Feature post image

Bolovi u zglobovima ruku i nogu simptomi i lečenje

Prilikom promene godišnjih doba najčešće dolazi do pogoršanja tegoba koje muče reumatičare. Bolovi u zglobovima ruku i nogu su jako česti u tim prelaznim periodima godine.

Bol u zglobovima i ograničena pokreljivost zajednički su simptomi svih ovih reumatskih bolesti. U ovom periodu prelaska zime u proleće simptomi bolesti postaju još jači. U nastavku ćete saznati koja to ishrana i prirodni lekovi pomažu kod bolnih zglobova.

Izlečite bolove u kolenima za samo 2 nedelje, pogledajte naš video prilog

Šta uzrokuje bol u zglobovima

Bolovi u zglobovima i mišićima su po statistikama jedan od najčešćih razloga za posetu lekaru. Reuma pogađa najčešće starije ljude, mada ni mlađi nisu imuni na nju. Upala zglobova, reumatski artritis, artroza kolena, osteoartritis neke su od najčešćih tegoba sa zglobovima. Ova bolna stanja uzrokuju mnogi faktori:

Bolesti zglobova vrste

Artritis je opšti naziv za više od 100 oboljenja povezanih s upalom zglobova. Tri najčešća oblika artritisa jesu osteoartritis, reumatoidni artritis i giht. Ova hronična bolest, od koje pati polovina populacije starije od 65 godina, zahteva dugotrajno lečenje.

Giht

Nastaje taloženjem mokraćne kiseline u zglobovima, a ispoljava se u vidu potkožnih kvržica. Uobičajeni simptomi gihta jesu iznenadni i oštar bol, crvenilo i oticanje zglobova. Ovo oboljenje uglavnom pogađa muškarce između četrdesete i pedesete godine života. Obično se prvo upali jedan zglob – najčešće upala nožnog palca  kolena, članka ili lakta. U lečenju je presudan način ishrane i konzumiranje dovoljne količine tečnosti kako bi se ispirala mokraćna kiselina.

Osteoartritis

Oštećenje hrskavice koja oblaže krajeve zglobova i koja se s vremenom smanjuje. To uzrokuje trenje kostiju i zglobova.Uglavnom su zahvaćena kolena, vrat, prsti, donji deo leđa i kukovi. Od osteoartritisa češće pate osobe s porodičnom istorijom bolesti. Manifestuju ga bolovi u zglobovima kao i oticanje zglobova i otežano kretanje (hodanje, čak i sedenje).

Reumatoidni artritis

Od njega najčešće pate žene. Nastaje kada imunološki sistem napada sopstveno tkivo izazivajući bol u zglobu, oticanje. Česta je i jutarnja ukočenost zglobova. Simptomi uključuju i groznicu, umor i pojavu izraslina oko zglobova – reumatoidnih čvorića.

Fibromijalgija

Hronično oboljenje kojem su podložnije žene. Ispoljava se simptomima kao što su : bolovi u zglobovima, ukočenost u zglobovima i napetost mišića. Neretko se javlja i umor.

Bolovi u zglobovima simptomi

Osnovni simptomi svih bolesti zglobova, bilo da su u pitanju zapaIjenske ili degenerativne prirode su:

 • bol u zglobovima, mišićima, kostima.
 • ukočenost zglobova,
 • organičena pokretljivost.

Simptomi su karakteristični za zapaljenske reumatske bolesti, odnosno reumatoidni artritis. On se prepoznaje po bolovima u zglobovima koji su izraženiji nakon mirovanja. Prati ga jutarnja ukočenost zglobova koja traje jedan sat, kao i oticanje zglobova, najčešće više njih istovremeno.

Simptomi reumatoidnog artritisa su i umor, malaksalost, slabiji apetit. Navedene tegobe obično nastaju postepeno, mada nekada mogu nastati i naglo. Da biste lakše prebrodili ovaj kritični period, obratite pažnju na ishranu. Više reči o tome biće u nastavku teksta.

