Feature post image

Voda u plućima simptomi i prirodno lečenje

Voda u plućima kako se leči prirodnim putem

Voda u plućima kod starijih osoba ume biti česta pojava. Javlja se uglavnom kod onih koje duži period boluju od srčanih problema.

Ukoliko Vam se pojavi otežano disanje zbog koga noću imate osećaj da se gušite, nemojte čekati već pravac kod doktora! Ovo nikako nije stanje sa kojim se smete igrati i čekati kako će samo proći.

Voda u plućima bolest je koja može biti samo pokazatelj drugih zdravstvenih problema. Ali može biti i posledica nekakve povrede ili uticaja spoljašnjih faktora.

Ostanite sa nama i saznajte koji su sve simptomi karakteristični za ovo stanje? Ali i to kako možete preventivno delovati na pojavu edema pluća?

Šta je plućni edem i kako nastaje?

Plućni edem, na latinskom Oedema pulmonis je stanje veoma opasno po život, te zahteva brzu i odgovarajuću intervenciju. Najčešće kada se pojavi voda u plućima uzrok je loša funkcija srca. Najpre ćemo pojasniti zbog čega je to tako.

Kao što svi znamo srce ima dve pretkomore i dve komore. Leva pretkomora i komora su funkcionalna jedinica kao i desna, a između te dve strane nema mešanja krvi.

Kakva je zapravo veza između srca i pluća?

U desnu stranu srca dolazi krv iz tela, takozvana venska krv. Ona dalje ulazi u plućni krvotok gde se obogaćuje kiseonikom. Alveole su krajnji ogranci plućnog tkiva u obliku mehurića, u koje ulazi vazduh prilikom udisanja. Na njenim zidovima se nalazi splet tankih krvnih sudova preko kojih se naša krv obogaćuje kiseonikom. Zatim se vraća u levi deo srca, pa ono dalje pumpa tu oksigenisanu krv nazad u sva tkiva.

Odakle nam voda u plućima?

Međućelijska tečnost prirodno postoji svuda u našem telu, koju limfni sistem raznosi po telu. Ali ako dolazi do njenog nagomilavanja u većoj meri od normalne, javljaju se ozbiljne tegobe.

Kada popusti sposobnost levog dela srca da pumpa krv, to dovodi do povišenog krvnog pritiska. Ujedno raste pritisak u kapilarima pluća, toliko da se međućelijska tečnost u plućnom tkivu počne ubrzano taložiti. Sve dok u jednom momentu ne počne ulaziti u same alveole. Do toga dolazi i zbog poremećaja u propuštanju tečnosti između alveola i kapilara.

Delovi pluća koje zahvati edem ne učestvuju više u razmeni gasova. Pa se smanjuje usvajanje kiseonika u telu kao i izbacivanje ugljen dioksida.

U kom se sve obliku javlja edem pluća?

U normalnom fiziološkom stanju u plućima čoveka ima 20 procenata tečnosti. Ako dođe do nakupljanja vode u plućima ta vrednost je preko 30 odsto.

Postoji akutni edem pluća koji nastaje naglo i simptomi se jako brzo pogoršavaju. U ovakvim slučajevima se treba reagovati što je moguće brže i pozvati hitna pomoć, kako ne bi došlo do nepovratinih posledica.

  • Osoba koja je bolesna treba biti u sedećem položaju i pomalo nagnuta ka napred. Takvim stavom tela se olakšava disanje kada je voda u plućima. Dok ne stigne hitna pomoć treba biti bez unosa vode, hrane i bilo kakvog naprezanja. Sme se uzeti pod jezik nitroglicerin, neki diuretik, pa čak i sedativ.

Akutni plućni edem se ispoljava kroz dve faze.

  1. Najpre se tečnost sakuplja u međućelijskom prostoru, to je intersticijalni edem pluća ili tzv. srčani oblik astme. Problemi sa disanjem i kašalj koji podseća na astmu.
  2. Druga faza je alveolarni plućni edem, gde tečnost ulazi u alveole. U ovom stanju je disanje izrazito teško, zbog toga je ležanje onemogućeno jer uzrokuje gušenje.

Ukoliko se simptomi i tegobe vezane za disanje pojavljuju postepeno, onda je to hronični plućni edem. Počinje sa otežanim disanjem u ležećem položaju, pa se oboleli zbog toga tokom noći često budi. Naravno ukoliko prepoznate ove znake obavezno idite kod lekara. Naročito kada tegobe sa disanjem traju duži vremenski period.

voda u plućima šta je uzrok

Koji su razlozi pojave plućnog edema

Za nakupljanje vode u plućima uzroci mogu biti razni. Postoje srčani ili kardiogeni edem pluća i nesrčani, nekardiogeni, alveolarni ili ozledni edemi. Kao što smo napomenuli, oni kardiogenog porekla su znatno češći.

