Feature post image

Riblje ulje u kapsulama kako se koristi

Riblje ulje upotreba za decu i odrasle

Jeste li čuli za informaciju da je deficit omega 3 nezasićenih kiselina jedan od deset uzročnika smrti prema Hardvardskoj studiji? Ove kiseline smataju se esencijalnim i njih organizam ne može sam proizvesti, zato se moraju unositi spolja. Najbolji način kojim to možete učiniti jeste tako što ćete konzumirati riblje ulje u kapsulama, perlama ili tečnom stanju.

Ova namirnica vam može pomoći u sprečavanju moždanog i srčanog udara. Ona smanjuje loš holesterol i trigliceride, a pored toga i čisti kožu, kosu čini sjajnom. Dakle, u pitanju je jedan zaista sjajan proizvod koji će sasvim sigurno povoljno uticati na vaše zdravlje.

Nastavite sa čitanjem i otkrićemo vam koji su još benefiti ribljeg ulja, kao i gde i po kojoj ceni ga možete nabaviti.

Šta sve čini lekoviti sastav ribljeg ulja?

Riblje ulje, zapravo, predstavlja savršen suplement. U stvari to je jedan od najstarijih dodataka ishrani na svetu. Ono se proizvodi tako što se izoluje iz ribe, te kao i riba ima veliki broj zdravih omega 3 masnoća. Dokaz tome da su morski plodovi najbogatiji ovom kiselinom jeste činjenica kako se one još nazivaju i morskim omega 3 kiselinama.

Postoji nekoliko vrsta omega 3 kiselina, a u ribi su najzastupljenije eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA) kiselina. Postoji još i alfa-linolenska kiselina, ali se ona u najvećoj meri može naći u namirnicama biljnog porekla kao što su laneno i sojino ulje.

Mnogi vegetarijanci misle kako iz lanenog ulja mogu uneti omega 3 kiseline, i tu su delimično u pravu. Naime, oni će u organizam uneti samo jednu vrstu ovih kiselina, dok će imati deficit EPA i DHA kiseline.

Važno je znati kako omega 3 i 6 spadaju esencijalne kiseline. Dakle, njih organizam ne može sam izolovati i proizvesti. Tako se one moraju unositi u telo isključivo putem ishrane.

riblje ulje u kapsulama za šta je dobro

Eikozapentaenska i dokozaheksaenska kiselina nisu sastojci biljnih ulja, barem ne u značajnoj količini. Tako njih možete uneti samo ako konzumirate riblje ulje u kapsulama.

Inače, odnos između omega 3 i omega 6 masnih kiselina u organizmu treba biti 1:1,5. Omega 6 je znatno lakše uneti jer se mogu naći u mnogo više proizvoda. Međutim, neretko srazmera bude 1:25. Što znači kako veliki broj ljudi ima deficit ove kiseline.

Ovaj dodatak ishrani se proizvodi od različitih vrsta riba. Nekad se može praviti od celokupne ribe, a nekad od riblje jetre (to obično bude naglašeno na pakovanju koje kupite). Ono se najčešće dobija od skuše, sardine, tune, lososa, ajkule, a poznato je i riblje ulje od jetre bakalara.

Pored omega 3 masnih kiselina ova hranljiva namirnica sadrži i vitamin A, D i E.

Lekovita svojstva i glavne dobrobiti za zdravlje

Zdravstvene prednosti ribljeg ulja su brojne. Neki ga smatraju savršenim dodatkom ishrani. Baš zato što postoji toliko veliki broj benefita za ljude. Pa krenimo redom sa prednostima.

Naime, ova zdrava tečnost sprečava nastajanje krvnih ugrušaka. Omogućava slobodno proticanje krvi kroz vene čime se bitno smanjuje mogućnost od srčanog udara. Ono uvećava dobar holesterol i uklanja loš. Ova osobina se retko može naći kod drugih vrsta ulja.

Pozitivno će se odraziti na krvnu sliku i time što reguliše nivo masnoća u krvi. Smanjenje triglicerida kao dejstvo ribljeg ulja je dobro pogotovo za dijabetičare, te se njegovo konzumiranje njima posebno preporučuje.

Redovna konzumacija ovog proizvoda će pomoći i ljudima koji imaju povišen pritisak ili imaju problema sa slabom cirkulacijom.

