Feature post image

Kako ublažiti posledice zračenja male karlice i dojke

Kako ublažiti posledice zračenja i sanirati štetne nuspojave

Za razliku od hemioterapije, radioterapija (terapijsko zračenje) u znatno manjoj meri oštećuje zdrave ćelije. U praksi je dokazano kako su nakon nje nuspojave ređe, ali to ne znači da posledice zračenja uopšte ne postoje..

Rengendsko značenje štetnost iskazuje kroz umor, malaksalost, nagli gubitak apetita, manjak leukocita u krvi. Naravno, ništa od navedenog ne dolazi preko noći, već je potrebno određeno vreme kako bi se simptomi prikazali.

Najveća mana radioterapije je ta što se ona gotovo nikad ne provodi samo jednom, već se neretko ponavlja više puta. Tek tad su efekti kod lečenja karcinoma dobri, čak štaviše oni su vidljivi i merljivi. Samim tim, kako se povećava broj tretmana mogućnost za nusefekte raste.

Kako bi se ublažile posledice zračenja grlica materice, dojke, prostate, pluća i moguće nuspojave svele na minimum morate povesti računa o svemu. Trebate se hraniti zdravo, šetati na svežem vazduhu svaki dan. Isto tako pripravci i čajevi od lekovitog bilja i te kako Vam mogu pomoći. O svemu tome više pročitajte u nastavku…

Šta je terapijsko zračenje i kada se primenjuje?

Osnovna svrha terapijskog zračenja (radioterapije) jeste oštećenje DNK kancerogenih ćelija. Na taj način se jonizujućim zračnim talasima uzrokuje njihova smrt i sprečava dalje širenje karcinoma. Na pitanje da li je zračenje štetno odgovor je svakako potvrdan.

Savremena medicina danas primenjuje jonizujuće zračenje u terapijske ali i dijagnostičke svrhe kod otkrivanja raka. Najčešće se upotrebljavaju rendgen aparati, ali postoje i brojne druge moderne mašine poput naprednih linearnih akceleratora i slično.

Radioterapija je definitivno najčešća metoda prilikom lečenja tumora, ali nije ni ona u potpunosti bez posledica po zdravlje. Kao što smo u uvodu već rekli za razliku od hemoterapije, oštećenja zdravih ćelija prisutna su u manjoj meri. Ipak, kako nikada nije reč samo o jednokratnoj terapiji, već se ista sprovodi u više navrata određene nuspojave su ipak prisutne.

Najveći problem sa zračenjem tumora jeste taj što se organizmu ne daje dovoljno vremena za oporavak pre sledećeg tretmana. Tada naše telo vrlo brzo biva podvgrnuto novoj turi jonizujućih zraka, te posledice zračenja ne izostaju.

Kod nekih pacijenata nuspojave radioterapije su minimalne ili ponekad potpuno izostaju. To ponajviše zavisi od regije tela koja je izložena zračenju i opšteg zdravstvenog stanja obolelog. Stoga nisu iste posledice zračenja male karlice, dojke, prostate, pluća ili mozga.  Isto tako višegodišnji hronični bolesnici, pušači i osobe oslabljenog imuniteta teže podnose ovaj period.

Koje su najčešće nuspojave zračenja?

Umor i iscrpljenost kao i gubitak apetita su najčešće nuspojave i prve posledice zračenja koji osobe podvrgnute radioterapiji primete. Nešto ređe se javlja gubitak telesne težine, ali ipak ne u takvom obimu kao što je to slučaj prilikom hemoterapije. Primetno je i slabljenje krvne slike najčešće se javlja smanjen broj leukocita u krvi.

Kao posledice zračenja male karlice mogu da se jave prolivaste stolice (dijareja), kao i učestalo mokrenje koje prati peckanje i bol. Ove neprijatne tegobe i te kako mogu omesti već narušeno i krhko zdravlje kod obolelog.

Osim toga, najviše trpi koža koja je prilikom jonizujućeg zračenja prva na udaru. Na njoj se javljaju crvenilo, svrab, pečenje, razne upale, bolni plikovi i gubitak pigmentacije.

Kod mnogih pacijenata kao direktna posledica javlja se i gubitak kose na tretiranom području. Ovo je najčešća nuspojava zračenja kada je reč o tumorima na mozgu.

U slučaju kada rendgensko zračenje štetnost iskazuje u velikom obimu, lekar je dužan sprovesti određene kontra-mere. Naime, tada se tretman radioterapijom obustavlja do daljneg. Tačnije ne nastavlja se sve do tad, dok specijalista ne utvrdi da se organizam dobro oporavio i ojačao. Tek nakon toga se može nastaviti dalje…

posledice zračenja i štetnost

Kako pomoći jetri da sanira štetne efekte radioterapije

Da biste se izborili s karcinomom bilo koje vrste, te sanirali posledice zračenja, morate najpre ojačati imunitet. Pre svega, pomozite jetri da što bolje obavlja svoju funkciju. Ona je ta koja mora preraditi sve lekove i toksine koji dospevaju u organizam. Izbegavajte masnu, slanu, prezačinjenu hranu, kao i industrijske grickalice i slatkiše. Jedite što više voća i povrća iz organskog uzgoja.