Ako je u vezi sa srcem, razlozi su svakojaki. Vodeći razlog jeste koronarna arterijska bolest, jer se arterije koje dovode krv u srce sužavaju.

Zatim zbog oslabljenog rada srčanog mišića, poremećaji ritma otkucaja i usled problema sa srčanim zaliscima.

Razlog može biti i akutni infarkt miokarda i upalni procesi na srcu.

Pored problema sa srcem voda u plućima može se javiti zbog poremećaja u oticanju limfe i nedovoljne limfne drenaže, te oboljenja limfnog sistema.

Poremećaji nervnog sistema takođe mogu uzrokovati neurogeni plućni edem.

Voda u plućima i temperatura kada se jave zajedno mogu biti uzrokovane jakom upalom, usled infekcije virusnog ili bakterijskog porekla. Mogu je uzrokovati bubrežne bolesti poput suženja bubrežnih arterija, bolesti jetre i zbog akutnog hemoragijskog pankreatitisa.

Nakupljanje vode u plućima uzroci

Voda u plućima i nogama može biti uzrokovana i nekim hroničnim promenama. Primećuje se po oticanju ekstremiteta i stalnom osećaju umora.

Javlja se i zbog povrede u predelu grudnog koša npr. nakon saobraćajne nesreće, od opekotine, usled masne embolije i slično.

Isto tako, ponekad dolazi do komplikacija ovakvog tipa posle hirurškog zahvata poput uklanjanja tromba ili transplantacije pluća.

Udisanje otrovnih supstanci kao što su amonijak, hlor, dim, razna industrijska isparenja, mogu dovesti do ovakvih posledica.

Prekomerna upotreba pojedinih lekova, kao i droga. Ili pak usled davljenja kada se udahne voda. Može se dogoditi u nekim situacijama da udisanjem dovedemo u pluća tečnosti iz želuca, tokom jela i pića.

Na žalost voda u plućima kod karcinoma nije retka pojava. Ovo stanje može izazvati rak debelog creva, pluća ili kao posledica metastaza na plućima.

Kada se boravi duže od dva dana na nadmorskim visinama iznad 2400m, može nastati ovaj problem. Jer je tamo koncentracija kiseonika preko 60 posto, te zbog razlike u pritisku vazduha utiče na cirkulaciju krvi u plućima.

Simptomi vode u plućima kako ih prepoznati

Kada se javi voda u plućima simptomi koji se prvi javljaju su nedostatak daha, ubrzano i otežano disanje. Samo udisanje vazduha zahteva veći napor zbog suženja disajnih puteva. Međutim u prvom stadijumu još uvek limfa dobro protiče, pa telo delimično stiže rasteretiti nakupljenu vodu.

Najbolje je ako se primeti zdravstveni problem u ovoj početnoj fazi, odmah se obratiti lekaru, kako bi se blagovremeno odreagovalo. Ukoliko to ne uradite, vremenom postaje gore i može dovesti do veoma velikih komplikacija. Dakle, čim primetite simptome početka razvoja plućnog edema odmah odreagujte!

Kakav se to kašalj javlja?

S početka suv kašalj koji guši. Međutim kada se ne leči na vreme ili ako je teži oblik edema dolazi do iskašljavanja plućnog sekreta. On je penast sa pojavom krvi u njemu.

Kada je voda u plućima javlja se još i ubrzan puls. Krvni pritisak zna biti povišen, a ukoliko je nizak to nije dobar znak. Disanje je bučno i potreban je veliki napor što opterećuje rad srca, tada počinje i zastoj limfne drenaže. Lakše je kada osoba sedi uspravno. Pojavljuju se anksioznost, strah od gušenja nekad i gubitak svesti.

Zatim, javlja se bol u grudnom delu ispod rebara, osoba postane bleda i oblije je znoj. Mogu se javiti osećaj hladnoće i povraćanje. Može doći do otečenih vena po vratu. Ako je akutni edem pluća, to se sve brzo odvija i oboleli poplavi najpre oko usta, potom i po ekstremitetima.

Voda u plućima postavljanje dijagnoze i lečenje medikamentima

Da vidimo, voda u plućima kako se leči? Najpre se potvrđuje dijagnoza pomoću kliničke slike. Odmah se radi RTG grudnog koša na kome se vidi tečnost između tkiva. Rade se neke dodatne analize krvi da se utvrdi sa sigurnošću prava dijagnoza.

