Feature post image

Iđirot biljka – upotreba i priprema lekovitog čaja

Iđirot biljka lekovitost i prednosti za zdravlje

Jeste li ikada čuli za iđirot čaj ili temišvarku? Ovo je ne tako poznata biljka, ali ona ima puno blagotvornih efekata po zdravlje.

Imate li problem sa varenjem, gastritisom, artritisom, ili generalno ste slabog imuniteta? Sve ovo može biti rešeno upravo ispijanjem čaja ove biljke. Ovo su samo neke od bolesti gde će vam temišvarka pomoći u ozdravljenju, a njih ima još mnogo.

Ako želite saznati na šta sve još utiče iđirot kao lek pročitajte naš tekst. Mi ćemo vam detaljno objasniti kod kojih sve stanja ova biljka pomaže. Pružićemo vam dobre recepte i informisati koje su sve nuspojave i kontraindikacije ako se sa njom pretera.

Rešite se kašlja i sluzi iz pluća za samo 3 dana! (VIDEO)

Kako izgleda iđirot i gde raste?

Iđirot biljka latinskog naziva Acorus calamus, kod nas je još i poznata kao temišvarka. Drugi narodni nazivi su vodeni božur, kalmus, komuš, tatarsko zelje, vodena sabljica, mirisni koren.

Temišvarka je višegodišnja biljka koja se može naći samo na močvarnom tlu, pored reka i stajaćih voda. U Aziji se koristila kao začin, odakle je preneta u Evropu. Danas se može naći na gotovo svim kontinentima. U Srbiji raste na obalama Save i Dunava i u močvarama.

No, kako se biljka previše koristi u farmaceutskoj industriji, u prirodi je ima sve manje. U našoj državi spada u zaštićene biljke.

Korenska masa iđirota je vodoravna i ona leži u blatu. Rizom je mesnat i debljine je palca, on ima ugodan mirist, te se ovaj deo temišvarke koristi kao začin. Iz podanka rastu u visinu ristovi sabljastog oblika koji mogu dostići više od jednog metra.

Listovi se završavaju kupastim cvetnim klipom. Dakle cvetovi biljke su gusto zvijeni jedno uz drugo. Oni mogu biti različite nijanse od zelenkaste do smeđožute boje. Dugački su oko 10cm i okrenuti su malo na stranu u odnosu na listove.

Cvetanje je obično u periodu od juna do jula meseca.Na području Srbije klimatski uslovi nisu dovoljno dobri za cvetanje biljke, zato je razmnožavanje iđirota vegetativno.

Kako se obavlja skupljanje iđirota?

Budući da su lekoviti delovi biljke samo rizom i podanak, potrebno je samo njih sakupiti. To se obavlja ili početkom proleća ili krajem leta i početkom jeseni. Rizom se vadi iz blata posebnim vilama, zatim se čisti od svih drugih neupotrebljivih delova bilja.

Rizom se ljušti, zatim seče po dužini, a zatim se suši na temperaturi od 40 stepeni. No, ako se pravi lekovito ulje onda je se ne treba oljuštiti jer će korica zadržati njegove prirodne sokove. Osušeni rizom se sitno nasecka i od njega se može praviti čaj od iđirota, ulje, prah i tinktura.

čaj od iđirota je dobar za helicobacter

Lekovita svojstva iđirota su izvanredna

Temišvarka biljka ima lekovit hemijski sastav. Ona sadrži skrob, eterična ulja, alkaloid, gorke glukozide, tanin, vitamin C, holin i jod. Kao takva može pomoći kod mnogih oboljenja, pa čak i kod onih težih.

Naime, čaj od iđirota se pokazao vrlo efikasnim kod skoro svih vrsta stomačnih problema.

Iđirot za želudac je odličan, pomaže ljudima obolelim od gastritisa, tako što reguliše nivo želudačne kiseline. Preporučuje se osobama koje imaju kiselinu, zato što će njegov sastav regulisati probleme u probavnom traktu.

Osim toga trebaju ga piti oni koji imaju grčeve u stomaku i koji pate od učestalih gasova i nadimanja. Takođe, moramo napomenuti kako čaj od iđirota leči helicobacter pylori. A jednako je efikasan i kod čira na želucu.

