Feature post image

integralne zitarice | integralno brasno u ishrani

INTEGRALNE ZITARICE U ISHRANI

Integralne zitarice su sve do početka 19.veka bile sastavni deo ishrane naših predaka, kada se s razvojem nove tehnologije pojavio mlin za brasno s valjcima za preradu pšenice, pa  je integralno brašno od celog zrna pšenice zamenjeno „belim“.Ovo otkriće dovelo je do toga da savremeni čovek sve što su naši preci kultivisali i uzgajali za svoju ishranu degradira u stočnu hranu.

INTEGRALNE ZITARICE I INTEGRALNO BRASNO

Nakon što je zamenio integralno brašno sa belim , moderni čovek je napravio samo jednu u nizu grešaka u stvaranju podloge za razvoj mnogih bolesti. lako je belo brašno pogodnije za pripremu finog peciva i  kolača, moramo biti svesni toga da ono sadrži samo skrob, a da je siromašno hranljivim sastojcima kojih u izobilju ima u celom zrnu žita. Integralne zitarice predstavljaju spoj semena i ploda i prava su riznica materija neophodnih za dobro zdravlje ,kao i dug zdrav život.

ZAŠTO SU INTEGRALNE ZITARICE TAKO KORISNE ?

Redovnim konzumiranjem celog zrna žitarice smanjuje se rizik od nastanka mnogih veoma ozbiljnih i rasprostranjenih bolesti, kao što su povišen krvni pritisak, povećanje vrednosti holesterola u krvi, šećerna bolest -dijabetes, rak  želuca, debelog creva i prostate. Takođe, integralne zitarice pomažu u održavanju idealne telesne težine, jer sadrže biljna vlakna koja našem telu daju osećaj sitosti , a zahvaljujući svojim složenim ugljenim hidratima koje sadrže vlakna, pomažu organizmu brže sagorevanje kalorija. Osim  što sadrži dijetetska vlakna koja su korisna za bolju probavu i složenih ugljenih hidrata, u zavisnost od vrste – integralne zitarice, sadrže od 7% do 14% proteina,  razne minerale (magnezijum, cink, gvožđe, selen…), vitamine (A, B, E…), belančevine, folnu kiselinu i zavidnu količinu antioksidansa, a sve to u idealnoj kombinaciji neophodnoj čovekovom organizmu. S druge strane, svakodnevnim konzumiranjem proizvoda od belog brašna organizmu se uskraćuju esencijalno važni sastojci koje sadrži celo zrno žitarice. Ljudski organizam se nikada neće prilagoditi takvom načinu ishrane.

PSENICA U ISHRANI

Pšenica spada u  najzastupljenije integralne zitarice na našem podneblju, a koristi se za proizvodnju hleba i peciva. Celo zrno pšenice sadrži 70,7%ugljenih hidrata, 10,2% belančevina, oko 2% masti, 1,7% minerala, vitamine B, E, D,K i provitamin A (koji se od svih žitarica nalazi jedino u pšenici). Kada je reč o mineralima, najviše ima fosfora i kalijuma , zatim kalcijuma,gvožđa i magnezijuma . Pšenica se uglavnom koristi u obliku brašna, ali se može kuvati i mešati s drugim žitaricama te konzumirati za doručak, uz dodatak suvog i jezgrastog voća, meda, cimeta… Sadrži gluten i ne preporučuje se osobama s celijakijom i alergijom na taj protein.Pročitajte više u članku celijakija simptomi

PSENICA KAO LEK

Integralno zrno pšenice jača imunitet, pospešuje rast i razvoj organizma, korisno je protiv neraspoloženja i iscrpljenosti kod anksioznih osoba, leči osip ,lišajeve i upalu kože,reguliše probavu i stolicu,koristi se protiv upale grla i kašlja, trovanja i bolova, srčanih oboljenja i preranog starenja.

Psenica na engleskomWheat

Psenica latinski nazivTriticum

PROSO ZITARICA – ALKALNA HRANA ZA LEČENJE ANEMIJE

lako nam je uglavnom poznato kao hrana za ptice, proso zitarica je je  mnogo čemu posebna i dragocena za čovekovu ishranu.Spada u retke integralne zitarice  koje ne sadrže gluten, a podjednako je jedinstvena i po svojoj pH vrednosti.Poznato je da kiseli pH krvi pogoduje razvoju svih oboljenja, te je preporučljivo da čovek konzumira 80% baznih i 20% kiselih namirnica, a proso ima alkalna svojstva. Više pročitajte u  članku alkalna dijeta , takođe koje su još žitarice bez glutena pročitajte u članku bezglutenska ishrana. Sadrži čak 15% proteina, velike količine vitamina B, E, silicijuma, izuzetno mnogo gvozda, ali i magnezijuma, fosfora i kalijuma. lako mu se skida ljuska, spada u integralne zitarice, a s obzirom na to što se vrlo lako i brzo priprema, pogodno je za moderne domaćice koje svojoj porodici žele da obezbede zdrave i brze obroke te su proso recepti itekako prisutni u svakodnevici.Može se dodavati u supe i čorbe umesto rezanaca, mešati s barenim povrćem kao prilog glavnom jelu, pripremati u obliku ukusne kaše za doručak, pudinga, kolača….

PROSO KAO LEK

Zahvaljujući svom sastavu, proso jača kosu, kožu i nokte, poboljšava rad srca, želuca, slezine i pankreasa, obnavlja ćelije i crevnu floru, korisno  je u lečenju anemije, nervoze i depresije, ublažava umor, pozitivno deluje na imunitet i veoma je značajno za ishranu dijabetičara.