Crveni grejpfrut je odličan za jetru, samo ga treba izbegavati ako uz radioterapiju uzimate još i neke lekove. Naime grejp može negativno uticati na njihovu apsorpciju.

U prodaji se može naći bezbroj suplemenata koji obnavljaju jetru i podstiču njen rad. Ipak budite veoma pažljivi i obazrivi prilikom kupovine istih. Mnogi od tih preparata uopšte nisu prirodnog porekla i što je najgore obiluju hemijskim dodacima. Ovo važi i za ostale medikamente koji dodatno opterećuju ovaj važan – vitalni organ. Neretko, neki od tih lekova mogu vam napraviti više štete nego koristi.

Vama ukoliko ste podvrgnuti radioterapiji, dodatna hemija nikako ne treba. Definitivno tako ćete još samo pojačati posledice zračenja i brojne nusefekte.

Zato je puno bolje da sve važne vitamine, minerale i ostale neophodne sastojke unosite putem hrane. Zapamtite, u obzir dolazi samo ona organski gajena, koja nije tretirana raznim pesticidima i hemikalijama.

Osim toga, naše podneblje obiluje biljkama koje mogu pomoći jetri, kao što su maslačak, čičak, gujina trava, pelin, žalfija, sladić

Sve ih možete koristiti u obliku čaja, koji se jednostavno priprema:

Kašiku bilja prelijete sa 2 dl ključale vode i ostavite poklopljeno nek odstoji 30 do 60 minuta. Ovo najviše zavisi od toga da li koristite nadzemni deo ili koren. On mora nešto odstojati duže u vodi kako bi se u potpunosti iskoristili svi lekoviti sastojci.

Osim toga, za oporavak posle zračenja možete upotrebljavati i tinkturu artičoke koja važi za jedan od najmoćnijih saveznika jetre.

Kefir i semenke lana smanjuju posledice zračenja

Ishrana je veoma važan deo terapije obolelih od karcinoma, ovo će vam potvrditi gotovo svaki lekar specijalista. Budući da radioterapija izaziva veoma česte probavne tegobe, hrana je u ovom slučaju najbolji lek.

Naime, kao posledice zračenja male karlice i stomaka javljaju se i brojne druge nuspojave. To su mučnina sa povraćanjem, gubitak apetita i dijareja. Tada je izbor namirnica i pravilno kombinovanje hrane jako važno.

Za dobar rad creva, neophodne su dobre bakterije, pa se savetuje konzumiranje jogurta i kefira koji sadrže prirodne probiotike. Osim toga, iz ishrane treba izbaciti sve nezdrave industrijski prerađene namirnice.

Mnogi stručnjaci preporučuju pacijentima čuvenu Budvig dijetu. Njoj smo posvetili ceo tekst na dijetamesecevemene.com, preporučujemo svim našim čitaocima pomenuti članak.

Za početak, uvrstite laneno ulje u ishranu. Za njega su naučnici sa Univerziteta u Pensilvaniji utvrdili da znatno doprinosi regeneraciji tkiva oštećenog tokom zračenja.

Evo kako glasi recept:

Jednostavno pomešajte domaći, neslani mladi sir s lanenim uljem, medom i bobičastim voćem i to jedite za doručak.

Osim toga, treba jesti što više presnog voća i povrća koje sadrži sve dragocene minerale, vitamine i antioksidanse. Oni će nesumnjivo ojačati imunitet i ubrzati oporavak posle terapije zračenjem. Ako se javi mučnina, dodajte malo đumbira u obroke ili pijte čaj od ovog ljutkastog korena.

Postupak pripreme:

Jednostavno prelijte iseckan komadić đumbira ključalom vodom. Poklopite 30 minuta, a zatim zasladite medom i popijte dobijeni napitak.

Provodite što više vremena napolju u laganim šetnjama

Kao što već rekosmo u par navrata posledice zračenja dojke, grlića materice, prostate, pluća su i te kako brojne. Učestali ponovljeni tretmani uzrokuju nimalo prijatne simptome i javljaju se različite nuspojave. Ipak, sve one se mogu ublažiti ako se pridržavate navedenih saveta.

Kao jedna od metoda za saniranje oštećenja koja se javljaju tokom radioterapije, preporučuje se boravak u hiperbaričnoj komori. Ona najbolje snabdeva telo kiseonikom i ubrzava regeneraciju oštećenog tkiva.

Čak i jednosatna šetnja u prirodi, kroz šumu ili pored reke, može mnogo pomoći. Tada će telo dobiti znatno veću količinu kiseonika nego dok boravite u kući i zatvorenom prostoru.

