Feature post image

tablete za smirenje živaca na biljnoj bazi

TABLETE ZA SMIRENJE ŽIVACA UZROKUJU ZAVISNOST

Tablete za smirenje živaca danas spadaju u tri najprodavanije grupe medikamenata u našem regionu, kako pokazuje najnovija statistika ,a potvrđuju i brojni psihijatri.Ova činjenica verujemo da i vama ne prdstavlja novost,kada samo malo premotamo film unazad i shvatimo šta se sve desilo na Balkanu. Lekovi za smirenje su najčešće  hemijski preparati koji smanjuju napetost (tenziju) i uznemirenost, a svojim dejstvom ne smeju prouzrokovati pospanost u toku dana ,niti na bilo koji drugi način uticati na čovekove mentalne procese.Pored ovih postoje i  tablete za smirenje na biljnoj bazi. U nastavku članka podelićemo sa vama korisne informacije ,o kojima bi svako od nas trebao povesti računa ukoliko uzima sedative…

ŠTA SU SEDATIVI  ?

Tablete za smirenje živaca poznati su medikamenti koji redukuju osećaj napetosti i nervoze i pritom imaju umirujuće dejstvo na ljudsku psihu. Pripadaju grupi takozvanih anksiolitika, lekova koji liziraju napetost – anksioznost – to jest razgrađuju je pomoću enzima. Takođe, lekovi za smirenje uzrokuju sedaciju, te se tako često nazivaju i sedativima. Većina ovih lekova pripada grupi benzodiazepinskih psihofarmaka; a slična hemijska struktura, ipak, ne isključuje izvesne razlike među njima. Svi sedativi smanjuju napetost, ali, pored toga, u različitom obimu imaju i druga dejstva: uspavljuju, umiruju, opuštaju mišiće, podižu raspoloženje, koriste se kao dodatna terapija u slučaju epilepsije i slično.Sedativi  su veoma korisni za osobe sa psihičkim teškoćama, ali moraju se uzimati pod nadzorom stručnjaka ,jer bez pravilnog doziranja može se javiti i zavisnost od lekova ,koja je veoma opasna.

KOJE SE TABLETE ZA SMIRENJE ŽIVACA NAJČEŠĆE KORISTE ?

Svi ovi medikamenti imaju takozvana generička imena, koja se odnose na nazive pod kojima se prodaju ili izdaju na recept, te tako različite fabrike proizvode isti lek pod drugim imenom. Najpoznatije tablete za smirenje živaca su bromazepam, lexillium i lexaurin, bensedin ili diazepam, ksalol ili xanax,loram ili lorazepam i rivotril. Broj miligrama svakog leka označava koliko ima aktivne supstance u jednoj tableti, ali se oni ne mogu međusobno porediti bez obzira na to što su sličnog dejstva i strukture. Velika zabluda je da su ksalol od 0,5 mg ili bromazepam od 3 mg veoma blagi, a bensedin od 5 mg jak sedativ.Osim ove grupe, koja je kod nas veoma rasprostranjena, ne treba zaboraviti ni druge lekove za smirenje, koji se retko koriste, a namenjeni su težim duševnim bolesnicima – sedativni antipsihotici. Postoje i lekovi za smirenje koji nisu benzodiazepinske struktre, ali su u našoj zemlji retki (mada je njihova primena i inače prilično ograničena). Takođe, u slobodnoj prodaji postoje tablete za smirenje na biljnoj bazi koje se mogu kupiti bez recepta, među kojima je najpoznatiji  lek persen.

TABLETE ZA SMIRENJE BEZ RECEPTA

Sve donedavno kupovina gore pomenutih lekova bez recepta u našoj zemlji bila je uobičajena, što je doprinelo njihovoj širokoj rasprostranjenosti i čestoj upotrebi,a rećićemo slobodno i zloupotrebi. Tablete za smirenje živaca su danas pod puno većom kontrolom,jer je sada primena sedativa regulisana zakonom i nabavka je moguća isključivo uz recept (ovo se ne odnosi na lek persen), što donosi bolji uvid u korišćenje ovih lekova i posledično – njihovu manju zloupotrebu, te bi ovo trebalo da bude praksa i u budućnosti .Potreba za ovim sedativima u konstantnom je porastu kada je u pitanju područje Balkana, a olako nabavljanje i ordiniranje po sopstvenom nahođenju tokom dužeg perioda dovelo je do velikog problema – tolerancije na lekove za smirenje  i zavisnost od istih.Tolerancija je, zapravo, podnošenje leka, a njeno povećanje ogleda se u potrebi za sve većom i većom dozom medikamenta.

KAKO NASTAJE ZAVISNOST OD LEKOVA  ?

Zavisnost nastaje onda kada primetimo da tablete za smirenje živaca gotovo i nemaju efekta ,tada se dešava da naš organizam odnosno mozak s vremenom počne da se navikava na lek, te bolje podnosi dejstvo sedativa. Zato se često počinje s četvrtinom tablete, a nakon redovnog uzimanja (nekoliko sedmica ili meseci) dolazi do potrebe za povećanjem doze kako bi se došlo do efekata koji su se ranije postizali sa znatno manjom dozom. Zavisnost od lekova nastaje kada se organizam navikne da svakodnevno u krvi ima ove supstance (formira se na isti način kao u slučaju alkohola ili droga) i tada, ukoliko se lek za smirenje ne uzima svakodnevno, dolazi do pojave apstinencijalnog sindroma, koji se teško podnosi. Ukoliko se ne uzmu sedativi, apstinent oseća nemir, jezu, mučninu, slabost i bolove u stomaku. Sedativ smiruje ove snažne i neprijatne tegobe, međutim, pošto tolerancija nastaje pre zavisnosti, u ovoj fazi lek se uzima slično kao i droga da bi smirio krizu i tek pomalo delovao. Odvikavanje od tableta za smirenje  se veoma teško sprovodi samoinicijativno, pa je neophodna pomoć stručnjaka.