Bolovi u zglobovima nogu i ruku i celom telu

Od raznih problema koje uzrokuju bolni zglobovi pati gotovo 80 odsto svetske populacije svih uzrasta. Degenerativne promene javljaju se kod 40% žena i muškaraca. Najčešće u zreloj doni između 45 i 65 godina i oko 70% starijih ljudi preko 65 godina.

 

bolovi u zglobovima i kolenu

Šta je artroza?

Spada u najčešća oboljenja zglobova. Svrstava se u grupu hroničnih, progresivno-degenerativnih bolesti, a zahvata jedan, neretko i više zglobova. Među populacijom najučestalija je artroza kolena.

Reč je o promenama u koštano-hrskavičnom tkivu, ali ne i o upali. Zato se danas sve ređe koristi naziv osteoartritis. Uglavnom su zahvaćeni noseći zglobovi. Tako se javlja artroza kolena, kukova i kičmenog stuba, čija hrskavica biva oštećena. Javljaju se bolovi u zglobovima i sve to prati smanjena pokretljivost.

lako je najveći faktor rizika starosna dob, artroza može nastati i usled trošenja i opterećenja zglobova. Javlja se prvenstveno kod gojaznih osoba, ali i sportista te onih koji obavljaju teške fizičke poslove.

Upala zglobova simptomi

U pitanju je autoimuno oboljenje koje nastaje kada imunološki sistem tretira ćelije organizma kao strano telo – napadača. Manifestuje se otokom kojeg prate jaki bolovi u zglobovima šaka, prstiju, kolena, laktova i ramena.

Nauka još uvek nije utvrdila tačan uzrok ovog problema, ali se zna da važnu ulogu ima genetika (nasledni faktor).

Bolovi u zglobovima se ispoljavaju na različite načine. Tako može da se desi da nekog zglobovi bole samo ujutro, dok se kod drugih tegobe javljaju pri intenzivnoj fizičkoj aktivnosti.

Upala zglobova lečenje

Važno je napomenuti da ne postoji lek koji utiče na uzrok oboljenja. Ipak, pojedini medikamenti umnogome ublažavaju tegobe. Izuzetak je infektivni artritis izazvan bakterijama ili virusima. U tom slučaju propisuje se adekvatna terapija antibioticima i drugim lekovima.

U lečenju upala zglobova, najčešće se koriste analgetici, protivupalni lekovi i lokalni anestetici koji se utrljavaju na bolno mesto.

Antiinflamatorni lekovi smanjuju bol u zglobovima i upalu, ali se preporučuje oprez u slučaju problema sa želucem ili srčanih smetnji. Ukoliko se jave neželjene reakcije, potrebno je prekinuti terapiju i posavetovati se s lekarom. Pored lekova i preparata preporučuje se i fizička aktivnost. Neizostavna je i izbalansirana ishrana, koja olakšava tegobe prouzrokovane upalom zglobova.

U slučaju da terapija ne daje rezultate, pribegava se operativnom zahvatu. Tako se može zameniti ceo zglob, ukloniti hrskavica ili popraviti tetiva. Međutim, operacija zgloba sa sobom nosi rizik od infekcija i bola.

Bolovi u zglobovima ishrana i prevencija

U slučaju bolova u zglobovima, bez obzira na njihovo poreklo, veoma je važna lagana fizička aktivnost. Preporučuje se vožnja bicikla, hodanje u prirodi ili plivanje.

Vežbe pomoću tegova mogu ojačati kosti, ali moraju biti slabijeg inteziteta, kako ne bi došlo do povreda. Istezanje smanjuje napetost mišića oko zglobova te čuva njihovu elastičnosti pokretljivost.