Jeste li znali da osušeni listovi iđirota teraju insekte?

Obesite ih u svoju sobu i ona će se ispuniti aromatičnim mirisima.

Prva pomoć kod urinarnih infekcija i bubrežnih kamenaca

Ispijanje čaja temišvarke će vas terati na često mokrenje, čime pomaže izlečenju kod urinarnih infekcija. Isti efekat ima i na izbacivanje vode iz organizma. Dalje, dobrobiti koje ima po urinarni trekt se šire i na bubrege. Tako ga mnogi preporučuju onima koji žele izlečenje od kamena u bubregu.

Zbog velike količine vitamina C, ova biljka je vrlo pogodna za podizanje imuniteta i izlečenje od sezonskih prehlada. Dakle, iđirot čaj je blagotvoran po celokupno zdravlje, a može pomoći i kod kašlja, bronhitisa i upale pluća.

Biljka je delotvorna i kod artritisa. Za terapiju će vam biti potrebno iđirotovo ulje.

Dve kapi ulja pomešajte sa baznim uljem u kafenoj kašičici. Mažite po obolelom delu tela.

Poznata austrijska travarka Marija Treben govori kako iđirot može izlečiti čak i od raka pluća i debelog creva.

Koji su još benefiti čaja?

Postoje podaci koji nam govore kako iđirot čaj blagovorno deluje na krv, pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Trebaju ga piti oni koji imaju povišen nivo holesterola i triglicerida. Samim čišćenjem krvnih sudova se smanjuje rizik od srčanih bolesti.

No, temišvarka je efikasna i kod smanjivanja krvnog pritiska i usporavanje brzog pulsa. Dakle, ona umiruje srce i smanjuje njegove otkucaje. Pomaže i kod otklanjanja bola u grlu, čak i kod ozbiljnih gnojnih angina. Čišćenje krvnih sudova i smanjenje holesterola utiče i na pravilno izlučivanje žuči.

Čaj od iđirota se neretko daje i rekonvalescentima kako bi što pre povratili snagu i ojačali organizam. Naime, temišvarka pospešuje glad i otklanja osećaj mučnine koji se javlja prilikom mirisanja hrane. Zbog efekta povećanja apetita trebaju ga piti i oni koji imaju anoreksiju.

Iđirot kao lek poboljšava cirkulaciju i ubrzava metabolizam. Prilično je delotvoran kod muškaraca koji imaju problema sa potencijom. No, delotvoran je samo ukoliko cirkulacija uzrok disfunkcionalnosti, neće pomoći kod psihičkih kočnica.

Zbog svog lepog mirisa koristi se i za ispiranje usta, što znači kako pomaže kod lošeg zadaha. Ublažava upale desni. Prisustvo joda utiče na dezinfekciju usne duplje.

Kao što možemo videti benefiti temišvarke su mnogobrojni. Nećete ništa izgubiti ukoliko probate poboljšati zdravlje sa ovim čajem. Zato ćemo vam u narednom pasusu otkriti kako se kuva čaj od iđirota. Naredni recepti će vam pomoći u ozdravljenju.

Kako se pravi čaj od iđirota?

Najpre moramo napomenuti: biljka se uvek potapa hladnom vodom. Vrela voda može uništiti njegova svojstva.

Čaj od iđirota osnovni recept

Kafena kašičica korena iđirota se ostavi u 2,5 dl vode, neka tako prenoći, odnosno, neka bude potopljeno osam sati. Ujutro procediti i blago podgrejati čaj, dok ne stigne do mlake temperature, ne treba ključati. Pa onda popiti dva gutljaja neposredno pre svakog obroka.

Ovaj način pripreme se pokazao najdelotvornijim kod problema sa želucem.

Mešavina čajeva za gastritis

Potrebno vam je 100 grama lanenog semena, slatkog korena, bokvice i iđirota. Sve pomešati i jednako rasporediti. Dve kašike mešavine se prelivaju sa 300 mililitra vrele vode i ostavite neka odstoji pola sata.