Radi se i EKG, jer edem pluća može ukazati na razvoj bolesti srca. Meri se krvni pritisak i sluša se rad pluća stetoskopom tokom disanja. Obavezni su i laboratorijski nalazi krvi, takođe se i iskašljani plućni sekret analizira radi preciznije dijagnoze.

Zbog toga je važno ako iskašljete nešto, sačuvati to npr. u maramici dok ne stigne hitna pomoć.

Za akutni edem pluća lečenje počinje odmah čim se za to ukaže prilika.

Obolela osoba se postavlja u sedeći položaj. Meri se stepen zasićenosti pluća i krvi kiseonikom. Daje mu se kiseonik, stavlja nosni kateter ili mehanički obezbeđuje protok vazduha intubacijom.

Najpre se radi na tome da se smanji količina tečnosti iz pluća kako bi se olakšao njihov rad. Popravljaju rad srca i stabilizuju otkucaje, normalizuju krvni pritisak. Daju se inekcije za otklanjanje bola.

Kakav je tok lečenja kod plućnog edema

Kada se pojavi voda u plućima terapija zavisi i od toga kakav je krvni pritisak pacijenta. Kada je on visok daju se bronhodilatatori za proširivanje disajnih puteva (nitroglicerin, natrijumnitroprusid). Za nizak pritisak dopamin, a ako je isti normalan, ondah dobutamin.

Nitroglicerin kao i morfijum imaju vazodilatatorni efekat, te smanjuju otpor u arterijama. Morfijum ujedno smanjuje dotok krvi u srce iz tela, pa olakšava rad srčanog mišića. Pored toga ima i analgetsko dejstvo i opušta telo koje refleksno reaguje na teskobe sa disanjem grčem.

Daju se diuretici da bi telo pojačano izbacivalo vodu iz tela. Jedan od najčešćih diuretika koji se koristi je Lasiks. Pored toga, ovakve supstance su uglavnom i redovan deo terapija za povišen krvni pritisak.

Takođe se mora normalizovati srčani rad. Lekovima se smanjuje dotok krvi do srca kako bi se ono rasteretilo. Ako se utvrdi neko srčano oboljenje, ono se dalje mora lečiti čim se obolelom stanje stabilizuje. A ako je voda u plućima nastala od upale pluća, dobiju se antibiotici.

Prirodno lečenje vode u plućima

Za neke blaže početne stadijume kada se pojavi voda u plućima lečenje biljem daje rezultate.

Crni luk i belo vino

Očistite i iseckajte oko 300g crnog luka, potom prelijte suvim belim vinom sa oko 0,5 l. Treba da odstoji 8 dana, u dobro zatvorenoj tegli, uz povremenom mućkanje. Nakon tog perioda procedite smešu kroz gazu.

Tečnost koristite 4 puta dnevno po kašiku, najbolje pre obroka.

Čaj od peršunovog lista

Čaj koji je daje rezultate kod ovakvog zdravstvenog problema je sledeći.

Treba Vam:

50g peršunovog lišća,

po 40g listova majorana i ženske bokvice,

po 30g listova pelina i muške bokvice,

po 20g korena zečijeg trna, stabljike timijana i stabljike komorača.

Priprema čaja je jednostavna, sve najpre dobro usitnite i pomešajte. U litru proključale vode ubacite 10g ove mešavine, pa poklopljeno kuvate oko jednog minuta. Kada se ohladi procedite čaj, pijte pre i posle svakog obroka po 1dl (tri puta dnevno).

Posle svih čajeva tog dana uzmite kašiku filtriranog maslinovog ulja.

Poželjno je i dva puta u toku dana između obroka, uzeti po kašiku meda i sveže isceđenog limunovog soka.

Inhaliranje crnim lukom daje rezultate

Ako primetite da se pojavljuje voda u plućima prirodni lek za ovo stanje može biti inhalacija lukom. Naročito ukoliko je edem uzrokovan infekcijom, crni luk se pokazao kao vrlo dobar.

Ovaj metod pomaže još kod bronhitisa, gripa, upale grla i sinusa. A najbolja prednost je što se koristi namirnica iz prirode koja nema nikakvih štetnih efekata na organizam. Nije baš prijatno, ali i te kako jeste delotvorno.

Kako se inhalirati?

  • Potrebno je samo u veću posudu sitno iseckati poveću glavicu luka. Onda se nagnite nad njom i pokrijte se peškirom preko glave. Zatvorenih očiju i otvorenih usta duboko udišite isparenja iz iseckanog luka. Ponavljajte proceduru tako ujutru i uveče.

Uz inhaliranje, držanje obloga može olakšati disanje i rasteretiti pluća. Po nekoliko puta dnevno na grudni koš stravite sunđeraste obloge natopljene toplom slanom vodom.

