Feature post image

upala dojke simptomi | sta je mastitis dojke

UPALA DOJKE MASTITIS

Upala dojke kod dojenja ,neretko se javlja zbog velike količine mleka, ili zbog slabijeg sisanja deteta.Tada se u mlečnim kanalićima nakuplja mleko od kojeg se formiraju grudvice, usled čega može doći do razvoja neprijatne i bolne bakterijske upale koje se naziva mastitis dojke.Kada se suoče s ovom neprijatnom infekcijom, žene se plaše da je neophodan prestanak dojenja i da će izgubiti mleko, ali treba znati da je glavna terapija upravo pravilno dojenje i izmuzavanje ..

UPALA DOJKE SIMPTOMI

Ukoliko se radi o osetljivosti dojke praćenoj formiranjem bolnih čvorića i crvenilom, bez povišene temperature, najverovatnije je reč o začepljenju mlečnog kanala i to nisu mastitis simptomi.Budući da mleko ne može slobodno da teče, dolazi do njegovog nakupljanja u kanalu što uzrokuje upalu okolnog tkiva.  Ovo se obično dešava u jednoj dojci, a ako se uz ove simptome jave i groznica i/ili tegobe slične gripu, moguće je da je došlo do razvoja bakterijske infekcije – upala dojke mastitis. Na ovo stanje, kojem pogoduje i stvaranje bolnih pukotina na bradavicama – ragade na dojci , ukazuju i gnoj ili krv u mleku, te crvene linije na koži.Upala dojke kod dojilja je dosta čest problem sa kojim se susreću mlade majke i neophodno je obezbediti pražnjenje dojki izmlazavanjem, naročito u početku kada beba nije u stanju da posisa sve mleko.Postoji niz pomagala koja olakšavaju  taj postupak , ali majka to može činiti i sama, ručno. Pravilno dojenje novorodjenceta je izuzetno važno za bebicu ali i za majku ,kao i održavanje dobre higijene grudi nakon dojenja.

PRAVILNO DOJENJE BEBE

Kako pravilno dojiti je često pitanje koje postavljaju mlade mame,jer se dešava da dete ne obuhvata pravilno bradavicu što povećava rizik od povređivanja bradavica, stvaranja ragada i javlja se bakterijska upala dojke .Zato je veoma važno informisati se kod pedijatrijske sestre koja će vam pokazati pravilan polozaj za dojenje kako biste izbegli mastitis.Važni su različiti položaji za dojenje – s obzirom na to da se mleko može nakupiti u različitim delovima dojke, preporučljivo je menjati položaje prilikom dojenja, kako bi se omogućilo ravnomerno pražnjenje.Ponudite detetu obe dojke – ako je beba pri podoju posisala više mleka iz jedne dojke, naredni put joj treba prvo ponuditi drugu dojku.

PRAVILNA NEGA I HIGIJENA GRUDI NAKON PRESTANKA DOJENJA JE NAJBOLJA PREVENTIVA 

Majka pre dojenja treba da opere ruke, dok dojke nije potrebno prati pre svakog podoja, već je dovoljno svakodnevno tuširanje. Bradavice na dojkama nakon podoja ne treba brisati, već ostaviti da se mleko na njima osuši, jer se na taj način stvara zaštitni film. Tokom dana mazite bradavice kremama za ovu namenu i nosite pamučni grudnjak. Dok ste kod kuće, možete neko vreme biti i bez grudnjaka to je takođe odlična preventiva da se spreči upala dojke.

upala dojke simptomi

ŠTA URADITI AKO JE UPALA DOJKE VEĆ POČELA ?

Osetljiva crvena izbočina na dojci upozorava na zastoj mleka u mlečnom kanalu koji je potrebno što pre pročistiti kako bi se sprečila infekcija i upala dojke. Dojite dete što češće i svaki put je potrbno i naknadno izmuzavanje dojke. Bebi najpre ponudite „problematičnu dojku“, a tokom dojenja masirajte kvržicu prema bradavici.Između podoja ispraznite dojke, nasapunajte zahvaćeno područje tokom tuširanja, pa blago pređite preko njega češljem retkih zubaca. Pre podoja istuširajte dojke toplom vodom ili 10 minuta držite topao oblog na njima – na taj način ćete proširiti mlečne kanale i podstaći bolji protok mleka, a samim tim smanjiti tegobe kao što je  bolno dojenje.