Ispijajte do pola sata pre jela, maksimalno je preporučljivo popiti tri šoljice na dan.

Čaj za podsticanje uriniranja

Pomešajte po 100 grama sledećih sastojaka:

Čaja od nane, sušenog korena iđirota, sitno izdrobljenih mekinja i sušenog peršuna. U pola litre vrele vode staviti tri kašike mešavine, neka odstoji dva sata. Nakon toga procediti i ispijati pre svakog obroka.

Ovu količinu čaja popiti za jedan dan.

Temišvarka za bolji apetit

Kako biste poboljšali vaš apetit pomešajte po:

20 grama slačice, iđirota, gorke deteline i kore narandže. Mešavinu stavite u litru rakije po izboru i držati osam dana. Tokom tih dana stalno mućkajte bilje. Nakon toga ispijati po kašičicu pola sata pre jela, tri puta na dan.

Tinkturu iđirota trebate čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Napravite sok od iđirota

Uz lekoviti čaj od iđirota koji je delotvoran kod problema sa želucem i probavnih smetnji, odlično se pokazao i prirodni sok.

Evo kako se priprema:

Nabavite sveži iđirot, ne sme biti osušen kako bi se mogao cediti. Oljuštite i očistite koren i nakon toga ga iscedite u sokovniku. Piti po par gutljaja pre svakog obroka, nikako celu čašu.

Lekovita kupka pomaže koži

200 grama iđirotovog korena ostaviti u pet litara hladne vode neka prenoći. Sutradan zagrevajte tu istu vodu neka proključa. Zatim ostaviti neka se malo ohladi i dodati čistoj vodi za kupanje.

Kupka se može naneti i u vidu obloga na čireve i sumnjive mladeže koji bi mogli biti kancerogeni.

Kako pomaže zavisnicima od nikotina?

Mnogi fitoterapeuti tvrde kako iđirot protiv pušenja daje odliične rezultate. Supstance koje se nalaze u temišvarki čine da vam pušenje ne izgleda toliko neodoljivo. Ukoliko želite postići ovaj efekat onda žvaćite osušeni gomolj iđirota kad god osetite snažnu potrebu za nikotinom.

Kada je kriza za nikotinom najveća možete žvakati i po deset ili petnaest gomolja. Gomolje nemojte gutati nego ispljunite kada progutate prirodne sokove iz biljke.

Ukoliko želite možete piti i osnovni čaj od iđirota, recept smo već spomenuli u prošlim pasusima. Ova kombinovana terapija još je efikasnija za ostavljanje cigareta.

Iskustva korisnika sa iđirotom

Meni je iđirot čaj dosta pomogao kod proliva i nadimanja stomaka. Pijem ga već godinama, kad god osetim potrebu za tim. Imam jako osetljiv stomak i kad god sam pod stresom uvek mi stomak nastrada. Na svu sreću ispijanje čaja mi je pomoglo u stabilizovanju moga stanja. Dakle, kada je u pitanju čaj od iđirota iskustva su mi odlična.

Ipak, preporučivao sam ga prijateljima i nekima nije pomogao, jednom se čak i pogoršalo stanje iako je sve pio kao i ja. Dakle, individualna je stvar kako ćete vi odreagovati na ovu biljku.

Slavoljub 61

Bila sam pušač 25 godina, mislila sam kako se nikada neću otarasiti duvana. Ali došao je takav trenutak pa sam morala. Naime, mojoj unuci je dijagnostikovana astma, a živimo u istoj kući, moje pušenje je samo pogoršavalo stvari. Muž i ja smo odlučili prestati sa pušenjem. I bilo je jako teško.

Prijateljica mi je rekla za iđirot protiv pušenja, žvakala sam gomolje neprestano. I jeste mi pomoglo, barem psihički, imala sam čega da se uhvatim kada mi se pripali cigareta. Pored toga unuci sam kuvala iđirot čaj koji joj je pomogao kod astme. Danas ne pušim pet godina.

