Feature post image

Konopljin protein u prahu, upotreba i iskustva

Konopljin protein za šta je sve dobar

Biljni proteini su već dugo dobro čuvana tajna kada je u pitanju povećanje mišićne mase. Među njima se posebno izdvaja konopljin protein koji neki nutricionisti smatrjaju savršenom namirnicom.

Naime, proteinski prah konoplje sadrži velik broj vitamina i minerala, a osim toga on u sebi sadrži 9 esencijalnih masnih kiselina. Omega 3 i omega 6 masnoća su u ovoj namirnici u savršenom odnosu za čoveka.

Zbog ovakvih osobina protein konoplje se ne koristi samo zbog mišića, već je i odličan lek. On je dobar za varenje, mršavljenje, očuvanje zdravlja srca i čitavog imunog sistema.

Nastavite sa čitanjem i saznaćete zbog čega je sve dobar konopljin protein u prahu i kako ga pravilno konzumirati.

Proteinski prah konoplje sastav

Konoplja je jedna od najstarijih biljaka na svetu i ljudi je još od davnina upotrebljavaju na različite načine. Ona ima svoju namenu u ishrani ljudi, životinja, građevini, odevanju, lečenju, koristi se kao papir. Postoje podaci kako se može upotrebljavati na 25 000 načina.

Kada govorimo o upotrebi konoplje u ishrani ona se tu najčešće koristi u vidu devičanskih ulja i proteina. Kada je u pitanju konopljin protein upotreba je raznovrsna i mnogi nutricionisti će reći kako je on jedan od najsavršenijih izvora proteina.

Kada ubacite u svakodnevnu ishranu konopljin proteinski prah, nutritivna vrednost obroka će dosta porasti. Naime, ovaj proizvod pored obilja proteina (oko 30 grama proteina u 100 grama namirnice), sadrži i veliki broj vlakana i dobrih masti. Osim toga ova namirnica ima i dosta minerala, a to su gvožđe, magnezijum, cink, fosfor, kalcijum i bakar.

Ne samo da je bogat ovim mineralima, već jedna porcija ovog proteina (oko dve kašike) zadovoljavaju od 16 do 57 odsto dnevnih potreba za njima. Dakle, sa jednom porcijom ćete uneti:

  • 57 posto dnevnog unosa fosfora,
  • 51 odsto bakra,
  • 39 procenta magnezijuma,
  • 33 posto gvožđa,
  • 22 odsto cinka
  • i 16 procenata kalcijuma.

konopljin protein upotreba u ishrani

Izuzeno je bogat aminokiselinama

Pored toga, konopljin protein u svom sastavu ima svih devet amino kiselina koje su neophodne za pravilno funkcionisanje organizma. Pojedina istraživanja govore kako su odnosi ovih amino kiselina u savršenom odnosu po količini za čovekovu upotrebu. Po tome je jednako dobar izvor proteina kao soja ili jaja.

Međutim, neka druga istraživanja tvrde kako konopljini proteini u prahu imaju znatno manju količina tih 9 amino kiselina nego što se to misli. Kako bi se ovo utvrdilo definitivno je potrebno sprovesti više istraživanja.

Na količinu amino kiselina može uticati u procesu pravljenja proteina. Izostanak termičke obrade je bitan jer on omega 3 kiselinu može učiniti kancerogenom. Zato nije preporučljivo zagrevanje ni hladno ceđenih ulja, već samo rafinisanih.

Kako izgleda proces prozvodnje praha od konoplje?

Konopljin protein u prahu se pravi od konopljinog semena.Najpre se iz njega iscedi konopljino hladno ceđeno ulje. Kada se ulje izdvoji, ostaje suvi deo koji se onda mrvi na što sitnije delove.

Iako je konopljin protein u prahu on nije sasvim sitan. Kako bi se prah usitnio potrebna je termička obrada, koju je potrebno izbegavati jer će ona uticati na sastav proteina.Stoga, kod proizvođača se uvek raspitajte je li je proces proizvodnje obavljan u hladnijim uslovima.

Takođe, potrebno je obratiti pažnju na to je li su korišćene hemikalije, pesticidi ili gmo tokom uzgoja. Sve ovo bi označavalo kako dobijeni proizvod nije organski i kako je značajno nižeg kvaliteta. Iz tih razloga ovi proizvodi nisu jednako dobri po vaš organizam.

Protein konoplje benefiti po zdravlje

Po sadržaju ovog biljnog proteina očigledno je da on ima izuzetne benefite po zdravlje. Zato se ne koristi samo kod sportista za povećanje mišićne mase, već i kao lek za varenje, za srce i protiv hroničnog umora.

