje srčane maramice i, posledično, bol u grudima, ujedno to su i najčešći znaci da je napadnut i kardiovaskularni sistem. Promene su vidljive i na EKG-u, mada u pojedinim slučajevima lupus simptomi potpuno izostaju. Ređe dolazi do zapaljenja srčanog mišića,a tahikardija takođe ukazuje na ovo stanje. Hipertenzija je veoma čest pratilac sistemskog lupusa, takođe i venska tromboza.Karakteristični simptomi lupusa jesu bolovi pri disanju koji se pojačavaju kada se napravi pokret, dok su grudni mišići bolni na dodir. U akutnoj fazi lupus bolest može dovesti i  do upale pluća ili plućne maramice, nakon čijeg izlečenja ostaju priraslice. Mučnina, gađenje, podrigivanje, povraćanje ili otežano gutanje javljaju se često, a posledica su ili same bolesti, ili dejstva određenih lekova. Moguća je pojava čira na želucu i zapaljenja pankreasa, a neretko se otkriva i uvećanje jetre.Nekad se javlja i bubrežna slabost,ona se otkriva analizom mokraće, a manifestuje se povećanjem krvnog pritiska,pojavom krvi u mokraći, oticanjem nogu, stopala i očnih kapaka. Insuficijencija bubrega (otkazivanje rada ovih organa) sreće se mnogo ređe – samo u težim slučajevima.

LEČENJE LUPUSA 

Za sada još uvek ne postoji lek za lupus,a terapija je prevashodno usmerena na ublažavanje upala i smanjenje rizika od komplikacija. Neposredno nakon otkrivanja, lupus bolest je vrlo aktivna i iziskuje terapiju visokim dozama lekova, kako bi se sprečilo oštećenje organa. Bolesnicima se savetuju psihofizička relaksacija i izbegavanje sunca. Pravilna ishrana ima vrlo važnu ulogu, kako u prevenciji, tako i za kontrolisanje lupusa. Obolelima od ove bolesti se savetuje umereno konzumiranje soli i šećera, kao i svih drugih namirnica koje podstiču upalne procese, kao što su one životinjskog porekla (meso, jaja, mlečni proizvodi). Iz ishrane je potrebno eliminisati i industrijski proizvedenu hranu jer je prepuna trans masti . Postoje podaci da presne namirnice i sveži sokovi od voća i povrća utiču na to da se lupus simptomi povlače, a dokazano je i da morska riba i omega-3 masne kiseline smanjuju upalne procese, pa se savetuje njihova upotreba što ćešće, preporuka je mediteranska ishrana.

LUPUS BOLEST LEČENJE BILJEM I ČAJEVIMA

Autoimuna bolest lupus  je veoma komplikovana za lečenje.Zvanična medicina se bazira na tretmanima već zahvaćenih žarišta da bi se smanjile eventualne posledice i komplikacije.Ovakav način lečenja nije dobro prihvaćen ,ne donosi najbolje rezultate i postoje mnoga druga alternativna rešenja.Osporavan je na mnogim portalima alternativne medicine i svakodnevno se vode vrlo žučne rasprave o svemu.Naime ajurvedska medicina,kao i homeopatija imaju potpuno drugačiji stav o lupusu ,kao i o lečenju  u celini.Više o njima pročitajte na našoj stranici.Ovom prilikom daćemo vam više prirodnih recepata koje preporučuju fitoterapeuti …

BOL U ZGLOBOVIMA RECEPTI

Kako je sistemski lupus bolest koja gotovo uvek zahvata zglobove,ovom prilikom dajemo vam nekoliko odličnih prirodnih recepata za tu namenu :

 • Pomešati jednake količine meda, brašna, jabukovog sirćeta i šljivovice ili komovice. Umesiti od ovih sastojaka testo, a po potrebi dodati malo brašna. Razviti testo u obliku pogače i priviti na bolni zglob. Preko staviti celofan i učvrstiti zavojem ili maramom. Ujutru oblog baciti, a bolno mesto isprati mlakom vodom. Ponavljati najmanje 5 dana.
 • Oljuštiti dva limuna i sameleti ih na mašini za meso, a potom dodati jedno umućeno belance i nekoliko kašika gline kako bi se dobila smesa gustine pavlake. Mešavinu u debljem sloju naneti na gazu il pamučnu krpu i priviti na bolno mesto. Preko staviti celofan i učvrstiti zavojem. Ostaviti da deluje preko noći, a ujutru isprati mlakom vodom i zglob izmasirati uljem.
 • Sipati 1/3 kašičice timijana u 2 dl ključalog belog vina i kuvati 2-3 minuta. Kada se prohladi, koristiti za masažu bolnih zglobova, više puta u toku dana.

