Feature post image

Sjogrenov sindrom simptomi

ŠTA JE SJOGRENOV SINDROM I KAKO SE LEČI

Sjogrenov sindrom je hronično i sistemsko automino oboljenje ,karakteristično po stvaranju antitela koja napadaju naša sopstvena tkiva. Ovo oboljenje uzrokuje upale određenih žlezda u  organizmu, pri čemu se prvenstveno misli na suzne i pljuvačne žlezde.Za ovu bolest jedinstveni lek ne postoji,te se lečenje uglavnom bazira na simptomatsku terapiju.Vrlo je važno njeno rano dijagnostikovanje,da bi se mogle sprečiti veće komplikacije.Koji su uzročnici,kako se prepoznaju znaci i simptomi i kako lečiti ovo oboljenje saznajte u nastavku…

SJOGRENOV SINDROM UZROCI OBOLJENJA

Za Sjogrenov sindrom uzročnici nisu potpuno poznati ni do dana današnjeg.Medicinski stručnjaci  svrstavaju u rizične grupe genetski predisponirane osobe, koje su verovatno pod uticajem nekih od virusa, narušile svoj imuni sistem do te mere da su im se stvorila antitela koja napadaju najpre žlezde sa spoljašnjim lučenjem (suzne i pljuvačne žlezde). Tada najverovatnije,kao posledica imunološke reakcije nastaju hronična zapaljenja a sa vremenom i posledični gubitak funkcije kod pomenutih žlezda.Jedna od najboljih preventiva je osnažiti organizam i ne dozvoliti pad imuniteta , ovo je naročito važno za osobe kod kojih je u porodici već bio dijagnostikovan Sjogrenov sindrom.Pored toga trebaju se pripaziti i osobe kod kojih su prisutna i neka druga autoimuna oboljenja,kao što je sistemski eritemski lupus,hašimoto tireoiditis,dijabetes itd. Oboljenje je čak devet puta prisutnije kod žena nego kod muškaraca ,naročito u srednjoj dobi od četrdeset do šezdeset godina.

SJOGRENOV SINDROM SIMPTOMI 

Suva usta i grlo,otečen i beo jezik ,peckanje u očima su najčešće prvi simptomi sjogrenovog sindroma.Ovi znaci oboljenja variraju i nisu tipični znaci koji važe za sve obolele osobe. Na samom početku moguća su i blaga povećanja pljuvačnih žlezda,koje su meke i nisu bolne na dodir.Vremenom kako bolest napreduju postaju sve tvrđe i bolne,osetljive su i pri najmanjem kontaktu i primetno je crvenilo kože oko njih. Karakteristika oboljenja je i otežano gutanje zbog suvoće usta,a nekad i otežan govor .Kod težih oblika gingive znaju biti jako nadražene,bolne,crvene ,upaljene desni,stvara se više plaka i karijesa na zubima koji mogu da počnu i da ispadaju.Ono što sve obolele prati ,nevezano za težinu početnih simptoma je stalan umor  i malaksalost, pospanost u toku dana ,povišena temperatura, vaskularne promene na koži i neugodni artritis.Bolest delimo na primarni i sekundarni oblik.Primarni sjogrenov sindrom zahvata usključivo suzne i pljuvačne žlezde ,dok je sekundarni povezan i sa drugim autoimunim oboljenjima(sistemski lupus, skleroderma ili reumatoidni artritis),pa je samim tim i lečenje puno komplikovanije i teže jer obuhvata i druge organe. Sekundarni Sjogrenov sindrom kod žena može izazvati i suvoću vagine,ponekad zahvata i kožu i nos.Sistemski karakter bolesti daju i komplikacije sa drugim organima poput pluća,bubrega,endokrilnih žlezda i nerava i one se javljaju kod skoro 50 odsto bolesnika.

LEČENJE SJOGRENOVOG SINDROMA 

sjogrenov sindrom simptomiKako zvaničan lek za Sjogrenov sindrom ne postoji,primenjuje se lokalna simptomatska terapija.Za lečenje suvih usta preporučuje se upotreba veštačke pljuvačke ,dok će veštačke suze umanjiti peckanje i iritacije nadraženih očiju.Kao preventivu zvanična medicina naročito skreće pažnju na dobru higijenu usta,upravo zbog prevencije od posledica koje uzrokuje nedostatak pljuvačke.Za suve oči  se preporučuju se i zaštitne naočare koje će smanjiti isušivanje očiju kod obolelog.Važna napomena :ukoliko imate dijagnostikovan Sjogrenov sindrom izbegavajte antihistaminike i nazalne dekongestitive jer mogu da pogoršaju još više vaše zdravstveno stanje.Nikako ne uzimajte ni jednu terapiju bez konsultacija sa lekarom.U slučaju sekundarne sistemske bolesti ,primenjuju se lekovi i terapije za specifične tegobe kao što su lekovi za štitnjaču,bolne zglobove  i dr.Njih takođe ih može prepisati samo lekar,kome se morate javiti i ukoliko se pojave nuspojave na lek(najčešća je žgaravica).