Nezaobilazni list kupusa

Za smanjenje bola, stavljajte listove svežeg kupusa koji su preliveni jabukovim sirćetom. Pa preko njih se stavlja tkanina koja je natopljena ugrejanim maslinovim uljem.

Mogu se držati i oblozi od mladog sira na leđa tri puta po tri sata. Sve dok se ne ublaži osećaj pritiska u grudnom delu.

Kako se još leči plućni edem?

Najpre, trebate smanjiti rizike za pojavu vode u plućima? Evo i nekoliko glavnih smernica.

  • Prvo i osnovno kontrolišite svoj krvni pritisak redovno.
  • Što se tiče ishrane koristite što više povrća i sezonskog voća. Konzumirajte hranu sa što je moguće manje soli i izbegavajte jake začine.
  • Održavajte svoju standardnu telesnu težinu, jer prekomerni višak kilograma sam po sebi narušava kondiciju i vitalnost organizma. Naravno u tu svrhu je važan i fizički aktivan način života. Stoga idite redovno u šetnje, vožnje biciklom i svakodnevno vežbajte.
  • Ako ste pušač ostavite cigarete, svedite upotrebu alkoholnih pića na minimum, a poželjno je skroz ostaviti piće.
  • Ukoliko koristite diuretike, kao sastavni deo terapije za snižavanje pritiska, konzumirajte hranu bogatu sadržajem magnezijuma i kalijuma. Zato kako bi ste nadomestili ove minerale u telu, koji se u velikoj meri izbacuju mokraćom. Njima su naročito bogate zelene lisnate biljke, kajsija i banane. Još krastavac, paradajz i celer imju u sebi mnogo kalijuma.

Kako sprečiti nakupljanja vode u plućima?

Nastojte uvrstiti u svoju ishranu namirnice koje pospešuju izbacivanje viška tečnosti iz tela. Da se ne bi pojavila voda u plućima narodni lek su tinkture, kapsule i čajevi od lipe, ruzmarina i belog luka. Oni će pomoći i boljoj funkciji srčanog mišića.

Važno je unostiti dovoljne količine vitamina B6 i B1, oni sprečavaju preterano zadržavanje tečnosti u telu. Ima ih najviše u integralnom pirinču i crvenom mesu.

Maslačak je bogat kalijumom pa smanjuje povišen pritisak jer neutrališe višak natrijuma u telu.

Kašičicu sušenog cveta, lista i korena prelijte šoljom vrele vode, pa ostavite desetak minuta. Procediti i piti tri puta na dan. Deluje kao diuretik.

U opšte poznate diuretike spada peršunov list.

Dve kašičice njegovog osušenog lišća prelitjte sa šoljom vode. Ostaviti deset minuta nek odstoji, pa procedite i pijte dnevno tri puta.

Kopriva je takođe jak diuretik, te sprečava zadržavanje tečnosti u telu. Isto kao i seme komorača pomoću kog se izlučuje natrijum i voda iz tela.

Potrebna je kašičica semenki na šolju vrele vode, a priprema se i koristi isto kao prethodni čajevi.

Za zdravlje pluća jako se dobro pokazao i podbel.

Šta je još važno znati za kraj?

Voda u plućima kod dece nije normalna pojava i na žalost može ukazivati na veoma teške bolesti poput limfoma. Ako dete otežano diše, odmah se obratite lekaru, kada je pneumonija u pitanju takođe je važno što pre otpočeti lečenje.

Plodova voda u plućima bebe nije baš tako retka pojava. Važno je ići dalje na snimanja i obaviti čak i intervencije ukoliko je potrebno. Desi se i prilikom porođaja ako se beba naguta vode. To se srećom stabilizuje i isčisti kroz par dana u inkubatoru. Bilo kako bilo, ukazatelj je na teža stanja. Nadamo se da je malo onih kojima se događaju ovakve komplikacije.

Smrtnost kod edema pluća je prilično visoka ako se ne reaguje blagovremeno. Ali je najčešće to usko povezano sa težim bolestima srca. Ako je voda u plućima rakom uzrokovana može se lečiti ali su to najteži oblici ovakvih bolesti.

Za ovu pojavu povećan rizik imaju osobe koje boluju od bilo koje bolesti srca. Posledice usled nelečenja edema pluća za vrlo kratko vreme mogu biti fatalne. Ako imate tegobe koje slute na ovu pojavu obavezno se pod hitno obratite lekaru!

Pročitajte kod nas šta sve uzrokuje zadržavanje vode u organizmu

Sponzorisani linkovi:
f