Pomaže kostima da ostanu čvrste, zato je dobra prevencija od osteoporoze. Žene u menopauzi često imaju problema sa krtim kostima, one bi posebno trebalo razmisliti o ubacivanju ove namirnice u svoj jelovnik.

Riblje ulje za odrasle kao i decu, takođe, dobro utiče i na funkcije nerava. Ono čuva nerve i mozak, zato može sprečiti ili znatno odložiti moždani udar. Zato se preporučuje bolesnicima od Parkinosnove i Alchajmerove bolesti, ili kod drugih sličnih neuroloških problema.

Pored toga što pomaže srcu i mozgu, ovaj dodatak isrhani će se pozitivno odraziti i na celokupni imuni sistem. Povećava koncentraciju natrijuma i kalijuma u organizmu, a ova dva minerala su ključna za očuvanje imuniteta. Redovnim korišćenjem kapsula ribljeg ulja možete sasvim uspešno sprečiti pojavu prehlade i gripa.

Pomaže ljudima sa Kronovom bolešću, visokim krvnim pritiskom, reumatoidnim artirtisom. Oni koji pate od Kronove bolesti neretko imaju problema sa apsorpcijom vitamina, minerala i masti. Ulje ribe njima može pomći sa unošenjem ovih namirnica u  organizam.

Važno: naučno je dokazani kako redovno unošenje ovog ulja u organizam smanjuje mogućnost od rizika raka dojke za 32 procenta.

Kako piti riblje ulje – doziranje za odrasle

Ova namirnica se u organizam može uneti konzumacijom ribe – ovo predstavlja osnovan način unošenja. Druga varijanta je da se uzima riblje ulje u tečnom stanju, a treći i najlakši način je putem kapsula, perlica i ostalih suplementacija.

  • Ako se koristi u tečnom stanju onda je najbolje ispijati 10ml dnevno, što stane u dve supene kašike. Tako unositi 15 dana zaredom i onda praviti pauzu par nedelja. Nakon toga opet ispijate 15 dana i opet pauza. Jednostavno, nema potrebe baš svakog dana konzumirati ovu namirnicu sem ako niste u baš velikom deficitu.

Riblje ulje kapsule treba uneti uz obrok. Količina kapsula obično zavisi od proizvođača, zato je najbolje pročitati uputstvo pre upotrebe. Različite suplementacije imaju različitu gramažu kao i količinu omega 3 nezasićenih kiselina.

  • Neki preporučuju 3 kapsule dnevno, a na drugim uputstvima piše kako treba ispijati od 2 do 6 kapsula na dan. U svakom slučaju deset kapsula dnevno predstavlja maksimum koji se treba uneti u organizam. Ovoliku količinu treba unositi samo ako vam je to preporučio lekar.

Maksimalna količina omega 3 masnih kiselina koja se sme uneti na dnevnoj bazi je oko 3 grama dnevno.

Zašto ga je dobro davati bebama i deci

Ribje ulje za decu je potpuno bezbedno i neškodljivo. Možete ga bez brige davati vašim mališanima, bilo starijoj deci ili bebama. Ovaj dodatak ishrani će povoljno uticati na njihov mentalni i fizički razvoj. Kako ova namirnica dobro deluje na nervni sistem, možete primetiti jer će vaše dete brže pamtiti i imati bolju koncentraciju nego ranije.

Uz korišćenje ribljeg ulja moždane funkcije kod deteta će se pravilno razviti. U tom smislu, ova namirnica treba biti neizostavna u jelovniku vašeg deteta.

Pored toga što dobro utiče na mozak mališana, riblje ulje za bebe i malu decu je naročito korisno. Ono će poboljšati i njihovu funkciju vida.

Inače se preporučuje da deca trebaju imati dva puta ribu na nedeljnom meniju. Proteini iz ribe će pomoći pravilnom rastu i razvoju deteta.

Ipak bolje je piti riblje ulje umesto jesti direktno ribu jer je ista sve više zagađena. Mnoga naučna istraživanja su pokazala kako se u ribi nalazi nedozvoljena količina žive. Sve ovo je posledica zagađenja okeana i mora. Zato bolje dajte detetu ulje koje je fabrički prečišćeno.

Koliko je važno riblje ulje za decu prvenstveno za imunitet, ne moramo ni napominjati, ipak nerado ga piju!