KADA SE PRIMENJUJU LEKOVI ZA SMIRENJE ?

Osim u slučaju psihičkih poremećaja, kad se očekivano primenjuje lečenje sedativima, tablete za smirenje se koriste se i u terapiji drugih bolesti.Evo nekih od njih:hipertenzija, disfunkcija štitne žlezde, gastritis, kao i u slučaju raznih bolnih sindroma i mnogih drugih oboljenja – smirenje svakako donosi višestruku korist. Indikacije za široku primenu lekova za smirenje jesu razni psihički poremećaji: anksioznost, napadi panike, stres, reaktivna stanja praćena nemirom, nervozom, napetosću i neraspoloženjem, a nastupaju kao reakcija na stresne događaje, depresivna stanja i poremećaje spavanja (nesanica, narušen ritam sna) te druge, rede psihičke teskobe.Lekovi ove vrste veoma su efikasni, brzo smiruju napetost, donose olakšanje i relaksaciju, omogućavaju osobi da se fokusira na svakodnevicu. Međutim, zbog svoje efikasnosti i brzog otklanjanja neprijatnog osećaja teskobe, tablete za smirenje živaca ,veoma brzo postaju „omiljene pilule“, pogotovo onima kojima savremeni način života donosi brojne i učestale stresne situacije.

ODVIKAVANJE OD TABLETA ZA SMIRENJE 

Koliko smo samo puta u društvu čuli preporuku koju dobija osoba koja se uzemirila: „Uzmi bromezapam…
Imam bensedin. Hoćeš jedan? Popij ksalol, biće ti lakše“ ,“Ovo su najbolje tablete za smirenje živaca sigurno deluju“  ili već nešto slično.Upravo se tako počinje i najlakše se upada u začarani krug,iz kojeg je ponekad izuzetno teško izaći.Slično je sa svim drugim zavisnostima :alkohol,droga pa i u zadnje vreme zavisnost od interneta i fejsbuka tablete za smirenje živacakoja sve više uzima maha,započinje na sličan način.Povremeno uzimanje sedativa radi smirenja s vremenom navodi na sve češće posezanje za ovim lekovima. Ukoliko ne postoji samokontrola, veoma brzo stvara se navika, tolerancija na tablete za smirenje raste i potrebno je sve više doze za postizanje istog efekta, te se naposletku neretko stvara i zavisnost od lekova. Zbog toga ove medikamente treba uzimati samo ako za to ima realne potrebe, ne piti ih kada postoji slabiji osećaj nervoze i napetosti, i nikako ih ne koristiti pred moguće stresne situacije kao preventivu kako to obično kažemo „za svaki slučaj“.

TABLETE ZA SMIRENJE U TRUDNOĆI

Ovde nema nikakve dileme ,tablete za smirenje živaca se ne smeju nikako uzimati samoinicijativno u trudnoći, već tek u dogovoru s ginekologom i stručnim licem koji najčešće preporučuju nekakav blagi sedativ na bazi bilja.Sve ostalo je previše rizično,kako za buduću mamu ,tako i bebicu.Zato glavu gore,koliko god da je teško i delikatno „drugo stanje“ izborite se sa tim ,nosite se sa novim iskušenjem u životu i ne posežite olako za tabletama,one ne rešavaju ništa.Znamo da deluje tako,pomalo surovo,ovo što smo napisali ali morate se trgnuti ,jer to je jedini način.Lekovi za smirenje u trudnoći se daju takoreći samo u baš,baš „kriznim situacijama“ kada lekar ne vidi drugo rešenje,kako bi mogao da pomogne trudnici.Budite oprezne i sa pripravcima i čajevima na bazi lekovitog bilja o kojima smo govorili ranije, takođe ih ne uzimate na svoju ruku-  zdravo za gotovo ,jer postoje supstancije koje više štete nego koriste vama i bebici…

TABLETE ZA SMIRENJE I ALKOHOL 

Ovo je izuzetno opasno !!! Kombinacija sedativa i alkohola donosi pojačanje, ali i promenu dejstva i jedne i druge supstance, što je ponavljamo – izuzetno opasno, dok istovremeno uzimanje antibiotika i većine drugih lekova nije opasno. Međutim, prilikom primene ovih medikamenata neophodno je proveriti da li se oni „slažu“ s drugim lekovima koji se redovno ili povremeno uzimanju. Važno je napomenuti da tablete za smirenje živaca kombinovane sa antialergicima (antihistaminima) uglavnom uzrokuju pojačanu pospanost i usporavanje psihofizičkih funkcija.Recimo i to da su tablete za smirenje na biljnoj bazi prilično bezbedne u smislu dejstva na organizam i druge organe. Postoji relativno mali broj bolesti u slučaju kojih je potrebno izbegavati ove lekove, a to su hronične opstruktivne bolesti pluća (bronhitis i astma), povišen očni pritisak (glaukom)+ oboljenja jetre, u kojoj se lekovi za smirenje prerađuju (kao i kod većine drugih).

Pročitajte i članke šta je anksiozni poremećaj  i kako se leči alkoholizam !

 

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Juhász György (Juhas Djerdj)
27/10/2014 23:47

Za verene Jugoslavije je bilo pametnije prodavati ovaj lek bez recepta Ljudi! Jesmo li ODRASLI? Svka osdoba odgovara za svoje zdravje.

Natasa
28/11/2015 00:51

Imam anksioznu depresiju vec 4 god. I pijem rivotril 1/4 navece.za sad se kontrolisem . recite mi da li mogu da izbacim rivotril i predjem na cajeve .

f