Najbolje od svega je što će konopljin protein zaista delovati na vaše zdravlje, jer ga organizam odlično apsorbuje. Zato ćete već nakon nekoliko dana primetiti promene i poboljšanja.

Dodatni unos proteina se obično vezuje za sportiste, međutim, protein od konoplje je toliko nutritivan te ga zbog toga neki koriste kao lek.

Već smo spominjali kako ima veliki broj vitamina i minerala, a oni na razne načine utiču na zdravlje. Stoga ćemo u narednim pasusima detaljno govoriti o pojedinim benefitima koje ovaj proizvod može imati za vas.

Odličan za srce i krvne sudove

Konopljin protein za srce ima idealnu razmeru 3:1 između omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina. To ga čini jednim od najzdravijih namirnica za ovaj važan organ. Osim toga on sadrži i alfa-linoleinsku kiselinu, jedno od jedinjenja omega 3 masne kiseline. Pojedine studije pokazuju da linoleinska kiselina utiče na prevenciju većeg broja srčanih bolesti.

Pošto je u pitanju biljni protein, njegovom upotrebom ne ubacujete u organizam LDL holesterol kao što je to slučaj sa životinjskim. Zato je konopljin proteni za zdravlje odličan, jer održava krvne sudove čistim.

On utiče na nivoe HDL holesterola (dobre masti) i pomaže u regulisanju krvne slike. Na taj način sprečavate zakrčenje vena. Uz sve ove benefite poslednji je kako ovaj protein uspešno snižava nivoe krvnog pritiska zbog velike količine magnezijuma.

Zato iako možda ne trenirate trebalo bi ubaciti ovaj biljni protein u ishranu ako imate neki od ovih zdravstvenih problema. Naravno, ova namirnica nije čudotvorna, vaše zdravstveno stanje se neće poboljšati ako ne promenite način kojim se hranite.

Za zdravlje srca se preporučuje dosta biljne ishrane koja čisti krvne sudove, smanjuje loš holesterol i trigliceride.

Smanjuje rizik od osteoporoze

Naučno je dokazano kako manjak esencijalnih masnih kiselina može biti uzročnik nastanka osteoporoze. Bez njih kosti postaju krte, sklone lomljenju i tako se povećava rizik od povreda.

Proteinski prah od konoplje ima prirodno visok nivo omega 6 masnih kiselina i njenog jedinjenja gama-linoleinske kiseline. Stoga, jedna do dve kašike ovog zdravog proteina dnevno može bitno uticati na zdravlje kostiju. Redovnom upotrebom i zdravim stilom života žene će znatno smanjiti mogućnost nastanka osteoporoze tokom i nakon menopauze.

Konopljin proteinski prah poboljšava varenje i ubrzava metabolizam

U 100g biljnog proteinskog praha se nalazi oko od 25 do 37 grama vlakna. Dnevna doza vlakna za muškarce je oko 30g, a za žene oko 25grama. Jeste li znali kako tipičnom srpskom hranom unesete jedva 10 grama vlakna? To je jedan od razloga što je problem sa hemoroidima veoma čest u našoj državi.

Ova je namirnica zaista odlična za varenje. Stoga, dobra je za one koji imaju problema sa zatvorom, jer će ubrzati proces varenja i omekšati stolicu.

Od svih proteina biljnog porekla ovaj sadrži najviše vlakana. Sojin ili protein od bundeve najčešće izgubi dosta vlakna u procesu rafinizacije.

Ishrana bogata vlaknima bitno smanjuje nivoe šećera u krvi, utiče na pravilan balans bakterija zaduženih za varenje. A postoje studije koje dokazuju i kako ovakva dijeta smanjuje rizik od raka debelog creva.

Ipak i kad kupujete konopljin protein potrebno je obratiti pažnju na proizvođača. Oni koji proizvode manje kvalitetniji protein veštački dodaju vlakna, koja se ne apsorbuju jednako dobro.

Vlakna koja se nalaze u biljnom proteinu su ujedno i dijetalna. Tako je konopljin protein za mršavljenje jedna od najboljih namirnica.

Da li se konoplja razlikuje od marihuane?

Marihuana i konoplja su iz iste porodice Cannabis sativa, ali industrijska konoplja sadrži daleko manji broj THC supstanci, svega 0.3 procenta. Sa druge strane marihuana ima od 10 do 30 posto ove psihoaktivne supstance. To znači kako nema potrebe za brigu, upotreba konopljinog proteina neće uticati na vašu svest.