Osim toga, preporučuju se i lagane vežbe, a pošto je zima prošla, treba što češće boraviti napolju i zbog blagotvornih sunčevih zraka. Oni će podstaći proizvodnju dragocenog vitamina D – poznatog po svom antikancerogenom dejstvu. Uz to on je nezamenljiv u prevenciji osteoporoze, sa kojom se suočava velik broj žena tokom ulaska u menopauzu.

Samo vodite računa o tome da ni slučajno sunčevim zracima ne izlažete i delove kože koji su bili pod dejstvom zračenja. Takođe, nemojte boraviti napolju u periodu od 10 do 17 časova kada je UV zračenje najjače.

Manjak sna je jedan od faktora za nastanak karcinoma

Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma (IARC) objavila je nedavno svoju studiju koja je dobrano uzdrmala naučnu zajednicu. Naime, objavili su kako je dugotrajni manjak sna jedan od važnih faktora koji u priličnoj meri utiče na pojavu raka. Pojasnil su u svom obrazloženju, kako je sve to posledica smanjene produkcije hormona melatonina.

Melatonin je taj koji nas uvodi u dubok san. Pored toga, stimuliše proizvodnju T-ćelija, „ubica“ koje napadaju i uništavaju uzročnike bolesti.

Takođe, istraživanja su pokazala da suplementi melatonina mogu ublažiti oštećenja koja se javljaju nakon hemoterapije i zračenja. Uz to oni uklanjaju višak estrogena iz organizma, što je značajan podatak za žene koje boluju od raka dojke (hormon zavisni tumor).

Međutim, to ne kako sada trebate uzimati suplemente na svoju ruku zarad prevencije. Ako to ipak činite, onda nemojte prekoračiti dozu od 6 mg tokom dana.

Svakako, najbolje je dati organizmu sve što je prirodno, tada vam nikakve suplementacije neće trebati. Stoga se postarajte da spavate minimum sedam do osam sati dnevno.

Ako patite od višegodišnje nesanice, pijte blage čajeve od matičnjaka, hmelja i moćne valerijane.

Kako spasiti kožu od nuspojava zračenja u 3 koraka?

Prilikom radioterapije mogu javiti ozbiljna oštećenja kože. Ako se opekotine ne saniraju, javljaju se infekcije. Naravno, lekari će blagovremeno upozoriti pacijente i na to, te će im propisati odgovrajuće medikamente. No, posledice zračenja možete sprečiti i lečiti pomoću prirodnih preparata. Najbolji rezultati se postižu kada se oni zajedno kombinuju, i to na sledeći način:

  1. Prelijte kašiku usitnjenih cvetova nevena sa 1,5 dl ključale vode i ostavite poklopljeno nek odstoji bar 30 minuta. Nakon toga procedite i, ako je potrebno, ostavite još malo na hlađenju. Pomoću komadića vate, natapkajte čajem deo kože koji je pod uticajem zračenja. Ponovite postupak nekoliko puta i ostavite nek se koža sama prirodno osuši.
  2. Sledeći korak jeste nanošenje gela od aloje koji trebate lagano umasirati u kožu. Obratite pažnju na to da bude proveren i kvalitetan proizvod, koji ne sadrži nikakve štetne hemikalije. Dobro proučite njegov sastav na poleđini kutije ili gde se već nalazi na amalaži. Pustite neka ga koža potpuno upije, ali ga nemojte ispirati.
  3. Posle alojinog gela nanesite sledeću mešavinu. Pomešajte kašičicu kokosovog ulja i kap-dve etarskog ulja lavande, pa to lagano umasirajte u kožu. Ostavite nek deluje preko noći, a ujutru isperite mlakom vodom i blagim sapunom.

Umesto kokosovog, možete koristiti i i hladnoceđeno ulje konoplje. Pored etarskog ulja lavande, koriste se i etarična ulje kamilice, tamjana, čajnog drveta, nane i smilja.

Važne napomene za kraj

Sve gore navedeno se upotrebljava isključivo nakon radioterapije, jer koža mora biti suva i bez ikakvih krema, masti, losiona i slično.

Osim toga,  znajte kako posledice zračenja mogu biti primetne tek nekoliko meseci posle njenog završetka. Stoga, navedeni protokol treba primenjivati tokom dužeg perioda (maksimalno 90 dana).  Takođe, za vreme radioterapije i nekoliko meseci posle nje, treba izbegavati sunčanje. Tačnije nije poželjno izlagati kožu direktnim sunčevim zracima duži vremenski period.

Ovom prilikom preporučili bi vam još jedan koristan članak koji je blisko povezan sa današnjom temom. U pitanju je tekst o ishrani za vreme i nakon hemoterapije. Nadamo se kako će vam i on pružiti dobre i korisne informacije..

Sponzorisani linkovi:
f