ISHRANA KOD DOJILJA

Da bi se sprečio mastitis kod dojilja ,pored pravilnog dojenja,izmuzavanja i dobre higijene neophodna je i zdrava ishrana.Ovom prilikom ćemo vam dati neke osnovne smernice:Namirnice životinjskog porekla (meso, jaja, mlečni proizvodi) podstiču upalne procese u organizmu  kao što je i upala dojke ,te ih svakako trebate izbegavati. Odlična zamena su riba, integralne žitarice, tofu sir, semenke bundeve, susama i lana. Potrebno je ojačati imunitet, a najbolji način za to je konzumiranje svežeg sezonskog voća i povrća i ceđenih sokova.Takođe je neophodno dovoljno odmora i sna ,što svakako nije lako uz bebu ali se zato ne ustručavajte da zatražite pomoć majke, svekrve, prijateljice.

UPALA DOJKE LEČENJE BILJEM

Za lečenje mastitisa i ublažavanje tegoba koje izazivaju  upaljene grudi kod dojilja  odlično se pokazala i fitoterapija.Mnogobrojno lekovito bilje od kojeg se prave kreme,masti i obloge za bolne dojke će pomoći u terapiji,pa da krenemo redom:

  • Blagotvorna hajdučka trava: pospešuje limfnu drenažu i veoma je korisna za lečenje upale dojki. Biljka se prelije ključalom vodom i nakon 10 minuta se zamota u gazu, privije na obolelu dojku i ostavi da stoji oko pola sata. Oblog menjati više puta dnevno.
  • Upala dojke se uspešno leči i uz obloge od rusomače: punu kašiku sveže rusomače (trava hoću-neću) staviti u sterilnu gazu i postaviti na obolelo mesto. Držati oko pola sata i koristiti više puta na dan.
  • Čudotvorni kupus za bolne dojke : nekoliko listova svežeg kupusa oprati, prekriti platnenom pelenom i preći peglom preko njih kako bi se zagrejali. Tople listove priviti na bolno mesto, preko toga staviti gazu i obući mekani pamučni grudnjak. Obloge menjati na svaka dva sata.

MAST OD NEVENA LEČI UPALJENE DOJKE KOD DOJILJA

Ova mast deluje izuzetno pozitivno u slučaju oštećenja kože, podstiče reoštećenja kože, podstiče regeneraciju ćelija i zarastanje rana i ožiljaka. Poseduje snažno protivupalno dejstvo,pa je korisna i za upaljene dojke  i napukle bradavice.

MASIRANJE DOJKI MEŠAVINOM BADEMOVOG ULJA I LIMUNA

Da bi se sprečila upala dojke i  stvaranje naprslina na bradavicama , savetuje se masiranje mešavinom bademovog ulja i sveže isceđenog soka od limuna, i to još tokom trudnoće. Nakon rođenja bebe, mladim majkama se preporučuje masiranje grudi sa mešavinom od 4 kapi ružinog ulja i 2 kapi limuna na 2 kašičice bademovog ulja.

MASTITIS DOJKE KOJI NIJE POVEZAN SA DOJENJEM

Ukoliko se javi upala dojke mimo perioda dojenja, neophodan je odlazak lekaru koji će ispitati da li se možda radi o karcinomatoznom mastitisu ili nekom drugom obliku raka dojke. Zbog toga je neophodno da se žena, čim primeti simptome upale dojke, javi radiologu, onkologu ili hirurgu.Nije neuobičajeno da se mastitis dojke javi i kod devojčica u razvoju, zbog nerazvijenosti sistema kanalića, što povećava rizik od prodora bakterija i razvoja infekcije. Ovo se naročito dešava tokom leta, zbog pojačanog znojenja javljaju se crvene i nabrekle dojke.Nije retka ni upala dojke u menopauzi.

 

Preporučujemo vam da pročitate tekstove :ishrana u trudnoći,samopregled dojki ,jagode u trudnoći i klimaks kod žena

ŠTA JE MASTITIS – UPALA DOJKE

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f