OVAS ZITARICA – ZA ZDRAV POČETAK DANA

Ovas žitarica u obliku pahuljica jedna je od glavnih namirnica u jelovniku osoba koje žele zdravo da se hrane. I, zaista, ovas je izuzetno koristan i može se jesti bez straha od povećanja telesne težine. Nutricionisti tvrde da je ovsena kaša najbolji izbor za početak dana, jer snabdeva organizam potrebnom energijom. Ovas u zrnu se retko koristi, verovatno zato što zahteva više vremena za pripremu. Ovsene pahuljice izuzetno su hranljive, jer su očuvani gotovo svi prirodni sastojci u zrnu.Zbog visoke sadržine minerala, posebno kalcijuma, fosfora, joda, kalijuma, gvozda, cinka, magnezijuma,bakra, mangana,sumpora, natrijuma,fluora,vitamina iz grupe K,E,B,H,i  amino-kiselina, kojima se podstiče rast i stvaranje crvenih krvnih zrnaca – ovas je više lek nego hrana. Ove integralne zitarice su poznate i po visokom sadržaju lako svarljivih belančevina, a sadrže i 7% masti, ali bez holesterola.Pahuljice se mogu jesti s mlekom (biljnim ili životinjskim), jogurtom, ceđenim sokovima, vodom, suvim i jezgrastim voćem, medom, orašastim plodovima, ili se dodavati u čorbe i koristiti za pripremu ćufti, posne sarme i si.

OVAS KAO LEK

Ovas pročišćava krv,pomaže u lečenju šećerne bolesti, žuči, jetre, leukemije, gangrene, bubrega, bešike i mokraćnih kanala i druge urinarne infekcije, raznih upala, slezine, jajnika, materice. Ovsena kaša uspešno  sprečava nastanak karijesa, a čaj od zobi leći želudačne probleme. integralne zitarice

INTEGRALNI PIRINAČ ZA OBOLELE OD CELIJAKIJE

Ovo je najrasprostranjenija žitarica na svetu, ali se, nažalost, najčešće upotrebljava u rafinisanom obliku (beli pirinač), bez opne i klica (mekinje), koje se, apsurdno, koriste u ishrani stoke. Inače, pirinač se nakon glaziranja često potapa u tečni parafin (derivat nafte), koji oblaže i produžava rok trajanja zrnu. Opet sa druge strane integralni pirinač je veoma zdrav, hranljiv, lako svarljiv i lekovit. Slobodno mogu da ga koriste osobe s celijakijom jer ne sadrži gluten, a poželjan je u ishrani dijabetičara jer se skrob sporo apsorbuje. Integralni pirinač se može kombinovati s mahunarkama i drugim povrćem, jesti uz ribu, a od njega se  prave i slatke kaše i sutlijaš. Jedno od čestih pitanja na našoj stranici je da li pirinac goji ,više pročajte u članku dijeta sa rizom.

PIRINAC KAO LEK

Stabilizuje nivo šećera i holesterola u krvi, potpomaže funkciju mišića, nerava i pluća, izaziva sitost i obezbeđuje dobru formu. Deluje umirujuće na centralni nervni sistem, ublažava anksioznost ,depresiju te pomaže kod lečenja bolesnih pluća. Mogu ga koristiti i oboleli od gastritisa -gorušice,čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu ,dijabetesa kao i osobe s viškom ili manjkom želudačne kiseline. Ublažava tegobe u organima za varenje i štiti od formiranja kamena u bubregu. Mekinje pomešane s vodom koriste se za održava nje kvaliteta kože i protiv kožnih oboljenja, a njima se pune i jastuci, za bolji san.

SPELTA ZITARICA -PROTIV HRONICNIH INFEKCIJA

Spelta ili krupnik spada u integralne zitarice (sorta pšenice) koja je  bila  gotovo zaboravljena, ali je nedavno, s razlogom, ponovo postala popularna. Prednost spelte nad običnom pšenicom jeste višestruka, jer  ova biljka ne podnosi hemijsko tretiranje, sadrži manje glutena a više vitamina, minerala i esencijalnih amino-kiselina i mnogo je lakša za varenje.Pritom sadrži sve vitamine B – grupe (osim B 12), a ima sedam do osam puta više kalcijuma,fosfora ,magnezijuma i selena od ostalih žitarica. Pošto su u spelti minerali vezani s  organskim ugljenikom, mogu se kompletno apsorbovati u organizmu. Izuzetno je bogata i cinkom, a ima relativno nizak glikemijski indeks pomaže u održavanju normalnog  nivoa šećera u krvi. Korisna je u ishrani sportista i osoba koje treba da povrate snagu nakon preležane bolesti.

LEKOVITA SVOJSTVA SPELTE

Spelta podiže imunitet, efikasna je u lečenju crevnih oboljenja, otklanjanju smetnji metabolizma, bolesti bubrega, u slučaju preteranog korišćenja  lekova i raznih alergijskih simptoma prouzrokovanih ishranom. U nekim klinikama u Nemačkoj ove integralne zitarice su uvršćene u program lečenja mnogih poremećaja: hroničnih infekcija  kao što su herpes i sida, oboljenja kostiju i nerava (Parkinsonova bolest, Alchajmerova bolest, reumtoidni artritis), kanceri  i posledice dužeg korišćenja antibiotika.

 INTEGRALNE ZITARICE ZA ZDRAVLJE

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f