Feature post image

Glogov čaj za srce recept i upotreba za zdravlje

Glogov čaj za srce je dobro poznata narodna receptura, koja se primenjuje od pamtiveka. Ipak, to nije jedini lekoviti recept koje nam pruža ova biljka predivnog mirisa.

Fenomenalne glogove bobice se koriste i za pravljenje kapi – pravi se tinktura od gloga. Ona se osim za bolesti srca može upotrebiti i kao lek za smirenje kod nervne napetosti. Poznato je njeno lekovito delovanje za olakšavanje tegoba kod menopauze. Ima antiupalna dejstva i pomaže u eliminisanju štetnih masnoća i oslobađa nas nagomilanih kilograma.

U nastavku saznajte kako se pravi čaj od gloga, kao i  tinktura tj. glogove kapi i još puno toga….

Crveni glog biljka jedinstvenog izgleda

Ova žbunasta biljka s atraktivnim crvenim bobicama blagotvorno deluje na srce, a ima i mnoga druga lekovita svojstva. U proseku naraste oko  2 m u visinu, ali su u šumama razvije do čak 8 metara.

Gloginje ili glogove bobice su okruglasti, crveni plodovi žbunastog drveta gloga. Ukus im je prilično gorak i kiseo sve do prvih mrazeva, nakon čega postaju mekše i ukusnije.

Gloginje sadrže:

 • vitamin C,
 • provitamin A,
 • vinsku i limunsku kiselinu,
 • šećere i
 • mnogo pektina.

Zbog toga  su pogodne za spravljenje džemova, marmelada i ukusnih domaćih pekmeza. Listovi kod ovog žbuna imaju nazubljen izgled, dok su cvetovi blago rozkasti ili skroz bele boje ,imaju dosta opor,snažan i pre svega jak neprijatan miris.

Čaj od gloga za srce je najpoznatiji recept

Najpoznatiji recept od cvetova i listova upravo je glogov čaj za srce.

Crveni glog biljka je koja cveta u 5 i 6 mesecu (maj i jun), stoga je u narodu prozvana i majskom ružom.

Glog može da posluži i kao prirodna živa ograda, jer ima jako lep izgled.

Ekstrakt koji se dobija od listova biljke pomaže bolju cirkulaciju, te ojačava srčani mišić. Upravo zbog ovog svog lekovitog dejstva,preporučuje se i nešto mlađim osobama čija je svakodnevica stresna. Dakle, kao odlična preventiva svih kardiovaskilarnih smetnji pripremajte glogov čaj.

Crveni glog kao lek za šta se sve koristi

Osim gore pomenutih koristi za zdravlje, treba reći i da crveni glog spada u biljke s najjačim smirujućim dejstvom. Ublažava nervnu napetost, relaksira telo i opušta um.

Pomaže i u slučaju:

 • hroničnog umora,
 • manjka i nedostatka energije,
 • nemirnog i lošeg sna,
 • teškog disanja,
 • vrtoglavice,
 • jakog lupanja srca,
 • šuma u ušima
 • i nervne napetosti.

Glogov čaj je prirodni diuretik, što znači da podstiče izbacivanje viška vode iz organizma. Zbog toga je veoma koristan u procesu mršavljenja, ali i u slučaju edema, celulita i bolesti zglobova.

Preparati gloga se preporučuju u klimaksu, jer olakšavaju simptome poput lupanja srca, nervoze i razdražljivosti. Zbog pada nivoa estrogena žene u menopauzi izložene su povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti. Naročito je glog dobar kada je reč o hipertenziji i povišenom holesterolu, glavnim uzročnicima infarkta. Glogove bobice su najbolje prirodno sredstvo za sprečavanje ovih oboljenja.

Tinktura od gloga poseduje i antiupalna svojstva, zbog čega je korisna u slučaju upalnih bolesti zglobova. Kapi od gloga pomažu i kod upale creva odnosno ulceroznog kolitisa.

Kako se pravi čaj od gloga?

Najpoznatiji recept narodne medicine glogov čaj za srce priprema se veoma jednostavno:

 • Uzima se od 1 do 1,5 grama lista i cveta ili 0,3 grama izmrvljenog ploda.
 • Oni se preliju sa 150 ml proključale vode.
 • Skida se sa vatre i pušta da kratko odstoji.

Doziranje čaja: Pije se tri puta na dan.

Ovako napravljen čaj od gloga je izvanredno prirodno sredstvo za gotovo sva srčana oboljenja.glogov čaj za srce

Glogov čaj reguliše krvni pritisak

Crveni glog smatra se jednom od najvrednijih i najdelotvornijih lekovitih biljaka za srce.  On jača i reguliše rad ovog organa. Pored toga od davnina se upotrebljava kao prirodni lek za regulisanje krvnog pritiska jer smanjuje visoke i podiže niske vrednosti.

Važno: Glog ne leči samostalno hipertenziju, već učestvuje u njegovoj normalizaciji.

Za šta je još dobar crveni glog

Dobar je i u lečenju oštećenog i upaljenog srčanog mišica, a blagotvorno deluje i u slučaju zakrčenja krvnih sudova i kod angine pektoris.