SISTEMSKI ERITEMSKI LUPUS UZROKUJE ANEMIJU

Lupus bolest je često povezana sa anemijom i malokrvnošću,stoga vam dajemo par odličnih receptura za popravljenje krvne slike:

 • U staklenu teglu sipati litar domaćeg crnog vina i 100 g sušenog lista koprive,dobro promešati i zatvoriti, pa ostaviti da odstoji 24 sata. Procediti i piti po decilitar ujutru pre jela i u veće pre spavanja.
 • Izblendati po 100 g šargarepe, cvekle i rotkve, pa sipati u teglu i držati u frižideru. Uzimati po kašiku tri puta dnevno pre jela. Terapija za lupus bolest traje tri meseca.
 • Oljuštiti i izrendati 3 kg cvekle i 2 kg kiselih jabuka, pa dodati sok od pola kilograma limuna i 2 kg domaćeg meda. Dobro izmešati drvenom ili plastičnom kašikom i čuvati u zatvorenoj tegli u frižideru. Tri puta dnevno jesti po kašiku ove smeše.
 • Pomešati dve kašike sitno iseckanog korena vodopije i po kašiku lista koprive, lista i cveta dimnjače, lista kupine, lista i cveta kičice i lista žalfije, pa sve preliti sa 1,4 I ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 120 minuta. Procediti i piti po šolju čaja(2 dl) pre i posle svih glavnih obroka. Terapija se drži narednih 10 dana.

OTEŽANO MOKRENJE I LUČENJE MOKRAĆE

Lupus bolest ume stvarno da zagorča život,jedna od tegoba je i otežano lučenje mokraće,evo šta nam preporučuju fitoterapeuti za tu namenu:

 • Pomešati po kašiku lista peršuna, lista celera, lista mirodije i lista breze, pa sve preliti sa 7 dl ključale vodei ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i piti po 2 dl čaja, tri puta dnevno, pre jela.Piti 10 dana.
 • Pomešati po kašiku lista koprive, lista žalfije, lista rastavića i cveta i lista hajdučice, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2 sata. Procediti i piti po 2 dl čaja, tri puta dnevno, pre jela. Piti 5 dana.
 • Pomešati po 2 kašike lista ili korena peršuna, korena šargarepe, korena celera i lista ili korena mirodije, pa sve preliti litrom ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat. Procediti i piti u toku dana. Piti 10 dana.
 • Pomešati po kašiku lista i cveta hajdučice, lista i cveta kičice, nadzemnog dela troskota, lista breze, peteljki višnje i lista peršuna, pa sve preliti litrom ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti i piti u toku dana. Piti 10 dana.

SMANJEN BROJ LEUKOCITA I LUPUS BOLEST

Da je lupus bolest koja obara velik broj belih krvnih zrnaca i značajno doprinosi padu imuniteta odavno se zna.Evo nekoliko receptura ,koje će pomoći  za podizanje imuniteta i stvaranje leukocita..

 • Preliti 3 kašike cveta kamilice sa 7 dl vruće vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 90 minuta. Procediti i zasladiti domaćim medom. Piti po šolju čaja pre svih glavnih obroka.
 • Pomešati 3 kašike lista i cveta hajdučice i kašiku cveta kičice, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da
 • odstoji 90 minuta. Procedite i pijte po šolju (2 dl )pre svih glavnih obroka
 • Pomešati po 2 kašike lista žalfije, cveta kamilice, cveta zove i bobica kleke, pa sve preliti sa 1,41 ključale vode i ostaviti poklopljeno 90 minuta. Procediti i piti po 2 decilitra pre i posle glavnih obroka.

LUPUS PROGNOZA

Donedavno se lupus bolest smatrala gotovo stoprocentno smrtonosnom, već nakon nekoliko godina od postavjanja dijagnoze,danas se to više ne smatra tako.Od 50 -tih godina prošlog veka pa na ovamo ,stvari su se drastično promenile na bolje i prognoze su puno optimističnije.Kod srednje teških oblika ovog hroničnog sistemskog oboljenja ,zabeležena su i spontana povlačenja,naravno bolest se može dobro kontrolisati kada je u remisiji,naročito ako se rano otkriju prvi simptomi lupusa,kada još nisu zahvaćeni vitalni organi .U slučaju da je sistemski eritemski lupus  naglo zahvatio bubrege,pluća(naročito sa krvarenjem),centralni nervni sistem i da su se aktivirale i druge sekundarne infekcije,tada prognoza nije tako dobra i najčešće završava sa smrtnim ishodom.Najsavremenijim analizama ustanovljeno je da 90 odsto obolelih od lupusa ,danas u proseku preživi oko 10 godina.Važno je znati da se lupus bolest može i spontano povući,ali je izuzetno važno da ga nikako ne smemo zanemariti zaboraviti na njega,jer uvek može ponovo da bukne i da se naše zdravlje pogorša..

LUPUS BOLEST

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f