Većini dece se neće dopasti ukus tečnog ribljeg ulja zato ga je bolje davati u kapsulama. Proizvode se kapsule posebno za decu, one su mnogo manje i okruglog su oblika. Možete ih lako sakriti u njihovu hranu, pa neće ni primetiti kako su ih pojeli. Zvuči pomalo surovo, ali sve je to u interesu zdravlja vaših mališana, to je za njihovo dobro.

Te kapsulice su dovoljno su baš sićušne, te ih možete davati i svojoj bebici. Ipak za tek novorođene bebe se ipak posavetujte sa lekarom mogu li ih one konzumirati. Takođe, riblje perlice bi mogle biti prejake za njihov digstivni trakt.

Kako se koristi riblje ulje za lice?

Ovaj proizvod ima izuzetne efekte na kožu. Uz pomoć njega se možeta čak i sasvim otarasiti dosadnih problema sa bubuljicama. Pored toga ono se pokazalo i kao vrlo efektno za akne. Naime, ono umiruje upalne procese na koži, smanjuje lučenje folikulima na dlačicama koje rastu na licu.

Takođe, preporučuje i mazanje ulja na kožu kad imate opekotine, ono će smanjiti bol i ubrzati proces zarastanja. Posebno pomaže kod opekotina koje su nastale usled izlaganja kože suncu.

Riblje ulje za lice poznato je i po tome što hidrira kožu. Posle korišćenja ulja koža postaje zategnuta i dobija svoj sjaj. Upravo su masti i vitamini koji se nalaze u njegovom sastavu pomažu suvoj koži u njenom oporavku.

Na koj način se ono koristi za kožu?

Postoji nekoliko načina korišćenja, recepti su jednostavni.

  • Možete direktno pre spavanja naneti nekoliko kapi ulja na vatu pa onda istapkati problematična mesta.
  • Mnogima smeta jak miris ribe, te kako biste ga zamaskirali možete ga dodati u vašu kremu za hidrataciju lica.

Savet plus: Koristite riblje ulje jednom dnevno za kožu, a najbolje je namazati ga pre spavanja. Tako će tokom noći lice upiti sve njegove dragovcene i hranljive materije.

Ostala upotreba ribljeg ulja

Osim što dobro utiče na kožu ovo ulje je odlično i za kosu. Nanosi se na mokro vlasište, pre sušenja. Daje kosi sjaj, utiče na n brži rast vlasi, može ga bitno ubrzati, a takođe pomaže i kod zgušnjavanja kose.

Naučno je dokazano kako ovaj proizvod utiče i na smanjenje kilaže. Naravno, kilogrami će se lakše skidati ukoliko korišćenje ulja kombinujete uz redovno vežbanje. Ulje povećava efekte vežbanja, te ćete osetiti kako su važi rezultati u fizičkim aktivnostima izražajniji.

Daje osećaj sitosti, što će smanjiti vaše ukupno konzumiranje hrane. To znači kako možete izgubiti na kilaži i bez fizičke atkivnosti. Za mršavljenje postiže više nego dobre rezultate.

U jednoj studiji učesnici su koristili dve kašike ulja dnevno, a uz to su izbegavali konzumaciju ostalih ulja. Mršavili su tri puta brže od onih koji ni na koji način nisu menjali navike u ishrani.

Ova namirnica vam može pomoći i u poboljšavanju raspoloženja, što je i naučno dokazano. Ne samo to, ono može ublažiti depresiju, anksioznost i bipolarni poremećaj.

Jeste li znali: osobe koje često jedu ribu mnogo ređe pate od depresije.

Pored toga što blagotvorno deluje na depresiju riblje ulje u kapsulama se pokazalo uspešnim i kod smirivanja i smanjenja stresa. Delimično je to zbog njegovog uticaja na snižavanje krvnog pritiska.

Eikozapentaenska i dokozaheksaenska kiselina pomažu kod smanjenja upalnih procesa kod čireva. Smanjuju inflamatorne procese na sluzokoži i tako umiruju čireve.

Riblje ulje za odrasle preporučuje se i kod onih koji imaju problem sa plodnošću. Dokazano je kako je kvalitetnija sperma muškaraca koji koriste ove kapsule kao dodatak u ishrani.

Iskustva korisnika sa kapsulama i perlicama

Imala sam izuzetno suvu kožu koja se konstantno perutala. Počela sam koristiti kapsule ribljeg ulja i posle dva meseca konstantnog korišćenja primetila sam kako mi se lice znatno poboljšalo. Nije samo postalo hidrirano, već mi se koža znatno pročistila, nisam više imala bubuljica. Jedina negativna strana je ta što mom stomaku uopšte nije prijao ovakav tretman.Često sam oticala i osećala nelagodnost u stomaku.