Radmila 58

 

Kontraindikacije, neželjena dejstva i nuspojave prilikom korišćenja iđirota

Kada je posredi iđirot nuspojave su česte ukoliko ne pratite tačno uputstva. Naime, ova biljka sadrži beta-asharon. Doktori veruju, iako to nije do kraja ispitano, kako ova supstanca može biti kancerogena ako se previše često koristi.

Zato je neophodno ograničiti njenu upotrebu. Kada pijete čaj od iđirota, sem ako nije u mešavini čajeva, ne smete ispijati više od šest gutljaja dnevno. Dakle, po dva gutljaja pola sata pre svakog obroka.

Najveća greška je to što se mnogi ne raspitaju kod priučenih travara kako se ova biljka koristi. Ne sme se nikako uzimati na svoju ruku dok se ne posavetujete sa pravim fitoterapeutom koji poseduje znanje o ovoj biljci. Tako može pogoršati stanje onima koji imaju gastritis ako budu pili više od šest gutljaja dnevno. Prečesto korišćenje ove biljke može izazvati kontraefekat i pojačati lučenje želudačnih sokova.

Temišvarka se ne treba upotrebljavati kod pojačane sekrecije želuca, kao i kod proliva. Iđirot u trudnoći se ne sme piti jer može dovesti do pobačaja. Takođe, i dojilje bi ga trebalo izbegavati.

Na šta još treba obratiti pažnju?

Kupka se ne sme upotrebljavati ako već imate žive rane po telu i posekotine. Dakle, nanosi se samo na čistu kožu. Isto tako, morate i sa uljem biti pažljivi. Ono se nikad ne nanosi samo na kožu već se obavezno razblaži u nekom baznom ulju. Ako prečesto koristite iđirotovo ulje ili ga ne razblažujete može doći do nuspojava u vidu halucinacija.

Iđirot čaj ne bi trebali piti oni koji već imaju snižen krvni pritisak, jer će ga supstance koje se nalaze u temišvarki još više sniziti. Biljka može pomoći kod izbacivanja kamena iz bubrega, ali ako imate druga bubrežna oboljenja ili bolesti jetre onda ga ne smete koristiti.

Moramo napomenuti kako da čajeve ne trebate upotrebljavati kod proliva. Kod nekih ljudi se pokazao kao efikasan, a kod drugih je samo pogoršao stanje. Stoga, nemojte rizikovati jer ne znate kako ćete reagovati.

iđirot biljka lekovita svojstva

Gde kupiti čaj i koja je cena?

Kako ove biljke u čitavom svetu ima sve manje, sve ju je teže naći u slobodnoj prodaju. Ranije su iđirot prodavali travari, ali je i njih danas sve ređe ima. Možete naći nekog travara na pijaci i kupiti temišvarku kod njih ili se posavetovati gde da je tražite.

Pošto ga je toliko teško nači mnogi se pitaju gde kupiti iđirot? Ovaj čaj čaj proizvodi samo institut „Dr Josif Pančić“ i „Biošpajz“. Te njihova pakovanja čajeva možete naći u svim bolje opremljenim radnjama zdrave hrane. Ako njima nemate pristup onda pogledajte na njihovoj internet stranici.

Cena za čaj od podanka iđirota dr Josif Pančić iznosi 552 dinara na 80 grama. Po istoj gramaži prodaje i Biošpajz i to po ceni 580 rsd.

Ukoliko vam je cena preskupa možete na internet sajtovima posvećenim kupoprodaji naći sušeni koren temišvarke. Tu se prodaje po ceni 270 RSD za 100g.

Razne kontraindikacije i nuspojave čaja pokazuju upravo kako on ima prilično jako dejstvo. Uz poštovanje svih pravila prilikom njegovog ispijanja vaše zdravstveno stanje će verovatno krenuti na bolje. Iđirot biljka definitivno zaslužuje da bude poznatija širim masama, jer tako delotvorno deluje na razne bolesti.

Ukoliko redovno pratite blog dijetmesecevemene.com, znate sigurno da s vremena na vreme objaviljujemo tekstove o lekovitim biljkama. Ovom prilikom preporučili bi vam još jedan dobar blog post u pitanju je biljka licura, ona uspeva na području Tare i Stare Planine.

Sponzorisani linkovi:
f