U našoj državi zakonski nije dozvoljeno pravljenje proizvoda od marihuane, ali jeste od industrijske konoplje. Ipak  njena proizvodnja je jako strogo kontrolisana. Državi je neophodno prijaviti tačnu vrstu konoplje, površinu na kojem će se saditi i sve bitne detalje.

Šta je bolje Whey ili konopljin protein?

U Srbiji je definitivno preforsirana upotreba životinjskih proteina, dok konopljin protein ostaje jedna dobro čuvana tajna. Istina je kako on ima mnoge prednosti u odnosu na Whey protein, a ovo su neke od njih:

Konzumacija konopljinog proteina ne izaziva oticanje. Ako se bavite sportom ovaj osećaj vam je poznat. Nakon treniga vam je potrebna određena doza proteina za pravilan razvoj mišića. Tada popijete svoj proteinski šejk, koji je obično na bazi surutke, i tada vam se nadima stomak. To stvara izuzetno neprijatan osećaj, a ujedno možete imati probleme i sa gasovima.

Konopljin protein u prahu uopšte nije težak za varenje i u njegovom procesu ne naduvava stomak kao što to čini Whey.
Pored naduvavanja mnogi primete da nakon ispijanja proteina imaju loš zadah koji se oseća na pokvareno kravlje mleko. Ovo nikako neće biti slučaj sa prirodnim proteinima koji nemaju nikakvog uticaja na vaš dah.

Još jedna razlika koju će neki smatrati negativnom u odnosu na Whey jeste ta što konopljin protein ima ukus trave. Pomalo je gorak i može se osećati na zemlju. Ovo je sasvim prirodan protein bez dodatih aditiva i ukusa, što ste tražili to i dobijete.

Zato će vam možda trebati malo više vremena dok se naviknete na njegov ukus, jer nepca lako zavole protein koji ima ukus slatkiša. Kod konopljinog proteina nema dodatog šećera, što je odlično za one koji žele smršati, a izgraditi mišiće.

Prednost ovog biljnog proteina u odnosu na životinjski jeste što vam je potrebno nešto manja količina namirnice za istu dozu proteina. To daje prostor za uštedu, jer ni jedna ni druga vrsta proteina nije jeftina, a ova se manje troši.

I najvažnije od svega, prirodni konopljini proteini neće uticati na smanjenje mišićne mase i nisu ništa gori od životinjskih. Nećete se osetiti slabije, samo će nestati nuspojave konzumacije životinjskih proteina.

Najbolji recepti sa proteinom konoplje

Ovaj biljni protein kada se pije sam pomešan sa vodom ima orašast ukus, ali u smutijima se uopšte ne oseti. Zato ga slobodno stavite u zdrave smutije, kolače ili biljne paštetice. Time ćete samo obogatiti hranu koju jedete i učinićete je još zdravijom.

Dnevna doza konopljinog proteina je oko 2 kašičice dnevno za one koji ne vežbaju. Ako, pak, želite izgraditi mišiće, onda se preporučuju 3 kašičice.

Kada je u pitanju konopljin protein recepti mogu biti isti onakvi kako inače previte smutije ili neki drugi obrok. Potrebno je samo dodati malo proteina i time ste drastično obogatili vašu ishranu.

Kako se biljnim izvorima proteina služe većinom vegani i vegetarijanci u narednim receptima će među sastojcima biti zastupljena biljna mleka. Ipak, ako niste vegan, a želite probati neke od ovih recepata slobodno stavite kravlje mleko, to neće bitno uticati na ukus.

Probajte smuti sa bananama

Za ovaj izuzetno jednostavan, ali ukusan smuti biće vam potrebno:

200 mililitra sojnog mleka,
2 kašičice konopljinog proteina,
jedna banana.

Priprema:

Sve sastojke ubaciti u blender i izmiksati. Uz ovaj voćni šejk ćete ubaciti zdrave šećere iz voća i proteine. Time će vas ovaj obrok držati sitim barem tri sata.

Proteinski sladoled

Sastojci:

200g posne fete,
2 kašičice konopljinog proteina,
100g voća po izboru (mogu biti maline, banane, jagode, kajsije)

Kako se pravi sladoled od konoplje:

Sve sastojke stavite u blender i izmiksajte. Stavite smesu u zamrzivač i sačekajte dva, tri sata, dok se lepo ne zamrzne. Najbolje je jesti nakon treninga.

Savršen proteinski doručak 

Ovaj biljni protein može biti dodatak zdravom doručku, sve što je potrebno jeste dodati ga u svoj musli. Pružamo vam predlog kako najbolje izbalansirati namirnice za doručak.