Kaja iz Negotina

Muž je godinama imao problem sa holesterolom i povišenim krvnim pritiskom. Jako sam se uplašila i pomišljala na najgore. Onda mu je doktor rekao kako bi mu omega 3 riblje ulje u kapsulama moglo regulisati ovaj problem. Pio je kapsule tri puta dnevno uz obrok. Posle mesec dana mu se krvna slika znatno popravila. I dalje redovno konzumira ovaj proizvod i sve se bolje oseća.

Nada iz Beograda

Moj sinčić je imao velike probleme sa koncentracijom, bio je hiperaktivan još u vrtiću. Prosto ga mesto nije držalo i nije me hteo ništa slušati. Imao je definitivno problem sa autoritetima. Komšinica mi je rekla kako sad postoji izvanredno riblje ulje u kapsulama za decu, koja pri tom ona bez problema piju. Opet znala sam da to sa mojim detetom nije tako lako, pa sam počela ubacivati kuglice u hranu. Već posle nekoliko nedelja se vidno popravio. Ne znam tačno da li je do ulja, ali sam zahvalna ako jeste.

Ivana iz Kikinde

Koliko su česte nuspojave i druga neželjena dejstva?

Ukoliko se pretera sa konzumacijom može se dobiti kontraefekat. U kontraidikacije spadaju slabljenje imuniteta, pojačano zgrušavanje krvi, dijareja i pojavljivanje osipa na koži.

Ukoliko patite od nekih hroničnih bolesti ili pijete lekove na redovnoj bazi najbolje je posavetovati se sa svojim lekarom. Raspitajte se o tome smete li konzumirati kapsule ribljeg ulja.

Čak i ukoliko ga budete pravilno dozirali i konzumirali možete dobiti dijareju ili osetiti neprijatnost u stomaku.

Takođe, potrebno je znati kako se riblje ulje u trudnoći takođe preporučuje.. Trudnice će uz njega uspeti razviti zdravo dete. Ono naročito pomaže kod pravilnog razvoja mozga i očiju.

Činjenica je kako trudnice koje su jako malo ili nikako koristile ribu u ishrani imaju povećan rizik od prevremenog porođaja.

Isto tako, konzumacija ribljeg ulja se treba nastaviti i nakon porođaja. Tako će se izbeći post porođajna depresija i poboljšaće se raspoloženje kod novih majki. Osim toga što je dobro za depresiju, ovaj dodatak ishrani uspešno tretira anksioznost, poremećaj pažnje i hiperaktivnost.

Oprez: trudnice ne treba da konzumiraju ulje jetre bakalara. Ono je bogato retinolom i vitaminom A.

Gde kupiti najkvalitetnije ulje i po kojoj ceni?

Riblje ulje u tečnom stanju je najčešće bledožute boje, a najtraženije je ipak ono u kapsulama i perlicama. Mnogima je prva asocijacija na ovaj preparat njegov specifičan miris. No, danas se mogu naći kapsule ribljeg ulja sa ukusima jagode, limuna Ili narandže, kao i one bez ikakvog okusa i mirisa.

Prodaju se razna ulja koja mogu biti od lososa, haringe, sardine, ajkule. Takođe, pojedina se prave samo od riblje jetre – kao što je bakalarovo ulje. Neka su boljeg, a druga lošijeg kvaliteta. To većinom zavisi od cene proizvoda koji nameravate kupiti.

Kao najkvalitetnije ulje se preporučuju Norveške omega 3 kapsule.

kapsule ribljeg ulja kao lek

Ovaj proizvod možete naručiti putem interneta ili ga kupiti u obližnjoj apoteci. Pakovanje od 60 kapsula košta između 600 i 800 dinara. za veća ambalažu (od sto kapsula) trebate izdvojiti između 1000 i 1300 rsd. Riblje perlice obično namenjene deci koštaju oko 300 rsd.

Ulje ribe u tečnom stanju je nešto jeftinije i njegova cena po pakovanju je oko 500 dinara.

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, dijetamesecevemene.com vam preporučuje i naš nedavni članak o zdravstvenim prednostima javorovog sirupa.

Sponzorisani linkovi:
f