KAKVU FUNKCIJU IMAJU PLJUVAČNE ŽLEZDE

Pljuvačne žlezde su smeštene u našoj usnoj duplji i čine sastavni deo sistema digestivnog trakta. Tokom procesa varenja hrane učestvuju na taj način što luče sekret – pljuvačku. S obzirom na njihov položaj i dimenzije, delimo ih na male i velike. Malih pljuvačnih žlezda imamo od 700 do 1000 i njihova osnovna uloga jeste da neprekidno vlaže sluznicu, dok velike pljuvačne žlezde luče pljuvačku pod kontrolom vegetativnog nervnog sistema. Najveći par pljuvačnih žlezda smešten je iza ugla donje vilice,ispred naših ušiju, dva manja para duboko su u ustima, dok su male pljuvačne žlezde rasute svuda po usnoj duplji. Kad se pljuvačka ne luči u dovoljnoj meri, usta postaju veoma suva. S obzirom na to da pljuvačka štiti zube od bakterija, njeno nedovoljno lučenje može uticati na kvarenje zuba. Osim poremećaja u radu pljuvačnih žlezda, usta mogu da budu suva i zbog onemogućenog disanja na nos, nedovoljnog unosa vode tokom dana,uzimanja nekih lekova, stresa, depresije i anksioznosti, ali i pod uticajem nekih bolesti koje pogađaju ove žlezde, kao što je Sjogrenov sindrom. U svakom slučaju,promene u količini i sastavu pljuvačke moraju se ispitati da bi se otklonila sumnja na neko ozbiljnije oboljenje pljuvačnih žlezda ili pak na sistemsko oboljenje čitavog organizma.

SJOGRENOV SINDROM ISHRANA 

Neophodan je i adekvatan režim ishrane za Sjogrenov sindrom.Potrebno je sprečiti dodatno isušivanje usta i to je ujedno i najvažniji segment lečenja kod ove bolesti.Prvo, treba se odreći alkohola i to u potpunosti, zatim kafe i kofeinskih napitaka. Takođe je potrebno izbegavati konzumiranje izuzetno slane, kisele, ljute i začinjene hrane, kao i previše kiselih pića koja izazivaju bol ukoliko su usta isušena . Izbegavajte industrijske sokove,umesto njih treba piti prirodni sok od jabuke ili breskve,kao i blagotvorne mlečne napitke(blagi probiotski jogurt,kefir). Konzumiranje zaslađenih grickalica treba svesti na najmanju moguću meru i ostaviti cigarete ,jer duvanski dim isušuje usnu duplju. S druge strane, vodu treba piti tokom celog dana i to u čestim gutljajima po malo,da bi usna duplja ostala vlažna i hidrirana.Hranu bazirati na sezonskom voću i povrću i unositi veće količine vlakana.Poželjna je i svakodnevna rekreacija u vidu šetnje,trčanja,vožnje bicikla i laganih vežbi,kako bi se zadržala fleksibilnost zglobova i gipkost mišića.

KAKO LEČITI SUVA USTA 

Obloge od ricinusovog ulja, kao i čajevi od korena čička i žalfije mogu da smire upalne procese, smanje otok i olakšaju tegobe koje izaziva Sjogrenov sindrom.Ukoliko postoji mogućnost, potrudite se da nabavite sveži koren biljke ehinacee, jer se njegovim žvakanjem podstiče odlično lučenje pljuvačke. Neki prirodni sokovi i domaći biljni čajevi poput kamilice, žalfije su veoma korisni zato što otklanjaju pomenute simptome i stimulišu bolji rad pljuvačnih žlezda, a njihova duža upotreba eliminiše osnovni problem.

RICINUSOVO ULJE ZA SUVA USTA

Koristite obloge od ricinusovog ulja za ublažavanje bola u osetljivim, otečenim pljuvačnim žlezdama.

  • Zagrejte ricinusovo ulje toliko da bude fino toplo, nikako vrelo i vruće.Natopite jednu čistu rukavicu za kupanje sa ovim uljem, položite je na bolne pljuvačne žlezde i ostaviti da stoji na tom mestu najduže petnaest minuta. Postupak ponavljate svaki dan dva do tri puta..

Evo još jednog izuzetnog recepta koji će vam fino hidrirati usnu duplju

  • Jednu supenu kašiku sitnije iseckanog korena od čička i dve supene kašike takođe sitno iseckanog žalfijinog lista izručite u 600 ml tek provrele vode. Ostavite da stoji poklopljeno najmanje dva sata, dobro procedite i zatim grgljajte u ustima.

Za tegobe koje izaziva Sjogrenov sindrom probajte i sledeću recepturu :

Uzmite po dve supene kašike sitno iseckanog lista i cveta podubice i sitno iseckanog pelenovog lista ili cvasti s pupoljcima. Sve to izručite u 6 dl tek proključale vode, zaklopite poklopcem i ostavite da odstoji oko dva sata. Procedite dobro i koristite za mućkanje usta , neposredno pred svaki obrok. Od iste mešavine pijte i lekoviti čaj  i to po 1 dl .

SJOGRENOV SINDROM PROGNOZA

Sjogrenov sindrom je jedno dugo i dosta naporno oboljenje,koje kod velikog broja obolelih ume da potraje čak i do nekoliko decenija do izlečenja .Kod blagog primarnog oblika oboljenja simptomi su bazirani samo na pljuvačne i suzne žlezde i bolest je podnošljiva ,ako se primenjuje propisana terapija .Sekundarno oboljenje se ispoljava i na drugim organima(unutrašnjim) i mora se lečiti sistemski.Kod manjeg broja obolelih tok ove bolesti je nepovoljan,uglavnom zbog udruživanja sa drugim teškim sistemskim oboljenjima kakve su reumatoidni artritis,lupus i dr.Dosta retko se javljaju komplikacije poput upale zida krvnih žila ili raka limfnih čvorova(javlja se samo kod osoba koji imaju višegodišnje probleme sa pljuvačnim žlezdama,ali u izuzetno malom broju slučajeva).Uz odgovarajuće higijenske mere,dovoljan unos vode tokom dana  i brige oko suvoće usne duplje i očiju,prognoze za Sjogrenov sindrom su u većini slučajeva dobre ,podrazumeva se uz nezaobilazne redovne kontrole kod vašeg lekara..

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f