Brojna istraživanja pokazala su da bolovi u zglobovima mogu biti uzrokovani usled preteranog konzumirana pšenice. Stoga nutricionisti savetuju minimalan unos prerađevina od ove žitarice i adekvatnu zamenu (kukuruz ili smeđi pirinač).

Dugotrajna izloženost stresu dovodi do produkcije veće količine kortizola, hormona odgovornog za nastanak hroničnih upala. Budući da je vitamin D ključan za apsorpciju kalcijuma u telu, nedovoljno unošenje ove materije može izazvati brojna oboljenja, pa i osteoartritis.

Jelovnik za bolne zglobove

Hrana može podstaći upalu i pogoršati zapaljenske reumatske bolesti.Isto tako postoje namirnice koje mogu smiriti upale i bolove u zglobovima. Ishranom bi trebalo ubrzati cirkulaciju i omogućiti odstranjivanje štetnih materija i tečnosti iz organizma.

Jedite što više prirodne namirnice u izvornom obliku, pre svega:

 • Riba bogata omega-3 masnim kiselinama, smanjuju upalu.
 • Jabukovo sirće, koristite ga čak iako su bolovi u zglobovima jakog intenziteta.
 • Sok od šargarepe, celera i krompira.
 • Beli luk pozitivno deluje na obolele od artroze.
 • Đumbir u prahu može ublažiti bolove i otoke. Uzima se trećina kašičice đumbira u prahu triput dnevno.
 • Sok od ceđenog limuna, triput dnevno.
 • Zeleni čaj obiluje antioksidansima.
 • Aloja vera daje gipkost i čvrstoću kostima.
 • Mekinje sadrže silicijum, koji poboljšava gipkost i elastičnost zglobova.
 • Voće i povrće, naročito trešnje, višnje, bobičasto voće, spanać, kupus, suvo voće i koštunjavi plodovi.

Namirnice koje nepovoljno utiču na zglobove

 • Iznutrice i mesne prerađevine izbacite iz upotrebe, a meso jedite minimalno. Dokazano je da vegetarijanci i osobe koje se pretežno hrane ribom, a ne mesom, rede obolevaju od reumatskih bolesti.
 • Industrijske namirnice kzbegavajte koliko je to moguće.
 • Mleko i mlečne proizvode upotrebljavajte što manje. Inače, alergija na mleko može izazvati pojavu artritisa.
 • Slatkiši i uopšte beli šećer.
 • Proverite da li ste osettjivi na gluten. Ovaj protein iz pšenice može podstaći pojavu artritisa. Ima ga i u kukuruzu.
 • Alkohol takođe nije preporučljiv, kao ni kafa.

Kurkuma kao lek za zglobove

Ovaj sve popularniji koren ima moćno dejstvo, zahvaljujući kurkuminu deluje i na bolne zglobove. Pogledajte naš video prilog o kurkumi. U njemu imate odlične recepte:

Kako se još leče bolovi u zglobovima prirodnim putem

Ulje tamjana nastaje destilacijom smole i sadrži kiseline koje ublažavaju bolove, naročito u zglobovima i mišićima. Nova istraživanja pokazala su da maslinovo ulje deluje jednako kao brufen i da ublažava bolove. Preporuka je da ova ulja lagano utrljavate na bolno mesto.

Bolovi u zglobovima se ublažavaju i leče sa korom bele breze jer sadrži salicin, prirodni analgetik. Tako se čaj od bele breze upotrebljava za ublažavanje simptoma artritisa.

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Fahira Hasedžić
29/12/2013 00:40

Hvala vam na ovako iscrpnom opisu bolesti zglobova i njihovom lijecenju

Slavica Brdaric Delic
31/12/2013 11:09

MNOGO HVALA NA ISCRPNIM INFORMACIJAMA SVAKO MOZE SEBE DA NADJE,SUPER STE

Vaska Stoimenova
04/01/2014 16:56

hvala na opsirnim opisom ove tegobe bolovi zglobova i sad mogu i ja primeniti neke prirodne lekova

f