Preporučljivo je da sve osobe starije od 50 godina s vremena na vreme popiju jednu dozu lekovite tinkture od gloga. Treba da piju glogov čaj i to naročito one osobe  koje su preležale infarkt ili imaju neku srčanu bolest.

Poznato je da se ova biljka može konzumirati u nekim od ovih oblika i nakon operacije srčanog mišića. Podrazumeva se samo uz striktnu kontrolu i preporuku od kardiologa .

Tinktura od gloga recept

Veoma tražen recept uz glogov čaj za srce sigurno i najpopularniji jeste onaj za pravljenje kapi od gloga. Podelićemo ga sa vama…

Evo i kako se prave glogove kapi :

 • Veću staklenu teglu dopola napuniti svežim ili sušenim gloginjama  i preliti 80-procentnim alkoholom. Uradite tako da potpuno prekrije bobice. Pritisnuti ih nečim da bi ostale potopoljene.
 • Zatvoriti staklenu teglu i ostaviti na hladnom, suvom i pre svega tamnom mestu četiri do šest nedelja.
 • Svakih nekoliko dana promešati sadržaj i pripaziti da glogove bobice ne isplivaju.
 • Tinktura od gloga se zatim treba procediti i sipati u odgovarajuće staklene flašice.
 • Piti 5 do 10 kapi od gloga tri puta na dan.

Koje su glavne prednosti glogovih kapi

Brojni su zdravstveni benefiti koje će vam pružiti tinktura od gloga.

 • Olakšaće neprijatne tegobe i simptome kod angine pektoris,
 • Regulisaće krvni pritisak i držati ga pod kontrolom,
 • Pomoći će srčanom mišiću da snažnije,efikasnije i bolje pumpa krv ,
 • Regulisaće nepravilnosti u radu srca, naročito kod nepredvidive aritmije..

Kako se pravi marmelada od gloga

Za kraj jedan lekoviti recept uz koji se možete fino zasladiti :

 • Dobro oprati pola kilograma plodova gloga i isto toliko domaćih jabuka.
 • Jabuke oguliti i sitno iseckati pa kuvati s gloginjama u malo vode sve dok glogove bobice ne omekšaju,
 • Zatim trebate sve propasirati.
 • Dodati 5 dl kvalitetnog meda najbolje domaćeg i kuvati na tihoj vatri oko 15 minuta. U zavisnosti od toga koliko gustu marmeladu želite.
 • Tegle zagrejte na 100 stepeni i sipajte u njih vruću marmeladu.
 • Ostavite da se hladi 24 sata pa čuvati na hladnom i tamnom mestu.

Nuspojave i neželjena dejstva crvenog gloga

lako se dobro podnosi i nema nekih previše neželjenih dejstava, glog se ne treba koristiti u kombinaciji s lekovima protiv srčanih oboljenja. U tom slučaju potrebno je konsultovati lekara ili farmaceuta. Samo on vam može dati konkretan savet oko konzumacije…

Takođe, preparati gloga se ne preporučuju tokom trudnoće i dojenja. Naime, trudnice ne bi smele piti čaj od gloga, a svi ostali treba da ga konzumiraju najviše pet dana. Zatim treba da naprave pauzu od tri dana (osim ako ova biljka ne ulazi u sastav mešavina). Ukoliko se ne pridržavate ovog saveta crveni glog, iako je vrlo lekovit. može izazvati nuspojave i neželjene reakcije.

Ukoliko vam se nakon upotrebe jave crvenilo i osip na koži praćen iritacijom, malaksalost praćena bolovima u stomaku,pojačano znojenje, lupanje srca, klonulost i vrtoglavica, odmah prestanite sa korišćenjem ovih preparata. Obavezno se trebate što pre javiti stručnom licu – lekaru.

Još jednom da napomenemo nemojte koristiti glogov čaj ukoliko već uzimate lekove za srce ,sem da vam je vaš kardiolog rekao drugačije

 

Gde se može kupiti crveni glog cena

Danas je  crveni glog lako dostupan, imate ga u  svim apotekama i dobro opremljenim prodavnicama zdrave hrane.

Za tinkturu(kapi) od gloga trebaćete izdvojiti oko 250 dinara.

Za čaj od cveta i lista gloga cena je oko 180 dinara

Farmaceuti svakako imaju još puno preparata, tako se recimo u ponudi nalaze i tablete od gloga za srce. Osnovna preporuka je da se one ne kupuju bez prethodnih konsultacija sa stručnim licem. Nikako ih nemojte uzimati olako na svoju ruku).

Takođe napominjemo da je uvek bolje u svojoj režiji napraviti čaj od gloga kod vaše kuće. To vam je puno zdravije od gotovog (kupovnog) proizvoda u kesicama…

 

Preporučujemo da pročitate i članak kako lečiti slabo srce ..

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Juca Salkica
23/06/2016 09:25

Napomenuli ste da se glogov caj nikako ne koristi uz lijekove za srce. Uzimamo tablete (LOPRIL) za regulisanje krvnog pritiska, da li se u tom slucaju moze koristiti glogov caj.

f