Za to će vam biti potrebni sledeći sastojci:

4 kašike ovsenih pahuljica,
2 kašike konopljinog proteina,
1 kašika suvog grožđa,
1 kašika suncokretovih semenki
1 kašika golice,
1 kašika oraha
100 mililitra bademovog mleka
1 banana.

Svako jutro pripremajte sebi zdrav i hranljiv doručak i imaćete energije ceo dan.

Iskustva korisnika sa konopljinim proteinom

Kada je posredi konopljin protein iskustva koja ja imam su zaista pozitivna. Bavim se sportom već deset godina i uvek sam koristio proteine životinjskog porekla za izgradnju mišića. Međutim, nisam tolerantan na laktozu, iako kažu kako bi trebalo da mogu da tolerišem Whey protein. Stomak mi je uvek oticao i ja sam to trpeo jer sam mislio kako zamena ne postoji.

Onda sam čuo za biljne proteine i hteo sam probati na mesec dana kako bih video hoće li mi pomoći u rešavanju problema. Ja za ovaj proizvod imam samo reči hvale jer mi stomak više ne otiče, a nije došlo do smanjenja mišićne mase, što mi je jako bitno.

Miloš 32

Već duže vreme imam problema sa povišenim holesterolom, pa sam se plašila kako ću oboleti od srčanih bolesti ili doživeti srčani udar. Zato sam počela obraćati pažnju na ishranu, a ćerka koja je vegan mi je preporučila konopljin protein u prahu jer je čula kako je dobar za krvne sudove.

Moram reći kako sam u početku bila skeptična, ali sam ipak odlučila probati i kupila jedno pakovanje. Osetila sam se bolje jako brzo, kupila još par pakovanja i posle par meseci samo otišla na proveru krvne slike. Holesterol i trigliceridi su znatno niži. I dalje su blago povišeni ali je stanje mnogo bolje nego što je bilo. Uz to smršala sam 7 kilograma i poboljšala varenje.

Olga 59

Nuspojave i mere opreza

Količina proteina koja se treba uneti na dnevnoj bazi zavisi od osobe do osobe. Stoga ne bi bilo loše izračunati koliko dnevno proteina unosite ishranom, kako korišćenjem proteina konoplje ne biste uneli premalo ili previše proteina. Ni jedna ni druga krajnost ne valja. Zato je najbolje posavetovati se sa nutricionistom ili lekarom umesto da sami krenete baratati proteinima.

Kada je u pitanju konopljin protein nuspojave su moguće, jedna od glavnih je dijareja. Ona se javlja u slučaju kada odjednom krenete sa velikom dozom proteina u kome se nalazi veliki broj vlakana. Stoga, nemojte odmah piti dve kašičice, ako su vam osetljiva creva, već počnite sa jednom i vidite kako vam ona odgovara.

Protein konoplje u prahu se ne preporučuje osobama sa herpesom. Razlog se ogleda u tome što konoplja ima veoma visoke nivoe aminokiseline arginin. Ova aminokiselina je neophodna za zarastanje rana i sveopšti rad imunog sistema, zato se smatra jako dobrom za organizam.

Međutim, kod herpesa to nije dobro jer virus koristi arginin za dalje širenje i razmnožavanje. Na taj način se korišćenjem konopljinog proteina infekcija može značajno pogoršati. Zato ga nemojte uzimati ako ste podložni herpesu.

Takođe, konopljin prah se ne preporučuje onima koji pate od autoimunih bolesti zato što na njih ovakav protein može imati kontra efekat. Pažnju trebaju obratiti i trudnice i dojilje koje se moraju najpre posavetovati sa lekarom je li je dobro za njih korišćenje ove namirnice.

Protein konoplje – koja je cena i gde kupiti

Ovaj proizvod možete kupiti u sportskim radnjama koje se bave prodajom suplemenata, u radnjama zdrave hrane ili preko internet sajtova. Mogu se naći i u većim prodavnicama kao što su Idea, Maxi, Mercator, Univerexport.

Ako vas zanima cena konopljin protein je relativno skup. Sve zavisi od proizvođača. Najbolje je kupiti konoplju koja je organski uzgajivana, ali ona je i skuplja.

CANAH konopljin protein košta 2050 dinara za pola kilograma proteina.

Domaći proizođač Just Superior 250 grama prodaje za 850 dinara.

Kod nas je najjeftiniji Granum protein, gde pakovanje od 200 grama košta između 300 i 400 dinara.

Za naše standarde možda cena jeste visoka, ali ništa ne treba biti skupo kada ulažete u sopstveno zdravlje, a ova namirnica će ga svakako podariti.

Sponzorisani linkovi:
f